Προτάσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 50.000 άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, χωρίς καμία βοήθεια και σχέδιο για το μέλλον τους.

Οι ευθύνες για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, σαφώς δεν ανήκουν μόνο στην Ελλάδα. Ανήκουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αδυναμία της να αντιδράσει, αλλά και στην Τουρκία για την εγκληματική πολιτική που ασκεί.

Όμως, ο βασικός υπεύθυνος είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μια κυβέρνηση, η οποία υποβάθμισε το ζήτημα του μεταναστευτικού, εμμένοντας στις αριστερές ιδεοληψίες της. Με την ανικανότητα και τα λάθη της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά των πολιτών της χώρας και κατά των χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν.

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού είναι πλέον μείζον εθνικό ζήτημα. Είναι θέμα ύπαρξης της πατρίδας μας. Λύσεις και προτάσεις υπάρχουν και πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα παιχνίδια στην πλάτη της.
Σφάλματα και παραλείψεις της Κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό
Διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης που παρέλαβε με την Επιτροπή και τους εταίρους μας στην ΕΕ, μη αντιλαμβανόμενη την υποχρέωση της χώρας να φυλάσσει τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα: το 2015, 8,5 στους 10 έρχονταν μέσω του Αιγαίου, έναντι μόλις 2 στους 10 το 2014! Παραμένει μνημειώδης η απορία του Πρωθυπουργού «Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;» (Συνέντευξη ΔΕΘ Σεπτέμβριος 2015).

Με τη ‘χαλαρή’ της στάση επιτρέπει στους διακινητές να ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο ανενόχλητοι: ενώ το 2015 οι αφίξεις μεταναστών αυξήθηκαν άνω του 2.000% σε σχέση με το 2014, οι συλλήψεις διακινητών αυξήθηκαν μόλις κατά 22%!

Συγχέει τις έννοιες ‘πρόσφυγας’ και ‘μετανάστης’ με συνέπεια να μην κατανοεί την ανάγκη μέτρων επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους των παρανόμων μεταναστών που δεν δικαιούνται ασύλου: Απαξίωσε τα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης, εγκατέλειψε τα προγράμματα επιστροφών, έπαυσε κάθε διπλωματική πίεση για την εφαρμογή συμφωνιών επανεισδοχής, με συνέπεια παράνομοι μετανάστες από περιοχές όπως Πακιστάν, Αφγανιστάν, Βόρεια Αφρική να εισέρχονται και να κυκλοφορούν ανενόχλητοι στη χώρα!

Απαξίωσε έμπειρες στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την εσωτερική ασφάλεια και τη μετανάστευση δομές (ΥΔΕΑΠ τ.ΥΔΤΠΠ) και ίδρυσε με το ίδιο αντικείμενο καινούργιες (ΥΔΕΠΑΥΕ), καθυστερημένα (Ιούλιος 2015) και χωρίς να τις στελεχώσει, με συνέπεια την απώλεια χρόνου, τεχνογνωσίας και ελάχιστες απορροφήσεις από τα νέα ευρωπαϊκά ταμεία ISF & AMIF.

Παρέλειψε να ζητήσει την έγκαιρη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και να εξασφαλίσει μ’ αυτόν τον τρόπο ειδική οικονομική συνδρομή για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον κίνδυνο αποκλεισμού της χώρας από τη ζώνη Schengen και κλεισίματος των βορείων συνόρων, διαβεβαιώνοντας σε απαντήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι όχι μόνον δεν υφίσταται τέτοια απειλή αλλά δεχόμαστε, ως χώρα, συγχαρητήρια (υπ’ αρ. 2416/22.12.15 απάντηση Αν. Υπ. Εσωτ. Ι. Μουζάλα).

Κατέστησε αναγκαία την εμπλοκή ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο διότι αδρανοποίησε τη δίωξη της παράνομης μετανάστευσης στη θάλασσα από το Λιμενικό Σώμα – Λιμενική Ακτοφυλακή.

Επέτρεψε στην Τουρκία ν’ αναδειχθεί σε κεντρικό παράγοντα του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος και να πιέζει την Ευρώπη για πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα σε βάρος των δικών μας συμφερόντων.

Κατέστησε τα Σκόπια ‘ζώνη άμυνας’ των χωρών της κεντρικής Ευρώπης και συνομιλητή της ΕΕ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Προτάσεις για τη Μετανάστευση

Σύσταση Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων
Υπαγωγή σε ενιαία διοικητική δομή του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων (συμπεριλαμβανομένων των Σωμάτων Ασφαλείας) στη διαχείριση του Μεταναστευτικού ζητήματος.

Διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών

Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής: Λειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και των Κινητών Μονάδων ως βασικό φορέα υποδοχής, φιλοξενίας και περίθαλψης των πρώτων 24ωρων, καταγραφής, ταυτοποίησης και διαχωρισμού των μικτών μεταναστευτικών ροών.

Επισημαίνεται η αναγκαιότητα διπλασιασμού των Κέντρων και Μονάδων.

Hot Spots: Λειτουργία ως προσωρινών δομών πρώτης φιλοξενίας, με στόχο τη προσωρινή παραμονή των εισερχομένων μεταναστών (έως 7 ημέρες) μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής, ταυτοποίησης και διαχωρισμού και έως την μετεγκατάστασή τους στις δομές φιλοξενίας ή κράτησης.

Υπηρεσία Ασύλου: Ενίσχυση της Υπηρεσίας για την αποτελεσματική πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, με στόχο τη δυνατότητα επεξεργασίας άνω των 25,000 αιτημάτων ετησίως.

Δομές Φιλοξενίας για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες: Εξασφάλιση επαρκών θέσεων για ασυνόδευτα ανήλικα, γυναίκες σε κύηση ή λοχεία, μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα, υπερήλικες, θύματα βασανιστηρίων, βιασμού, εμπορίας ανθρώπων.

Δομές Φιλοξενίας για όσους δικαιούνται καθεστώς διεθνούς προστασίας: Εξασφάλιση επαρκών θέσεων και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης.

Εφαρμογή σχεδίου μακράς παραμονής στην ελληνική κοινωνία για τους νόμιμους μετανάστες και δικαιούχους καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Διαχείριση Συνόρων

Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Συνόρων, υπό το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ), με:
Επέκταση και λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων, υποδομών και εξοπλισμού που σχετίζονται με την Επιτήρηση και τον Έλεγχο των Συνόρων, στο Ανατολικό Αιγαίο, κατά τα πρότυπα λειτουργίας στον Έβρο.

Αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων των Σωμάτων Ασφαλείας και συντονισμός ενιαίων επιχειρησιακών δράσεων για τη φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Επιστροφές

Άμεση επαναλειτουργία των Δομών κράτησης παρανόμων μεταναστών που υπόκεινται στις διαδικασίες επιστροφής (2008/115/ΕΕ), με δυνατότητα αύξησης των θέσεων εφόσον απαιτηθεί.

Επανεργοποίηση των διαδικασιών εθελούσιων επιστροφών μέσω του ΔΟΜ και άλλων οργανισμών, με στόχο την επίτευξη 45.000 επιστροφών ετησίως.

Βελτίωση συνεργασίας με Τρίτες Χώρες, εφαρμογή Συμφωνιών Επιστροφής και υπογραφή νέων.

Αναγκαιότητα διασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης των δράσεων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο