Για το σύνολο των σταυρών του Ν. Δένδια:
• Είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης συνολικά στο κυβερνητικό έργο και κανείς δεν μετέχει στην «κυβέρνηση της μητέρας του». Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μετείχαμε όλοι.
Σχετικά με την υπόθεση του Δημάρχου Μπελέρη:
• Είναι κάτι το εξαιρετικά δυσάρεστο και δημιουργεί ή θα δημιουργήσει τριβές, έντονες τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών και φοβάμαι να πω ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη, κάτι το οποίο η Ελλάδα γενικά και προωθεί και ενθαρρύνει και βοηθά. Αναφέρομαι στην αλβανική πορεία προς την Ευρώπη. .
• Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν εκλεγμένο Δήμαρχο. Η κράτηση ενός εκλεγμένου Δημάρχου με τη δικογραφία που αυτή τη στιγμή υπάρχει, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν είναι κάτι το οποίο είναι παραδεκτό. Είδαμε την δικογραφία, αναλύθηκε η δικογραφία από συνάδελφο ποινικολόγο, έχω έγγραφη ενημέρωση επί του φακέλου. Τα στοιχεία τα οποία φαίνονται να περιλαμβάνονται στον φάκελο δεν δικαιολογούν την προσωρινή κράτηση ενός υποψηφίου Δημάρχου. Για την ακρίβεια, δεν δικαιολογούν την κράτηση οποιουδήποτε αλλά το ότι είναι εκλεγμένος Δήμαρχος είναι ένα επιπλέον στοιχείο. Ειλικρινά δεν μπορώ να σας πω γιατί το κάνουν.
• Στην ερώτησή σας εάν σχετίζεται με την περίπτωση της ΑΟΖ, αυτό, δεν ξέρω τι έχει γίνει τις τελευταίες μέρες – δεν φαντάζομαι να έχει γίνει κάτι πολύ σημαντικό – αλλά πήγαινε πάρα πολύ καλά. Νομίζω ότι η παρούσα αλβανική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Ράμα έχουν δει σαφέστατα πού είναι το συμφέρον της χώρας τους και πού είναι η πορεία τους.
• Συνεχίζω και εκφράζομαι πάντα – είναι να μην σου μπει το «χούι» – σαν Υπουργός Εξωτερικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Για αυτό προσέχω πάρα πολύ τι λέω και δεν θέλω να πω και πράγματα τα οποία θα δυσχεράνουν αύριο το πρωί την επίλυση ενός θέματος.
• Και σεβόμαστε την Δικαιοσύνη όλων των χωρών και όλα αυτά. Παρακαλώ καταγράψτε τα για λόγους αρχής. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει σε αυτό να βρεθεί μία λύση. Η λύση είναι απλή: Να αφεθεί ελεύθερος προσωρινά ο Δήμαρχος και από εκεί και πέρα να δικαστεί, όπως οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος σε ένα πλαίσιο κράτους Δικαίου.
• Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο για την Αλβανία και πρέπει να το αντιμετωπίσει. Εγώ δεν είμαι Υπουργός Εξωτερικών, δεν μετέχω στην Κυβέρνηση σήμερα και δεν ξέρω ποιος θα το χειριστεί αύριο το πρωί. Μιλώντας όμως γενικά ως Έλληνας, οφείλω να πω ότι κάνουν λάθος εάν θεωρήσουν ότι κάτι τέτοιο είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να το βάλουμε «κάτω από το τραπέζι» ή να το αγνοήσουμε ή να το ξεχάσουμε οποιαδήποτε και αν είναι τα κίνητρα. Έστω και αν δεν είναι εθνοτικά τα κίνητρα, πάλι η Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να «το βάλει στην μπάντα».
Σχετικά με το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας:
• Ουδείς είναι αφελής και προφανώς δεν αποδίδω τον τίτλο του αφελούς στον ιδιαίτερα έμπειρο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχει υπάρξει Πρωθυπουργός της χώρας, ξέρει πολύ καλά τι γίνεται στη Θράκη, έχει πλήρη εικόνα των σχέσεων με την Τουρκία.
• Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία χειρίστηκε με ευπρέπεια το ζήτημα, το έθεσε και έθεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ενώπιον των ευθυνών της. Τακτοποίησε απολύτως τα του οίκου της, για να μην λέει κανείς «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις» και από εκεί και πέρα ανέμενε ορθά από την αξιωματική αντιπολίτευση να τακτοποιήσει και αυτή τα του οίκου της. Γιατί; Διότι εγώ τοποθετώ πάντοτε ένα πολύ σαφές κριτήριο. Κάθε Έλληνας δικαιούται να θεωρείται πατριώτης σύμφωνα με τον τρόπο που αυτός προσλαμβάνει τον πατριωτισμό του. Δεν θα υποδείξω εγώ στον άλλον πώς θα είναι πατριώτης. Όμως, η αρχή που εθνικού συμφέροντος είναι αυτό που πρέπει να διέπει τον καθένα.
Για το αν θα έπρεπε να διαμαρτυρηθεί η Ελλάδα για την δράση του Τουρκικού Προξενείου:
• Εφόσον ο φάκελος τεκμηριώνει παρέμβαση αυτής της μορφής είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση και ο οποιοσδήποτε Υπουργός θα πρέπει να κάνει ορισμένα πράγματα. Αν θα τα κάνει πάνω από το τραπέζι με τη μορφή διαβήματος ή κάτω από το τραπέζι με μορφή άλλου είδους συνεννόησης, προειδοποίησης κλπ αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Θα κριθεί από αυτόν τότε.
Για την υπόθεση Κατραντζή και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ :
• Να κατηγορείσαι από εκείνον που δεν έκανε τίποτα γιατί εσύ, δήθεν «έκανες κάτι καθυστερημένα», θα μου επιτρέψετε να πω είναι υπερβολικό. Η Νέα Δημοκρατία τακτοποίησε τα του οίκου της.
Για το αν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:
• Ναι, με την προϋπόθεση ότι όσοι μας στήριξαν θα έρθουν και θα ψηφίσουν. Γιατί θεωρώ ότι έχει διαμορφωθεί μεν ένα πολιτικό σκηνικό, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και εγρήγορση και στοχοπροσήλωση. Εάν όλοι αντί να πάμε να ψηφίσουμε θεωρήσουμε ότι έχει τελειώσει το παιχνίδι από το 1ο ημίχρονο και πάμε για μπάνιο, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Εδώ δεν υπάρχει 1ο και 2ο ημίχρονο. Είναι μία καινούργια εκλογή. Οι κάλπες, το έχει πει ο Πρωθυπουργός – ο πρώην Πρωθυπουργός για να το λέμε σωστά – είναι άδειες. Πρέπει να ξαναγεμίσουν. Πρέπει οι άνθρωποι να ξαναπάνε να ψηφίσουν. Εάν αυτό συμβεί, έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό το οποίο νομίζω δίνει μια προτεραιότητα στη Νέα Δημοκρατία.
Για τις σχέσεις με την Τουρκία και τι έχουμε να περιμένουμε:
• Καταρχάς το ότι φτάσαμε κοντά σε σύρραξη το ξέρουμε όλοι. Έχει λεχθεί, προφανώς αποφεύχθηκε. Ήταν το διάστημα που ήταν και οι δύο στόλοι στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο φρεγατών, που η δική μας φρεγάτα «μπήκε» μέσα στο ελικοδρόμιο της τουρκικής φρεγάτας. Καταλαβαίνετε ότι εάν οι κυβερνήτες δεν χειριζόντουσαν σωστά τα πράγματα πού θα είχαμε φτάσει.
• Μετά την επίσκεψή μου στις σεισμόπληκτες περιοχές δημιουργήθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας, δηλαδή η Τουρκία αντέδρασε με ένα ιδιαίτερα θετικό τρόπο. Σταμάτησαν οι παραβιάσεις, σταμάτησαν οι υπερπτήσεις, υπήρξε μια τουρκική συμπεριφορά η οποία επιτρέπει να αναζητηθεί το παράθυρο αυτό και να γίνει πόρτα και να συζητήσουμε τη διαφορά μας. Θα πρέπει να δούμε όμως: Η συμπεριφορά καλώς υπάρχει, επί της ουσίας, υπάρχει τουρκική αλλαγή; Τι εννοώ; «Γαλάζια πατρίδα», τουρκολιβυκό μνημόνιο, casus belli για παράδειγμα.
• Προφανώς υπήρχε αναζήτηση από την τουρκική πλευρά μιας ευκαιρίας και αυτή η ευκαιρία δόθηκε και υπήρξε μια επιστροφή με μια εγκαρδιότητα πρέπει να πω από την τουρκική πλευρά.
• Ο Πρόεδρος Ερντογάν προφανώς θεωρώ ότι διανύει την τελευταία του περίοδο. Είναι ένας σημαντικός πολιτικός, νομίζω θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του στην τουρκική ιστορία δίπλα στον Κεμάλ Ατατούρκ. Ποια είναι η σφραγίδα που θέλει να αφήσει για την Τουρκία του μέλλοντος; Θέλει να αφήσει μία Τουρκία κοντά στη Δύση που προϋποθέτει και τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα ή θέλει να συνεχίσει εκείνο τον περίεργο και μοναχικό δρόμο της «περιφερειακής υπερδύναμης»;
• Στον 21ο αιώνα, αυτού του τύπου οι διεκδικήσεις δεν έχουν σημασία. Τα κράτη έχουν «φύγει» από αυτό.
• Στο αν κινδυνεύουμε κάποια στιγμή με σύρραξη με την Τουρκία, ελπίζω πως όχι, αλλά ακριβώς για να μην υπάρξει ούτε καν τέτοιο ενδεχόμενο, πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες για την επίλυση της μίας διαφοράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
• Είναι κάτι το πολύ θετικό και η Ελλάδα το αναγνωρίζει αυτό, το αντιλαμβάνεται. Άρα η Τουρκία αυτό το παράθυρο το αφήνει και αυτή ανοιχτό. Είναι φανερό ότι κάτι μας λέει με αυτή τη συμπεριφορά.
• Κρατάει και ο Πρόεδρος Ερντογάν ανοιχτά τα χαρτιά του. Νομίζω ότι πολύ γρήγορα, μετά την εκλογή της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της 1ης σημαντικής επαφής, θα είναι σε επίπεδο Αρχηγών ή θα είναι σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών ή σε κάποιο άλλο επίπεδο, δεν το ξέρω, αλλά η Τουρκία έχει την ευκαιρία να δείξει τα πραγματικά της χαρτιά και τι θα ήθελε και πώς βλέπει τα πράγματα. Από εκεί και πέρα θα δούμε. Εάν με ρωτήσετε για πιθανότητες δεν θα έλεγα ότι η πλειοψηφούσα αντίληψη είναι υπέρ του να λυθεί η διαφορά. Πρέπει όμως να προσπαθήσουμε.
• Δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό το ότι «έτυχε στη βάρδια μας ο Ερντογάν» όπως λέτε. Πορευτήκαμε μαζί με τον Πρόεδρο Ερντογάν, είχαμε καλές στιγμές, είχαμε κακές στιγμές, αλλά εν πάση περιπτώσει «δεν έγινε η στραβή».
Για την τουριστική περίοδο:
• Εάν δείτε τις εισπράξεις το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, είναι κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό το οποίο κρίνεται είναι γιατί δεν φτάσαμε στον ύπατο βαθμό τον οποίο περιμέναμε τον Ιούνιο και έχουμε πάει λίγο πιο κάτω. Υπάρχουν αιτίες και τις είπα. Ο καιρός, φαίνεται λίγο αστείο, αλλά δεν είναι, γιατί υπάρχουν τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου. Αν βλέπεις ότι κάπου βρέχει, δεν πας. Το επίπεδο των τιμών, έχει υπάρξει πληθωρισμός, αυτή η ακρίβεια «χτυπάει».
• Έχουν ανέβει τα καύσιμα, έχουν ανέβει οι χρεώσεις μετά τον covid-19, είναι όλα εκεί. Όμως εμείς και όπως νομίζω η νέα κυβέρνηση θα πράξει, όπως είχαμε αντιδράσει με επιτυχία την προηγούμενη χρονιά – ο Υπουργός Τουρισμού μας – σε οποιαδήποτε διακύμανση. Είναι προφανές ότι αν υπάρξει πρόβλημα, υπάρχει και αντίμετρο.
• Εκλογές στην Ελλάδα: Δεν πας εύκολα σε ένα μέρος που έχει εκλογές. Εκλογές σημαίνουν για τον παρατηρητή φασαρία και ανακατωσούρα. Εγώ ελπίζω ότι μόλις θα περάσει αυτή η περίοδος, δηλαδή μόλις μπούμε κανονικά στο τέλος Ιουνίου και τον Ιούλιο, θα έχουμε μια εξαιρετική χρονιά.
• Υπάρχει δυνατότητα να το αντιμετωπίσεις. Να τελειώσουμε με τις εκλογές, να υπάρξει Υπουργός στον συγκεκριμένο κλάδο και να δούμε τι θα κάνουμε. Αλλά να είμαστε και συνεννοημένοι. Δεν αντιμετωπίζουμε κάποια καταστροφή, αν θέτεις στόχους στο 200% και πετυχαίνεις το 180%. Είναι εύκολο στην Ελλάδα να καταστροφολογούμε ξέρετε.
• Το προϊόν «Ελλάδα» πουλάει παγκοσμίως. Έχουμε φύγει από την κατηγορία χωρών, όπως για παράδειγμα η Τουρκία. «Πουλάμε» σε ένα άλλο ακροατήριο. Κοιτάξτε πόσες πτήσεις έρχονται από την Αμερική, από τον Καναδά, τι τεράστιο αριθμό τουριστών έχουμε από την Γαλλία, τη Γερμανία. Το προϊόν είναι εξαιρετικό. Θα θέλαμε και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε το μέγιστο μέσα στο καλοκαίρι. Υπάρχουν και πολλοί καλοί μήνες και εκτός σεζόν και αυτό έχει σημασία. Μπορεί να «πάει» ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος καλά και να καλύψουν τον Ιούνιο.
• Έχει γίνει προορισμός Σαββατοκύριακου η Αθήνα. Καταλαβαίνω ότι είναι προεκλογική περίοδος, η αντιπολίτευση θέλει να δημιουργήσει από το οτιδήποτε ένα ζήτημα, αλλά μην καταστροφολογούμε για κάτι που δεν είναι το τέλειο, αλλά λίγο λιγότερο από το τέλειο. Έλεος!