Σημεία παρέμβασης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

[…]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσω από εσάς, κύριε Δένδια. Δεν είναι καλύτερο, μπροστά στις διεθνείς προκλήσεις και μπροστά, πιθανόν, σε μια αναβαπτισμένη κυβέρνηση Erdogan στην Τουρκία, η φωνή της Ελλάδας να είναι πιο πολυσυλλεκτική και πιο οργανωμένη;
Άκουσα να τίθεται από τον Πρωθυπουργό το επιχείρημα της αυτοδυναμίας εν πάση περιπτώσει, ότι η αυτοδυναμία, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα ήταν ισχυρότερη απέναντι σε μια διεθνή πρόκληση. Γιατί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω μια χαρά ισχυρή είναι η φωνή μας απέναντι στη γειτονική μας χώρα ή σε οποιονδήποτε άλλον κατά το διάστημα της μονοκομματικής μας κυβέρνησης, τα τελευταία 4 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει. Πιο πολλοί καλύτερα δεν θα ήταν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα, πιο πολλοί μάλλον πολυφωνία θα ήταν, για να μην πω καμιά φορά και αφωνία, ξέρετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα εθνικά μας θέματα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Στα εθνικά μας θέματα καταφέραμε να έχουμε μια εθνική κατανόηση για να μην πω μια εθνική συνεννόηση. Αλλά στο τέλος της μέρας, ένας αποφάσιζε και ένας είχε την ευθύνη.
Ενημέρωνε μεν όλους, συζητούσε με όλους, αλλά ένας αποφάσιζε και ένας είχε την ευθύνη. Εάν αρχίσουμε τώρα να γινόμαστε μία ορχήστρα, η οποία μάλιστα δεν θα έχει κι έναν μαέστρο, θα έχει δύο-τρεις, καταλαβαίνετε τι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, κακοφωνία μπορεί να προκύψει. Δε λέω ότι είναι αδύνατον, λέω ότι είναι πολύ πιο δύσκολο κι είναι αρκετά πιο πιθανό να υπάρξουν ζημιές.

[…]

Εδώ, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Εμείς δεν είμαστε ούτε Ολλανδία, ούτε Λουξεμβούργο, ούτε Βέλγιο. Αντιμετωπίζουμε υπαρξιακές απειλές ως χώρα. Πρέπει να λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις. Πρέπει να υπάρχει, βεβαίως, ενημέρωση. Πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση, αλλά να υπάρχει στο τέλος αφεντικό και τιμονιέρης.
[…]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, επειδή είστε εσείς που είστε απέναντί μου, δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω εάν η Ελλάδα πρέπει να προτιμάει κάποιον Πρόεδρο της Τουρκίας. Erdogan ή Kilicdaroglu; Τι λέτε, κύριε Δένδια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εκ της θέσεως την οποία ακόμα κατέχω, είναι παντελώς αδύνατο να απαντήσω. Όμως πάντα λέω ότι, πρώτον, πρέπει να κοιτάξουμε το παρελθόν και στις δυο περιπτώσεις, και πρέπει να δούμε – γιατί πάρα πολλοί ήταν έτοιμοι να αγοράσουν την ιστορία του φιλικού προς την Ελλάδα Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του συνασπισμού αυτού – να δούμε από ποιες δυνάμεις απαρτίζεται αυτός ο συνασπισμός, πρώτον.
Και, δεύτερον, να θυμηθούμε την ιστορία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αρκεί να θυμίσω ένα μόνο πράγμα: Ότι επί Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έγινε η εισβολή στην Κύπρο, επί Ecevit. Ο Ecevit ανήκε σε αυτό το κόμμα.
Και, επίσης εγώ, επειδή έχω ένα καλό αρχείο, διατηρώ διάφορες τοποθετήσεις του Αρχηγού της Αντιπολίτευσης, υποψήφιου Προέδρου Kilicdaroglu, κατά το διάστημα της κρίσης. Όταν ο Πρόεδρος Erdogan έλεγε το γνωστό νύχτα κλπ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα νησιά. Και έλεγε και γιατί δεν πας…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, μπράβο. Δεν του έλεγε τί είναι αυτά που λες, του έλεγε γιατί δεν τα κάνεις, γιατί μόνο τα λες;
Άρα, λοιπόν, εμείς δεν έχουμε άποψη. Η τουρκική κοινωνία πρέπει να αποφασίσει. Αλλά νομίζω ότι δεν είναι ευφυές να «αγοράζουμε» απλουστευμένα διλήμματα.

Και, επίσης, να σας πω και κάτι τελευταίο. Εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών πιστεύαμε ότι ο Πρόεδρος Erdogan θα κερδίσει. Το λέγαμε στους δυτικούς φίλους μας, οι οποίοι διάβαζαν τις μετρήσεις και πίστευαν ότι θα κερδίσει η αντιπολίτευση. Τους λέγαμε ότι δεν καταλαβαίνουν επαρκώς την τουρκική κοινωνία και δεν είναι εύκολο να δημοσκοπηθεί η βαθιά τουρκική ανατολή. Και απεδείχθη ότι είχαμε δίκιο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο