Σημεία συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM» και στους δημοσιογράφους Δ. Τάκη και Χ. Κοραή

Κος ΤΑΚΗΣ:

Αυτά είπε εχθές ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Ζαππείου για την «Ημέρα της Ευρώπης» και τώρα πάμε να τα δούμε..

Κα ΚΟΡΑΗ:
Έχουμε στην άλλη άκρη της γραμμής μας τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νίκο Δένδια.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Ο οποίος ήταν παρών, εκεί μπροστά, στις πρώτες σειρές, καλημέρα κύριε Υπουργέ.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Καλημέρα σας.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Καλημέρα κυρία Κοραή, καλημέρα κύριε Τάκη.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Και υποψήφιος Νότιου Τομέα.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Στα νότια, ναι.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Όπου τι γίνεται με την περίπτωσή σας; Δηλαδή λένε πρώτος με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο και ενώ είναι η πρώτη συνέντευξη που μας δίνει στα τέσσερα χρόνια που είναι Υπουργός Εξωτερικών και ζήτημα να έχει δώσει ελάχιστες, έτσι;

Κος ΤΑΚΗΣ:
Μιλάει το έργο του.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ευχαριστώ για την καλοσύνη σας, αλλά κατ΄ αρχήν ουδείς εκλέγεται αν δεν τον ψηφίσουν οι συμπολίτες του.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Σωστό, σωστό. Εμείς διάφορες συζητήσεις που κάνουμε, λένε αν υπάρχει ένας πρώτος στη Νέα Δημοκρατία σε ψήφους είναι ο Δένδιας.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ίσως αυτό είναι υπερβολή, έχει να κάνει με το ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού Σώματος, πέρα από κόμματα, αποδέχεται ότι η εξωτερική πολιτική αυτής της κυβέρνησης ήταν μία καλή εξωτερική πολιτική με αποτελέσματα.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Ναι.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Αυτό ίσως είναι, ξέρετε, όπως λένε, στον βασιλικό δίπλα ποτίζεται και η γλάστρα. Εγώ είμαι η γλάστρα!

Κος ΤΑΚΗΣ:
Όχι και γλάστρα τώρα.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Εντάξει τώρα, μην το λέμε.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Γλάστρα με 70% και 75% δημοτικότητα λίγο δύσκολο.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Ναι, δύσκολο.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δημοφιλής γλάστρα!

Κα ΚΟΡΑΗ:
Λοιπόν κύριε Υπουργέ, θέλω σας παρακαλώ να ξεκινήσουμε πρώτα από την Τουρκία, την Κυριακή εκλογές,Erdogan ή Kilicdaroglu, Erdogan ή η «Συμμαχία των Έξι». Μπορείτε να κάνετε μία εκτίμηση τι θα γίνει αυτή την Κυριακή, με βάση και την εμπειρία σας και τι θα περιμένουμε μετά;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Είναι βέβαιο ότι η εκλογή αυτή για τον Πρόεδρο Erdogan και το ΑΚΡ δεν είναι όμοια με τις προηγούμενες. Πιέζονται δημοσκοπικά, για να το πω με επιείκεια. Είναι μία πολύ δύσκολη εκλογή.
Από εκεί και πέρα, δεν θα «ξέγραφα» το ΑΚΡ, είναι μια εκλογική μηχανική εγνωσμένης αποτελεσματικότητας και ο Πρόεδρος Erdogan είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος – όποια άποψη και αν έχει κανείς για αυτόν και για όσα έχει πει το διάστημα της έντονης αντιπαλότητας με τη χώρα μας – έχει συγκεκριμένη επιρροή στην τουρκική κοινωνία.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Σίγουρα και μεγάλη.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Είναι αμφίρροπες εκλογές και νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ πρόωρο κανείς να πει τι θα συμβεί σε αυτές. Ούτως ή άλλως, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξει ο τουρκικός λαός.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Χθες ο εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι η μόνη επιθυμία των ΗΠΑ είναι να υπάρξουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, που θα βασίζονται σε μία δημοκρατική διαδικασία. Μήπως ήταν και ένα μήνυμα; Δηλαδή, βλέπω ότι ο ίδιος προβληματισμός και σε μερικά μέσα ευρωπαϊκά είναι ακόμα πιο δυναμικός, θα έλεγα, δηλαδή μπαίνουν ερωτήματα μήπως γίνει και καμία νοθεία.
Εμείς έχουμε τέτοια, βάζουμε ως ελληνική κυβέρνηση τέτοια ερωτήματα;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Καταρχάς, εσείς είστε ευγενής. Ο ευρωπαϊκός τύπος έχει γράψει πολύ πιο «χοντρά» πράγματα.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Το λέω έτσι, ευγενικά το λέω. Πολύ χοντρά και ο γερμανικός και ο βρετανικός.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εμείς είμαστε μία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συγκεκριμένα στάνταρντς και συγκεκριμένες τοποθετήσεις στο διεθνές γίγνεσθαι.
Εμείς πιστεύουμε στη δημοκρατία, πιστεύουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστεύουμε στο κράτος δικαίου. Θα θέλαμε, λοιπόν, όλες οι χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε, είτε ως Ελλάδα, είτε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να είναι σε αυτό το επίπεδο. Ή, κατά το δυνατόν, εγγύτερα σε αυτό το επίπεδο.
Θα θέλαμε, λοιπόν, να έχει μία δυνατότητα η κοινωνία στην Τουρκία να εκφράσει ελεύθερα τη βούλησή της. Αυτό διατυπώνουμε και εμείς, όπως και όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι και φίλοι μας. Δεν είναι διμερές θέμα Ελλάδας – Τουρκίας τα στάνταρντς των τουρκικών εκλογών.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Κύριε Υπουργέ, να ρωτήσω κάτι εγώ; Ο Kilicdaroglu χθες είπε ότι αν εκλεγεί αυτός θα κάνει στροφή 180ο στην εξωτερική πολιτική και με όλες τις γειτονικές χώρες θα ζήσει η Τουρκία ήρεμα και ειρηνικά.
Θεωρείτε ότι πράγματι μπορεί να έχουμε μία τέτοια θεαματική αλλαγή στις σχέσεις της Τουρκίας με τους γειτόνους της, είναι κάτι που του επεβλήθη του Kilicdaroglu, τον βοηθάει, είναι κάτι αληθές, πώς το ερμηνεύετε εσείς;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κατ΄ αρχήν είναι θετικό, το ότι λέγεται είναι θετικό.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Ναι, προφανώς.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Και, μάλιστα, όταν λέγεται κοντά σε ημερομηνία κατά την οποία η κοινωνία θα εκφραστεί, είναι ακόμα πιο θετικό, διότι εκπέμπει ένα μήνυμα αμφίπλευρο.
Είναι προφανές ότι τέτοια μηνύματα παίρνει από το εκλογικό του σώμα. Αλλιώς, δεν θα το έκανε αν αυτό ήταν αντιδημοφιλές. Δεν πιστεύω ότι είναι ένδειξη τεράστιας πολιτικής γενναιότητας, είναι προφανές ότι θεωρεί ότι αυτό μπορεί να του προσδώσει κάτι. Άρα, χαίρομαι πάρα πολύ που το ακούω και για τον έναν λόγο και για τον άλλο.
Το μόνο που θα ήθελα να παρατηρήσω, κοιτώντας πίσω, είναι ότι δεν έχω δει ανάλογες δηλώσεις σε ανύποπτο χρόνο στο παρελθόν ή ανάλογες τοποθετήσεις είτε από τον ίδιο, είτε από μερικά από τα κόμματα του «Συνασπισμού των Έξι».

Κος ΤΑΚΗΣ:
Και άρα, εξ αυτού που λέτε, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία το γεγονός ότι έχει ειπωθεί;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Έχει μεγάλη σημασία το τι λέγεται, μεγάλη σημασία. Δεν σημαίνει ότι κλείνει το θέμα. Πρώτον, προέρχεται από έναν κομματικό χώρο και ένα ρεύμα σκέψης το οποίο έχει οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μεγάλες κρίσεις στο παρελθόν. Επί των ημερών τους έγινε η εισβολή στην Κύπρο. Ξέρετε, αυτά δεν ξεχνιούνται, έτσι; Και ουδείς έχει αποκηρύξει όλο αυτό το παρελθόν ή, εν πάση περιπτώσει, το έχει θέσει υπό – έστω και διανοητική – αμφισβήτηση, αν καλώς ή κακώς έγιναν όσα έγιναν τότε.
Και δεύτερον, κατά την πιο πρόσφατη περίοδο της όξυνσης, όταν ο Πρόεδρος Erdogan έλεγε αυτά που έλεγε, ο νυν αντίπαλός του στις εκλογές δεν βγήκε να του πει: «τι είναι αυτά που λες»; Του έλεγε: «τα λες, αλλά γιατί δεν τα κάνεις»;

Κα ΚΟΡΑΗ:
Ακριβώς. Άρα, δηλαδή, νομίζω ότι θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν την επόμενη μέρα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Άρα, λοιπόν, όπως πάντα, «πολύ μικρό καλάθι», πολύ μικρό. Επιφυλακτικότητα και μικρό καλάθι. Έτοιμοι πάντοτε με διάθεση για διάλογο, ναι, αλλά οι προσδοκίες μετρημένες.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Σας άκουσα χθες να λέτε ότι δεν είστε υπέρ της πολιτικής του κατευνασμού στο Αιγαίο και άκουσα χθες και τον Κώστα Καραμανλή να μιλάει για τις Πρέσπες του Αιγαίου και να λέει…

Κα ΚΟΡΑΗ:
Και ο Αντώνης Σαμαράς.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Και τον Αντώνη Σαμαρά και να λέει..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ναι, αυτό νομίζω ότι ήταν του Αντώνη Σαμαρά.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Ναι, ναι.

Κος ΤΑΚΗΣ:
… και να λέει όχι στη μοιρασιά του Αιγαίου.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δεν νομίζω ότι υπάρχει ρεύμα σκέψης στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως χώρου, που να είναι υπέρ της μοιρασιάς. Αυτό – το ξέρετε – το ανατολίτικο παζάρι «να τα μοιράσουμε», η Ελλάδα δεν το συνυπογράφει. Η Ελλάδα λέει κάτι σαφές, απλό, κατανοητό, έντιμο: Πώς είναι το Διεθνές Δίκαιο; Αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο. Εφαρμόζουμε το Διεθνές Δίκαιο, ο καθένας προβλέπει τα δικαιώματά του.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Εκεί όμως και οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί είπαν για πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ενδεχομένως να υπάρξουν μετά τις εκλογές. Εσείς βλέπετε κάτι τέτοιο;

Κα ΚΟΡΑΗ:
Κι εσείς δεχθήκατε τέτοιες πιέσεις στα τέσσερα χρόνια, κύριε Υπουργέ;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα σας πω, υπάρχουν διάφορες χώρες και διάφοροι άνθρωποι ανά την υδρόγειο που θα εύχονταν διάφορα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς θα ενυποθηκεύσει το εθνικό συμφέρον ή θα οδηγηθεί σιδηροδέσμιος κάτω από αλλοδαπές επιταγές.
Αυτά τα πράγματα, νομίζω, έχουν λυθεί εδώ και πολύ καιρό στη συνείδηση όλων μας. Νομίζω ότι όλοι μας – και αναφέρομαι στο πολιτικό σύστημα – καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν πράγματα που μπορούμε εμείς να εκχωρήσουμε, διότι δεν μας ανήκουν. Το Σύνταγμα έχει συγκεκριμένες επιταγές.
Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι όσα λέγονται καλώς λέγονται, και από τους πρώην Πρωθυπουργούς, και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – κυρίως και προς το ξένο ακροατήριο – για να μην πιστέψει ότι μετά τις εκλογές θα μπορούσε τυχόν, αν υπάρξει πρόθεση, πράγμα το οποίο απεύχομαι, να οδηγηθεί η χώρα σε μία διαπραγμάτευση υπό όρους που θα απείχαν του Διεθνούς Δικαίου.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Μάλιστα, να περάσουμε και στην εσωτερική πολιτική ατζέντα. Η έκθεση της PEGA για τις υποκλοπές και με τις επισημάνσεις που έκανε, επηρεάζουν την εικόνα της χώρας;
Και ρωτώ εσάς που υπήρξατε και θύμα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα σας πω. Όχι, δεν υπήρξα θύμα.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Παραλίγο.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Υπάρχει ισχυρισμός ότι υπήρξα θύμα. Είναι διαφορετικό, το έχω ξεκαθαρίσει. Εγώ, κυρία Κοραή, να είμαστε εξηγημένοι, δεν διανοούμαι ότι ο οποιοσδήποτε ποτέ σκέφτηκε ότι μπορεί να παρακολουθήσει Υπουργό Εξωτερικών ευρωπαϊκής χώρας. Το λέω ευρωπαϊκής για να μην επεκτείνομαι σε άλλες χώρες, κάτω από τη Σαχάρα και τα λοιπά, δεν το πιστεύω αυτό το πράγμα. Νομίζω ότι είναι απονενοημένο διάβημα.
Έρχομαι τώρα στο συγκεκριμένο. Καταρχήν η έκθεση αυτή θα πάει στο Ευρωκοινοβούλιο, να δούμε πώς θα καταλήξει μετά το Ευρωκοινοβούλιο.
Τώρα, αν με ρωτάτε αν είμαι χαρούμενος που η χώρα μου γίνεται αντικείμενο κάποιας κριτικής, όχι, δεν είμαι χαρούμενος βέβαια, δεν μου αρέσει.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Μάλιστα. Λοιπόν, σταθερότητα. Είναι το ζητούμενο της επόμενης μέρας των εκλογών;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Είναι το απαραίτητο. Από εκεί και πέρα είναι και άλλα τα ζητούμενα. Η ανάπτυξη, η μεγέθυνση, η αναδιανομή επί της ανάπτυξης του εθνικού πλούτου, η χώρα των 208 δισεκατομμυρίων να γίνει κάποια στιγμή η χώρα των 380 δισεκατομμυρίων, όπως η Αυστρία και το Ισραήλ, χώρες με ανάλογο μέγεθος.
Αλλά χωρίς σταθερότητα….

Κα ΚΟΡΑΗ:
Στο ΑΕΠ αναφέρεστε.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Στο ΑΕΠ αναφέρομαι μάλιστα. Γιατί εμείς τι πιστεύουμε; Ότι πρέπει να υπάρξει αναδιανομή. Πρέπει να βοηθηθούν οι οικονομικά αδύναμοι, είμαστε βαθιά λαϊκό κόμμα.
Αλλά επίσης πιστεύουμε ότι αν δεν μεγεθύνεται ο πλούτος, η αναδιανομή είναι μία εσωτερική μιζέρια. Πρέπει να καταφέρουμε να γίνει η χώρα, ο τόπος, οι άνθρωποι πλουσιότεροι. Όλοι. Ή εν πάση περιπτώσει συγχρόνως.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Είναι ανάδελφη η Νέα Δημοκρατία μήπως; Δηλαδή παίζετε εσείς το χαρτί της αυτοδυναμίας αλλά την ίδια στιγμή δεν υπάρχει και κάποιος, ας πούμε, ένας φυσικός κυβερνητικός εταίρος έτσι όπως διαμορφώνεται η προεκλογική μάχη.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Μα δεν επιδιώκουμε κάτι τέτοιο. Η πρόταση Μητσοτάκη είναι μια καθαρή πρόταση….

Κα ΚΟΡΑΗ:
Μα δεν είναι καλύτερα οι δύο από τον έναν;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι, δεν είναι έτσι. Το 1+1 καμία φορά δεν κάνει 2, κάνει 0. Επειδή δεν είναι ένα συν ένα, είναι ένα μείον ένα.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Ναι.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ξέρετε τώρα, εμείς έχουμε μία πολύ απλή πρόταση. Λέμε εκλογικό σύστημα με ενισχυμένη αναλογική. Γιατί; Γιατί θέλουμε σταθερές κυβερνήσεις. Κόμμα η Νέα Δημοκρατία, νομίζουμε ότι μπορούμε μια χαρά και μόνοι μας. Δεν περιφρονούμε κανέναν άλλον. Και Πρωθυπουργός ο αρχηγός του κόμματός μας. Αυτή η τριπλή πρόταση κατατίθεται προς κρίση στην ελληνική κοινωνία και η ελληνική κοινωνία κυρίαρχα θα αποφασίσει αν της αρέσει η πρότασή μας ή αν δεν της αρέσει η πρότασή μας.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Όμως κύριε Υπουργέ υπάρχει ένα θέμα, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι στις πρώτες εκλογές η Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε ενδεχομένως να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 151 Βουλευτών και θα υπάρξουν συζητήσεις την επομένη της 21ης Μαΐου για το αν δηλαδή θα πρέπει αφού αυτά τα κόμματα συγκεντρώνουν το 151 να επιχειρηθεί μία προσπάθεια..

Κα ΚΟΡΑΗ:
Και παραπάνω.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Ναι, μία προσπάθεια διακυβέρνησης και να μην πάμε σε δεύτερες εκλογές.
Ακούμε τον Πρωθυπουργό τις τελευταίες μέρες να κόβει τις γέφυρες, λέγοντας ότι με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συνεννοηθεί, γιατί αυτά που την χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που την ενώνουν.
Θεωρείτε ότι είναι μία προσπάθεια να πάρει το ΠΑΣΟΚ «τον μουτζούρη» και να πάμε σε δεύτερες εκλογές; Ή πιστεύετε ότι πρέπει να επιχειρηθεί μία προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης αν υπάρχουν οι αριθμοί;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι, όχι δεν το πιστεύω κύριε Τάκη, θέλω να σας είμαι ειλικρινής, δεν το πιστεύω. Δεν το πιστεύω γιατί δε θεωρώ ότι μια κυβέρνηση δύο κομμάτων, με μια πλειοψηφία μίας – δύο εδρών είναι μία κυβέρνηση που μπορεί να σταθεί. Θα είναι μια κυβέρνηση εκβιαζόμενη από τον έναν, από τον άλλον, για το παραμικρό.
Θυμάμαι με τρόμο μια φορά όπου ήμουνα Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Καραμανλή και είχαμε πλειοψηφία εκείνη τη στιγμή μίας έδρας και θυμάμαι ότι χρειαζόμουνα να διαπραγματεύομαι, όντας Υπουργός Δικαιοσύνης, για ένα περιφερειακό ειρηνοδικείο με φόβο να πέσει η κυβέρνηση.
Δεν είναι η Ελλάδα για να έχει τέτοιες προκλήσεις. Είμαστε μία κοινωνία που έχει κάποιες διαφορετικές παραμέτρους. Καλύτερα να έχουμε μια καθαρή λύση και νομίζω ότι πρέπει να τεθεί και στην κοινωνία αυτό ως πρόταγμα, για να ξέρει και τι πιστεύει ο καθένας. Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε, αλλά νομίζω καλά κάνει ο κ. Μητσοτάκης και το ξεκαθαρίζει από την αρχή.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Θα έχετε ακούσει κύριε Δένδια ότι μέσα στη συζήτηση που γίνεται για τις μετεκλογικές συνεργασίες ότι ο κύριος Ανδρουλάκης λέει όχι δε θα είναι ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης Πρωθυπουργός, στη Νέα Δημοκρατία μου λένε κι εμένα κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ «εντάξει, μπορεί λέει να προτείνουν τον Δένδια».

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Μα με συγχωρείτε, καλοσύνη τους, ευχαριστώ πάρα πολύ για το κοπλιμέντο, είναι ανάλογο με εκείνο για τη γλάστρα που λέγαμε πριν (…)
Εμείς έχουμε μία πολύ καθαρή πρόταση. Η πρόταση δεν είναι πάμε να κάνουμε μια Κυβέρνηση με κάποιον άλλον και να βρούμε κάποιο στέλεχός μας να βολευτούμε όλοι. Δεν είναι αυτή η πρότασή μας.
Η πρότασή μας, σας είπα, έχει τρία σκέλη: εκλογικό νόμο, κόμμα, Πρωθυπουργό. Αυτήν την πρόταση θέτουμε στην κοινωνία, δεν τη θέτουμε με 15 εναλλακτικές. Δεν είναι checklist ξέρετε.
Άρα, λοιπόν, μπορεί ο κύριος Ανδρουλάκης ή οποιοσδήποτε, να έχει αυτή την άποψη, σεβαστή είναι η άποψή του, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι διαφορετική.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, όλη αυτή η ιστορία με τη Δήμητρα του Γιάνη Βαρουφάκη, με τις δημητρούλες του κυρίου Τσακαλώτου, έστω και αν δεν πέρασαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εν πάση περιπτώσει, αλλά που απασχολούν τον προεκλογικό διάλογο, όλη αυτή η συζήτηση φτάνει στις Βρυξέλες, στις άλλες χώρες ή είναι πιο πολύ, πώς να σας το πω, δεν το δίνουν και πολύ σημασία, εμείς εδώ στην Ελλάδα, γυρνάμε πίσω από τον εαυτό μας, γιατί δεν τα θεωρούν και πολύ ρεαλιστικά αυτά τα σενάρια; Έξω λέω.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Η ελληνική κοινωνία μάτωσε για να μείνει στο ευρώ, πραγματικά μάτωσε αυτά τα δέκα χρόνια. Υπεβλήθη σε απίστευτες θυσίες.
Άρα ουδείς πιστεύει ότι τώρα, αφού έχουν επιλυθεί αρκετά, δεν λέω όλα, τα προβλήματα που μας έβαλαν σε εκείνη την απίστευτη κρίση, θα ξανάρθουμε μόνοι μας να αυτοπυροβολούμαστε και να αυτοτραυματιζόμαστε.
Διαλογισμοί της μορφής που αναφέρατε νομίζω ανήκουν στη σφαίρα του πλήρους εξωπραγματικού για κάθε σοβαρά σκεπτόμενο άνθρωπο, είτε εντός της χώρας είτε εκτός της χώρας.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Μάλιστα. Επειδή, κύριε Υπουργέ, είστε από αυτούς που δεν τα βλέπουν όλα ρόδινα και τέλεια, θέλω να μου πείτε γιατί προφανώς αυτό σας το ρωτάνε και οι πολίτες στα νότια, θέλω να μου πείτε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια τι δεν πήγε καλά από πλευράς δικής σας εκτίμησης, από την κυβερνητική πορεία της Νέας Δημοκρατίας που πρέπει να διορθωθεί στη δεύτερη τετραετία;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Να σας είμαι ειλικρινής, παραμονές εκλογών να διαφημίσω μόνος μου τι δεν πήγε καλά σε μία μορφή….

Κος ΤΑΚΗΣ:
Γιατί; Ο Πρωθυπουργός λέει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην υγεία, στην δικαιοσύνη και τα λοιπά.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι άλλο. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Αυτό που είμαι έτοιμος να κάνω με μεγάλη χαρά είναι να πω πού μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμα πιο καλά.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Αυτό, εμμέσως πλην σαφώς.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ναι, δηλαδή να το πω θετικά, μην το πω αρνητικά, μη με βάζετε….

Κος ΤΑΚΗΣ:
Θετικά, όταν σας λέω ότι κάτι πρέπει να γίνει καλύτερα σημαίνει ότι δεν έγινε, άρα προφανώς.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Έχεις φτάσει σε άλλο «πονηρούλη Υπουργό».

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ο κύριος Τάκης με έχει οδηγήσει πάρα πολλές φορές σε πρωτοσέλιδα…

Κα ΚΟΡΑΗ:
Αυτό σας λέω.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θυμάμαι μερικά μάλιστα.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Ναι αλλά ήταν πρωτοσέλιδα τα οποία σας βοήθησαν να χτίσετε το πολιτικό σας προφίλ.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εντάξει κύριε Τάκη, τέλος πάντων.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Σας βοήθησε να γίνετε καλύτερος;

Κος ΤΑΚΗΣ:
Διότι έχει απόψεις σταθερές και γι΄ αυτές τις απόψεις τον επιλέγουν και είναι πρώτος. Αν δεν τα πείτε να τα μάθει ο κόσμος πως θα είστε πρώτος;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Βλέπετε τώρα, μου το χρύσωσε κιόλας το χάπι… Νομίζω ήταν πολύ σημαντικό έτσι όπως το είπε ο Πρωθυπουργός χθες, να έχουμε σαφή αίσθηση της λαϊκότητας του κόμματος, να καταλαβαίνουμε όχι μόνο ποιο είναι το εκλογικό μας Σώμα αλλά ποιο κομμάτι της κοινωνίας ιστορικά είναι ταυτισμένο μαζί μας.
Να νοιαζόμαστε για τις ανάγκες του, για τη μεσαία τάξη ας πούμε που υποφέρει από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Τι κάναμε; Υπήρξαν αυξήσεις. Για πρώτη φορά ακούγονται και γίνονται αυξήσεις μετά από χρόνια-χρόνια κρίσης.
Όμως το πρόβλημα παραμένει και εγώ λέω πάντα ένα πράγμα, μισό κιλό ρύζι καρολίνα από 2,40 πήγε 3,70, κάτι τέτοιο. Γιατί; Πρέπει να βοηθήσουμε. Να βοηθήσουμε τον μέσο άνθρωπο να ανταποκριθεί στην κρίση αύξησης του κόστους ζωής και νομίζω ότι το έχουμε καταλάβει πολύ καλά, έχουμε κάνει ήδη πράγματα γι΄ αυτό και είναι βέβαιο ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα και θα τα κάνουμε.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Και με μείωση του ΦΠΑ;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κι αυτό είναι ευκταίο, αλλά από κει και πέρα, για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να υπάρχει σαφής εικόνα τι αντέχουν τα δημοσιονομικά μας.
Η μείωση των εμμέσων φόρων είναι μέσο κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι τους έμμεσους φόρους τους πληρώνει και ο ζάμπλουτος, τους πληρώνει και ο πάμφτωχος στον ίδιο ακριβώς βαθμό, δεν είναι σωστό αυτό και δε γίνεται έτσι.
Άρα η μείωση των εμμέσων φόρων είναι μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, το θέμα είναι να μετράς καλά πόσο το αντέχεις και το μήνυμα να είναι το σωστό για να μη ρίξεις τη βάρκα πάνω σε κανένα βράχο.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Επειδή είπατε και κάτι ενδιαφέρον πολιτικό και δεν μας το ξεκαθαρίσατε, πείτε μας σε ποια κομμάτια του κοινωνικού σώματος είναι η Νέα Δημοκρατία, που τα εκφράζει και που πρέπει να τα εκφράζει; Κάτι υπονοήσατε πριν.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι, αυτό είναι από τις καταστατικές αρχές και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Νέα Δημοκρατία κατ’ αρχάς θεωρεί ότι απευθύνεται στο σύνολο του κοινωνικού σώματος και αυτό ακριβώς δεν πρέπει να ξεχάσει. Δηλαδή και στα μεσαία και στα χαμηλότερα στρώματα. Δεν πρέπει η Νέα Δημοκρατία να θεωρήσει ότι εκφράζει μόνο τα ψηλά σχετικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Την ελίτ δηλαδή όπως λέει ο κύριος Τσίπρας.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ναι, δε θα πήγαινα στη λογική ενός ελιτισμού, αλλά ο κίνδυνος να εγκλωβιστείς σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον και να θεωρήσεις ότι μόνο αυτό πρέπει να εκπροσωπήσεις.
Και ξέρετε καμιά φορά ο κίνδυνος μπορεί να έχει και μαθηματική στήριξη. Η μακαρίτισσα η Θάτσερ έλεγε ότι εγώ για να κερδίσω τις εκλογές χρειάζομαι το 35% και αυτό θα υπηρετήσω, με αυτό θα πορευθώ και μία χαρά είμαι.
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αυτό το DNA, έχει έναν πολύ μεγαλύτερο στόχο όσον αφορά την αποδοχή, αν όχι την ψήφισή της από την ελληνική κοινωνία. Δεν πιστεύει δηλαδή ότι υπάρχει segmentation, κόβεις ένα κομμάτι, αυτό σου φτάνει για να κερδίσεις τις εκλογές, με αυτό ασχολείσαι, αυτό υπηρετείς.
Εάν θέλετε ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο έκανε κάτι τέτοιο στο παρελθόν, χτύπησε τη μεσαία τάξη, την τσάκισε φορολογικά, δε μιλάω για την ανώτερη, θεωρώντας ότι έχοντας το από κει και κάτω στρώματα είναι επαρκές για να κερδίσει τις εκλογές. Εμείς δεν έχουμε τέτοια…

Κος ΤΑΚΗΣ:
Μάλιστα. Να μας δώσετε και τη γεύση που σας έμεινε από τη χθεσινή ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο κύριε Υπουργέ; Είδαμε τρεις Πρωθυπουργούς, δύο πρώην κι έναν νυν και ασκήσεις ενότητας δημόσιες.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ωραία ήταν. Εγώ είμαι νεοδημοκράτης, αυτό είναι το κόμμα που το υπηρετώ από παιδί, έτσι;
Μου άρεσε όλο αυτό, μου άρεσε που χαιρέτισα και τους τρεις, τους δύο πρώην και τον νυν Πρωθυπουργό, όλο αυτό το κλίμα ότι είμαστε όλοι μαζί και για ένα τεράστιο στόχο, όχι απλώς τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον στενό πυρήνα της, αλλά την ανάδειξή μας ως μια από τις πρωταγωνιστικές χώρες μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και την περηφάνεια μας για το ότι είμαστε εκεί και την κριτική μας για ότι δεν πάει καλά σε αυτό το καινούριο σπίτι που θεωρούμε ότι χτίζεται.
Ναι, νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ ωραίο.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Ωραία, κύριε Υπουργέ θέλω με ένα παρασκήνιο να κλείσουμε. Έχετε έτσι από περιέργεια μετρήσει πόσα μίλια έχετε κάνει;

Κος ΤΑΚΗΣ:
Αφού το έχει γράψει.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Το έχω κάνει, το έχω κάνει σε χιλιόμετρα.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Ναι; Το θέλω, γιατί έχει ενδιαφέρον. Σε χιλιόμετρα, ναι;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κοιτάξτε, δεν έχω βάλει τον τελικό αριθμό θα σας πω γιατί.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Ναι γιατί προστέθηκαν πολλά από τότε.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Γιατί πρέπει να πάω στη Στοκχόλμη μεθαύριο, γιατί υπάρχει Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι δυνατόν τώρα να λείπεις επειδή έχεις εκλογές, αυτά δεν ακούγονται σοβαρά στους άλλους, θεωρούν ότι κοιτάς τον εαυτό σου και αφήνεις τη χώρα σου.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Ναι, βέβαια.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Άρα θα προσθέσω και τα τελευταία και υπολογίζω ότι θα είμαι λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο 250 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Άρα, αν δεν είχατε γίνει πολιτικός, θα μπορούσατε να είχατε γίνει πιλότος ή αεροσυνοδός.

Κα ΚΟΡΑΗ:
Χαλαρά.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Για το πρώτο δύσκολο γιατί φοράω γυαλιά, για το δεύτερο τραγικό για τους επιβάτες που θα έπρεπε να σερβίρω!

Κα ΚΟΡΑΗ:
Λοιπόν, κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, καλή επιτυχία.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εγώ σας ευχαριστώ θερμά. Να είστε καλά, καλή σας μέρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο