• (Για το πρόγραμμα της ΝΔ και το μεσοπρόθεσμο): Υπάρχει μια πολύ πειστική, τουλάχιστον εγώ έτσι τη διάβασα, απάντηση του κ. Σκυλακάκη η οποία είναι λεπτομερέστατη. Εξηγεί δηλαδή πού υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να εξυπηρετηθεί συνολικά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά εν πάση περιπτώσει, θα ήθελα να θυμίσω ότι πρώτον η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή η οποία είχε ζητήσει από την προηγούμενη εκλογή του Μαΐου να υπάρχει κοστολόγηση του προγράμματος των κομμάτων και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ «σφύριζε» επί του θέματος. Επίσης, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να επικαλεστεί τα 4 χρόνια πίσω ως δείκτη αξιοπιστίας αυτών των οποίων υπόσχεται. Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάτι τέτοιο να βάλει στο τραπέζι. Άρα η ΝΔ έχει και απάντηση και συγκεκριμένη θέση και παρελθόν.
• (Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων): Και ο ΣΥΡΙΖΑ επί της αρχής είχε πει – βέβαια το άφηνε να μην έχει κανέναν χρονικό προσδιορισμό – ότι δεν είναι καταρχήν αντίθετος για κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε κάλλιστα αυτό να γίνει και ξέρετε τι; Θα είναι και ένας φραγμός στον λαϊκισμό. Αυτά τα γνωστά ότι παντού υπάρχουν χρήματα – για να μην πω τη γνωστή φράση και αποδοθεί – και ότι υπάρχουν «λεφτόδεντρα» στην Ελλάδα είναι καλό να τα σταματήσει. Υπάρχει μία ωριμότητα στον κόσμο. Εάν λοιπόν δίπλα από κάθε πρόγραμμα υπάρχει και μια κοστολόγηση και άρα και μία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί ή όχι, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και στο τέλος – τέλος, όποιος θέλει να επιβάλλει περισσότερους φόρους – εμείς αυτό υποψιαζόμαστε για τον ΣΥΡΙΖΑ – ας βγει να το πει καθαρά. Αλλά όχι κρυμμένα κάτω από παροχές, οι οποίες δεν κοστολογούνται.
• (Για την καταπολέμηση της γραφειοκρατιας): Ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος νομίζω ότι συμφωνούν όλοι. Ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα να γίνουν; Για να κάνεις ένα συμβόλαιο ακινήτου, πράγματι, δεν το κάνεις ηλεκτρονικά. Υπάρχει μία ανάγκη συλλογής μιας σειράς εγγράφων. Αρκετά από αυτά όμως, πια, μπορείς να τα προσεγγίσεις ηλεκτρονικά και μερικά μπορεί ο συμβολαιογράφος να τα εκδώσει ηλεκτρονικά. Ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμη δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία κυρία Ζαχαρέα. Αλλά μιλάμε για την ελληνική γραφειοκρατία, για αυτή μιλάμε. Αν πίστευε κανείς ότι θα την αντιμετωπίσει η ΝΔ μέσα σε 3 με 4 χρόνια νομίζω θα ήταν αιθεροβάμων. Η πρόοδος είναι μεγάλη, είναι πραγματική, την αντιλαμβάνεται ο πολίτης, πολλά μπορούν να γίνουν ακόμη και πολλά θα γίνουν ακόμη. Μπορεί να υπάρξει μία σημαντικότερη ψηφιοποίηση από αυτή τη σημαντική που ήδη έχουμε πετύχει. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό.
• (Για τα προβλήματα στο ΕΣΥ και τις ελλείψεις προσωπικού): Μα ήδη νομίζω το έχει καθαρά πει η Νέα Δημοκρατία. Καταρχάς θα προσλάβει 10.000 άτομα στο ΕΣΥ. Ένας πολύ σημαντικός αριθμός για μια Ελλάδα στην εποχή μετά τα μνημόνια, ξεπί Νέας Δημοκρατίας Κοιτάξτε, το ερώτημα είναι ποιο; Καταρχήν νομίζω ότι υνταξιοδοτούνται αρκετά λιγότερα άτομα παρεμπιπτόντως. Αλλά εν πάση περιπτώσει, εδώ υπάρχει μια πραγματική ανάγκη που φάνηκε στον covid-19. Να εξελιχθεί το σύστημα υγείας και να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη. Το αναγνωρίζει ο Πρωθυπουργός, το θέτει ως καταρχήν ζήτημα, θα έλεγα όχι ως μία από τις προτεραιότητες, σχεδόν την πρώτη προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησής του, που νομίζω ότι δείχνει πώς αξιολογούμε το θέμα. Και γιατί να υπάρχει καχυποψία; Η Νέα Δημοκρατία έχει εκπληρώσει τις προεκλογικές της υποχρεώσεις ξέρετε. Όταν λέμε κάτι, τείνουμε να το κάνουμε. Ίσως όχι στο 100%, στο 90% ή στο 80%, αλλά αν μας συγκρίνετε με τον ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι θα μας βρείτε πολύ πιο αξιόπιστους.
• (Για τις αναφορές ΣΥΡΙΖΑ σε επιδίωξη “παντοκρατορίας” από τη ΝΔ): Κατηγορούμαστε εμείς επειδή τα υπόλοιπα κόμματα δεν έπεισαν την ελληνική κοινωνία να τους ψηφίσουν. Αυτό είναι στην πραγματικότητα. Απέτυχαν και μας χρεώνουν την αποτυχία τους! Τι να κάνουμε εμείς, να βγούμε έξω και να παρακαλούμε τους ψηφοφόρους να μην μας ψηφίσουν; Να πάνε να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή; Αυτό είναι που περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ από εμάς ή το ΠΑΣΟΚ από εμάς; Το κάθε κόμμα επιδιώκει να πείσει κυρία Ζαχαρέα την κοινωνία. Εμείς κάναμε τη δουλειά μας, η κοινωνία μας εμπιστεύτηκε τον Μάιο, ελπίζουμε ότι θα μας εμπιστευτεί και τον Ιούνιο. Ας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τη δική τους δουλειά.
• (Για το αν υπάρχει ανάγκη ισχυρής αντιπολίτευσης): Απολύτως. Αλλά δεν το χρεώνω αυτό ως υποχρέωση της κυβέρνησης. Το χρεώνω ως υποχρέωση στην αντιπολίτευση. Να είναι σοβαρή και να πείθει τον κόσμο. Βεβαίως χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση, ας μην ξεχνάμε όμως ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και θεσμικά αντίβαρα. Η κυβέρνηση πάντοτε ελέγχεται και θα ελέγχεται από την Βουλή. Θα υπάρχει πάντοτε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει «παντοκρατορία» όπως το παρουσιάζει η αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να υπάρξει σε μια Δημοκρατία.