Σημεία συνέντευξης στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Μega Channel

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, παραχώρησε χθες (21/05/2014), μαζί με τον με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για τ o Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega και στους δημοσιογράφους Όλγα Τρέμη και Παύλο Τσίμα.

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

  • Για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής:

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση της κ. Τρέμη, σχ ετικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη στάση του τις τελευταίες ημέρες έναντι της Χρυσής Αυγής και των ψηφοφόρων της, διέπραξε ατόπημα, δήλωσε: «Διέπραξε, μάλιστα. Διέπραξε. Και η τοποθέτηση του κ. Σκουρλέτη και η τοποθέτηση του κ. Σακελλαρίδη και οι τοποθετήσεις της κ. Δούρου, τις έχω όλες εδώ. Δεν θα μπω στον κόπο να τις διαβάσω, δεν έχει έννοια. Εμένα με ικανοποιεί η κάθετη τοποθέτηση του κυρίου Παπαδημούλη. Το ερώτημα εδώ δεν είναι ποιος έσφαλε. Το ερώτημα είναι: Επιτρέπεται σε ένα σοβαρό δημοκρατικό κόμμα να ανοίγει τέτοιους διαύλους επικοινωνίας στο πλαίσιο ενός εκλογικού κέρδους; Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι όχι. Διότι αν αρχίσουμε να απενοχοποιούμε το ένα, αν απενοχοποιήσουμε το μέρος, σιγά-σιγά θα απενοχοποιήσουμε το όλον. Και αυτό δεν επιτρέπεται στην παρούσα φάση».

Για το ίδιο ζήτημα επίσης, απευθυνόμενος στον κ. Παπαδημούλη, ο Υπουργός επισήμανε:

«Ας θεωρήσουμε ότι πάνω στη πίεση των εκλογών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσφαλε. Παραδεχτείτε το, μαζέψτε το, είστε ιδιαιτέρως ευφυής, μαζέψτε το και πάμε σε ένα μέτωπο απέναντι στο νεοναζιστικό φαινόμενο. Δεν παίρνει την ελληνική κοινωνία να προχωράμε σε αυτή τη γραμμή. Αλλοίμονο αν τα δημοκρατικά κόμματα αντιπαρατίθενται και μετατρέπεται η Χρυσή Αυγή σε επιδιαιτητή. Σφάλατε, δεν είναι ντροπή να το παραδεχτείτε, πάρτε το πίσω, πάμε σε μια άλλη γραμμή. Αυτό είναι και πρέπει να το κλείσουμε και να βγούμε στον πραγματικό διάλογο για τα πραγματικά προβλήματα, γιατί σε αυτές τις ευρωεκλογές υπάρχουν κι άλλα διακυβεύματα».

  • Για το εάν υπήρχε σύγκρουση μεταξύ του κ. Δένδια και του κ. Μπαλτάκου

Σε ερώτημα της κας Τρέμη αναφορικά με το εάν βρισκόταν ο κ. Δένδιας σε σύγκρουση με τον κ. Μπαλτάκο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απάντησε: «Εγώ, όπως καλά φαντάζεστε δεν ήμουν σε καμιά συμφωνία με τον κ. Μπαλτάκο…». Σε άλλο σημείο επίσης ανέφερε: «…Το θέμα Μπαλτάκου το κλείσαμε. Ο κύριος Μπαλτάκος εξεδιώχθη από την κυβέρνηση, το θέμα αυτό έχει λήξει».

  • Για τις ευρωεκλογές

Ο κ. Δένδιας απάντησε σχετικά με το διακύβευμα των ευρωεκλογών: «Τοποθετούμε απλώς προς την ελληνική κοινωνία τα πράγματα ως έχουν και αυτή αποφασίζει. Ο Πρωθυπουργός, το κόμμα, λένε τα εξής. Ότι κύριοι, μετά από θυσίες δικές σας, της ελληνικής κοινωνίας, βρισκόμαστε σε μια φάση σταθεροποίησης και στην αρχή της προφανούς ανάκαμψης. Η Ελλάδα μπαίνει σε μια καινούργια φάση. Είναι προφανές σε όλους».

Στο διευκρινιστικό, για το θέμα, ερώτημα της κας Τρέμη ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τόνισε: « Ένα κόμμα πηγαίνει στις εκλογές για να τις κερδίσει, δε πηγαίνει για να τις χάσει. Από ‘κει και πέρα βεβαίως είναι Ευρωεκλογές. Δεν βγάζουν κυβέρνηση. Βγάζουν Ευρωβουλή».

Στο ερώτημα του κ. Τσίμα, σχετικά με το εάν συμφωνεί με την εκδοχή ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα, ο κ. Δένδιας παρατήρησε: «Η πορεία της χώρας έχει να κάνει με την οικονομία, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Εμείς ξεκάθαρα λέμε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί προβλήματα και στην ανάκαμψη και στην οικονομία. Δεν μπορούμε να τα κρύψουμε αυτά κυρία Τρέμη, από τον ελληνικό λαό».

Στην τοποθέτηση του κ. Παπαδημούλη σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα τα οποία προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Ξέρετε αυτά είναι τα γνωστά του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τον εαυτό του πιο σοβαρά από ότι πρέπει. Πράγματι θα υπάρχει όντως ένα τεράστιο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση. Όχι στη Γερμανία, αλλά στην Ελλάδα. Και ποιο θα είναι το πρόβλημα; Εκεί που φτάσαμε και το 2012. Εάν το παρακάνουμε, η Ευρώπη να μας κουνήσει το μαντίλι και να μας στείλει από εκεί που ήρθαμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι φληναφήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πρόγραμμα το οποίο προβλέπει μεγαλύτερη φορολογία, προβλέπει, αν θέλετε, τεράστια προβλήματα στη μετανάστευση. Ένα πρόγραμμα απολύτως μη εφαρμόσιμο. Είναι προφανές ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις ευρωεκλογές, η ελληνική κοινωνία πρώτα από όλα, ο Έλληνας που με τεράστιες θυσίες πάλεψε αυτά τα δύο χρόνια για να φτάσουμε εκεί που φτάσαμε, θα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε όλα κυρία Τρέμη με ένα κουμπί. Μπορούμε όμως να τα χαλάσουμε όλα με ένα κουμπί, με ένα πάτημα ενός κουμπιού. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, είναι το πάτημα αυτού του κουμπιού. Η αρχή ενός μεγάλου μπελά κατά τη δική μας άποψη. Με κάθε σεβασμό, η κοινωνία θα κρίνει».

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα σχετικά με το διακύβευμα των εκλογών:

«Η ελληνική κοινωνία έχει ένα διακύβευμα: Πώς θα προασπίσει τα επιτεύγματα που με μεγάλες θυσίες κατάφερε τα τελευταία δυο χρόνια. Μπορεί να υπάρχουν δύο απόψεις. Πιστεύετε εσείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανότερος να τα διαχειριστεί; Πολύ ωραία. Εμείς, με την άδειά σας, έχουμε μια τελείως διαφορετική άποψη. Και την τεκμηριώνουμε: Μιλάτε, κατ’ ανάγκη για μεγαλύτερη φορολογία. Μιλάτε, κατ’ ανάγκη για επανακρατικοποιήσεις. Δικός σας υποψήφιος είπε μάλιστα ότι “εάν μπορέσουμε θα επανακρατικοποιήσουμε ακόμη και τον ΟΤΕ”. Διώχνετε όλες τις ξένες επενδύσεις. Δημιουργείτε με αυτές τις τοποθετήσεις ή δεν δημιουργείτε τεράστιο πρόβλημα στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας; Εκτός εάν έχετε μαγικά, τα οποία όμως δεν μας τα λέτε. Και ο πρόεδρός σας ευθέως έχει δηλώσει ότι Χάρρυ Πόττερ δεν είναι. Ούτε πιστεύει ότι υπάρχουν Χάρρυ Πόττερ σήμερα. Άρα λοιπόν, λέμε εμείς, μετά λόγου γνώσεως –της δικής μας γνώσης εάν θέλετε- στην ελληνική κοινωνία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα οποία λέει είναι επικίνδυνος. Επικίνδυνος για να χάσουμε ό,τι σε δύο χρόνια πετύχαμε.

Δεν λέμε ότι είσαστε λιγότερο πατριώτες από εμάς ή περισσότερο πατριώτες, δεν λέμε οτιδήποτε για σχέσεις με τον ξένο παράγοντα, δεν σας κατηγορούμε για κάτι, δεν σας λέμε εθελόδουλους, δεν σας λέμε λιγότερο Έλληνες. Εσείς επί δύο χρόνια –όχι εσείς προσωπικά, προς Θεού, το κόμμα σας – υβρίζει κατά τον χειρότερο τρόπο. “ Προδότες ” μας λέει. “ Γερμανοτσολιάδες ” μας λέει. Ό,τι θέλετε μας λέει. Εμείς κάνουμε το εθνικό μας καθήκον. Εδώ ποιο είναι το εθνικό μας καθήκον; Η υποχρέωσή μας να πούμε στην ελληνική κοινωνία ποιο είναι το διακύβευμα και ποιο κατά τη δική μας φτωχή κρίση είναι το συμφέρον της. Και από εκεί και πέρα η ελληνική κοινωνία θα κρίνει.

Εύχομαι να μην φτάσει στο σημείο να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί από κει και πέρα η ζημιά θα γίνει. Και η ζημιά θα είναι μη επανορθώσιμη. Και για το 2012 λέγατε στην ελληνική κοινωνία ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βγούμε από το ευρώ. Και τώρα βλέπει η ελληνική κοινωνία ξεκάθαρα ότι το σχέδιο για να βγούμε από το ευρώ ήταν έτοιμο. Και περίμεναν απλώς τη δική μας τελική λάθος επιλογή. Και αυτήν την τελική λάθος επιλογή απέτρεψε ο Αντώνης Σαμαράς με εξαιρετική γενναιότητα πρέπει να πω και μεγάλες θυσίες. Και προσωπικές και του κόμματός του και όσων υπηρετούν αυτήν την επιλογή. Εμείς αυτά έχουμε να πούμε. Η κοινωνία είναι ώριμη, θα αποφασίσει και θα δούμε».

  • Για την ανεργία και την οικονομία

Τοποθετούμενος συνολικά για θέματα ανεργίας, οικονομίας και επενδύσεων είπε: «Υπάρχουν δύο τρόποι να καταπολεμηθεί η ανεργία: Η μία κατά την άποψη μας υγιής αντίληψη, είναι αυτή που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός. Ποια είναι αυτή; Επενδύσεις. Επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια σε τομείς της οικονομίας που τα ανέλυσε με το νι και με το σίγμα. Είπε, πόσα λεφτά και σε ποιόν τομέα και πόσες θέσεις εργασίας, θα δημιουργήσει κάθε τοποθέτηση. Από εκεί και πέρα αν διαφωνείτε, προφανώς θα πρέπει να είστε έτοιμοι να δηλώσετε το λάθος της πρωθυπουργικής προσέγγισης. Δεν περιμένετε κάτι άλλο. Εγώ δεν έχω δει όμως να έχετε πει τίποτα πάνω σε αυτό».

  • Για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο κ. Δένδιας τοποθετούμενος για τα θέματα επενδύσεων ανέφερε: «Αφού λοιπόν νοικοκυρέψαμε τον δημόσιο τομέα, δημιουργούμε ένα φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις και λέμε στους Έλληνες και ξένους επενδυτές: ελάτε βάλτε τα λεφτά σας, η Ελλάδα είναι ασφαλής, να δημιουργήσετε κέρδη για εσάς, κέρδη για την κοινωνία, νέες θέσεις εργασίας, έρχεστε εσείς και τι λέτε; Έξω όλες οι ξένες επενδύσεις. Όποιος επενδυτής έρχεται, είτε στο Ελληνικό είτε στον Αστέρα, πείτε στην Cosco να πάει να φύγει. Το άλλο που λέτε είναι “θα επαναπροσλάβουμε όλους όσους έχουν απολυθεί”. Δε μας λέτε από πού θα τις χρηματοδοτήσετε (τις προσλήψεις). Εκτός αν δεχτούμε την άποψη, με κάθε σεβασμό στην αναφορά του ονόματός του, του κ. Γλέζου, ο οποίος είπε ότι αυτό που θα γίνει είναι υποχρεωτικό δάνειο από τις καταθέσεις. Εάν αυτό λέτε, δηλαδή ότι θα πάρετε τα λεφτά των καταθέσεων όλων των Ελλήνων, να μας το πείτε να το ξέρουμε, να το ξέρουν και οι Έλληνες».

Απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Παπαδημούλη για τις επενδύσεις στην Ελλάδα ο κ. Δένδιας τόνισε: «Εδώ δεν υπάρχει ξένη επένδυση που να μην την έχετε κατηγορήσει. Δεν υπάρχει ελληνική επένδυση που να μην την έχετε κατηγορήσει. Όλοι είναι “κλέφτες”, όλοι “απατεώνες”, όλοι πρέπει να πάμε κατηγορούμενοι, πρέπει να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να έρθουν τα ξένα κεφάλαια».

Μετάβαση στο περιεχόμενο