Παρουσία στην τελετή θεμελίωσης συγκροτήματος οικιών για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ορεστιάδα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στην τελετή θεμελίωσης συγκροτήματος οικιών για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ορεστιάδα, στο πλαίσιο της έναρξης του οικιστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στην τελετή παρευρέθησαν, επίσης, ο Βουλευτής Χρήστος Δερμεντζόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Φανή Μπαχαρίδου, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Αδαμάντιος Παπαδόπουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρευρέθησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης και ο Διοικητής Δ’ ΣΣ Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος.

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Δένδιας ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε, κύριε συνάδελφε στη Βουλή των Ελλήνων, κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, κύριε Αρχηγέ ΓΕΣ, κύριε Δήμαρχε, κύριοι εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί φίλοι, όπως έχω επανειλημμένα πει, η «Ατζέντα 2030» στοχεύει σε μια συνολική μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όμως, θα ήταν κενή περιεχομένου αν ο ένας πυλώνας της δεν αφορούσε τον κύριο πολλαπλασιαστή ισχύος μας, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τις γυναίκες και τους άνδρες που υπηρετούν υπό την έντιμη ελληνική στολή.

Η βελτίωση, λοιπόν, των συνθηκών διαβίωσής τους αποτελεί και πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο πλαίσιο των λειτουργιών του Υπουργείου μας, εστιάζουμε στις στεγαστικές τους ανάγκες.

Δεν θα σας πω κάτι καινούριο λέγοντας ότι αποτελεί για εμένα αυτονόητη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να υποστηρίζει όσους η ίδια μετακινεί ανά την επικράτεια, για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι να διασφαλίσουμε στέγη σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινείται για την εκτέλεση της υπηρεσίας του, από τον χώρο της βασικής κατοικίας του. Είναι μια αυτονόητη παροχή.

Αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του έργου, όμως όλα από κάπου πρέπει να αρχίσουν. Και αυτή είναι μια ουσιαστική παροχή που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα και βελτιώνει το επίπεδο ζωής των στελεχών, αλλά πρέπει να πω και των οικογενειών τους.

Ξεκινάμε, λοιπόν, σήμερα με τη θεμελίωση ενός νέου συγκροτήματος 13 διαμερισμάτων, εδώ στην ακριτική Ορεστιάδα. Όμως μου δίνεται έτσι η ευκαιρία, όπως σας παρουσιάστηκε προηγουμένως, να ανακοινώσω ένα μεγαλόπνοο οικιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το ότι ξεκινάει από εδώ συνιστά συμβολισμό.

Στοχεύουμε στην κατασκευή χιλιάδων κατοικιών, σε βάθος που υπερβαίνει τη δεκαετία. Εδώ σήμερα εγκαινιάζουμε την πρώτη φάση του προγράμματος. Όπως ελέχθη πριν από τον Ταξίαρχο, περιλαμβάνει 702 διαμερίσματα, 54 συγκροτήματα, με 100 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνεργαστήκαμε γι΄ αυτό στενά με τον αρμόδιο Υπουργό, Νίκο Παπαθανάση.

Η πρώτη αυτή φάση που σας περιέγραψα περιλαμβάνει 5 πόλεις της Θράκης και 13 νησιά του Αιγαίου, περιοχές εθνικά ευαίσθητες, με περιορισμένη σήμερα διαθεσιμότητα οικιών και στα νησιά, ιδίως, με εξαιρετικά υψηλό κόστος κτήσης των ελάχιστων διαθέσιμων κατοικιών.

Το πρόγραμμα όμως, όπως είπε προηγουμένως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έχει ένα ευρύτερο κοινωνικό αποτύπωμα.

Το 15% των κατοικιών που θα κατασκευάσουμε θα διατίθενται σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που επίσης μετατίθενται για την εκτέλεση των καθηκόντων που η πατρίδα τους αναθέτει. Αναφερόμαστε κυρίως σε εκπαιδευτικούς και σε γιατρούς.

Οι υπόλοιπες κατοικίες, το 85% βεβαίως θα διατίθενται στις Ένοπλες Δυνάμεις και κατά προτεραιότητα στα χαμηλόβαθμα στελέχη μας. Τους ανθρώπους που επιδιώκουν και δικαιούνται ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Με το υπάρχον χρηματοδοτημένο πρόγραμμα αυξάνουμε το ποσοστό κάλυψης των υπαρχόντων αιτημάτων κατά 35%. Η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος αριθμός θα έχει παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026 και μέχρι τότε θα εργαστούμε για τη χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης, που θα ξεκινήσει μετά την απορρόφηση των πρώτων 100 εκατομμυρίων και θα περιλαμβάνει άλλες 715 κατοικίες στην Κρήτη και στην κεντρική χώρα. Κυρίες και κύριοι, το οικιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων συνδυάζει την ανάπτυξη των υποδομών, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.

Ένα έργο προτεραιότητα που – επαναλαμβάνω – εντάσσεται στην «Ατζέντα 2030». Συγχρόνως, θα βοηθήσει τις τοπικές οικονομίες, θα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών και βιώσιμων υλικών θα ελαττώσουμε και το ενεργειακό αποτύπωμα.

Η στρατηγική για την εθνική άμυνα είναι προφανώς πολυδιάστατη.

Έχει, όπως είπα, ως μία από τις κύριες προτεραιότητες, να εξασφαλίσει όχι μόνο την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, αλλά και τις συνθήκες που αξίζουν στο προσωπικό που υπηρετεί αυτές τις αρχές.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να καταστούν το πλαίσιο ενός προτύπου ανθρωποκεντρικής ανάπτυξής τους, συμβάλλοντας σε ένα μέλλον για την πατρίδα μας που θα μας κάνει όλους περήφανους.

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Διαβάστε περισσότερα

Μετάβαση στο περιεχόμενο