• Νομίζω ότι είχαμε προβλέψει σωστά, υπό την έννοια ότι ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της Δύσης, πίστευε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν μετά τους σεισμούς δεν θα τα καταφέρει, η ελληνική εκτίμηση ήταν ότι το πιο πιθανό είναι να εκλεγεί ξανά ο Πρόεδρος Ερντογάν, το οποίο πραγματοποιήθηκε. Επίσης ήταν γνωστό ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στην Τουρκία, δεν το έκρυβε ούτε ο ίδιος. Ο Χακάν Φιντάν, τον οποίο οι Έλληνες δεν ήξεραν, σε όσους στοιχειωδώς ασχολούνται με τα ελληνοτουρκικά ήταν γνωστή «ποσότητα», πολλά χρόνια τώρα. Και οφείλω να πω ότι είναι άνθρωπος με τον οποίο, με την εμπειρία που είχα, είναι κάποιος με τον οποίο μπορείς να συνεννοηθείς, ας το πούμε έτσι.
• Νομίζω και ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου το περίμενε (ότι θα αντικατασταθεί). Όπως επίσης και την αντικατάσταση του Υπουργού Άμυνας εκεί. Εκείνο που δεν είχα προβλέψει – γιατί δεν έτυχε κιόλας να έχω κάποια σχέση μαζί του- ή δεν είχα «δει», ήταν η μετακίνηση στην ΜΙΤ του Ιμπραήμ Καλίν, του σημαντικότερου συμβούλου του Ερντογάν.
• Είναι απολύτως συγκεντρωτικό το σύστημα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν νομίζω διεξάγει την τελευταία θητεία του. Ένας πολύ σημαντικός πολιτικός για την Τουρκία, σφράγισε με την παρουσία του την Τουρκία, τι αποτύπωμα θέλει να αφήσει; Φαντάζομαι ότι θέλει να αφήσει ένα αποτύπωμα ισόποσο με το αποτύπωμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Εδώ έχει μία επιλογή, πού θέλει να πάει τη χώρα; Θέλει να επιστρέψει προς τη Δύση; Αυτό νομίζω έχει ως μία σημαντική παράμετρο την βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Δεν τολμώ να πω και την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα, αν και αυτό θα ήταν το ευκταίο. Θα άνοιγε μία φοβερή προοπτική ανάπτυξης και για τις δύο χώρες. Το άλλο είναι να διατηρήσει την Τουρκία σε μία πορεία θεωρητικής «τοπικής υπερδύναμης» ερχόμενος σε σύγκρουση με μια σειρά από παραμέτρους γύρω που και με την ίδια την οικονομία του εσωτερικά. Θα το δούμε ξέρετε, πολύ γρήγορα θα δούμε τα πραγματικά «χρώματα» του Προέδρου Ερντογάν.
• Εγώ λέω πάντα, εδώ υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να το κάνουμε πόρτα. Εμείς από την πλευρά μας, εμείς η Ελλάδα, έχουμε κάθε συμφέρον να δείξουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση. Τώρα, αν η Τουρκία δεν θέλει, αυτό είναι μία άλλη κουβέντα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ανοιχτή.
• Νομίζω ότι ορισμένες βελτιώσεις (στις διερευνητικές και στις συζητήσεις με την Τουρκία ) πρέπει να γίνουν, δηλαδή ορισμένες κατανοήσεις σε βασικές γραμμές, διότι οι διερευνητικές φτιάχτηκαν με ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Το πλαίσιο του να πάμε το 2004 στη Χάγη που και αυτό ήταν στο πλαίσιο η Τουρκία να προσεγγίσει, αν όχι να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλο αυτό δεν συνέβη.
• Εάν μία χώρα θελήσει να επιτεθεί στην άλλη, ας το πούμε έτσι, αυτό δεν μπορούν να το αποτρέψουν με οποιαδήποτε γραμμή επικοινωνίας. Τι μπορείς να αποτρέψεις όμως; Ένα μικρό, τυχαίο περιστατικό το οποίο εξελίσσεται και χωρίς τη βούληση των δύο μερών παγιδεύει και τις δύο κοινωνίες σε πορεία σύγκρουσης. Αυτό, με έγκαιρη συνεννόηση μπορείς να το αποτρέψεις.
• (Για τη Ροδόπη): Ο κ. Τσίπρας είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Είναι υποχρεωμένος να πει ορισμένα πράγματα για να δοκιμάσει, όσο μπορεί, να επιβιώσει. Δεν θα πήγαινα στη λογική αντιπαράθεσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εγώ λέω πάντα ότι oυπάρχει ένας κανόνας. Ποιος είναι αυτός ο κανόνας; Κάθε Έλληνας βουλευτής, κάθε πολιτευόμενος, οφείλει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον όπως αυτός το αντιλαμβάνεται. Δεν είναι κανένας λιγότερο πατριώτης του άλλου. Αλλά, το εθνικό συμφέρον. Όχι το συμφέρον άλλης χώρας. Δεν είναι βαρύ, δεν το είπα εγώ. Το κριτήριο είναι σαφές και απλό: είναι σαν μία γραμμή, ποιοι είναι από τη μία γραμμή και αν υπάρχει κάποιος να περνάει αυτή τη γραμμή. Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει αυτός ο οποίος είναι υπό κατηγορία ή υπό υπόνοια και να εξηγήσει ξεκάθαρα την οποιαδήποτε θέση του. Δεν αφορά εμένα. Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία και δια του Προέδρου της και για του εκπροσώπου της, του κ. Σκέρτσου, έχει κάνει μια πολύ ξεκάθαρη τοποθέτηση και πολύ σωστά η Νέα Δημοκρατία από ένα σημείο και μετά έκλεισε το θέμα. Διότι ξέρετε, δεν μπορεί αυτό το θέμα να «τρέχει» διαρκώς και αενάως. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στην άλλη πλευρά να τοποθετηθεί ανάλογα. Και ξαναλέω, έχουμε μια πολύ απλή και πολύ καθαρή θέση. Ούτε επιβάλλουμε ποινές υπόνοιας, ούτε οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού.
• Περιμέναμε τη νίκη, όχι τόσο μεγάλη. Για την ακρίβεια, για να είμαστε ειλικρινείς, η απόκλιση της νίκης από αυτό που αναμέναμε για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι τόσο μεγάλη. Αυτή που ήταν εντυπωσιακό για εμάς, ήταν η κατάρρευση της αντιπολίτευσης. Εκεί οφείλω να σας είμαι απολύτως ειλικρινής, όπως και το 2019 δεν περίμενα να το 32% που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είχα προβλέψει το 20% του ΣΥΡΙΖΑ.
• Δουλειά δική μας είναι να ασχοληθούμε με το ποσοστό μας, της Νέας Δημοκρατίας και με ποια έννοια, με σεμνότητα, με ταπεινότητα, χωρίς το παραμικρό δείγμα αλαζονείας ή υπερφίαλης προσέγγισης, να συνεχίσουμε τον διάλογο με την ελληνική κοινωνία και να πείσουμε τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι ήταν ορθή η επιλογή τους του Μαΐου και πρέπει να επαναληφθεί τον Ιούνιο. Αν μπορεί να διευρυνθεί και λίγο, να διευρυνθεί και λίγο, αλλά ήταν ένα πολύ καλό ποσοστό. Να είμαστε ειλικρινείς. Αυτό που θα μπορούσε να μας «ζορίσει» είναι η είσοδος πολλών μικρών κομμάτων και η μείωση της κοινοβουλευτικής μας πλειοψηφίας. Εγώ υπήρξα Υπουργός του Κώστα Καραμανλή, στην τελευταία του κυβέρνηση ως Υπουργός Δικαιοσύνης. Θυμάμαι να διαπραγματεύομαι την ύπαρξη της κυβέρνησης για ένα περιφερειακό ειρηνοδικείο, γιατί είχαμε πλειοψηφία μίας ψήφου, ενός βουλευτή. Έτσι δεν κυβερνιέται η Ελλάδα, το ξέρουμε όλοι.
• Είμαι πάρα πολύ μετριοπαθής, εγώ θα σας έλεγα για «λειτουργική αυτοδυναμία» που σημαίνει για εμένα, με την εμπειρία που έχω, πάνω από 153 βουλευτές που νομίζω είναι κάτι που μπορούμε κάλλιστα να το καταφέρουμε. Μακάρι να πάμε και παραπάνω, αλλά δεν θέλω καθόλου να βάλω τον πήχη στον ουρανό και μετά να περάσω από κάτω.
• Αυτό που οι πολίτες νομίζω εξετίμησαν είναι μια κυβερνητική πρακτική που είχε στοιχεία σοβαρότητας. Βεβαίως είχαμε και αποτυχίες, δεν θα σας το κρύψω, κάναμε και λάθη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση είναι η ακρίβεια και η πίεση στα λαϊκά στρώματα
• Το market-pass είναι ένα μέτρο, μπορούμε να κάνουμε και παραπάνω, μπορούμε να δούμε τι μας επιτρέπει ο προϋπολογισμός. Εάν καταφέρουμε και αναπτύξουμε την οικονομία περισσότερο, το προς διανομήν θα είναι μεγαλύτερο και η δυνατότητά μας ευρύτερη. Εάν δεν πετύχουμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, τότε προφανώς δεν θα υπάρχει προς διανομήν. Τη φτώχεια ξέρετε, όσο και να την μοιράσεις, φτώχεια παραμένει. Η Νέα Δημοκρατία αναπτυξιακά, υπηρετεί καλύτερα το μέλλον του τόπου. Αυτό νομίζω το καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα αν τη συμπαθεί ή την αντιπαθεί. Αν θέλετε, με μεγαλύτερο επαγγελματισμό αντιμετωπίζει τα οικονομικά προβλήματα μίας χώρας όπως η Ελλάδα.