Σημεία συνέντευξης στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και τη δημοσιογράφο Α. Φωτάκη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέσσερα χρόνια στο ΥΠΕΞ υπήρξαν αποφάσεις που λάβατε και εκ των υστέρων, όταν το σκέφτεστε, θα είχατε λειτουργήσει διαφορετικά; Και αναφέρομαι και στην ακραία ένταση με την Τουρκία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Στην εξωτερική πολιτική, ο χρόνος, υπό την έννοια της χρονικής απόστασης από στιγμές έντασης και πίεσης, αναδεικνύεται σε λυδία λίθο για την αποτίμηση πεπραγμένων και την άντληση συμπερασμάτων.

Τέσσερα χρόνια από το 2019, θεωρώ ότι οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει, σε μεγάλο βαθμό, τις κύριες επιλογές μας στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Κύριο μέλημά μας ήταν η διεύρυνση και εμβάθυνση του πεδίου άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και η επέκταση και αξιοποίηση των συμμαχιών της χώρας μας, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης.

Ειδικότερα για την Τουρκία, θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω ότι οι αποφάσεις και οι κινήσεις μου υπαγορεύονταν πάντα από την εδραία πεποίθηση ότι πρέπει να εργασθούμε συστηματικά για τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα καταστήσουν εφικτό τον ουσιαστικό και αποτελεσματικό διάλογο για την επίλυση της διαφοράς μας σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά όταν οι δύο χώρες χαρακτηρίζουν η μία τις πάγιες θέσεις της άλλης «πρόκληση»; Μπορεί να σπάσει ο φαύλος κύκλος της έντασης;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μπορώ να προδικάσω το εγγύς, πόσο μάλλον το απώτερο μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη βούληση της γείτονος και τη στάση που θα τηρήσει η επόμενη κυβέρνηση στην Τουρκία, όποια και αν είναι αυτή. Από την πλευρά μας, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες όσον αφορά τις πάγιες τουρκικές θέσεις, θεωρούμε ότι, στην παρούσα φάση, το εν γένει βελτιωμένο κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την οικοδόμηση ενός ανοικτού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Και στο απώτερο μέλλον, θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στη δρομολόγηση ενός σοβαρού και ειλικρινούς διαλόγου με στόχο μία συμφωνία για την επίλυση της μόνης διαφοράς μας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε φέρει τις Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, ως παράδειγμα της διάθεσης της Ελλάδας για λύσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Είναι μία έμμεση παραδοχή ότι και στην διαφορά μας με την Τουρκία θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα συμβιβασμό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αναφέρω συχνά τις Συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία ως παράδειγμα διότι, πράγματι, στις περιπτώσεις αυτές μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε αίσια έκβαση σε χρονίζουσες διαπραγματεύσεις, μέσα από εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο, επιτυγχάνοντας λύσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Διότι αυτή είναι, άλλωστε, η πάγια θέση της χώρας μας: η επίλυση των θεμάτων που αφορούν την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Προφανώς, το ίδιο επιθυμούμε να συμβεί και στην περίπτωση της μίας και μόνης διαφοράς μας με την Τουρκία. Τώρα, το αν αυτό θα συμβεί, εξαρτάται πρωτίστως από την ετοιμότητα της άλλης πλευράς. Εμείς, από τη μεριά μας, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και κάθε παράθυρο ευκαιρίας προς αυτήν την κατεύθυνση. Με σύνεση, με αυτοπεποίθηση, με σοβαρότητα και χωρίς να καλλιεργούμε υπερβολικές προσδοκίες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο