Σημεία συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA» και τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και όχι μόνο, θα συζητήσουμε τώρα με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νίκο Δένδια, που είναι κοντά μας και τον ευχαριστούμε πολύ.
Και θα ήθελα, Υπουργέ, να ξεκινήσουμε – βλέπατε και εσείς αυτό το βίντεο – βλέπουμε μία αντιφατική ρητορική της Τουρκίας. Από τη μία καλό κλίμα, μορατόριουμ, φιλικό κλίμα. Από την άλλη, και πάλι θέμα νησιών, και πάλι επιθετική ρητορική. Τι τελικά να εμπιστευτούμε εν όψει και των εκλογών στην Τουρκία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα το δούμε μετά τις εκλογές. Νομίζω ότι τώρα, μέσα σε μια έντονη προεκλογική δραστηριότητα στην Τουρκία, είναι προφανές ότι θα ακουστούν πράγματα, θα λεχθούν πράγματα, θα τοποθετηθούν μαξιμαλιστικές απόψεις στο τραπέζι.
Νομίζω ότι εμείς, όπως πάντα, πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να περιμένουμε η κυβέρνηση που θα εκφράσει την τουρκική κοινωνία μετά τις εκλογές, να τοποθετηθεί πάνω σε ένα καλό κλίμα που επιτρέπει ένα σοβαρό διάλογο για τη διαφορά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το ρωτήσω απλά, γιατί το ρωτάει και ο κόσμος. Ποια κυβέρνηση μας συμφέρει πιο πολύ; Μια νέα κυβέρνηση του Erdogan ή μία κυβέρνηση της αντιπολίτευσης;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για σκεφτείτε τώρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας να τοποθετείται σε επιλογή της τουρκικής κοινωνίας, τι έχει να γίνει αύριο το πρωί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πω, αν αλλάζει κάτι επί της ουσίας στην εξωτερική μας πολιτική και στη στάση με την οποία προσεγγίζουμε την ..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν εξομοιώνω όλα τα κόμματα, όλους τους ανθρώπους και όλες τις κυβερνήσεις. Όμως, με κανένα τρόπο η Ελλάδα δεν πρέπει να αναμειχθεί στην εσωτερική πολιτική ζωή της Τουρκίας. Θα ήταν τεράστιο λάθος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, θεωρείτε ότι η αντιπολίτευση μπορεί να αλλάξει, σε περίπτωση που νικήσει, την εξωτερική πολιτική της;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μας έχει δώσει σαφή εικόνα η αντιπολίτευση. Ορισμένες τοποθετήσεις μερικές φορές ήταν οξύτερες από τις κυβερνητικές. Αυτό έχω να παρατηρήσω.
Θυμάστε τότε με τα νησιά, η αντιπολίτευση δεν είπε στον Πρόεδρο Erdogan «τι είναι αυτά που λες;». Του είπε, «γιατί τα λες και δεν τα κάνεις;».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μπορεί να έχουμε και δεύτερο γύρο στην Τουρκία, δηλαδή, η διαδικασία αυτή να πάρει χρόνο. Φοβάστε μία περίοδο αστάθειας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι το μεγάλο κέρδος της βελτίωσης του κλίματος είναι ακριβώς ότι δεν φοβόμαστε αυτήν την περίοδο. Θυμάστε, αν κάναμε αυτή τη συζήτηση εδώ και 3-4 μήνες, είχαμε μεγάλη αγωνία πως στο προεκλογικό διάστημα και στις δύο χώρες θα εξασφαλιστεί η ηρεμία στο Αιγαίο.
Αυτή τη στιγμή αυτό δεν υπάρχει ως κίνδυνος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε και στα δικά μας, που σχετίζονται βεβαίως και με τις τουρκικές εκλογές. Είδαμε και στο ρεπορτάζ, ο κόσμος δεν θέλει τρίτη κάλπη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς δεν θέλουμε ούτε δεύτερη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θέλετε δεύτερη κάλπη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θέλουμε να είμαστε αυτοδύναμοι από την πρώτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, σε περίπτωση όμως που δεν είστε αυτοδύναμη από την πρώτη – που είναι πολύ δύσκολο, βεβαίως, λόγω και του εκλογικού νόμου – το θέμα των συνεργασιών πώς το προσεγγίζετε Υπουργέ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν το προσεγγίζουμε. Εμείς έχουμε μία πρόταση. Η πρότασή μας περιλαμβάνει εκλογικό νόμο, κόμμα, Πρωθυπουργό.
Εκλογικός νόμος είναι η ενισχυμένη αναλογική. Κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία. Πρωθυπουργός είναι ο νυν Πρωθυπουργός. Αυτήν την πρόταση την καταθέσουμε σαν «πακέτο» στην ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι η άποψή μας για το συμφέρον του τόπου.
Η ελληνική κοινωνία είναι το αφεντικό μας, αυτή θα αποφασίσει τι θέλει, τι δεν θέλει, πού μας τοποθετεί. Αλλά αυτήν την πρόταση έχουμε εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αν όμως η ελληνική κοινωνία θέλει συνεργασίες; Ειδικά για τα εθνικά θέματα, γιατί καμιά φορά τα εθνικά θέματα είναι καλό να είναι προϊόν συναίνεσης. Αν τελικά έρθετε στο σημείο που θα πρέπει να επιλέξετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το λέτε αυτό σε μια κυβέρνηση και σε έναν Υπουργό που επεδίωξε, και σε ένα βαθμό πέτυχε, τη συναίνεση αυτά τα χρόνια στις μεγάλες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής. Και σε αυτό οφείλεται αναγνώριση και του ρόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, γιατί πρέπει να είμαστε σαφείς: Πετύχαμε να υπάρχει συνεννόηση, να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι, τα γνωστά «προδότες, μειοδότες» δεν ακούστηκαν αυτά τα χρόνια.
Από εκεί και πέρα, όμως, συνεννόηση δεν σημαίνει μη ύπαρξη μονοκομματικής κυβέρνησης, σημαίνει μία συγκεκριμένη συμπεριφορά της μονοκομματικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το ρωτήσω κι αυτό απλά, γιατί κι αυτό το ρωτάει απλά ο κόσμος. Σε περίπτωση που βγει το κόμμα σας και πάλι στην εξουσία, θα θέλατε να παραμείνετε στο Υπουργείο Εξωτερικών;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό εξαρτάται από τον Πρωθυπουργό, τι θα μου προτείνει και, από εκεί και πέρα, επί τη βάσει της δικής του απόφασης και πρότασης, θα σκεφτώ κι εγώ. Αλλά δεν έχει κανένα νόημα να σκέφτομαι προκαταβολικά. Η πρωτοβουλία σε αυτά ανήκει πάντα στον Πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για «προχειρότητα» σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίον χειριστήκατε την τροπολογία που βάζει μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δε θα πήγαινα στο νομοτεχνικό, ούτε αν έχει δίκιο ή αν έχει άδικο η αντιπολίτευση. Θα έλεγα, ποιο είναι εδώ το διακύβευμα, ποιο είναι το σημαντικό; Να μην υπάρχει πολιτική έκφραση νεοναζιστικού μορφώματος στην ελληνική πολιτική ζωή. Αυτό πρέπει να υπηρετεί κάθε στάθμιση.
Κατά συνέπεια, η δική μου αντίληψη ήταν ότι έπρεπε το σύνολο του πολιτικού κόσμου να ψηφίσει την τροπολογία. Το να συζητάμε αν νομοτεχνικά «τα είχαμε κάνει σωστά, τα είχαμε κάνει λάθος, τα είχαμε κάνει έγκαιρα, τα κάναμε αργά», νομίζω ότι είναι δευτερεύον ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κριτική δεν είναι στο νομοτεχνικό, είναι στο ότι με τον τρόπο αυτό φαίνεται σα να μπαίνει στη θέση του διωκόμενου. Σε αυτό τι απαντάτε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και πάλι, εάν ο πολιτικός κόσμος ομονοώντας διατύπωνε μία κοινή θέση, αυτό θα ήταν πολύ πιο δύσκολο. Όταν ο πολιτικός κόσμος διχάζεται και αλληλοκατηγορείται, τότε πράγματι μπορεί να δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Σουδάν οι Έλληνες τι μπορούν να περιμένουν, Υπουργέ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μία ανακωχή, για να μπορέσουμε να εκκενώσουμε το Χαρτούμ από τους Έλληνες εκεί.
Δεν είναι εύκολο, έχουμε διαρκή επαφή, και ο Πρέσβης μας με τον Μητροπολίτη. Μίλησα με τον κ. Shoukry σήμερα, μιλάμε με τους Γάλλους που έχουν το leading role της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκεί. Όμως είναι μία κατάσταση η οποία θα διαρκέσει αρκετά, δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να επέλθει ηρεμία.
Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους ανθρώπους μας από εκεί. Όμως το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά. Έχουμε δύο τραυματίες στο νοσοκομείο, δεν έχουν καταφέρει να χειρουργηθούν, είναι με παυσίπονα, είναι μία κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οποία θεωρείτε ότι θα κρατήσει χρόνο, θα κρατήσει καιρό; Γιατί διακυβεύονται πολλά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και ο Al-Burhan και ο Hemeti έχουν ισχυρές δυνάμεις, οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις αυτή τη στιγμή στο Σουδάν. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι αυτό θα επιλυθεί γρήγορα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία ανακωχή που να επιτρέψει, τουλάχιστον στους ξένους υπηκόους, να φύγουν από το Χαρτούμ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, σε λίγο καιρό έχουμε εκλογές. Να σας ευχηθούμε καλή προσωπική επιτυχία. Πού κατεβαίνετε Υπουργέ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ είμαι υποψήφιος στο νότιο κομμάτι της παλιάς Β’ Αθηνών και, βεβαίως, έχω την υποχρέωση αυτό το διάστημα και τη χαρά να έρθω σε επαφή με τους συμπολίτες μας, με τους ψηφοφόρους.
Ξέρετε, όλα αυτά τα χρόνια, για ευνόητους λόγους, έλειψα πολύ. Άρα, έχω την ευκαιρία να ξανασυνδεθώ με τους ανθρώπους αυτούς που με εμπιστεύθηκαν και μου έδωσαν τη δυνατότητα να είμαι σήμερα μπροστά σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας σήμερα στο κεντρικό δελτίο του ALPHA.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο