«Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ και άλλες διατάξεις»
Από το Γραφείο Τύπου του Νίκου Δένδια εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:Οι Βουλευτές Νίκος Δένδιας και Νίκος Γεωργιάδης στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αλόγιστης κοπής των ελαιοδένδρων στην Κέρκυρα, κατέθεσαν στη Βουλή σχετικές τροπολογίες στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ και άλλες διατάξεις».Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας που κατέθεσε ο Νίκος Δένδιας έχει ως ακολούθως:
«ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ Στο ν/σχ Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ και άλλες διατάξειςΣΧΕΔΙΟ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣΤο σχέδιο νόμου αυτό έχει στόχο την προσθήκη στο ν/σχ «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ και άλλες διατάξεις» άρθρου που αφορά κατ’ αρχήν στην κοπή ελαιοδένδρων στον Κερκυραϊκό ελαιώνα. Ο ελαιώνας της Κέρκυρας, αποτελώντας το 90% του περιβάλλοντος του νησιού, είναι ενδεικτικός της φυσιογνωμίας του.
Το τουριστικό προϊόν του νησιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον καταπράσινο ελαιώνα του. Η αλόγιστη κοπή ελαιοδένδρων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την τοπική και την αγροτική οικονομία. Ο τουρισμός πλήττεται, το τοπίο υποβαθμίζεται. Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένη η διάσωση του πλούτου του νησιού, αφού εκτός άλλων ο κερκυραϊκός ελαιώνας αποτελεί το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Νομίζουμε, όμως, ότι είναι φρόνιμο η ρύθμιση να είναι γενική, αφού ανάλογο πρόβλημα μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. ΑΡΘΡΟΣ σχετικά με την κοπή ελαιοδένδρων. Επιτρέπεται η κλάδευση (για ανανέωση ή για εμβολιασμό) των ελαιοδένδρων από 15 Οκτωβρίου μέχρι και 31 Μαρτίου του επόμενου έτους και γίνεται μετά από προηγούμενη άδεια της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας και κατά τις υποδείξεις της. Κατά το υπόλοιπο χρονικό διάστημα (1 Απριλίου – 14 Οκτωβρίου)η κλάδευση των ελαιοδένδρων απαγορεύεται παντελώς.
Η άδεια θα εκδίδεται πριν την κλάδευση μαζί με οδηγίες για το ενδεδειγμένο κλάδεμα. Μετά την κλάδευση θα ελέγχεται από την αρμόδια Διεύθυνση Γεωργίας η τήρηση των υποδείξεών της και θα πιστοποιείται αν αυτές τηρήθηκαν. Η άδεια θα εκδίδεται προς τον ιδιοκτήτη, κατόπιν αιτήσεώς του, προσδιορίζοντας και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του, θα περιέχει την ένδειξη «για αυτοκατανάλωση» ή «για εμπορία», θα προσδιορίζει τον ακριβή τόπο (χωριό, τοπωνύμιο, γείτονες, τίτλος κτήσεως αν υπάρχει), στον οποίο βρίσκονται τα προς κλάδευση ελαιόδενδρα, αναφέροντας ολογράφως τον αριθμό τους και προσδιορίζοντας κατ’ εκτίμηση το βάρος της ξυλείας. Αν το ελαιόκτημα, τα ελαιόδενδρα ή ο καρπός έχουν μισθωθεί ή καλλιεργούνται από τρίτο πρόσωπο, απαιτείται να συνυπογράφει την παραπάνω αίτηση και να αναφέρεται στην παραπάνω άδεια.
Για τη διακίνηση ή εμπορία ξυλείας ελαιοδένδρων, πέραν των νόμιμων δελτίων αποστολής και λοιπών φορολογικών στοιχείων, απαιτείται επίσημο αντίγραφο της ανωτέρω άδειας με την κατά την §2 πιστοποίηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας, καθώς και φορολογικό στοιχείο αγοράς – πώλησης της ξυλείας. Ξυλεία που κόβεται δίχως σχετική άδεια χαρακτηρίζεται ως «μη εμπορεύσιμη». Φορτία προς διακίνηση και εμπορία «μη εμπορεύσιμης» ξυλείας κατάσχονται μαζί με τα μέσα μεταφοράς των. Οι παραβάτες του παρόντος άρθρου τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης 6 μηνών καθώς και με χρηματική ποινή 2000€, εφόσον από άλλες διατάξεις δεν τιμωρούνται αυστηρότερα.»