Σημεία συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και τους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που διαλέξαμε αυτό το τραγούδι, είναι η καλύτερη αφορμή, αυτός είναι ο καλύτερος λόγος για να υποδεχθούμε στην τηλεφωνική γραμμή τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νίκο Δένδια. Καλό μεσημέρι, κ. Δένδια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:Κύριε Παπαδόπουλε, κύριε Χιώτη, οφείλω να πω ότι μου κάνει εντύπωση πως το «αχ και βαχ» συνδυάζεται με τη συζήτησή μας, αλλά προφανώς κάτι μου ξεφεύγει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαστε δυο λαοί, που έχει ο καθένας τα βάσανά του. Αλλά, ενώ θα μπορούσαμε και οι δύο να βελτιώσουμε ο ένας τα βάσανα του άλλου ή ο καθένας τα δικά του, με πρωτοβουλία κυρίως των γειτόνων, τον τελευταίο καιρό, μόνο αυτό δεν κάνουμε.

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:Αυτό που λέτε είναι μια μεγάλη αλήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως, εδώ, θα σας κάνουμε μια δεύτερη έκπληξη. Δεν θα ξεκινήσουμε μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά. Συνήθως αυτό κάνετε όταν παραχωρείτε συνέντευξη. Θα το κάνουμε λίγο αργότερα, διότι λίγο πριν μπω στο στούντιο, πριν μπούμε στο στούντιο, διαβάσαμε μια ανάρτησή σας που έχει ιδιαίτερη αξία και θα ήθελα να ξεκινήσουμε από αυτό. Ελάχιστοι ενδεχομένως από τους ακροατές μας θυμούνται ότι σαν και σήμερα οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941, στις 6 Απριλίου. Το θυμηθήκατε και κάνατε μια ανάρτηση στο Twitter, λέγοντας ότι «στην επέτειο της εισβολής της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα …»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «…Οι ναζί θέλουν να μπουν στη Βουλή».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς, να το πούμε με δικά μας λόγια. Και θα ήθελα να ξεκινήσουμε από αυτό. Επειδή γίνεται πολύ κουβέντα για αυτό το μόρφωμα του Κασιδιάρη με επικεφαλής έναν πρώην δικαστικό λειτουργό, πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ή ότι η διάταξη είναι άρτια και η δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η συζήτησή μας είναι μία πολιτική συζήτηση. Η δικηγορική μου ιδιότητα, σε αυτή τη συζήτηση, είναι παντελώς αδιάφορη. Και ούτως ή άλλως, η ειδικότητά μου δεν είναι το ποινικό δίκαιο. Αλλά εγώ, αυτό που πολιτικά έχω να πω, είναι ότι η ύπαρξη νεοναζιστικού μορφώματος στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, δεδομένου του τι πρεσβεύει ο νεοναζισμός και δεδομένης της ελληνικής ιστορίας είναι παντελώς, παντελώς απαράδεκτη. Και θεωρώ ότι η συγκροτημένη πολιτεία και η αυθεντία του Κράτους Δικαίου οφείλει να διασφαλίσει ότι δεν υφίσταται στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό μία τέτοια επιλογή.
Αυτή είναι η άποψή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πρόκειται να πάρετε κάποια άλλη πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση σαν κυβέρνηση;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν νομίζω ότι από εδώ και πέρα υπάρχει χρόνος για οτιδήποτε άλλο. Αλλά ξαναλέω και βεβαίως, έχω κάθε σεβασμό στην κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, η άποψή μου είναι αυτή την οποία σας εξέθεσα προηγούμενα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Είπατε ότι δεν θέλετε να μιλήσετε ως νομικός. Σεβαστό. Ως πολιτικός θεωρείτε ότι αυτή η διάταξη θωρακίζει την εκλογική διαδικασία όσο πρέπει, ή ενδεχομένως θα έπρεπε να ήταν ακόμα πιο ρητή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάλι αυτό είναι θέμα νομοτεχνικής επάρκειας. Στην πραγματικότητα μου ζητάτε να σχολιάσω την νομοτεχνική επάρκεια της κυβέρνησης την οποία στηρίζω. Εγώ, αυτό που έχω να πω, είναι ότι είναι, τουλάχιστον, μία σαφέστατη εκδήλωση πολιτικής πρόθεσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Είδαμε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι κόμματα όπως του κ. Κασιδιάρη, το οποίο μπορεί να μην μπει στη Βουλή, αλλά και άλλα αντισυστημικά κόμματα, παίρνουν ξαφνικά 4%. Φοβάστε ότι αυτή η αποσυσπείρωση που έχει γίνει μετά τα Τέμπη, θα σπρώξει τέτοια κόμματα, πώς να τα πούμε, «ακραία», να μπουν στη Βουλή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με πολύ μεγάλη προσοχή θα έβαζα οποιοδήποτε αντισυστημικό ή εξωσυστημικό μόρφωμα δίπλα σε ένα νεοναζιστικό μόρφωμα. Εδώ δεν είναι απλώς μία φωνή διαμαρτυρίας. Είναι η επίκληση ενός συστήματος απόπειρας παγκόσμιας διακυβέρνησης απόλυτου ολοκληρωτισμού, πλήρους καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο βαρύνεται με το αίμα δεκάδων εκατομμύριων, πέραν των 6-7 εκατομμύριων Εβραίων συνανθρώπων μας. Δεν υφίσταται στην παγκόσμια ιστορία άλλη τέτοια βαρβαρότητα. Άρα, το να τα βάζουμε όλα μέσα σε μία κατηγορία «αντι- ή εξω – συστημικά», νομίζω ότι δεν πρέπει να το κάνουμε. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ένας σαφής διαχωριστικός τοίχος. Τώρα, από κει και πέρα, όσον αφορά τα μικρά κόμματα, τα οποία δημιουργούν ένα εμπόδιο ίσως για την αυτοδυναμία, αυτό είναι έτσι όπως το λέτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα μείνω σε αυτό που είπατε μόλις τώρα, στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών κ. Υπουργέ και παρατηρούμε ότι αυτή η πολυδιάσπαση στην οποία αναφέρθηκε και ο Νότης, είναι ένα εμπόδιο το οποίο ενισχύθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών και ακόμα παραμένει.
Πιστεύετε ότι η αυτοδυναμία πρέπει να είναι αυτοσκοπός για τη Νέα Δημοκρατία; Ή θα πρέπει να συζητά σοβαρά και το ενδεχόμενο κάποιας συνεργασίας, είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αν χρειαστεί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:Κύριε Χιώτη, η Νέα Δημοκρατία καταθέτει μια συνολική πρόταση στην ελληνική κοινωνία. Η πρόταση αυτή έχει και εκλογικό σύστημα, ήδη εκδηλώσαμε την πρόθεσή μας με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και κόμμα το οποίο θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και Πρωθυπουργό, ο οποίος θα ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης και αυτής της προσπάθειας.
Η πρότασή μας είναι συνολική. Δεν μπορούμε εμείς να ενυποθηκεύσουμε την πρότασή μας συζητώντας ενδεχόμενα. Το αν η ελληνική κοινωνία τη δεχθεί ή την απορρίψει, αυτό είναι θέμα του κυρίαρχου ελληνικού λαού. Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία πάντοτε ιστορικά, όχι απλώς σέβεται, αλλά υπολήπτεται και την κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά η πρότασή μας είναι πρόταση αυτοδύναμης διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι και η κριτική που της ασκείται. Ότι η Νέα Δημοκρατία δεν σκοπεύει να σεβαστεί το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, έχοντας πάντα στο μυαλό της ότι μπορεί να υπάρξει μια «διόρθωση ψήφου» – εντός εισαγωγικών – στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:
Αλλά μπορεί κάποιος να διαφωνεί με την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Γι΄ αυτό σας είπα προηγουμένως ότι η πρότασή μας είναι συνολική, αφορά και το εκλογικό σύστημα. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Δεν είπαμε ότι πιστεύουμε στην απλή αναλογική, αλλά τώρα, επειδή δε μας βολεύει, θα πάμε στην ενισχυμένη. Δε λέμε κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Όχι, λέω, δεν θα ήταν πιο σωστό να λέγατε ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε δυνάμεις με τις οποίες θα συνεργαστούμε από την πρώτη Κυριακή και αν δεν το καταφέρουμε τότε..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:Δεν πιστεύουμε σε αυτό το εκλογικό σύστημα.Δεν το κρύψαμε, σας ξαναλέω, η ελληνική κοινωνία έχει απόλυτη ελευθερία – ελπίζω δεν θα το κάνει – να απορρίψει την άποψή μας, να πει: «με συγχωρείτε, δεν συμφωνώ κύριοι μαζί σας». Αλλά εμείς θα ήμασταν υποκριτές, όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Άρα, αυτό είναι το μήνυμά σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κι αν στη δεύτερη Κυριακή δεν βγάλετε αυτοδυναμία θα πάμε για τρίτη;

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:Τώρα, με συγχωρείτε, πάντοτε μπορούμε να συζητάμε επί ενδεχομένων. Αλλά από δω και πέρα, το ενδεχόμενο πλέον είναι όχι απλώς πέραν του ορίζοντα, αλλά και πέραν της λογικής.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πάμε τώρα και σε αυτό που κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας.

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χιώτη, χαίρομαι που επανέρχεστε στην κανονικότητα. Αν και από εσάς φοβάμαι πάντα τις πονηριές, όχι τις κανονικότητες.

Β. ΧΙΩΤΗΣ:Είναι υποχρέωσή μου και η κανονικότητα και οι πονηριές κύριε Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τουλάχιστον το ομολογείτε, είστε ειλικρινής.

Β. ΧΙΩΤΗΣ:Απολύτως.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπουμε μία θεαματική αλλαγή στα ελληνοτουρκικά, εν πάσει περιπτώσει…

B. ΧΙΩΤΗΣ:Τι θεαματική αλλαγή; Μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύετε ότι είναι πραγματική ειδυλλιακή ατμόσφαιρα; Υπάρχει αλλαγή γραμμής της Τουρκίας; Άκουσα τον κ. Kalin χθες να λέει ότι είναι μία στρατηγική στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση. Το αισθάνεστε αυτό;

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Να δούμε ποια είναι τα δεδομένα, τί έχουμε μπροστά μας. Μετά την επίσκεψη στην Αντιόχεια, υπήρξε μια ολόθερμη τουρκική ανταπόκριση. Αναγνώριση της βοήθειας που προσφέραμε και πλήρης αλλαγή απέναντι στην Ελλάδα μιας σειράς παραμέτρων. Όπως είναι η ρητορική, όπως επίσης είναι οι παραβιάσεις, είτε στον αέρα είτε στη θάλασσα, ή οι υπερπτήσεις. Διότι πρέπει να σας πω ότι όλους αυτούς τους μήνες, όχι απλώς η Τουρκία δεν παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο ή τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά δεν έχει καν πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και αυτό είναι μία απόδειξη, αν μου επιτρέπετε, ότι όταν υπάρχει αυτό, είναι καθοδηγούμενο. Γιατί τότε που υπήρχαν οι παραβιάσεις, μας έλεγαν οι Τούρκοι: «όχι, για όνομα του Θεού, δεν το κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση».

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως, βεβαίως, μην το συζητάμε. Με συγχωρείτε, ως Υπουργός Εξωτερικών, κάθε απόγευμα παίρνω πλήρη αναφορά παραβιάσεων, υπερπτήσεων, των πάντων. Και μάλιστα, με πολύ σαφή διαχωρισμό. Γιατί; Γιατί για μένα είναι το θερμόμετρο των σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι ακριβώς όπως το λέτε. Όμως, ..

Ν.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί λοιπόν τα έχουν παγώσει αυτοί αυτά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι προφανές, κατ’ αρχάς, ότι υπάρχει άνωθεν, κυριολεκτικώς άνωθεν, εντολή. Υπάρχει, λοιπόν, μία σαφής επιλογή, η οποία προέρχεται από την κορυφή και είναι μία χειρονομία απέναντι στην Ελλάδα. Και η Ελλάδα δεν την αγνοεί αυτή τη χειρονομία. Δεν παριστάνει ότι δεν την καταλαβαίνει. Αντιθέτως, ανταποκρίνεται. Γιατί; Γιατί αυτή η χειρονομία συνιστά ακριβώς αυτό το προαπαιτούμενο που η Ελλάδα είχε θέσει για να μπορεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με τη γείτονα και να συζητήσει τη διαφορά μαζί της.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και υποθέτω εάν κάποτε υπαναχωρήσει η τουρκική πλευρά από αυτή τη στάση που τηρεί σήμερα και αυτό θα είναι ένα επιπλέον επιχείρημα για την ελληνική Κυβέρνηση. Έτσι δεν είναι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δεν το συζητάμε.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αισθάνεστε όμως ότι εγκαταλείπει η Τουρκία αξιώσεις που έχει για τις γκρίζες ζώνες; Για την αποστρατικοποίηση των νησιών;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχω πει και δημοσίως ότι ούτε εμείς είμαστε αφελείς ούτε η Τουρκία είναι. Και οι δυο καταλαβαίνουμε. Όμως, το να δημιουργηθεί ένα κλίμα το οποίο, μετά τις εκλογές, να μας επιτρέψει νηφάλια, αν θέλετε, μέσα σε μια ατμόσφαιρα φιλική, να δούμε εάν μπορούμε να επιλύσουμε τη διαφορά μας, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το πολύ σοβαρό. Και επίσης υπάρχει ένα άλλο κεκτημένο, ήδη κεκτημένο. Ότι εφόσον αυτό το κλίμα διατηρηθεί, επιτρέπει στις δυο κοινωνίες, και στην ελληνική και στην τουρκική, να εκφράσουν την κυρίαρχη βούλησή τους, χωρίς τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου. Διότι εάν είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση πριν από την επίσκεψη στην Αντιόχεια, θα με ρωτάγατε, «πρέπει να μείνεις ως Υπουργός Εξωτερικών και να μείνει και ο Υπουργός Άμυνας για τον φόβο θερμού επεισοδίου;». Δηλαδή, το θερμό επεισόδιο, η πιθανότητα θερμού επεισοδίου, ήταν μέσα στη λογική, η οποία είχε να κάνει με τη δυνατότητα του ελληνικού λαού, υπό συνθήκες ασφάλειας, να εκφράσει την κυρίαρχη βούλησή του. Αυτό, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, έχει φύγει από το τραπέζι, δεν το συζητάμε.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Ο κ. Kalin είπε εχθές ότι θα έπρεπε τώρα να αρχίσουμε έναν απευθείας διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς μεσολαβητές. Πώς το βλέπετε αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Παραμονές εκλογών το να αρχίσει ελληνοτουρκικός διάλογος, καταλαβαίνετε ότι κινδυνεύει να μετατρέψει…

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Την επομένη των εκλογών, εφόσον διατηρηθούν οι ίδιες κυβερνήσεις.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι τελείως διαφορετικό. Η Ελλάδα είναι απολύτως ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία την επομένη των εκλογών. Για τη συγκεκριμένη διαφορά και υπό τους συγκεκριμένους όρους, για να μην ξεγελιόμαστε: Διεθνές Δίκαιο, Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Αλλά, η Ελλάδα, βεβαίως, είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία. Πάντοτε το λέγαμε αυτό, δεν κρυβόμαστε και ούτε αισθανόμαστε κανένα ενοχικό σύνδρομο παρεμπιπτόντως.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Εγώ κάτι άλλο θέλω να ρωτήσω. Αυτές οι καλές προθέσεις εκφράζονται από την κυβέρνηση Erdoğan . Πιστεύετε ότι ακόμα και αν έχουμε αλλαγή σκυτάλης στην Τουρκία θα εκφραστεί και από τη διοίκηση Kılıçdaroğlu, αν κατορθώσει να κερδίσει τις εκλογές;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μπορώ να το ξέρω.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ή αφορά μόνο τη διοίκηση Erdoğan;

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μπορώ να το ξέρω. Εμείς, αυτό το οποίο βλέπουμε, είναι πεπραγμένο της παρούσας κυβέρνησης της Τουρκίας. Από εκεί και πέρα, το τι θα κάνει η τουρκική αντιπολίτευση στην περίπτωση που η τουρκική κοινωνία θα την επιλέξει, αυτό θα το δούμε.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Μάλιστα. Τώρα τι πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά; Θέλω να πω, να αρχίσουμε πάλι συζητήσεις των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών; Ή αυτό που ακούσαμε, συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω το εξής. Έχω μια απολύτως σαφή εικόνα τί πρέπει να γίνει την επομένη των εκλογών, την οποία θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην την ακούσουμε και εμείς τώρα, μια και σας έχουμε στο ραδιόφωνο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς, όμως, επειδή το θέμα είναι αυτό που είναι, νομίζω ότι δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να λεχθεί δημόσια και δεν θα βοηθήσει και την προσπάθεια που θα διεξαχθεί αν αυτά τα πράγματα διατυπώνονται στο δημόσιο λόγο. Όμως, έχω κάτι να πω, χωρίς να περιφρονώ την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει. Όταν κάτι με μια συγκεκριμένη προσέγγιση δεν έχει καταλήξει σε επιτυχές αποτέλεσμα για δεκαετίες, είναι μάλλον αφελές να πιστεύεις ότι εάν συνεχίσεις ακριβώς το ίδιο πράγμα, θα αλλάξει το αποτέλεσμα.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, θα πάρετε κάποια πρωτοβουλία διαφορετική;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Συνεννοηθήκαμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καλό να λεχθεί δημόσια.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Από ό,τι καταλαβαίνω, γίνεται μία παύση των πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης, λόγω της προεκλογικής περιόδου. Αυτό αφορά όλες τις πρωτοβουλίες; Διότι δεν ασχολείστε μόνο με τα ελληνοτουρκικά στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχουμε έναν συγκεκριμένο ρόλο στα Βαλκάνια και έχουμε μια συγκεκριμένη ατζέντα και πέραν των Βαλκανίων ή των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Στο βαθμό που δεν επέρχεται ζημία για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα ή για κάτι άλλο, το οποίο η Ελλάδα υπηρετεί, είναι καλό να μην γίνεται σε μια περίοδο που, είτε είναι προεκλογική στενά είτε είναι οιονεί προεκλογική, όπως τώρα.
Όμως, στην πρωτοβουλία που έχουμε για τη Συρία, που θα έρθουν όλοι οι εκπρόσωποι χωρών για το Συριακό και ο κ. Pedersen, ο Eιδικός Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Αθήνα, και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει μία σοβαρή ανάμειξη στα ζητήματα της Συρίας, βεβαίως, αυτό θα το κάνουμε. Θα είμαι κι εγώ εκεί, θα τοποθετηθούμε, θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε τη διαδικασία.
Ή στο θέμα του Διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας αν χρειαστεί κάτι, βεβαίως, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε. Ο κόσμος δεν σταματά εξαιτίας των εκλογών μας.

[ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Να σας ρωτήσω κάτι προβοκατόρικο, επειδή ο κύριος Ανδρουλάκης λέει ότι εγώ δε θέλω Πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε τον Τσίπρα. Αν στην επομένη των εκλογών που δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ, έλεγε ο κ. Ανδρουλάκης: ο κύριος Δένδιας να είναι Πρωθυπουργός, θα το δεχόσαστε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:Με συγχωρείτε, πράγματι το «προβοκατόρικη» ήταν understatement, αν μου επιτρέπετε. Είναι πολύ-πολύ χειρότερο!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Έχω κι εγώ μία προβοκατόρικη ερώτηση μετά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:Ακόμα χειρότερα; Ωραία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Για απαντήστε αυτήν πρώτα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας απαντήσω. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι συνολική, σας την είπα πριν. Αφορά εκλογικό νόμο, αφορά κόμμα, αφορά Αρχηγό κόμματος, δηλαδή Πρωθυπουργό. Και δεν λέγεται Δένδιας αυτός ο Αρχηγός κόμματος. Μητσοτάκης λέγεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Μάλιστα, εγώ κάτι άλλο θέλω να ρωτήσω, εξίσου προβοκατόρικο. Επειδή έχω ακούσει διάφορα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να λένε: «παιδιά, τη μάχη δεν τη δίνουμε όλοι μαζί, είναι κάποιοι στα σαλόνια τους και εμείς βγαίνουμε κάθε μέρα στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα και κάποιοι άλλοι κάθονται και δίνουν εκ του ασφαλούς τη μάχη». Νιώθετε ότι αυτή η συζήτηση σας αφορά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:Καθόλου, πώς θα μπορούσε να περάσει κάτι τέτοιο από το μυαλό σας; Ούτως ή άλλως, η μάχη του Υπουργού Εξωτερικών δεν είναι στις τηλεοράσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Μάλιστα. Λοιπόν να σταματήσουμε τις προβοκατόρικες ερωτήσεις, γιατί ακόμα τώρα ξεκινάει η προεκλογική περίοδος. Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συζήτηση, κ. Δένδια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:Εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο