Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”, την οποία παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Ιορδάνης Χασαπόπουλος και Ανθή Βούλγαρη, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
• (Σχετικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για “αλαζονεία” μετά το εκλογικό αποτέλεσμα): Πόθεν προκύπτει; Εάν πρέπει να κατηγορηθούμε επειδή η ελληνική κοινωνία προτίμησε τη δική μας πρόταση με ένα συντριπτικό ποσοστό, φαντάζομαι ότι αυτός είναι ένας τρόπος να διατυπώσει κανείς την κατηγορία του. Αλλά εκτός από το ότι είναι απολύτως προσχηματικός, γιατί κάτι πρέπει να λεχθεί, δεν μπορώ να καταλάβω τι στη συμπεριφορά μας ή στην αντίληψή μας, στο τρόπο που χειριζόμαστε τα πράγματα, μπορεί να μας εκθέσει σε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, σαφέστατα έχουμε τοποθετηθεί επί τη βάσει της μετριοπάθειας, της ταπεινοφροσύνης και της επαναϋποβολής της πρότασής μας στην ελληνική κοινωνία. Βεβαίως κύριε Χασαπόπουλε, η δική μας άποψη είναι ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία θα επιτρέψει ο τόπος να πάει μπροστά και θεωρούμε ότι μια τέτοια κυβέρνηση είναι μια μονοκομματική κυβέρνηση, με έναν συγκεκριμένο Πρωθυπουργό, ναι αυτόν προτείνουμε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη προτείνουμε για Πρωθυπουργό, πράγματι. Τι θα πάμε, με ανοιχτή ατζέντα θα πάμε στις εκλογές; Και έχουμε εξηγήσει από την πρώτη φορά τι θα κάνουμε με την δυνατότητα που θα μας δώσει η ελληνική κοινωνία εάν προτιμήσει την πρότασή μας. Αυτό. Τελεία.
• Νομίζω ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απόλυτα ξεκαθάρισε ποια είναι η ατζέντα με την οποία κατεβαίνουμε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Δεν φιλοδοξούμε να αλλάξουμε (μόνοι μας) το Σύνταγμα, το «δεν» με «κεφαλαίο Δ». Δεν φιλοδοξούμε να ασκήσουμε ηγεμονία. Τι εννοούμε εδώ; Ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι ρεύμα ενός κόμματος. Αυτό λέμε. Βεβαίως εάν υπάρξει μία ταύτιση απόψεων πολλών κομμάτων και ενός συντριπτικού ρεύματος της ελληνικής κοινωνίας τότε θα ήταν όχι απλώς ανόητο αλλά αντιδραστικό εμείς να σταθούμε εμπόδιο. Αλλά εμείς τι λέμε; Ότι δεν θέλουμε να στήσουμε ηγεμονία. Θέλουμε να κυβερνήσουμε τη χώρα σύμφωνα με τις θελήσεις της ελληνικής κοινωνίας και υπάρχουν και δείγματα γραφής ξέρετε. Δεν είμαστε, και εμείς, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, από παρθενογένεση. Η ελληνική κοινωνία έκρινε 4 χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα έκρινε. Ήταν εκεί, με τα καλά τους, με τα κακά τους, με τα λάθη τους και αποφάσισε συγκρίνοντας. Λοιπόν, για ποιο λόγο πρέπει τώρα να απαντήσουμε σε μία κατηγορία ότι ξαφνικά πήραν τα μυαλά μας αέρα;
• (Για πρoτίμηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ): Δεν δικαιούμαστε εμείς να έχουμε προτιμήσεις κ. Χασαπόπουλε. Αυτή τη σκέψη θα πρέπει να την κάνει η ελληνική κοινωνία. “Μέτωπο”, δεν θα το έλεγα αυτό ποτέ. Ανοιχτές συζητήσεις επί θεμάτων έχουμε με όλα τα κόμματα, άρα και με το ΠΑΣΟΚ, γιατί όχι; Γιατί και το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να καταθέσει μία πρόταση και εμείς έχουμε μια διαφορετική πρόταση από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετική αντιμετώπιση φορολογικών θεμάτων από εμάς. Άρα, να μην πω εγώ τι λέει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, εμείς, για παράδειγμα, στις γονικές παροχές θέλουμε να μείνει το ύψος των γονικών παροχών εκεί που είναι. Άλλα κόμματα διατυπώνουν άλλες σκέψεις, μείωσης του ορίου γονικών παροχών, δηλαδή να δυσκολέψουν τη μεταβίβαση της περιουσίας ανάμεσα στις γενεές.
• (Για το αν θα μείνει ο Μ. Τσαβούσογλου στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας και ta ελληνοτουρκικά): Πάντα, όταν υπάρχει μια εκλογική νίκη, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης έχει τη δυνατότητα να κάνει αλλαγές υπουργών. Εάν με ρωτάτε σε προσωπικό επίπεδο, ο Μ. Τσαβούσογλου, δεν έχω κρύψει ποτέ, έχει μία σχέση μαζί μου και έχω και εγώ μια σχέση μαζί του. Τον πήρα τηλέφωνο, τον συνεχάρην για την εκλογική τους νίκη. Τώρα, για το πώς θα επιλέξει ο Πρόεδρος Ερντογάν να διατάξει την καινούργια του κυβέρνηση, αλίμονο εάν εγώ εξέφραζα πέραν του προσωπικού άποψη και προτίμηση. Δεν νομίζω άλλωστε ότι θα επηρεάσει τον Πρόεδρο Ερντογάν.
• Είναι πολύ σοβαρά θέματα (τα ελληνοτουρκικά) για να στερεώνονται πάνω σε μια προσωπική δυνατότητα επικοινωνίας. Ότι σε μερικές δύσκολες περιπτώσεις η προσωπική σχέση βοηθάει, αυτό το ξέρουμε όλοι. Αλλά από εκεί και πέρα, ξαναλέω, δεν μπορώ εγώ να εκφράσω άποψη για το τι θα κάνει ο Πρόεδρος Ερντογάν. Θα ήταν λάθος. Σε προσωπικό επίπεδο εξήγησα τη σχέση μας.
• (Για το πώς θα πρέπει να είναι η σχέση με την Τουρκία εάν είναι ξανά Υπουργός Εξωτερικών): Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω επί τη βάσει της αρχικής σας υπόθεσης εργασίας, γιατί αυτό είναι λάθος. Είναι σαν να προδικάζω την κρίση του Πρωθυπουργού και αυτό δεν είναι σωστό. Θα σας το πω καθαρά, δεν πάω να αποφύγω την απάντηση, απλώς δεν θέλω να δημιουργούνται εντυπώσεις. Λοιπόν, εγώ τι πιστεύω; Εγώ πιστεύω και νομίζω ότι το πιστεύει το σχεδόν συντριπτικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, ότι η τουρκική συμπεριφορά μετά την επίσκεψή μου στις σεισμόπληκτες περιοχές μας δίνει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε αυτό το παράθυρο να γίνει πόρτα. Σε ποια βάση όμως; Στη βάση των πάγιων ελληνικών θέσεως. Ποιες είναι οι πάγιες ελληνικές θέσεις; Οι θέσεις που επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια καινούργια προσπάθεια. Έχουμε μια καινούργια κυβέρνηση στην Τουρκία, θα έχουμε μια καινούργια κυβέρνηση στην Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεννοηθούμε. Ξαναλέω, αυτό ας μην το ονομάσουμε «παραχωρήσεις» ή «υποχωρήσεις». Δεν είναι έτσι. Είναι ανάγκη και για τις δύο χώρες να συνομιλήσουν και μακάρι – που δεν του δίνω μεγάλη πιθανότητα να είμαι ειλικρινής όμως το ελπίζω έντονα – να μπορούμε να βρούμε λύση στη διαφορά μας.
• (Πόσο γρήγορα θα πρέπει να γίνουν οι επαφές με την Τουρκία;) Όχι στην τετραετία. Θα μου επιτρέψετε να πω στον μήνα, αμέσως μετά τις εκλογές, διότι το κλίμα από μπορεί οτιδήποτε να το διαταράξει και έχει κρατήσει ήδη πάρα πολύ. Έκανα τεράστια προσπάθεια, σας διαβεβαιώ, και εγώ και πολλοί άλλοι, προεκλογικά να το συντηρήσουμε. Και οφείλω να αναγνωρίσω ότι το σύνολο του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα δεν λειτούργησε με τρόπο να δυναμιτίσει αυτό το κλίμα. Τα κόμματα ήταν μετρημένα στις τοποθετήσεις τους στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αυτό οφείλω να το πω, να το αναγνωρίσω και να το επαινέσω. Δεν έγιναν τα «εξωτερικά» το πεδίο μάχης και αλληλοκατηγοριών και οξύτατων δηλώσεων που θα δυναμίτιζαν τη δυνατότητα να πάμε ένα βήμα μπροστά την επόμενη μέρα. Πρέπει λοιπόν, τη συγκράτηση των κομμάτων και του ελληνικού πολιτικού κόσμου αφενός και το παράθυρο ευκαιρίας που μας δίνει η τουρκική συμπεριφορά αφετέρου να τα εκμεταλλευτούμε. Να επιχειρήσουμε μια νέα προσέγγιση με τις πάγιες θέσεις μας με την Τουρκία και να δούμε μήπως η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία που ξέραμε πριν από τους σεισμούς, αλλά μια Τουρκία που τώρα αντιλαμβάνεται τα οφέλη από μία στενή σχέση με την Ελλάδα.
• (Σχετικά με “ανατολίτικο παζάρι’ και για το αν έχει «στρωθεί» ο δρόμος με την Τουρκία): Και εμείς καλοί είμαστε. Ξέρετε, το Διεθνές Δίκαιο δεν σου επιτρέπει το «παζάρι». Το Διεθνές Δίκαιο σου επιτρέπει επεξήγηση των θέσεων και αντίληψη των νόμιμων συμφερόντων της άλλης πλευράς. Στο τέλος της ημέρα, στο τέλος της ημέρας υπάρχει η Χάγη, αυτό νομίζω το ξέρουμε όλοι. Αλλά η Χάγη είναι πολύ μακριά. Πρέπει να υπάρχουν κατανοήσεις στο μεσοδιάστημα για το τι θα πάμε στη Χάγη, τι θα θέσουμε υπό την κρίση των δικαστών. H Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει να θέσει υπό την κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου εάν οι Παξοί – το λέω για παράδειγμα – είναι ή δεν είναι στο ελληνικό έδαφος ή οι Αντίπαξοι ή τα Δασκάλια που είναι κάτω από τους Αντίπαξους. Αυτό δεν είναι προς κρίση. Άλλα θέματα είναι προς κρίση.
• Πρέπει να γίνει ένα πράγμα κατανοητό πέρα από το Αιγαίο. Η Ελλάδα δεν έχει τη φιλοδοξία να αποκλείσει την Τουρκία από πρόσβαση στη θάλασσα. Η Ελλάδα έχει συμφέρον από ελεύθερη πρόσβαση της Τουρκίας στη θάλασσα. Εμείς έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον πλανήτη, είμαστε ένα κράτος που η οικονομία του βασίζεται στις υπηρεσίες, έχουμε έναν δυναμισμό, ο δυναμισμός μας και επανειλημμένος έχει πάει και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Άρα λοιπόν, εμείς θέλουμε τις επαφές, αλλά τις επαφές μέσα σε ένα πλαίσιο. Ποιο είναι το πλαίσιο; Το Διεθνές Δίκαιο.
Για το “μπλόκο” της Τουρκίας στη Σουηδία στο ΝΑΤΟ:
• Αυτό είναι θέμα που αφορά το ΝΑΤΟ και την Τουρκία και όχι την Ελλάδα και την Τουρκία. Αλλά εάν θέλετε την άποψή μου, εγώ θεωρώ ότι η Τουρκία κάνει λάθος να μη συμφωνεί στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Έχει ήδη συμφωνήσει στην είσοδο της Φινλανδίας. Η Σουηδία θα προσδώσει στη Συμμαχία, δεν θα στερήσει. Είναι ένα κράτος το οποίο νομίζω και σε επίπεδο αρχών και φιλοσοφίας και προσέγγισης θα ενισχύσει και το ελληνικό αφήγημα. Ποιο είναι το ελληνικό αφήγημα; Ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι μόνο μια αμυντική Συμμαχία. Είναι και μια Συμμαχία ιδεών, μια Συμμαχία αντιλήψεων για τον πλανήτη. Η Σουηδία λοιπόν, σε αυτή την ελληνική θέση εντάσσεται απολύτως και νομίζω ότι η Τουρκία θα πρέπει να το ενθαρρύνει αυτό, αλλιώς θα εκτεθεί.
Για την αναφορά της Τουρκίας σε “αποστρατιωτικοποίηση” των νησιών:
• Κατ’ αρχάς, στα νησιά δεν είναι επιθετικές οι τοποθετήσεις στρατευμάτων έναντι της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα σκοπό να εισβάλλει στην Μικρά Ασία. Απέναντι υπάρχει μια Στρατιά η οποία έχει και αποβατικά κλπ κλπ, δε θέλω να συνεχίσω για να μην δυναμιτίσω. Η Ελλάδα πάντοτε είχε αμυντική διάταξη. Και το μόνο που ήθελε είναι να ασκήσει το δικαίωμα της άμυνας, όπως αυτό υπάρχει στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία ούτε θα απειλήσει την Τουρκία. Δεν είναι αυτή η κουλτούρα μας.
• (Για προτίμηση σε Υπουργείο): Ο Πρωθυπουργός έχει την απόλυτη προνομία, ο κάθε Πρωθυπουργός να επιλέγει με ποιους να στελεχώσει την κυβέρνησή του. Προνομία των στελεχών σε αυτό δεν υπάρχει. Υπάρχει η δυνατότητά τους όταν, εάν ο Πρωθυπουργός τους προτείνει κάτι, γιατί υπάρχει και το εάν, μπορεί να μην τους προτείνει τίποτα, να δούμε αν μπορούν να υπηρετήσουν αυτή τη θέση ή όχι.
• (Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης εκλογικής αναμέτρησης): Δε θα ήθελα να μπω στη συζήτηση του κακού ενδεχομένου. Θα ήθελα να μείνω στο καλό ενδεχόμενο, να αποκτήσει η χώρα μια κυβέρνηση, αυτό νομίζω χρειάζεται. Μία σταθερή κυβέρνηση σημαίνει όχι απλή αυτοδυναμία, σημαίνει κάτι λίγο παραπάνω από αυτό. Ένα εύρος