Σημεία συνέντευξης στην εκπομπή «Καλημέρα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και στον Γ. Αυτιά

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δένδια, τι κάνετε; Είστε επί γης; Καλά είστε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Αυτιά, έπρεπε να είχαμε κάνει ένα μικρό Υπουργικό Συμβούλιο εδώ, να βάζαμε και τις υπογραφές στο διάταγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούστε να δείτε, εδώ τώρα ανοίγω τα χαρτιά, είναι εδώ ο Δένδιας, είναι εκεί και ούτω καθεξής. Σας θυμάμαι με τον Cavusoglu. Μεγάλη στιγμή, έτσι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι θυμάστε κύριε Αυτιά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θυμάμαι εκείνη τη στιγμή. Κοιτάξτε, δεν είναι μικρό πράγμα τώρα, να είσαι στην Τουρκία, σε μία κρίσιμη στιγμή, να τον στέλνετε στα σκοινιά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τώρα, δε χρειάζεται αυτό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περάσανε αυτά, έτσι; Πως βλέπετε τις εξελίξεις τις ελληνοτουρκικές, κύριε Υπουργέ, πριν πάμε στο Νότο, γιατί είναι πολλά τα θέματα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάντοτε με μεγάλη προσοχή. Ούτε η Ελλάδα είναι αφελής, δεν ισχυρίζομαι ότι η Τουρκία είναι αφελής, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Θα δούμε μετά τις εκλογές εάν αυτόν το “μήνα του μέλιτος” που ζούμε τώρα θα τον συνεχίσει η τουρκική πολιτική, ή θα αναστρέψει πορεία στα πιο συνήθη. Με μεγάλη προσοχή το παρατηρούμε.
Ποια είναι η υποχρέωσή μας; Πρώτον, να προστατεύσουμε το κλίμα, για να μπορέσουν και οι δύο κοινωνίες να εκφράσουν την άποψή τους χωρίς το φόβο επεισοδίου. Θυμάστε που ήμασταν πριν από τέσσερις μήνες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, σωστό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και δεύτερον, οι επόμενες κυβερνήσεις που θα προέλθουν από τις εκλογές – εμείς ελπίζουμε ότι θα είμαστε εμείς – να διαχειριστούν πλέον το ζήτημα, μήπως υπάρχει μια ελπίδα επίλυσης της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Μέχρι εκεί. Χαμηλά τη μπάλα και με προσοχή και με σεβασμό στην κοινωνία που θα εκφράσει την άποψή της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε η μάχη ήταν πολύπλευρη για να φτάσουμε σε αυτό το καθοριστικό σημείο. Οπλίστηκε η χώρα, εξοπλίστηκε η χώρα με Rafale, με Belharra, με, με… Είχαμε την εξωτερική πολιτική, η οποία ασκήθηκε με ασπίδα το διεθνές δίκαιο και τα επιχειρήματα και του Πρωθυπουργού και εσάς και τη μεγάλη στιγμή στο Κογκρέσο, όπου εκεί απογυμνώθηκε ο Erdogan.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εξαιρετική..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά ήταν τα τρία σημεία, κύριε Υπουργέ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο ήταν εξαιρετική. Εξαιρετική. Εγώ αισθάνομαι τυχερός που ήμουνα εκεί και την παρακολούθησα ζωντανά. Δεν καταλαβαίνω ακόμα γιατί η Τουρκία την προσέλαβε αρνητικά παρεμπιπτόντως, μέχρι τώρα που σας μιλάω..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί πόνεσε, γι’ αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όταν λες την αλήθεια, ο άλλος τι περιμένει, να μην την πεις; Από κει και πέρα, όμως, η χώρα αυτή τη στιγμή κινείται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από ότι εδώ και κάποια χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οφείλω να πω δε, με ένα μεγάλο κεκτημένο, μία ευρύτερη εθνική κατανόηση για τις βασικές γραμμές της εξωτερικής μας πολιτικής. Παλιότερα θυμάστε τα γνωστά, “προδότες”, “μειοδότες”, “εσείς κάνετε”, “εσείς δείχνετε”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα θυμάμαι ναι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτά, τα τέσσερα χρόνια επί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν υπήρξαν. Υπήρξε μια ευρύτερη ενημέρωση των κομμάτων, με εντολή του Πρωθυπουργού, από μένα διαρκώς και μια ευρύτερη κατανόηση στο που πρέπει να πάει η χώρα.
Απόλυτη συμφωνία; Δεν υπάρχει ποτέ. Αλλά έχει σημασία να είμαστε μονιασμένοι, κύριε Αυτιά. Είμαστε μικρή χώρα με μεγάλα προβλήματα. Η εσωτερική διχόνοια προβάλλεται στο εξωτερικό και μας καταστρέφει.
Αυτή είναι η ιστορία μας. Όταν είμαστε όλοι μαζί καταφέρνουμε πολύ περισσότερα. Αυτό το αφήνουμε ως παρακαταθήκη στην επόμενη κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο φράχτη δεν ήμασταν όλοι μαζί, όμως. Φάνηκε ότι είχαμε θέματα. Εκεί το Μάιο έρχεται το θέμα ξανά και μάλλον θα το καταφέρουμε, έτσι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι απλό. Πράγματι, έχετε δίκιο, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλε αυτά τα οποία είχα πει το 2018. Σωστά τα είπα το 2018, δεν αναιρώ κάτι από αυτά που είπα.
Όμως από το 2018 μέχρι το 2022 έχουμε έναν ενδιάμεσο σταθμό που λέγεται 2020. Όποιος θυμηθεί τι έγινε το 2020, όταν είδε το μεταναστευτικό όχι ως μεταναστευτικό αλλά ως όπλο εναντίον της Ευρώπης και της χώρας, καταλαβαίνει πλέον ότι υπάρχει μια διαφορετική προτεραιότητα. Αυτό είναι προφανές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θυμάμαι εκείνη την Καθαρή Δευτέρα, όταν χρειάστηκε να μιλήσω και με τον κύριο Πρωθυπουργό και με εσάς και με τον Υπουργό Άμυνας, εκείνη τη δύσκολη Καθαρή Δευτέρα. Εκεί ο Νίκος Δένδιας είχε την αίσθηση ότι από απέναντι είχαμε μια ευθεία απειλή; Ήταν το αποκορύφωμα των απειλών;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε, προσπαθώ να μην μεταφέρω σήμερα το κλίμα του χθες, ακριβώς για το λόγο που σας είπα. Η πραγματικότητα όμως είναι, καλά το θυμάστε, δεν ήταν εύκολα τα πράγματα, τώρα μην κοροϊδευόμαστε. Θέλετε να το πω εξαιρετικά δύσκολα; Θέλετε να το πω εξαιρετικά επικίνδυνα; Θέλετε να το πω στο όριο; Μπορώ να το περιγράψω με 15 διαφορετικούς τρόπους.
Εάν γράψω ποτέ ένα βιβλίο, νομίζω θα έχει μια έννοια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το γράψετε…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, αλλά καλύτερα οι πολιτικοί, βέβαια, να κάνουν πράγματα και να μην μιλάνε πολύ και να μην γράφουν πολύ. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ίσως έχω έναν πειρασμό για μερικά πράγματα να γράψω κάποτε ένα βιβλίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το γράψετε, να το γράψετε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ίσως θα ήθελα, ξέρετε, και για αυτό το δύσκολο διάστημα των 4 ετών, για το κομμάτι της Χρυσής Αυγής στο παρελθόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας κούρασε το Υπουργείο Εξωτερικών;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν εννοείτε εάν ήταν κουραστικό… Νομίζω ότι ήταν, από την άλλη όμως ήταν ιδιαίτερα τιμητικό. Και, επίσης, επειδή υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, σπάνια Υπουργός έχει την τύχη να υπογράψει μια ολόκληρη σειρά από σημαντικές συμφωνίες για τη χώρα, στο τέλος αυτό είναι που μετράει και αυτό είναι που σου μένει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία πρέπει να δούμε. “Quo vadis, Τουρκία;” λένε ΤΑ ΝΕΑ σήμερα, που πάει η Τουρκία. Και εσείς έχετε το νου σας συνεχώς στο που πάει η Τουρκία, έτσι δεν είναι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι μια από τις παραμέτρους που η Ελλάδα πάντοτε θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της. Ο τουρκικός λαός θα εκφράσει την άποψή του στις 14 Μαΐου και μετά στις 28 πάλι ίσως και …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αναμένουμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και θα έχουμε μια εικόνα, να δούμε αν μετά μπορούμε πάλι να ξεκινήσουμε μια διαδικασία που τουλάχιστον να μην επιτρέψει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το ’20 και το ’21.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς. Θα σας ευχηθώ ό,τι το καλύτερο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως εύχομαι σε όλους. Σε λίγο θα έχουμε debate μεταξύ τριών κομμάτων, γιατί το άλλο το debate το βλέπω δύσκολο, το οικονομικό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα νομίζω τα οικονομικά στοιχεία που σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας κλείνουν κάθε debate για τα οικονομικά. Αύξηση του ΑΕΠ, μείωση του χρέους, πρωτογενές πλεόνασμα. Κύριε Αυτιά, ξέρετε από οικονομικά, τώρα, ασχολείστε με αυτά πολύ περισσότερο από όλα τα άλλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αύξηση μισθών 25%.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εντάξει, ό,τι και να πει κανείς η οικονομική διαχείριση είναι μια επιτυχημένη διαχείριση. Αυτή είναι η πραγματικότητα τώρα, τι συζητάμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή επιτυχία στο νότο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο