Σημεία τοποθέτησης στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, παρουσιάζοντας στα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πρόοδο του αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών ροών, όπως αυτή έχει καταγραφεί από την αρχή της εφαρμογής του, επικεντρώθηκε στα ακόλουθα σημεία:

 

Κέντρα Πρώτης υποδοχής: «… Το πρώτο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής ξεκίνησε την λειτουργία του στις 15 Μαρτίου του 2013 και στις επόμενες 10 ημέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος του παρόντος μήνα, θα είναι απόλυτα λειτουργικό … Άλλα 2 κέντρα στη Λέσβο και την Αττική θα είναι έτοιμα και πλήρως λειτουργικά ως το τέλος του 2013 … Συνεργαζόμαστε με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες της Ελλάδας και στελεχώνουμε τα κέντρα υποδοχής με ψυχολόγους, μεταφραστές και διερμηνείς …».

Κέντρα Ταυτοποίησης Υπηκοότητας: «… Από φέτος λειτουργούν δύο κέντρα Ταυτοποίησης Υπηκοότητας στο Αιγαίο, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο …».

Κινητές μονάδες Πρώτης Υποδοχής : «… Είμαστε στη διαδικασία στελέχωσης 2 κινητών μονάδων Πρώτης Υποδοχής, διότι οι τρόποι και τα μοντέλα λαθρομετανάστευσης αλλάζουν … Πριν είχαμε τον Έβρο ως πρόβλημα τώρα έχουμε το Αιγαίο …».

Άσυλο: « … Σε ότι αφορά το άσυλο στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε νέα γραφεία στην Αθήνα η νέα Υπηρεσία Ασύλου, το Νέο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής, και η Αρχή Προσφυγών… Πέρα από αυτό, άλλα 4 Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρόκειται να λειτουργήσουν σύντομα… Το περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής λειτουργεί από τις 7 Ιουνίου και έχει ήδη λάβει αρκετές αιτήσεις … Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις 55.000 αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν από τα προηγούμενα χρόνια … Οι αιτήσεις αυτές έχουν ψηφιοποιηθεί και μέσω των ψηφιακών αρχείων έχει αρχίσει η διεκπεραίωση … Έχουν ήδη αρχειοθετηθεί ως ανενεργές 17.000 αιτήσεις, ενώ άλλες 3.606 έχουν ήδη εκδικαστεί … Επιπλέον αυξήσαμε τις επιτροπές που διαχειρίζονται τις αιτήσεις αυτές από 10 σε 20…»

Προαναχωρησιακά κέντρα: « … Τώρα, έχουμε δημιουργήσει 5 προαναχωρησιακά κέντρα, την Αμυγδαλέζα, η οποία ήταν σε λειτουργία και τον Οκτώβριο στην επίσκεψη σας με μόνο 200 θέσεις χωρητικότητα, αλλά τώρα έχουμε πάνω από 1.500 θέσεις, την Κόρινθο, το Παρανέστι, την Ξάνθη και την Κομοτηνή. Το πρώτο βρίσκεται στην Αττική, το δεύτερο στην Πελοπόννησο, 80 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, και τα υπόλοιπα τρία βρίσκονται στην Βόρειο Ελλάδα. Η συνολική χωρητικότητα των κέντρων αυτών είναι 5.000 θέσεις και ο στόχος μας είναι να φτάσουμε τις 10.000 θέσεις χρησιμοποιώντας άλλα 4 κέντρα που έχουμε επιλέξει …»

Επαναπατρισμός: «… Ο επαναπατρισμός και η επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται, λόγω της μη συνεργασίας των χωρών προέλευσης … Χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Αλγερία και το Μαρόκο δεν συνεργάζονται μαζί μας για τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών … Υποστηρίζουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2012, για τον εθελοντικό επαναπατρισμό και ταυτόχρονα η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Επαναπατρισμού, εφαρμόζει δικό της πρόγραμμα …».

Έλεγχος Συνόρων: «… Ο έλεγχος είναι αποτελεσματικός στην περιοχή του Έβρου … Γίνονται δύο επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή, η επιχείρηση «Ξένιος Δίας» και η επιχείρηση «Ασπίδα» … Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μία ημέρα πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα Ασπίδα πέρασαν 412 παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα, ενώ από τότε περνάνε 3 με 4 μετανάστες την εβδομάδα … Υπάρχουν βέβαια τα προβλήματα στο Αιγαίο, για τα οποία προετοιμάζεται το πρόγραμμα «Ποσειδών», αλλά αυτό, είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργού, ο οποίος θα έρθει να σας παρουσιάσει το πρόγραμμα …».

Χρηματοδότηση: «…Το συνολικό κόστος του νέου σχεδίου ανά έτος, είναι περίπου 500 εκατομμύρια. Από αυτά 250, για την ακρίβεια 247 εκατ. ευρώ, τα δίνει ο ελληνικός προϋπολογισμός. Η ευρωπαϊκή συνεισφορά είναι 178 εκατ. ευρώ. Είμαστε ευγνώμονες, αλλά είναι λιγότερα από αυτό που δίνει ο ελληνικός προϋπολογισμός για τη λαθρομετανάστευση, αυτή τη στιγμή που έχουμε τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, τις μεγαλύτερες στην ελληνική ιστορία. Και μας λείπουν 72 εκατ. Ευρώ. Μιλήσαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν προτείνει να χρησιμοποιήσουμε, τα ποσά που έχουμε στη διάθεσή μας, τα έχουμε απορροφήσει όλα, και τώρα μας προτείνει η Κομισιόν να χρησιμοποιήσουμε τα διαφορετικά ταμεία. Τα διαφορετικά ταμεία δίνονται σε προτιμησιακή βάση, επομένως δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το κάνουμε, κυρίως για να βοηθήσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Αλλά φοβάμαι ότι η χρηματοδότηση δεν επαρκεί».

Διαχείριση παράνομων μεταναστών: «…Οτιδήποτε και να κάνουμε, κυρίες και κύριοι, πρέπει να συζητηθεί μεταξύ ημών, των Ευρωπαίων. Ό,τι και να κάνουμε, κάποιοι πρέπει να εγκατασταθούν. Εμείς είμαστε μια χώρα 10.000.000 ανθρώπων. Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε 500-600.000 παράνομους μετανάστες. Δεν μπορούμε, απλούστατα. Όπως η Γερμανία δεν θα μπορούσε να απορροφήσει 10. 000.000 παράνομους μετανάστες. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Πρέπει να εγκύψει στο πρόβλημα, πρέπει να δει το πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσει τη συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό».

Μετάβαση στο περιεχόμενο