Στην εκπομπή “10” του τηλεοπτικού σταθμού ΕΡΤ1

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη χτες το βράδυ στην εκπομπή “10” που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη, Αντώνης Δελατόλας και Ηλίας Κανέλλης στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας, καλώς ήρθατε στην εκπομπή μας, καλώς ήρθατε στο Δέκα. Απόψε φιλοξενούμε τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Νίκο Δένδια, ο οποίος βρίσκεται εκτάκτως στην Αθήνα και με τον οποίο φυσικά θα συζητήσουμε όλο το πλέγμα των εθνικών μας θεμάτων. Κύριε Υπουργέ, μια και στην περίπτωσή σας ισχύει αυτό που λένε και στο στρατό «τρεις μέσα, μία έξω» να ξεκινήσουμε από την Ιταλία που ήσαστε προχθές γιατί με χαρά διαβάσαμε την ανακοίνωση του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών που λέει ότι αναγνωρίζει τον Eastmed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος. Πρακτικά αυτό τι σημαίνει; Θα την υπογράψουν, γιατί μας έχουν βγάλει την ψυχή, αυτή τη συμφωνία;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε ότι από την ιταλική πλευρά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που δεν αφορούν την αποδοχή ή μη του έργου και της λογικής του, αλλά κυρίως το σημείο κατάληξης στην Ιταλία, δηλαδή πού ο αγωγός αυτός θα μπαίνει στην Ιταλία και υπάρχουν διάφορες ανησυχίες….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά που λένε τα περιβαλλοντικά.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι λίγο πιο τοπικιστικό από μία ευρύτερη ανησυχία. Και επειδή αυτό αφορά το 5 Stelle, το κόμμα του κυρίου Di Maio, διότι σε αυτή την περιοχή είναι ισχυρό, υπάρχει μία συζήτηση μήπως ο αγωγός αυτός μπορέσει και συναντηθεί με τον ΤΑΡ στη θάλασσα και υπάρξει μόνο ένα σημείο εισόδου στην Ιταλία το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ να το αποδεχθεί η περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βλέπετε να επισπεύδεται όμως;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Είναι κάτι το οποίο ίσως ταλαιπωρήσει λίγο, ίσως ταλαιπωρήσει λίγο την ιταλική Κυβέρνηση. Αλλά νομίζω ότι τελικά το σημαντικό θέμα είναι η προσυπογραφή της λογικής του έργου και στο τέλος θα καταλήξουμε και σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ μας υπάρχει καμία συμφωνία για κάποιο χρονοδιάγραμμα; Γιατί είδαμε την αντίδραση λίγο γενικόλογη.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Υπήρχαν συζητήσεις… Kαταρχήν, είμαστε πολύ κοντά στο να συμφωνήσουμε απολύτως το σημείο, άλλωστε ακολουθεί τις γραμμές της υφαλοκρηπίδας του 1977. Υπάρχει ένα θέμα που έχει να κάνει με ορισμένα δικαιώματα αλιείας μίας μικρής κόκκινης γαρίδας που θέλουν οι Ιταλοί και εν πολλοίς δεν αφορά τους Έλληνες ψαράδες. Και ως προς την κατοχύρωση αυτών των δικαιωμάτων μεταξύ 6 και 12 μιλίων υπάρχει μία συζήτηση. Αυτό είναι το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και χρονικά;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε, το να σας το προσδιορίσω μπορεί να αυτό-αναιρεθώ. Αλλά, εν πάση περιπτώσει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, έχει σημασία για τα ευρύτερα στο Αιγαίο.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα έχετε απόλυτο δίκιο και δεν σας κρύβω ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους που πήγα στη Ρώμη, να συζητήσουμε αυτό και να συζητήσουμε το Λιβυκό. Νομίζω ότι δεν είμαστε μακριά, αλλά με το να σας βάλω ένα χρονικό σημείο ίσως αυθαιρετήσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, δεν θα λέγαμε ότι είναι και μία θεωρητικού χαρακτήρα, ας πούμε, και επικοινωνιακού χαρακτήρα δήλωση, αυτή που διαβάσαμε.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, καθόλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, κάτι προχωράει και στον Eastmed και σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ. Και στο παρελθόν, όμως, είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά τελικά….
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα, νομίζω κάπου προκηρύχθηκαν εκλογές, δεν θυμάμαι τώρα, σε εμάς, στους Ιταλούς, κάπου, κάτι έγινε. Δεν υπήρξε δηλαδή ρήξη με την Ιταλική πλευρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, όντως δεν είναι θεωρητική η συζήτηση για τον Eastmed; Και τι χρονικό ορίζοντα έχει;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάτε, από εκεί και πέρα η πραγματοποίηση του έργου ως έργου διαφεύγει της δικής μου γνώσης και ό,τι και αν σας πω θα είναι αυτά που μπορώ και εγώ και μου λέει ο αρμόδιος Υπουργός. Νομίζω ότι ο Κωστής Χατζηδάκης, μπορεί κάλλιστα να σας ενημερώσει. Αλλά, για εμάς στο ευρύτερο σημείο ο Eastmed δεν είναι μόνο ένας αγωγός που μεταφέρει ενέργεια προς την Δύση και διαφοροποιεί τις πηγές της Δύσης σε σχέση με το αέριο ή το πετρέλαιο που έρχεται από τη Ρωσία. Είναι μία ευρύτερη αντίληψη των πραγμάτων….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαμορφώνει συμμαχίες και γεωπολιτικά συμφέροντα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ πάντα, κύριε Δελατόλα, λέω….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και ένα πολιτικό εργαλείο.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:…διαμορφώνει κατανοήσεις. Δεν είναι κλειστές σε κανένα αλλά είναι κατανοήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν σας πάει η Όλγα στα πιο ανατολικά, να μείνουμε στην Ιταλία λίγο. Έχουμε την αίσθηση ότι η Ιταλία, σε σχέση με το Λιβυκό, τουλάχιστον στην αρχή, ήταν λίγο ήξεις-αφίξεις. Σε αυτό το ταξίδι που κάνατε, σημασία έχει και η συγκυρία που γίνεται. Έχετε ως Υπουργός Εξωτερικών μία πιο καθαρή εικόνα για το πώς στέκονται οι Ιταλοί απέναντι στο θέμα που προέκυψε;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω. Η Ιταλία, νομίζω, το ξέρουμε όλοι, υποστήριζε την πλευρά Sarraj, την διοίκηση, την Κυβέρνηση της Τρίπολης, αυτή ήταν η αρχική της θέση. Και μάλιστα, είχαμε χρησιμοποιήσει την ιταλική πλευρά και εγώ και ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε μιλήσει με τον κύριο Conte και είχε μεσολαβήσει ο κύριος Conte, είχε πάρει τον Sarraj για να μην υπογραφεί το, τότε θρυλούμενο ότι θα υπογραφεί, μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Η Κυβέρνηση της Τρίπολης κορόιδεψε τους Ιταλούς, όπως εξαπάτησε και εμάς. Όμως, η Ιταλία απέναντί μας φέρθηκε σωστά. Από εκεί και πέρα, βλέποντας η ιταλική πλευρά ότι η Κυβέρνηση της Τρίπολης σε μεγάλο βαθμό δεν ακολουθεί, όχι τις οδηγίες, αλλά τις κατανοήσεις που είχε με την Ρώμη, νομίζω ότι έχει διαφοροποιηθεί έντονα. Βεβαίως δεν έχει περάσει στην πλευρά Haftar, όχι. Aλλά σε επίπεδο ελληνικών θέσεων, η Ιταλία στάθηκε άψογα τόσο στο Συμβούλιο όσο και κατά την παρουσία μου στη Ρώμη. Οι δηλώσεις τους είναι απολύτως….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με μία μικρή καθυστέρηση θα έλεγα, όμως. Ενώ μεσολάβησαν και κάποια δημοσιεύματα που ίσως έπαιξαν ρόλο, εσείς θα το ξέρετε καλύτερα, φερ’ ειπείν αναφέρομαι σε εκείνο της Corriere della Sera που έκανε πολύ σκληρή κριτική στην ιταλική Κυβέρνηση για το γεγονός ότι τηρούσε μία στάση, ας πούμε, επαμφοτερίζουσα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ τη διαβάζω την Corriere della Sera, είναι πολύ καλή εφημερίδα, παρεμπιπτόντως, μια και το λέτε, και έχει ασκήσει μία ευρύτερη κριτική στην ιταλική Κυβέρνηση. Όμως, είμαι υποχρεωμένος να το πω και να το πω καθαρά, ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη από την ιταλική στάση και σε επίπεδο δηλώσεων και σε επίπεδο θέσεων στο Συμβούλιο Υπουργών, έχουν σταθεί απολύτως δίπλα μας και είναι απολύτως υποστηρικτικοί όσον αφορά το ζήτημα των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα στο θέμα των Ιμίων το οποίο προέκυψε από τις δηλώσεις Erdogan ο οποίος, και το συζητάμε γιατί ουσιαστικά επαναφέρει με τον δικό του τον τρόπο, το γνωστό τρόπο, τη θεωρία των γκρίζων ζωνών. Μάλιστα περιπλέκει αυτό το θέμα και με ένα τρόπο που για εμένα ήταν και άνευ ουσίας και άνευ σημασίας για το αν είπε, τι είπε ο κύριος Παναγιωτόπουλος κλπ. Θα μπορούσατε, όμως, να μας δώσετε μία καθαρή απάντηση με δεδομένο, σας λέω, ότι εμπλέκεται με το θέμα της θεωρίας των γκρίζων ζωνών;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Καθαρή απάντηση, τον Υπουργό Εξωτερικών ρωτάτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διπλωματική καθαρή απάντηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επτανήσιο, προσθέτω εγώ.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε, μου επιτρέπετε πάντοτε να αστειεύομαι. Βεβαίως θα σας δώσω μία καθαρή απάντηση γιατί είναι καθαρό και το….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξάλλου, έχετε κατηγορηθεί ότι γελάτε παραπάνω για Υπουργός.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε δίκιο αλλά έχω αποφασίσει….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι και αυτό, έτσι;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:..να μην οδηγήσω την ελληνική κοινωνία σε μελαγχολία επειδή περνάμε μία κρίση. Νομίζω ότι έχει περάσει τόσα ζόρια η ελληνική κοινωνία που δικαιούται να βλέπει και κανένα χαμόγελο. Να σας πω. Καταρχήν δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατανόηση με την τουρκική πλευρά και καμία προσυνεννόηση για τέτοια ζητήματα. Τώρα, από εκεί και πέρα, ευχές περί μη δημιουργίας εντάσεων με την τουρκική πλευρά διατυπώνονται πολλάκις και από πολλούς. Και υπό αυτή την έννοια είναι και χρήσιμες, δηλαδή εγώ χαίρομαι όταν ακούω την τουρκική πλευρά να λέει ότι «δεν θέλουμε ένταση με την Ελλάδα». Μέχρι εκεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι, νομίζω, περίπου πολιτικολογούσα φλυαρία και νομίζω ότι έχουν γίνει οι δηλώσεις που έπρεπε να γίνουν από όλους τους αρμόδιους ώστε να μην έχουμε οποιαδήποτε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από το επεισόδιο….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοιτάξτε ένα λεπτό, ο λόγος για τον οποίο το ρωτάω, και μάλιστα είχα πολύ μεγάλο προβληματισμό αν θα το έθετα ή όχι γιατί στην πραγματικότητα…
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Τον ξεπεράσατε όμως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας πω γιατί με λύπη σας – καλά, θα το σχολιάσουμε μετά αυτό – διότι, κοιτάξτε να δείτε, δεν παύει να είναι από τη μία πλευρά η εκδοχή Erdogan για το τι συνέβη σε μία συγκεκριμένη συνομιλία Έλληνα και Τούρκου αξιωματούχου. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι και ένας δημόσιος ισχυρισμός της Τουρκίας που λέει ότι η Ελλάδα συναίνεσε στην θεωρία των γκρίζων ζωών. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, ξεπέρασα τον προβληματισμό μου και για αυτό σας έθεσα το ερώτημα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, καταλαβαίνω, κυρία Τρέμη, καταλαβαίνω πολύ καλά και κάνετε πάρα πολύ καλά και ρωτάτε, πέραν των άλλων. Η κοινή γνώμη δικαιούται να μαθαίνει τέτοια πράγματα. Σας ξαναλέω, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανένα Έλληνα Υπουργό να μπορέσει να έχει συνεννοήσεις αυτού του επιπέδου με την τουρκική πλευρά. Εκφεύγει της τρέχουσας ανταλλαγής απόψεων. Όμως, επειδή θέλω να είμαι και ακριβής μαζί σας, πάρα πολλές φορές και από τις δύο πλευρές εκφράζονται ευχές για την μη δημιουργία εντάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο είναι οι συνεννοήσεις μας με τους Τούρκους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καταλάβουμε ότι η μη παρουσία στα Ίμια, με οποιονδήποτε τρόπο, δεν συνιστά για την Κυβέρνησή σας αποδοχή της γκρίζας περιοχής.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα δεν νομίζω ότι, κύριε Δελατόλα, καμία ελληνική Κυβέρνηση, όχι μόνο η δική μας, όχι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, καμία ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί την γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας, δεν μπορεί να το αποδεχθεί. Δεν είναι θέμα αν έχουμε διακριτική ευχέρεια, αν διατυπώσαμε σωστά τη σκέψη μας, αν μας αρέσει. Δεν γίνεται!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη μεριά δεν είναι περιττό να θυμάσαι την ιστορία των Ιμίων ή να κάνεις τελετές, ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι τελετές περί τα Ίμια στην ουσία έχουν εθνικιστικό περιεχόμενο και αφορούν την ελληνική πολιτική σκηνή και κυρίως την ελληνική ακροδεξιά, έτσι δεν είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, δεν τους χαρίζει κανείς ούτε στην ακροδεξιά, ούτε πουθενά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άσχετα αν κάνεις ή δεν κάνεις τελετή, ναι.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Χάσαμε τρεις αξιωματικούς εκεί και οφείλουμε στην μνήμη τους πολλά πράγματα. Αλλά από εκεί και πέρα πράγματι είχε γίνει εργαλείο η συγκεκριμένη ημερομηνία προβολής συγκεκριμένων ατόμων που υπηρέτησαν την …θέση του Υπουργού Άμυνας. Αυτό είναι έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στο Oruc Reis; Η αρχική εκδοχή ήταν ότι το παρέσυρε το ρέμα αλλά πάλι χάριν του κυρίου Παναγιωτόπουλου πληροφορηθήκαμε ότι το Oruc Reis είχε αρχίσει να κινείται, να εγκαταλείπει την κυπριακή ΑΟΖ και να κινείται προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα από το βράδυ της Πέμπτης και ότι εμείς βρεθήκαμε αμέσως σε κατάσταση επιφυλακής. Μπορούμε να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το πράγμα, σας παρακαλώ πολύ; Γιατί και εκεί υπήρξε μπλέξιμο και υπήρξε, αν θέλετε, από ένα σημείο και μετά έγινε και λίγο καλαμπούρι δηλαδή ότι το παρέσυρε το ρέμα, δεν το παρέσυρε το ρέμα και τα λοιπά…
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θυμηθήκαμε και το Στρατηγό άνεμο. Αυτή τη φορά ήτανε ναύαρχος.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι πολλά χρόνια. Τι μας θυμίσατε; Είναι πολλά πίσω. Τι να σας πω. Εγώ μπορώ να σας πω απλώς, γιατί εγώ σας μιλάω ως Υπουργός Εξωτερικών, ότι δεν υπήρξε επεισόδιο γύρω από τον συγκεκριμένο πλου του συγκεκριμένου πλοίου. Τώρα, από εκεί και πέρα το γιατί, το πώς…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν όμως τεστ των δικών μας αντανακλαστικών;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι. Πιστεύω ότι δεν ήταν τεστ των δικών μας αντανακλαστικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ήταν; Ένα τυχαίο γεγονός λέτε;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Πιστεύω ότι δεν ήταν τεστ των δικών μας αντανακλαστικών κυρία Τρέμη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι ήταν όμως τι ήταν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδα εδώ να λέτε στο Γιάννη Πρετεντέρη στο Πρώτο Θέμα, ότι είναι καλό να κλείσουμε τη σελίδα αυτή. Που σημαίνει ότι είτε χειρισμοί είτε επικοινωνία δεν ήταν ότι καλύτερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άστο να πάει δηλαδή;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα. Πράγματι, αυτό είναι έτσι όπως το λέτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε, μας έκανε εντύπωση και κάτι άλλο. Το γεγονός ότι ο Υπουργός Αμύνης στη διάρκεια κοπής πίτας στην Καβάλα, διηγήθηκε με λεπτομέρειες την πορεία του συγκεκριμένου ερευνητικού σκάφους, τις αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς και μετέφερε και διαλόγους που είχε με τον Πρωθυπουργό στη διάρκεια της διαχείρισης αυτού του προβλήματος. Θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε κρίση και θέλω να μου πείτε με κάθε ειλικρίνεια αν είναι συνηθισμένο ένας Υπουργός Εθνικής Αμύνης να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Λυπάμαι, είναι συνάδελφός σας, αλλά ξέρετε δεν είναι και Υπουργός Γεωργίας, είναι Υπουργός Εθνικής Αμύνης.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θέλω να κρίνω εγώ και ένα συνάδελφο τον οποίο συμπαθώ ιδιαιτέρως. Θεωρώ ότι είναι ένας πάρα πολύ ικανός πολιτικός ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ένας ευσυνείδητος Υπουργός που ειλικρινά παλεύει για να προσπαθήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι στο επίπεδο που τους πρέπει ή στον τομέα των ανταλλακτικών, είτε στον τομέα της ετοιμότητας και τα λοιπά και τα λοιπά. Από εκεί και πέρα τώρα, δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε, θες να πεις κάτι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, ήθελα να πω κάτι. Επειδή πολλές φορές μιλάμε και υιοθετούμε συχνά χαρακτηρισμούς κρίσης για πράγματα που δεν ξέρουμε. Διάβασα έναν εμπειρογνώμονα χθες στα Νέα, ο κύριος Πέτρος Λιάκουρας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον έχουμε φιλοξενήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον έχουμε φιλοξενήσει και εμείς στην εκπομπή και περιγράφει τι ακριβώς συνέβη. Λέει, για να έχουν συμβεί τα ανωτέρω, δηλαδή να, όλα αυτά τα οποία συζητιόνται εδώ πέρα για το συγκεκριμένο καράβι, πρέπει το ερευνητικό σκάφος να διεξαγάγει έρευνα, ήτοι τα ηχοβολιστικά καλώδια να σαρώνουν το βυθό, πράγμα που απαιτεί συγκεκριμένη κίνηση του σκάφους, προκειμένου να υλοποιηθεί η συλλογή με τα μαγνητικά κύματα. Εν πάση περιπτώσει, ο καθηγητής λέει ότι δεν γίνεται τέτοιο πράγμα. Δεν έγινε τέτοιο πράγμα, δεν επαρκούσε ο χρόνος, ούτε οι δυνατότητες που είχε το καράβι να κάνει τέτοιο πράγμα. Συνεπώς λέει, το σκάφος αν δεν ενεργεί έρευνα τότε διαπλέει ανοιχτή θάλασσα και ενεργεί με τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Επ’ αυτού, επί της ουσίας λέει ο καθηγητής Λιάκουρας, τα φουσκώνουμε, τα φουσκώνει ο ελληνικός τύπος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλα έλεγε ο ασύρματος των δύο πλοίων, άλλα τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είναι έτσι όπως το λέτε, όπως το λέει ο καθηγητής, αλλά υποθέτω ότι ο Υπουργός που έχουμε, δεν θα είχαμε κανένα λόγο να στείλουμε το δικό μας το σκάφος, φαντάζομαι. Να πάρει εντολή να αποπλεύσει και να πάει να παρακολουθήσει το ερευνητικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω. Είναι εδώ ο Υπουργός, θα μας πει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή θα σηκώναμε τον «Νικηφόρο Φωκά» να τον στείλουμε άρον άρον εκεί πέρα αν δεν το είχαμε αξιολογήσει κάπως αλλιώς;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ας θεωρήσουμε ότι έγινε δια παν ενδεχόμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ και πάρα πολύ καιρό είχανε εκφράσει πολλές φορές συνάδελφοι σας και Υπουργοί, την άποψη ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη. Δεν το υιοθετήσατε από την πρώτη στιγμή αυτό, λέγοντας μάλιστα ότι εγώ δεν θέλω απομονωμένη την Τουρκία, τη θέλω σε συνδιαλλαγή.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν το εύχομαι κιόλας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω λοιπόν να πω με αυτό και να ρωτήσω, εάν ο γύρος των επισκέψεων που κάνατε στο διπλωματικό επίπεδο, πιάνοντας και τη σκυτάλη και από τη συμφωνία που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, έχει αποδώσει τα αναμενόμενα σε ότι αφορά τη γύρω περιοχή, γιατί η Αμερική είναι μια άλλη παράμετρος. Σημαντική μεν, αλλά είναι διαφορετικό.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Κατ’ αρχήν, οι σχέσεις με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο ξεκινούν από πολύ μακριά. Εγώ θέλω να δηλώσω επίσης, γιατί δεν μπαίνω μέσα σε κομματικά στερεότυπα ή παρωπίδες, ότι είναι εξαιρετικά ευτυχές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε αυτήν την πολιτική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε αυτήν την πολιτική και ιδίως ως προς το Ισραήλ φαντάζομαι ότι δεν ήταν εύκολο για αυτή την κυβέρνηση, όμως είναι σημαντικό για τη χώρα ότι κινήθηκε στα χνάρια, στις ράγες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όπως είχε προ-διαμορφωθεί. Τώρα, ποια είναι η επιδίωξη; Η επιδίωξη είναι η δημιουργία μιας κατανόησης απόψεων. Τι είναι λογικό. Τι είναι νόμιμο, τι είναι σωστό στην περιοχή. Και είναι πολύ σημαντικό οι περισσότεροι παίκτες στην περιοχή, για να μην πω όλοι σχεδόν, να προσυπογράφουν το δικό μας τρόπο θεώρησης των πραγμάτων, ο οποίος δεν είναι ελληνικός, δεν είναι προνομία μας. Είναι αυτός που συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αυτό επιδιώκουμε. Διότι εάν γίνεται αυτό, από εκεί και πέρα αυτό που περιμένουμε και από την Τουρκία, είναι να προσχωρήσει σε αυτήν την άποψή ή εν πάση περιπτώσει, να μη λειτουργεί με τρόπο αντίθετο από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της ευρύτερης περιοχής. Διότι και αυτό δεν είναι εύκολο για την Τουρκία. Ξαναλέω όμως, ποτέ δεν επιδιώξαμε και δεν επιδιώκουμε απομόνωση. Δεν το θέλουμε, δεν βοηθάει. Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας θέλουμε. Να καταλαβαίνει η Τουρκία τι γίνεται. Ποιο είναι το σωστό, ποιο είναι το κρίσιμο και για αυτήν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά μας είπατε ότι έχει απομονωθεί διπλωματικά, ενώ στην πράξη κάτι τέτοιο δεν είναι…
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν το είπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς όχι, αλλά ελέχθη κατά κόρον από την πλευρά της κυβέρνησης κύριε Υπουργέ και νομίζω ότι η πραγματικότητα δυστυχώς το διαψεύδει αυτό το πράγμα. Διότι, κατ’ αρχάς ο Erdogan κάνει ότι το κατέβει στο κεφάλι από την μία πλευρά και από την άλλη είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους ισχυρούς του πλανήτη, πλην του Μακρόν που είναι καθαρά απέναντί του.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Κυρία Τρέμη, για να σας.. κατ’ αρχήν, μου επιτρέπετε να επαναλάβω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμούν μία απομονωμένη Τουρκία, αν θέλετε μια απομονωμένη χώρα, οποιαδήποτε χώρα απολύτως απομονωμένη είναι και επικίνδυνη στο τέλος της ημέρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε απολύτως.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Άρα λοιπόν, εμείς θέλουμε ανοιχτούς διαύλους. Τώρα, από εκεί και πέρα, παρουσιάζετε, μεταφέρετε και καλά κάνετε, την ευρύτερη αντίληψη ενός μέρους της ελληνικής κοινής γνώμης, που λέει ότι η Τουρκία άσκησε μία επιτυχημένη εξωτερική πολιτική, εξεβίασε καταστάσεις, ο Πρόεδρος Erdogan συνομιλεί με όλους, κάθεται στο τραπέζι των ισχυρών του πλανήτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν κάνω ευρύτερη ανάλυση. Τη φωτογραφία της στιγμής δίνω.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Να μπορέσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ευρύτερη ανάλυσή μου είναι διαφορετική πάντως.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Να μπορέσουμε να καθαρίσουμε την εικόνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι διαφορετική η ευρύτερη ανάλυσή μου.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι έχει καταφέρει η Τουρκία; Η Τουρκία βρίσκεται σε προβληματική σχέση με το σύνολο των χωρών γύρω της. Εδώ και λίγες μέρες μας έλεγαν ότι η Τουρκία πλέον συμπλέει με τη Ρωσία, θα γίνει ένας άξονας ισχυρότατος. Αυτό κατέρρευσε ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαταράσσεται. Δεν ξέρω αν κατέρρευσε. Μπορεί να φτιάξει αύριο.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ωραία, διαταράσσεται. Συνομολογώ και τη δική σας έκφραση. Διαταράσσεται κατά τρόπον όμως που δείχνει ότι κανένας άξονας δεν υπάρχει. Επίσης, η Τουρκία κάνει, κατά τη δική μου ταπεινή άποψη… Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξω στο Πρόεδρο Erdogan ποιο είναι το συμφέρον της χώρας του και της κοινωνίας του. Κάνει ένα κεφαλαιώδες λάθος. Όταν ο Kemal Ataturk εγκατέλειψε την παράδοση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να περάσει στο νέο τουρκικό κράτος, στην πραγματικότητα σταμάτησε να έχει γέφυρες, να έχει χάσματα που το διαχωρίζουν από τις χώρες επί των οποίων η Οθωμανική Αυτοκρατορία άσκησε κυριαρχία και μάλιστα κατά στυγνό τρόπο. Επαναφέροντας τώρα το νεο-οθωμανισμό ο Πρόεδρος Erdogan, ξανανοίγει αυτά τα χάσματα. Ο αραβικός κόσμος δεν είναι καθόλου έτοιμος να δεχθεί μία νεο-οθωμανική Τουρκία. Οι προσπάθειες τους είναι μία λανθασμένη προσέγγιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έστω, όχι όλες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοιτάξτε, σας είπα ότι η ανάλυσή μου η ευρύτερη είναι διαφορετική. Όντως δηλαδή στην περιοχή που περιγράφεται, δηλαδή στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, τείνει να διαμορφωθεί ένα ισχυρό αντιτουρκικό μέτωπο.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Και στην Αραβική χερσόνησο και στη Μέση Ανατολή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη πλευρά, έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός της σύγκρουσης του Erdogan με τον Πούτιν στη Συρία και εκεί φάνηκε ποιος είναι το αφεντικό και ποιος είναι εκείνος, που αν θέλετε χρησιμοποιείται από το αφεντικό, προκειμένου να προωθήσει το αφεντικό τα δική του ατζέντα. Όλα αυτά καθόλου δεν με βρίσκουν αντίθετη. Ίσα – ίσα, είναι και σε μεγάλο βαθμό και η δική μου η ανάλυση. Από την άλλη πλευρά όμως για να έρθουμε και σε έναν παράγοντα τον οποίο δεν τον προσεγγίσαμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε το State Department που λέει, προκλητική και αντιπαραγωγικοί η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Έχουμε όμως και τον Πρόεδρο Trump ο οποίος τηλεφωνιέται με τον Erdogan και το λέει, ρε παιδιά βρείτε τα. Αυτό το βρείτε τα, εμάς μας ικανοποιεί; Και τι σημαίνει στην πράξη; Τι σημαίνει;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Κατ’ αρχήν, όπως πάντα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλαπλά κέντρα εξουσίας, με τη διαφορετική σημασία τους το καθένα από αυτά. Δεν είναι μόνο η δήλωση την οποία αναφέρατε. Υπάρχει άλλη δήλωση του State Department που ξεκάθαρα και για πρώτη φορά, ξεκάθαρα αναγνωρίζει το ελληνικό επιχείρημα περί υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των νησιών και το ονομάζει συμβατό με το διεθνές δίκαιο και ασύμβατη την αντίληψη ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δηλαδή την Τουρκική αντίληψη. Υπάρχει αντίληψη των νομοθετικών σωμάτων, της Γερουσίας και τη Βουλής των Αντιπροσώπων με το East Med Act, το οποίο είναι για την Τουρκία κόλαφος. Και βεβαίως έναντι αυτών, αυτοί οι οποίοι θέλουν να δουν την ελληνική προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν και εφόσον.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα, δεν το συζητάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπαμε, είπε ο Ηλίας ότι αυτό έχει..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι και ένα εσωτερικό τους ζήτημα, ποιος κάνει κουμάντο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μέλλον ..
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:Η Τουρκία όμως είναι εκτός προγράμματος F-35.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι εκτός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ποιος κάνει κουμάντο. Είναι ένα εσωτερικό τους ζήτημα, μια εσωτερική τους διένεξη, για το ποιος κάνει κουμάντο σε θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας θέλω να πω, επειδή αναφέρεστε στον East Med.Διότι ο Trump ήταν αντίθετος με αυτό το πράγμα. Ακριβώς σε αυτή τη βάση, όχι γιατί δεν του αρέσει ο East Med. Αλλά, για το ποιος αποφασίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για αυτά τα θέματα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όμως προσυπέγραψε τη συγκεκριμένη πράξη, το Eastmed Act. Και εκτός από όλα αυτά εγώ θέλω να σας πω ότι επειδή ήμουν στο οβάλ γραφείο κατά την συζήτηση του κυρίου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Trump και στο κομμάτι της ανοιχτής πόρτας -που δεν ήταν βέβαια το πιο σημαντικό- και στο κομμάτι με τις κλειστές πόρτες. Πρέπει να σας πω ότι εγώ δεν είδα τον Πρόεδρο Trump αντίθετο με τις ελληνικές θέσεις. Ότι έχει μια τάση πράγματι να θεωρεί τον Erdogan κάποιον με τον οποίο μπορεί να μιλήσει στο τηλέφωνο και χρησιμοποιεί πολλές φορές την έκφραση αυτός είναι φίλος μου το οποίο φαντάζομαι κάνει για μια σειρά από ηγέτες στον κόσμο, νομίζω ότι ανταποκρίνεται στη φυσιογνωμία του συγκεκριμένου Aμερικανού Προέδρου. Όμως εγώ θεωρώ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε σχέση με την Ελλάδα στη φάση των στενότερων σχέσεων που είχαμε ποτέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευτυχώς είπε φίλος μου και όχι συνέταιρός μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως σε περίπτωση κρίσης της Ελλάδας με την Τουρκία θα μπορούσε ο Trump, ο Πρόεδρος εν πάση περιπτώσει, σε αυτή τη φάση ο Trump είναι, θα μπορούσε να τηλεφωνήσει και να πει ηρεμήστε, βρείτε τα μην προχωράτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βρείτε τα τι σημαίνει;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι εάν χρειαζόταν κάποιος να το κάνει θα το έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Pompeo και νομίζω ότι ακριβώς αυτή την έννοια, με ανοιχτό τρόπο προς την ελληνική κοινωνία, σαν μια διαβεβαίωση, ήταν η επιστολή που έστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοιτάξτε, ο κύριος Pompeo εννοείτε.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, εγώ θέλω να επιμείνω σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:…ημερομηνία αυτή που στέλνει;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως είχε, θα σας πω γιατί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί πρέπει να το απαντήσετε αυτό. Είτε να κάνετε λίγο το κορόιδο στη Βουλή ή δεν θέλατε να βοηθήσετε.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε, εγώ δεν θέλω να υποδεικνύω σε κανέναν..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ε, ήταν κακό να πείτε ορίστε να η ημερομηνία.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε κάθε τέτοια επιστολή η ημερομηνία βρίσκεται στο διαβιβαστικό που την καλύπτει. Έρχεται, δηλαδή υπάρχει ένα διαβιβαστικό και λέει από πίσω ο … σας αποστέλλει την από τάδε επιστολή και από πίσω υπάρχει επιστολή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν στέλνει και σε άλλους καμιά δεκαριά τέτοια.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, δεν είναι έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω, Υπουργέ, εγώ θέλω να επιμείνω σε αυτό το βρείτε τα. Δηλαδή δεν μου αρέσει καθόλου.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Γιατί δεν το βλέπετε θετικά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω γιατί. Γιατί είναι σαν κάποιος να απειλεί κάποιον και ένας τρίτος που παρατηρεί το σκηνικό αυτό να λέει ρε παιδιά βρείτε τα μεταξύ σας.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δείτε την ανάποδη ερμηνεία, ειλικρινά. Εάν ο Πρόεδρος Trump μας είχε πιέσει για κάτι μπορεί να μην σας το έλεγα ευθέως αλλά θα υπήρχε διαφορετική συνολική αντιμετώπιση. Και πρέπει να σας πω ότι κατά την κατ΄ ιδίαν συνομιλία ήταν μέσα και ο κύριος Pompeo και ο κύριος Pence ο αντιπρόεδρος και ο Ο’Μπράιαν, ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας. Ο Πρόεδρος Trump όχι απλώς δεν πίεσε την Ελλάδα, επέδειξε απόλυτη κατανόηση στις τοποθετήσεις Μητσοτάκη για τις ελληνικές θέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον εμπιστεύεστε; Γιατί η λέξη την οποία, η πιο ήπια λέξη, ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός που βλέπω στον διεθνή τύπο σε ότι αφορά τον Trump είναι ότι είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Κυρία Τρέμη, θέλω να σας είμαι ειλικρινής. Εμένα η συνταγματική μου υποχρέωση είναι να εμπιστεύομαι την ελληνική κοινωνία και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Όλοι οι υπόλοιποι είναι εκπρόσωποι άλλων χωρών με τις οποίες η χώρα ή έχει συγκλίνοντα ή έχει αποκλίνοντα συμφέροντα. Και αναλόγως βαθμολογώ τη στάση μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω κάτι και το προσπαθώ όσο μιλάμε να βρω μια διατύπωση που να είναι..
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Κάτι πονηρό θα σκέφτεστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, καθόλου, καθόλου. Πραγματικά θέλω μια απάντηση ακόμα και διπλωματική. Υπάρχει, υπάρχουν δυο κυρίαρχες αντιλήψεις στη δημόσια συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά. Και έχει γίνει και αντικείμενο πολλές φορές συζήτησης σε αυτό το τραπέζι και με αντιπαραθέσεις και με τον Ηλία, με καθηγητές κλπ. Η μια λέει ότι αν όχι άκριτα αλλά με μια τάση πάμε στη Χάγη να τα δούμε και με μια διαδικασία προφανώς και υπάρχει και μια άλλη που λέει ότι χρειάζεται και ασκείται μια κριτική και σε εσάς, πιο επιθετική διπλωματία από αυτήν που έχουμε τώρα. Πραγματικά δεν ξέρω που είναι η μέση, μάλλον κάπου στη μέση θα είναι το σωστό γιατί δεν λέμε για πόλεμο. Όταν εγώ δεν θέλω να πάω στη Χάγη χωρίς προϋποθέσεις γιατί αν πάω στη Χάγη είπατε θα πάρουν και της γιαγιάς σας το σπίτι στους Παξούς.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, είπα ότι δεν μπορούμε να πάμε στη Χάγη να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία του σπιτιού που μου άφησε η γιαγιά μου. Δεν πάμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι, για κυρίαρχα ζητήματα. Ποια είναι τα..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά τίθεται τέτοιο δίλημμα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι καθόλου. Από κάποιους μπορεί να τίθεται, διότι λένε πάμε εκεί να υπογράψουμε και να δούμε ποιος θα έχει δίκιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή Χάγη ή πόλεμος δηλαδή;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διάφοροι καθηγητές έχουν πει πάμε να δούμε τι μας χωρίζει. Τι, τι μας χωρίζει; Αν πάμε στη Χάγη με άλλη ατζέντα θα χάσουμε κάποια πράγματα που δεν έχουμε. Ρωτώ λοιπόν, που είναι, η κριτική εστιάζεται σε αυτό, μπορούσαμε να έχουμε πιο επιθετική πολιτική στη λογική της αποτροπής ενός επεισοδίου ας πούμε;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Πολλοί μου λένε και το ακούω καμιά φορά, μερικές φορές και στη Βουλή λέει κάποιος πιο αποφασιστικά. Όταν ρωτώ τι ακριβώς εννοείτε να κάναμε συγκεκριμένη στοχοθεσία μέτρων ή κινήσεων δεν μου τίθεται. Είναι μια αόριστη θέση. Εγώ λέω ποια είναι η προτεραιότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και τι μου έχει αναθέσει να κάνω ο Πρωθυπουργός, ο οποίος με τοποθέτησε σε αυτή τη θέση. Να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αναπτυχθεί και της ελληνικής κοινωνίας να διαβιώσει εν ηρεμία προασπίζοντας την εθνική επικράτεια και τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτή είναι η περιγραφή του έργου μας. Αυτό είναι το job description αν το λέγαμε αγγλικά. Αυτό επιδιώκει αυτή η Κυβέρνηση. Εάν κάποιος ζητά από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να οδηγήσει την Ελλάδα στην «Κόκκινη Μηλιά», αυτό δεν είναι μέσα στο job description που εμένα μου έχει ανατεθεί. Δεν θέλουμε αυτό. Θέλουμε να υπάρχει μια ευρωπαϊκή σύγχρονη χώρα με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας η οποία θα προασπίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Νομίζω ότι αυτό έχει σε αυτή τη χρονική συγκυρία, δύσκολη συγκυρία, είναι οξυμένα τα πράγματα, μην κοροϊδευόμαστε, οφείλω να πω μέσα σε αυτό ότι υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης τις τελευταίες μέρες, κλείνω την παρένθεση, πολύ ευχάριστο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον από όσα λέτε γιατί όλα τα άλλα..
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό βλέπω, δεν ήταν το ίδιο, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ έντονη τις προηγούμενες μέρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτή την αποκλιμάκωση θα συνέβαλε περισσότερο να πάμε σε μια πιο ήπια περίοδο όταν γίνει στο Μόναχο νομίζω είναι να γίνει μια συνάντηση, θα είμαστε εκεί; Γιατί ακούω ότι υπάρχουν και..
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ θα..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ολοκληρώσω την ερώτηση;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Παρακαλώ, βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούω ότι, το λέγαμε με την Όλγα πριν μπούμε, ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνεται μια προσπάθεια συνεννόησης για να βρεθεί εκεί ο Πρωθυπουργός με τον Erdogan και ίσως και εσείς με τον Cavusoglu.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Από ότι ξέρω ο Πρωθυπουργός δεν θα πάει στο Μόναχο, εγώ θα πάω στο Μόναχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ο Cavusoglu;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:Ο Cavusoglu θα πάει στο Μόναχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα βρεθείτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς ως;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ θα πάω ως Υπουργός Εξωτερικών. Από εκεί και πέρα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά καλούμεθα; Γιατί είναι η συνέχιση του Βερολίνου.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Για να έχετε μια εικόνα είναι ένα φόρουμ σαν το Νταβός. Ναι, καλούμεθα. Εάν θα υπάρξει συνάντηση, δεν έχει υπάρξει προγραμματισμένη συνάντηση. Η πρόσκληση την οποία έχω δεχθεί από τον κύριο Cavusoglu, εγώ δεν θα σας έχω κρύψει, τον κ. Cavusoglu τον ξέρω 17, 18 χρόνια, έχω μια προσωπική σχέση, δεν το έχω κρύψει ποτέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Με έχει καλέσει στο πλαίσιο ενός άλλου φόρουμ στην Αττάλεια, έχω πει ευθέως ότι το εξετάζω θετικά. Βεβαίως πρέπει το κλίμα να είναι τέτοιο που να μου επιτρέψει να πάω, διότι η χώρα δεν μπορεί να φαίνεται ότι σύρεται υπό καθεστώς πιέσεων, εκβιασμών ή τετελεσμένων γεγονότων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν έχουμε κουβέντα για να έχουμε συνάντηση Erdogan.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, σε ουδέτερο έδαφος όμως..
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Α, Erdogan όχι, αλλά Cavusoglu ίσως.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς είμαστε της αρχής να συζητάμε πάντοτε. Για αυτό έχουμε τον πολιτικό διάλογο, τις διερευνητικές, τα μέτρα οικοδόμησης..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρχισαν τα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, έχει προσδιοριστεί ημερομηνία. Διερευνητικές ακόμα δεν έχουμε φτάσει. Όμως για να οδηγηθούμε σε μια συνάντηση πρέπει να υπάρχει και ένα αρχικό κλίμα κατανόησης. Πρέπει να σας πω..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά το Μόναχο δεν είναι Βερολίνο 2 όπως έχει..
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι άλλο πράγμα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ τι, υπάρχει στο Μόναχο και κάτι που είναι παρακολούθημα του Βερολίνου παρεμπιπτόντως..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά δεν είμαστε εκεί.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είμαστε εκεί, όχι. Δεν είμαστε εκεί, θα δούμε πως θα αναμειχθούμε σε αυτή τη διαδικασία διότι λάβετε υπόψη σας ότι το Βερολίνο και το Παλέρμο είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Το ένα είναι γερμανική πρωτοβουλία, το Παλέρμο που είχε πάει ο κύριος Τσίπρας είναι ιταλική πρωτοβουλία. Δεν είναι το ίδιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δηλαδή αυτό που λέτε, αυτό το κάτι που λέτε στο Μόναχο είναι η συνέχεια του Βερολίνου;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, το Μόναχο είναι ένα ετήσιο φόρουμ ασφάλειας..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι εκεί που θα πάτε εσείς, το άλλο, το διπλανό που λέτε.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Το άλλο είναι ένα από τα επακόλουθα του Βερολίνου, όχι το επακόλουθο συνολικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ένα follow up, ένα επιμέρους follow up.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Επιμέρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ο στόχος σας ποιος είναι εκεί, να είμαστε παρατηρητές τουλάχιστον;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:Ο στόχος μας είναι η συνολική κατεύθυνση αυτής της συζήτησης να πάει προς τη λογική των ελληνικών και των ευρωπαϊκών θέσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε πει πριν καιρό σε μια συνέντευξή σας ότι θα παίξει ρόλο στο Λιβυκό προφανώς είναι αυτό πολύ βασικό όταν συμβεί, ποιος θα επικρατήσει. Είτε θα επικρατήσει τελικά ως Κυβέρνηση ένα σχήμα στη Λιβύη. Έχουμε εικόνα τον τελευταίο καιρό σε ποια κατεύθυνση γίνεται αυτό; Μετά τις επισκέψεις Haftar;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, υπάρχει μια μεγάλη ενίσχυση της πλευράς Haftar, είναι λογικό. Ελέγχει περίπου το 90% του εδάφους. Υπάρχει μια αποδυνάμωση του ιδίου του Sarraj μέσα στην άλλη πλευρά, είναι αποτέλεσμα των συσχετισμών αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μια προσπάθεια της Τουρκίας να τον κρατήσει στη ζωή με ενίσχυση, με μισθοφόρους, το ξέρουμε, διασπώντας το εμπάργκο των όπλων, είναι και αυτό εκεί .Από εκεί και πέρα να προβλέψει κανείς στη Λιβύη είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά αυτό που δεν φαίνεται με κανένα τρόπο εφικτό αυτή τη στιγμή είναι η πλευρά Sarraj, η πλευρά της Τρίπολης, να επικρατήσει συνολικά. Αυτό είναι μάλλον εκτός πιθανότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μας κάνει αισιόδοξους κύριε Υπουργέ, ότι η όποια μετεξέλιξη έχουμε στην Λιβύη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση γιατί όπως λέτε δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει εκεί, θα οδηγήσει αυτομάτως και στην ακύρωση της τουρκολιβυκής συμφωνίας. Ακόμα-ακόμα αν θέλετε και αν επικρατήσει πλήρως και απολύτως ο Haftar. Υπάρχει τέτοια εγγύηση; Δεν υπάρχει.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάτε, με την πλευρά Haftar έχουμε όπως και με το κοινοβούλιο της Λιβύης, δηλαδή με τον λιβυκό στρατό γιατί υπάρχουν τρεις αναγνωρισμένες αρχές στη Λιβύη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:Η μια είναι η Κυβέρνηση Sarraj, η Κυβέρνηση της Τρίπολης. Η άλλη είναι ο στρατός, Haftar. Και η τρίτη το κοινοβούλιο. Το κοινοβούλιο της Λιβύης που είναι και το μόνο εκλεγμένο, έχει ψηφίσει την ακύρωση των μνημονίων. Άρα εάν επικρατήσει κάποια στιγμή στη Λιβύη η νομιμότητα με τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο δυτικός κόσμος προσλαμβάνει τη νομιμότητα, αυτομάτως τα μνημόνια αυτά θα ακυρωθούν. Θα θεωρούνται ακυρωμένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή μου λέτε τώρα..
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν σας μιλώ περί βεβαιότητας. Βεβαιότητες δεν έχουμε, έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, ακούστε. Εγώ λέω κάτι άλλο. Λέω ότι μπορεί ο νέος ηγέτης της Λιβύης, όποιος και να είναι, να του καλαρέσει εν τέλει αυτή η συμφωνία και τα κοινοβούλια ψηφίζουν και ξαναψηφίζουν.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω, κυρία Τρέμη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούνε να ψηφίσουν και να αναιρέσουν προηγούμενες αποφάσεις.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω, και επανέρχομαι σε αυτό που λέγαμε πριν όσον αφορά το παρελθόν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Υπάρχει έντονος αντι-τουρκισμός στη Λιβύη. Οι περισσότερες φυλές, γιατί η Λιβύη είναι ένας κράτος φυλών, άνω των 30 φυλών, οι περισσότερες φυλές είναι ευθέως αντι-τουρκικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορούν να συνεννοηθούνε.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Άλλο αυτό. Αλλά πάντως όλες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς είμαστε μία και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όλες συμφωνούν, ή σχεδόν όλες, υπάρχουν δύο εξαιρέσεις που δεν συμφωνούν, ότι δεν πρέπει να υπάρχει μέλλον τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη. Και ίδια είναι και η άποψη της Τυνησίας που σε άλλα θέματα δεν συμπλέει με την πλευρά Haftar. Η ίδια είναι η άποψη της Αλγερίας, όπως καταλαβαίνω, που θα πάω μεθαύριο. Και παρακαλώ παρατηρήστε την αντίδραση της Λιβύης την επόμενη ημέρα της …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανησύχησα, λέω θα μείνει μια – δυο μέρες στην Ελλάδα ο Δένδιας; Ανησύχησα ειλικρινά δηλαδή.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Την αντίδραση της Τυνησίας την επόμενη ημέρα της αναχώρησης του Προέδρου Erdogan από την Τυνησία. Ο μεν Erdogan παρουσίασε την επίσκεψή του ως κοινή αντίληψη για τη Λιβύη και από την επόμενη ημέρα η Τυνησία εξήγησε σαφέστατα ότι αυτό δεν ισχύει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρώτησε κάτι η Όλγα πριν και θέλω να επανέλθω, ή ο Ηλίας, δεν θυμάμαι, ότι αυτά που συμβαίνουν στην Συρία τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν εδώ μία ύφεση στην επιθετικότητα ενδεχομένως. Εγώ ρωτώ το άλλο: πέρα από αυτά που συζητάμε, διπλωματικές κινήσεις, πόσο είναι καλές, πόσο πρέπει να είναι επιθετικές, ένα βασικό ερώτημα ταλανίζει τον κόσμο που ανησυχεί. Μήπως έχουμε θερμό επεισόδιο; Θεωρείτε ότι αυτά που συμβαίνουν στη Συρία, οι κινήσεις που κάνετε, είμαστε, έχουμε απομακρυνθεί από ένα επεισόδιο που μπορεί να ήταν σχεδιασμένο από τον Erdogan; Την εκτίμησή σας.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ευελπιστώ ότι η Τουρκία δεν είχε σχεδιάσει κάτι τέτοιο. Από την άλλη όμως οφείλω να πω ότι …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευελπιστώ, λέτε. Δεν είστε σίγουρος.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, δεν είμαι σίγουρος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, θέλω να πω ότι δεν είστε σίγουρος ότι δεν υπάρχει στο στρατηγικό τους σχεδιασμό κάτι τέτοιο.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, κυρία Τρέμη, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, ρωτάω.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία και με τα δύο πιθανά σενάρια: μίας χώρας, η οποία με τις δικές της ιδιορρυθμίες επιδιώκει το διάλογο μαζί μας και μιας χώρας η οποία δεν επιδιώκει το διάλογο μαζί μας και προσπαθεί να μας εξωθήσει. Βλέπουμε και τα δύο σενάρια. Εγώ αυτό που έχω να παρατηρήσω μόνο, διότι δεν μπορώ να υποθέσω, δεν είμαι μάντης, ούτε μου δίνει κανείς και το δικαίωμα να υποθέτω, είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις μιας αποκλιμάκωσης σε σχέση με την ένταση των προηγουμένων εβδομάδων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή έχει λεχθεί κατά κόρον ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου η Ελλάδα θα είναι μόνη της, εγώ θέλω να σας ρωτήσω, γιατί η ελπίδα και η αισιοδοξία πεθαίνουν τελευταίες. Θέλω να σας ρωτήσω αν αυτή η μετεξέλιξη που συζητείται της στρατηγικής σχέσης με την Γαλλία να γίνει δηλαδή, να εξελιχθεί σε συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής, θα μπορούσε, πρώτον αν πρόκειται να συμβεί άμεσα, και δεύτερον εάν αυτό στην πράξη σημαίνει ότι τελικά η Γαλλία αν, ο μη γένοιτο, συμβεί οτιδήποτε, θα είναι και υπηρεσιακά στο πλευρό μας.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θα ήθελα να απαντήσω πιο συγκεκριμένα. Θα πω μόνο αυτό που μονίμως επαναλαμβάνω: ότι πρώτον μπορούμε και μόνοι μας στην απευκταία πιθανότητα του θερμού επεισοδίου. Και δεύτερον, παρότι μπορούμε και μόνο μας, δεν θα είμαστε μόνοι μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος; Γιατί το διάβασα κάπου και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Να υπερτιμήσει ο Erdogan τις δυνατότητές του, τις δυνάμεις του, υποτιμώντας βέβαια ταυτόχρονα και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει τα κεκτημένα της;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα στον Πρόεδρο Erdogan. Λέω όμως γενικά στη ζωή ότι πάντοτε το χειρότερο πράγμα είναι η ύβρις από την αρχαιοελληνική έννοια. Όταν υπάρχει ύβρις, αυτό το οποίο επακολουθεί μετά πάντοτε είναι και η νέμεσις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε δηλαδή ότι όλος αυτός ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας έχει χαρακτηριστικά ύβρεως; Δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι επί της ουσίας η Τουρκία αλλάζει προσανατολισμό; Φεύγει από την Ευρώπη και προσπαθεί …
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Και εγώ θα ευχόμουνα, και ειλικρινά το εύχομαι γιατί είμαι από τους ανθρώπους που ελπίζουν και πιστεύουν ότι η Τουρκία… στο απώτατο μέλλον; Στο απώτατο μέλλον θα γίνει μία ευρωπαϊκή χώρα και θα μετέχει στο σύστημα αξιών που η Δύση συνολικά μετέχει, δηλαδή στην αντίληψη του ανθρώπου που προέρχεται από τον Διαφωτισμό. Άρα, δεν είμαι έτοιμος να προσυπογράψω κατ’ ανάγκη τον αναθεωρητισμό τους, παρότι έχουμε αρκετές ενδείξεις, γι’ αυτό θέλω να σας είμαι ειλικρινής. Όμως αυτό το οποίο συνεχίζω και ελπίζω είναι η Τουρκία να δει καθαρά το συμφέρον της στο δυτικό τρόπο ζωής και στη δυτική κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει θυλάκους φυσικά, και κοινωνικούς θυλάκους και πολιτικούς θυλάκους στη χώρα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Πολύ μεγάλους, πολύ μεγάλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζήτημα είναι, ξέρετε τι σημαίνει μία χώρα σπασμένη στα δύο επί της ουσίας. Δύο διαφορετικές κουλτούρες.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είμαστε εμείς που θα υποδείξουμε σε μια μεγάλη χώρα, περήφανη χώρα, το πώς θα καθορίσει το μέλλον της. Εμείς μπορούμε να ευχόμαστε τι είναι κατά την άποψή μας καλό για αυτούς και τι είναι για εμάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μία πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, αν θέλετε το λέω και σε μία λέξη λόγω των τελευταίων δημοσιευμάτων για σύγκληση, για να συγκληθεί Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο ή υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και λέει ο κόσμος: γιατί να μην γίνει; Βλέπω την Κυβέρνηση επιφυλακτική. Φοβάται μία έλλειψη ομοφωνίας σε επί μέρους ζητήματα συνολικά;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε, θα σας πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή δεν θέλετε να δείξετε; Αλλά τι να μην δείξετε; Εδώ είναι τα γεγονότα κάθε μέρα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχει διαβάθμιση. Καταρχήν, αυτό το ερώτημα το απαντά ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα είχε την πρωτοβουλία να προτείνει στον Πρόεδρο ή στην Πρόεδρο τη σύγκληση του συγκεκριμένου Συμβουλίου. Εμένα αυτό που εναπόκειται στο δικό μου συνταγματικό ρόλο είναι το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Το έχω ήδη συγκαλέσει μια φορά και το συγκαλώ πάλι στις 18 Φεβρουαρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαστε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησης;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα, είμαι ευχαριστημένος. Υπήρξε πολύ μεγάλη …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι υπήρξε, ας πούμε, διασφαλίστηκαν προϋποθέσεις ομοφωνίας;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπήρξε σύμπνοια και σοβαρότητα και οφείλω να το πω προς τιμή των κομμάτων. Υπήρξε σύμπνοια και σοβαρότητα. Αντελήφθησαν όλοι, ήταν και σε κρίσιμη στιγμή, δεν ήταν αστεία τα πράγματα, αντελήφθησαν όλοι την κρισιμότητα της στιγμής και η συμπεριφορά τους και εντός και εκτός υπήρξε ανάλογη. Και κατά τούτω εγώ είμαι υπόχρεος στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε σε ένα θέμα που και αυτό έχει χαρακτηριστεί εθνικό γιατί προέρχεται μέσα από την ένταση που υπάρχει στην περιοχή και εννοώ τη Συρία και τους πρόσφυγες. Έχει δεχθεί και ο Πρωθυπουργός με τις αλλαγές που έκανε και ξαναγύρισε πίσω το θέμα του Υπουργείου και διάφορων υπηρεσιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεταναστευτικό λες τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι δεν έχει γίνει και καλύτερη προετοιμασία ή δεν ήσασταν τόσο προετοιμασμένοι. Βλέπουμε ένταση μεγάλη. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις προφανώς αλλά πολλά σχέδια στα χαρτιά, πολλά «θα» και αποτέλεσμα, γρήγορο, αποτελεσματικό, το λέγαμε και προχθές εδώ με καλεσμένους, έτσι ώστε να αποφορτιστεί αυτό το κλίμα και τα νησιά δεν βλέπουμε.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Δεν αριστεύσαμε στο μεταναστευτικό. Ναι, το ξέρουμε όλοι, το συμφωνούμε. Υπήρξαν διορθωτικές κινήσεις από τον Πρωθυπουργό, σημαντικές διορθωτικές κινήσεις. Νομίζω ότι το σύστημα θα αποδώσει. Πράγματι δεν είναι εύκολο. Εγώ έχω διαχειριστεί το μεταναστευτικό το ’12-’14, νομίζω το ξέρω. Δεν είναι εύκολο ζήτημα. Δεν είναι εύκολο ζήτημα. Η πραγματικότητα είναι δε ότι έχει γίνει δυσχερέστερο όταν μία άλλη χώρα εν μέρει το χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς την Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη μεριά η Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει πιθανότητα να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το μεταναστευτικό; Ως ενοχλητικό πρόβλημα δηλαδή για την κάθε χώρα;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω. Ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να καταλάβουν ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το χειριστούμε για δεκαετίες. Όταν η Ευρώπη μετατρέπεται σιγά – σιγά σε γηροκομείο και από κάτω υπάρχουν ήπειροι, μεγάλες ήπειροι, η Ασία και η Αφρική οι οποίες στην πραγματικότητα είναι νηπιαγωγεία, η κίνηση του νηπιαγωγείου προς το γηροκομείο είναι κάτι το οποίο φυσικά θα συνεχίσει να συμβαίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη τοποθέτηση και σας ευχαριστώ για αυτήν.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν προσθέσετε σε αυτό το γεγονός ότι μια ενδιάμεση χώρα το χρησιμοποιεί κιόλας σαν μοχλό κίνησης, αυτό δυσχεραίνει την προσπάθεια επίλυσης. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ασκεί κριτική η Αντιπολίτευση ότι δεν πιέζεται όσο πρέπει την Ευρώπη να αλλάξει θέση, παρότι πράγματι, είχε δίκιο ο Ηλίας προχθές, υπάρχει ένα σημείο στην κοινή δήλωση το οποίο δυσχεραίνει στο να πάνε πρόσφυγες στην ενδοχώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είμαστε ρεαλιστές, Αντώνη και κύριε Υπουργέ και Ηλία, για να είμαστε ρεαλιστές, για ποια Ευρώπη μιλάμε; Η Angela Merkel είναι μέχρι εδώ με τα προβλήματά της τα οικονομικά, την άνοδο της ακροδεξιάς στην Γερμανία και ο Erdogan μια χαρά την χειρίζεται με το μεταναστευτικό. Δεν μπορεί να το φέρει στο εσωτερικό της η Angela Merkel. Αν δεν μπορεί να το φέρει η Merkel, τότε πώς θα γίνει, θα διερευνηθεί από τη μεριά της Ευρώπης το θέμα της ανάληψης των ευθυνών, που είναι σαφές ότι τους ανήκουν;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:Η Καγκελάριος Merkel καταρχήν, κατά την ταπεινή μου άποψη, το ’15 με τη δήλωση που έκανε άνοιξε, λεωφόρους, έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι αλλά μιλάμε για το 2020.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Και τώρα πλέον έχει υποστεί η Γερμανία συνολικά μια φοβία έναντι του μεταναστευτικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει και ακροδεξιό κόμμα πια.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς. Και η άνοδος της ακροδεξιάς δεν λειτουργεί ως συνολική απειλή. Άρα το γερμανικό πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή γενικά στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης. Πιθανόν στη μετά την Merkel εποχή. Εμείς τι προσπαθούμε να κάνουμε; Με τις δυνάμεις που έχουμε, με τις συμμαχίες που μπορούμε να χτίσουμε, να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα αντιμετώπισης, ενιαίο σύστημα ασύλου, ενιαίο σύστημα επιστροφών, ενιαίο σύστημα προώθησης εσωτερικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρουμε τι θέλουμε.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Μπορούμε να το καταφέρουμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το ερώτημα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Προσπαθούμε όσο μπορούμε με τις δυνάμεις που έχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν βλέπω διάθεση πάντως.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες που όχι απλώς δεν έχουν διάθεση, είναι και τελείως αρνητικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, ναι βέβαια. Ουγγαρία, ας πούμε.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Να είμαστε ειλικρινείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Λοιπόν, σε λίγο η συνέχεια. Πάμε σε διαφημίσεις.
[…]
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιστρέφουμε στη συζήτησή μας με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Νίκο Δένδια. Θα πάμε σε λίγο στη Χάγη αλλά για να κλείσουμε τη συζήτηση περί του μεταναστευτικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρίξε το δίχτυ σου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, θα ρίξω δίχτυ. Κύριε Υπουργέ, ξέρουμε πολύ λίγα πράγματα φυσικά. Δηλαδή ξέρουμε ότι αυτό έχει μήκος 2,7 χιλιόμετρα και ότι θα στοιχίσει 500.000. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρουμε πόσα σημεία εισόδου θα καλύψει γιατί είναι περί τα 30, ποιο είναι το κόστος συντήρησης, ποια είναι η αποτελεσματικότητα, αν δημιουργεί προβλήματα στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα και βεβαίως αν προσκρούει σε θέματα ανθρωπίνων δικαιώματα, διότι ήδη υπάρχει ενόχληση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μου φαίνεται πολύ μπλεγμένο αυτό το πράγμα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, είναι τόσο δύσκολο το μεταναστευτικό που είναι λογικό να γίνονται πολλές προσπάθειες και να αναζητούνται πολλές λύσεις. Τώρα, από εκεί και πέρα θα δούμε στην εφαρμογή, εάν εφαρμοστεί. Νομίζω ότι αυτό το χειρίζεται ο Υφυπουργός Άμυνας, ο κύριος Στεφανής. Ένας σοβαρός άνθρωπος. Είμαι βέβαιος ότι έχει εξετάσει τις σχετικές παραμέτρους και από εκεί και πέρα θα το δει κατά την εφαρμογή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το βλέπω το δίχτυ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε εγώ βλέπω το δίχτυ. Δεν βλέπω και κανέναν ενθουσιασμό για το δίχτυ αλλά εν πάση περιπτώσει.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που θα αρχίσει να λέει … Α, δίχτυ. Τι ωραία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι καλά. Πάμε στη Χάγη για την οποία επίσης γίνεται πολύς θόρυβος. Υπάρχει και μια σχετική …
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ε, δεν είναι και εύκολο να πάμε στη Χάγη. Θόρυβος γίνεται αλλά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ να πάμε στο θέμα της Χάγης, όπως αντιλαμβάνεστε.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Το καταλαβαίνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά εσάς το χιούμορ σας αρέσει πολύ. Και εμάς μπορώ να πω. Υπάρχει μια ασάφεια και αυτό προκαλεί και ανησυχίες. Φερ’ ειπείν, τώρα φτάνουμε στο σημείο ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δικό σας στέλεχος δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, να κάνει αναρτήσεις με τι βαλίτσα θα πάμε στη Χάγη, ανήσυχος, μπας και πάμε με καμιά βαλίτσα που περιέχει πολλά πράγματα. Να ξεκινήσουμε, λοιπόν, από αυτό; Να ξεκινήσουμε από τη βαλίτσα ή σακβουαγιάζ ή όπως θέλετε να το πούμε; Θα περιλαμβάνει υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και τίποτα άλλο;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Κυρία Τρέμη, τι διαφορές έχει η Ελλάδα με την Τουρκία; Εγώ αυτά τα λέω σε όλους τους ξένους με τους οποίους μιλάω. Τι διαφορά έχουμε με την Τουρκία; Την υφαλοκρηπίδα καταρχήν και συνακόλουθα, επειδή έχει αλλάξει και το δίκαιο της θάλασσας μέσα στα χρόνια που πέρασαν, και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Λοιπόν, εάν θα ήθελαν οι Τούρκοι, καταρχήν να επιχειρήσουμε να το λύσουμε μεταξύ μας. Και αν δεν καταφέρουμε να το λύσουμε μεταξύ μας, θα κάνουμε ένα συνυποσχετικό να το περιγράψουμε το πρόβλημά μας και με αυτή την περιγραφή …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το πρόβλημα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό το πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο θα περιλαμβάνει αυτά που σας προανέφερα; Να το πούμε συγκεκριμένα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Λέω πάντοτε και ίσως παρεξηγούμαι, γιατί βλέπετε προσπαθώ να δημιουργήσω και κάποιο χαμόγελο από όλα αυτά, ότι ένας ο φίλος μου ο κύριος Cavusoglu, παραδείγματος χάριν, έρθει και μου ζητήσει να πάμε στη Χάγη για να επιλύσουμε το ιδιοκτησιακό του σπιτιού που μου άφησε η γιαγιά μου στους Παξούς, δεν θα συμφωνήσω. Δεν μπορώ να συμφωνήσω. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι είναι προκαθορισμένο το πλαίσιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορώ να ρωτήσω κάτι;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ :Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας πούμε, για παράδειγμα, λένε οι Τούρκοι ότι ανάμεσα στα ζητήματα είναι και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών για το οποίο προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, και αυτό νομίζω ειλικρινά, επειδή μάλιστα διάβαζα και ένα βιβλίο σχετικό τις προάλλες, νομίζω ότι είναι ειλικρινά τόσο καθαρό, μα τόσο καθαρό, που μάλλον θα αποτελούσε αντικείμενο μιας ειλικρινούς συζήτησης μεταξύ δύο ανθρώπων και θα λυνότανε πολύ εύκολα. Δηλαδή ένας Έλληνας πρωτοετής της Νομικής και ένας Τούρκος πρωτοετής της Νομικής, όπως με καλή πίστη και οι δύο, έτσι; Με καλή πίστη και οι δύο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το βασικό.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν καθόντουσαν να το συζητήσουν, πιστεύω ότι θα το έλυναν, πιστεύω ότι θα έλυναν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή όλα σχετίζονται καμιά φορά με τη συγκυρία, αυτό που λέμε στην Τήνο το timing, δεν είναι λίγο περίεργο …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εμείς στη Λάρισα το λέμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ίδιο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πρόοδος. Δεν είναι λίγο άτοπο ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Ασφαλείας και Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε αυτή τη συγκυρία να μιλάει για συνεκμετάλλευση για ένα θέμα που μπορεί να, όταν, θα;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:Ο κύριος Ντόκος, νομίζω, δεν προσλαμβάνει τον εαυτό του ως τμήμα της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι ένας επιστήμονας ο οποίος εκφράζει την άποψή του και νομίζω ότι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετέχει σε ένα όργανο συμβουλευτικό στον Πρωθυπουργό και όχι μόνο, και στη χώρα, έτσι;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όπως πολύ σωστά το είπατε, συμβουλευτικό. Πραγματικά συμβουλευτικό είναι ένα όργανο το οποίο έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει μία πολλαπλότητα εισηγήσεων και να επιλέξει ο Πρωθυπουργός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποθέτω η συμπάθειά σας προς το πρόσωπό του δεν σας κάνει να συμφωνείτε με τη συγκυρία που λέει την πρόταση.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάξτε, εγώ είμαι πολύ πιο στενά πολιτικός, παρότι πάντα λέω ότι είμαι ερασιτέχνης πολιτικός, δεν είναι αυτή η δουλειά μου, αλλά είμαι πολύ πιο έμπειρος. Κατά συνέπεια, έχω και μια αίσθηση του τι πρέπει να λεχθεί, τι πρέπει να βγει στη δημοσιότητα, πότε. Ο κύριος Ντόκος είναι ένας επιστήμονας του οποίου εκτιμήθηκε η επιστημονική κατάρτιση και θεωρήθηκε ότι μπορεί να συνεισφέρει σαν σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Μέσα σε ένα όργανο το οποίο συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό είναι χρήσιμο αυτό, είναι χρήσιμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, ο κύριος Ντόκος είπε στην πραγματικότητα …
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Μην τον «αφυδατώσουμε».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε στην πραγματικότητα, αναφέρθηκε στο θέμα της συνεκμετάλλευσης, και αυτό το λέω για να μας παρακολουθούν και οι τηλεθεατές μας, αναφέρθηκε στο θέμα της συνεκμετάλλευσης για μετά, αφού αν και εφόσον συμφωνηθεί κάτι. Το οποίο εάν υπάρξει, θα γίνει με όρους καθαρά εμπορικού συμφέροντος. Απλώς ήταν το timing λίγο περίεργο.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Άρα, νομίζω συμφωνούμε απολύτως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που λένε και στην Τήνο. Είναι λίγο περίεργο με την έννοια ότι δεν τα λες αυτά όταν σουλατσάρει ο Oruc Reis στη Μεσόγειο. Τώρα, κύριε Υπουργέ, για να επανέλθουμε στο θέμα της Χάγης, γιατί πολύ ωραία και πολύ γλαφυρά μας τα περιγράψατε. Πρακτικά πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε εκτός Χάγης με την Τουρκία ή πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποιο συνυποσχετικό όταν από τη μία πλευρά η Ελλάδα αναγνωρίζει μία διαφορά και από την άλλη η Τουρκία βάζει επτά θέματα στο τραπέζι.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, εγώ έχω την εντύπωση ότι ένας μεγάλος αριθμός ζητημάτων που θέτει η Τουρκία είναι προσχηματικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι επτά, είναι πέντε δηλαδή.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Και το ξέρει και η Τουρκία. Δηλαδή αυτό το θέμα τώρα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, ειλικρινά σας λέω έχω απόλυτη βεβαία πεποίθηση ότι η Τουρκία το κάνει σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσει το σημείο διαπραγματευτικής έναρξης. Δεν μπορεί να πιστεύει, είναι τόσο absurdum, παράλογο αυτό το πράγμα. Δηλαδή το βλέπεις στο χάρτη και λες τώρα αυτό γίνεται;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι αυτή η στρατηγική, που λένε, Νταβούτογλου για να βγει η χώρα στη θάλασσα και..
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:Η Ελλάδα δεν αρνείται στην Τουρκία την έξοδο στη θάλασσα. Δεν θέλει να την οδηγήσει σε ασφυξία. Νομίζω είμαστε.., εμείς ήμασταν θυμίζω η χώρα η οποία κατ΄ εξοχήν υποστήριζε την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είμαστε μια χώρα η οποία επιδιώκει την τουρκική απομόνωση, το ξαναλέω. Την τουρκική συμμετοχή επιδιώκουμε αλλά υπό ποίους όρους; Όχι υπό όρους ηγεμονίας της Τουρκίας. Δηλαδή εάν η Τουρκία, εάν κάποιο σημείο του βαθέως κράτους της Τουρκίας έχει στο μυαλό του ότι η κεντρική και ανατολική Μεσόγειος μπορεί να γίνει τουρκική λίμνη και η Ελλάδα νησί μέσα σε τουρκική λίμνη να το ξεχάσει, να είμαστε συνεννοημένοι. Και όταν εμένα μου λένε για τις γαλάζιες πατρίδες αυτού του μεγέθους τους απαντώ «και τα πράσινα άλογα». Αυτά είναι εκτός πραγματικότητας. Εάν η Τουρκία επιδιώκει μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας τότε βεβαίως θα βρει στην Ελλάδα τον στενότερο σύμμαχο και τον καλύτερο ακροατή. Αλλά σε αυτό το πλαίσιο. Σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, σε ένα πλαίσιο του 21ου αιώνα. Μακριά από πολιτική των κανονιοφόρων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, μήπως υποτιμάτε λίγο αυτή τη στρατηγική της Τουρκίας κύριε Υπουργέ;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σέβομαι την Τουρκία, δεν την υποτιμώ καθόλου κυρία Τρέμη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, θέλω να πω ότι λέτε ότι φερ΄ ειπείν και η ιστορία του μνημονίου με τη Λιβύη γίνεται για να μπορεί να διαπραγματευτεί από τις..
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ελπίζω να γίνεται για αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Α, διότι από την άλλη πλευρά όλα αυτά όπως πολύ καλά γνωρίζετε και πολύ καλύτερα από εμάς, δημιουργούν τετελεσμένα και σήμερα κιόλας, σήμερα το απόγευμα είχαμε και τον εκπρόσωπο της τουρκικής Κυβέρνησης που ανακοίνωσε ότι, οσονούπω, η Τουρκία θα κάνει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές οι οποίες κατά την άποψή της ορίζονται από το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα ευχόμουν και θα εισηγούμουν στην Τουρκία να μην το κάνει αυτό. Αλλά βεβαίως η δική μου άποψη μπορεί να μην μετράει, αλλά πάντως η ειλικρινά φιλική μου συμβουλή προς την Τουρκία θα ήταν να μην συνεχίσει σε αυτό το δρόμο, δεν βοηθάει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως η τακτική της και με την επισήμανση της Όλγας ότι δημιουργεί τετελεσμένα και δεν λέμε τώρα τίποτα καινούργιο, μας λέει ότι μπορεί να το κάνει.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάντως η αντίληψη της Τουρκίας περί της εγκυρότητας αυτών των μνημονίων αποτελεί την μειοψηφία του ενός. Ουδείς άλλος, ακόμα και η Κυβέρνηση, με συγχωρείτε κυρία Τρέμη, ακόμα και η Κυβέρνηση της Τρίπολης μετά την υπογραφή ζήτησε να μας στείλει επιτροπή να συνεννοηθούμε μήπως προσφύγουμε στη Χάγη ακόμα και για αυτά τα μνημόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να σας πω, εδώ πέρα βλέπουμε..
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ούτε καν αυτοί δεν είναι σίγουροι δηλαδή, δεν τολμούν να ισχυριστούν ότι αυτά είναι έγκυρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όμως βλέπουμε την Τουρκία αυτή τη στιγμή να παρενοχλεί, μάλλον δεν υπάρχει παρενόχληση γιατί δεν υπάρχει έρευνα σε αυτό το σημείο, στο συγκεκριμένο οικόπεδο να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε ότι αφορά την Κύπρο. Μας το έστειλε βόλτα σε εμάς εδώ πέρα, μας απειλεί ότι πρόκειται να ξαναγίνει. Όλα αυτά πως τα κάνει η Τουρκία; Γιατί υπάρχει ξέρετε, προφανώς το ξέρετε, η άποψη ότι έχει πλάτες. Και οι πλάτες αυτές είναι των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό το οποίο εντέλει επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το να οδηγηθούμε σε ένα καθεστώς συνεκμετάλλευσης σε ότι αφορά τους φυσικούς πόρους. Την αποδέχεστε αυτή την άποψη; Και αν ισχύει μπορούμε εμείς να αντιδράσουμε σε αυτό; Αν δηλαδή έχουμε μια, οι Ηνωμένες Πολιτείες που λένε τράβα παιδί μου και εμείς κοντά σου και βεβαίως να τα μοιράσουμε να τελειώνουμε;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχω κανένα στοιχείο που να μου επιτρέπει την υπόθεση εργασίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα. Ούτε στο πλαίσιο του Αιγαίου, ούτε στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, ούτε στο πλαίσιο των ζωνών γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έχω καμία ένδειξη για αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αν το Κυπριακό είχε λυθεί με αυτή την κατεύθυνση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας..
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Μιλάτε για το Ανάν 5.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Ανάν 5 ή και το Κραν Μοντανά το 2017. Εάν είχε συμβεί αυτό μήπως σήμερα τα πράγματα θα ήταν πιο ήπια και άρα εάν συνέβαινε έτσι μήπως ένας τρόπος θα ήταν να ξαναμπεί το ζήτημα καταρχάς στις δύο κοινότητες;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Κανέλλη, εάν μπορέσουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό και μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα θα υπάρξει μια νέα επανεκκίνηση προσπαθειών, είναι βέβαιο ότι αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι αυτονόητο, δεν μας είναι αδιάφορο το θέμα της Κύπρου. Δεν μας είναι, το θέμα της εισβολής του ’74 δεν έχει ξεχαστεί και δεν θα ξεχαστεί ποτέ από την Ελλάδα. Άρα λοιπόν οτιδήποτε οδηγήσει την επίλυση του Κυπριακού θα λειτουργήσει ευεργετικά και για την Ελλάδα. Εάν με ρωτάτε εάν είναι εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο θα σας απαντήσω με κάθε ταπεινοφροσύνη καθόλου εύκολο. Πολύ πιο ευφυείς και ικανοί άνθρωποι από εμάς που το χειριζόμαστε από ελληνικής πλευράς σήμερα, έχουν αποτύχει. Όμως θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :Εσείς είπατε ένα ωραίο, μια ωραία φράση σε σχέση με τη Ρωσία για την αρκούδα;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν το θυμάμαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιος είπε ότι όταν χορεύεις με μια αρκούδα δεν είσαι εσύ που θα πεις όχι στον τελευταίο χορό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, νομίζω ότι είναι..
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, δεν είναι δικό μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσε όμως, είναι στο στυλ του χιούμορ σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη Ρωσία τι σχέσεις έχουμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήθελα να πω και ο Ηλίας σωστά το έπιασε. Νομίζω ότι δεν ήταν και στο καλύτερο επίπεδο με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε κάτι, δεν ξέρω αν είχαμε δίκιο ή όχι, αυτά θα τα βρει η υπηρεσία αλλά τώρα έχει βελτιωθεί λίγο το κλίμα σε σχέση με εκείνη την περίοδο;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι έγινε μία μεγάλη προσπάθεια με την επίσκεψή μου στη Μόσχα και με την εγκάρδια και μακρότατη, πάνω από 5 ώρες, συνομιλία με τον κύριο Lavrov. Νομίζω ότι η υπόθεση Vinnik δημιούργησε ένα θέμα. Θέλω να σας πω απολύτως σαφής, νομίζω ότι το εκκλησιαστικό είναι κάτι το οποίο κατά τη ρωσική άποψη δεν λειτουργεί θετικά στις ελληνορωσικές σχέσεις. Νομίζω, όμως, ότι και το ιστορικό βάθος και η κοινότητα στοιχείων, το ομόδοξον, θα λειτουργήσει σε μέσο χρόνο σε κατεύθυνση βελτίωσης των ελληνορωσικών σχέσεων και εμείς θα το επιδιώξουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με την Τουρκία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως αυτή τη στιγμή είναι στο σημείο μηδέν θα λέγατε;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως το εκκλησιαστικό το 2010, έτυχε να έχω πάει στην Παναγία Σουμελά και γινόταν ένας χαμός ποιο από τα δύο πατριαρχεία θα δεσπόσουν στην τελετουργία, δηλαδή στην εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε….
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εννοείτε το Πατριαρχείο Μόσχας…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το Πατριαρχείο Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:Η αντίληψη του Πατριαρχείου Μόσχας περί της τρίτης Ρώμης είναι γνωστή, την ξέρουμε όλοι. Αλλά η Ελληνική Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στα εκκλησιαστικά. Εμείς προσπαθούμε αυτό να το πούμε καθαρά στους Ρώσους συνομιλητές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ίσως δεν το αντιλαμβάνονται οι Ρώσοι συνομιλητές μας, όμως, γιατί έχουν ένα άλλο τρόπο λειτουργίας ενδεχομένως και διαφορετική κουλτούρα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι στη Ρωσία υπάρχει ένας καισαροπαπισμός κατά τη βυζαντινή έννοια, ίσως πιο ενεργός από ό,τι θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει πλέον στη χώρα μας, αλλά πόσο μάλλον ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι καν στην ελληνική επικράτεια, δεν είναι καν Έλληνας υπήκοος. Αλλά θα έλεγα το εξής. Εάν δείτε την προσφώνηση του Πρόεδρου Putin προς την καινούρια Ελληνίδα Πρέσβη, την κυρία Νασίκα, θα δείτε αυτά τα στοιχεία της αναθέρμανσης στα οποία αναφέρθηκα πριν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με τη Ρωσία και την Τουρκία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλει όμως βάθος χρόνου για να προχωρήσει;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω θέλει αμοιβαίες προσπάθειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αυτά τα δύο αγκάθια, εσείς αναφερθήκατε στο θέμα το εκκλησιαστικό, είναι….
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξεκινήσαμε και από ένα όχι σπουδαίο σημείο, το είπε ο κύριος Δελατόλας, δεν θέλω να επεκταθώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και η ιστορία του κυρίου bitcoin εν πάση περιπτώσει. Αυτά τα δύο θέματα είναι δεδομένο ότι θα εξελιχθούν με τον τρόπο που εμείς έχουμε αποφασίσει, καλά το εκκλησιαστικό δεν το αποφάσισε η Κυβέρνηση, το αποφάσισε η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία….
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ελπίζω ότι η Ρωσία θα δει καθαρά αυτό που λέτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά αυτά, λοιπόν, δεν μπορούν να φύγουν από το τραπέζι. Άρα μιλάμε για βάθος χρόνου.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Μιλάμε για βάθος σχέσεων το οποίο νομίζω ότι θα μπορέσει τελικά να επιδράσει και να επιλύσει προβλήματα, για τα οποία αν η Ρωσία δει καθαρά θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Και νομίζω ότι το βλέπει σιγά-σιγά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν τελειώσουμε, δεν ξέρω αν η Όλγα έχει καμία έκπληξη στο τέλος, θέλω να ρωτήσω το εξής και είναι σημαντικό να ακουστεί από εσάς σήμερα σε αυτή τη συγκυρία. Εικάζουμε ή πληροφορούμεθα ότι υπάρχει πλήρη συμφωνία μεταξύ πολιτικών αρχηγών και Πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την κόκκινη γραμμή που ο Πρωθυπουργός, αν χρειαστεί, ο μη γένοιτο, να τη θέσει αν υπάρξει πρόκληση ως προς αυτό. Έχετε και εσείς την ίδια αντίληψη και γνώση;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Δελατόλα, λέω πάντοτε και διαχρονικά στην ίδια ερώτηση την ίδια απάντηση: κόκκινη γραμμή του κάθε Έλληνα Πρωθυπουργού και βεβαίως και του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής του υπό τις εντολές του είναι η προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του ελληνικού κράτους. Εγώ έχω ορκιστεί να φυλάττω το Σύνταγμα και τους νόμους. Η ελληνική επικράτεια περιγράφεται. Δεν έχω κανένα δικαίωμα, αναφέρομαι σε εμένα για να μην αναφερθώ σε οποιονδήποτε άλλον, δεν έχω κανένα δικαίωμα να αποδώσω την ελληνική επικράτεια κατά 1 τετραγωνικό χιλιοστό μικρότερη από ό,τι παρεδόθη στην δική μας Κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα μία άλλη ερώτηση, η σχέση μας με τη Βόρεια Μακεδονία που, όπως ξέρουμε, το κόμμα σας είχε μία ιδιότυπη κατάσταση, ποια είναι σήμερα;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Βελτιούμενη. Έντονα βελτιούμενη. Εμείς είμαστε μια χώρα που προσπαθεί να βοηθήσει την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας υπό τον όρο, βεβαίως, της τήρησης των συμπεφωνημένων, για να είμαστε….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα δύο είναι διαπλεκόμενα όμως. Δηλαδή θέλω να πω ότι ενώ εμείς όλες οι δικές μας υποχρεώσεις ήταν εμπροσθοβαρής, της Βόρειας Μακεδονίας οι υποχρεώσεις συναρτώνται και με το θέμα της εισόδου της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα έλεγα ότι κάνει μία προσπάθεια η Βόρεια Μακεδονία. Κάνει μία προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, να επανέλθουμε σε αυτό το θέμα που συζητούσαμε πριν, το θέμα δηλαδή της Τουρκίας, επιθετικότητας, της Χάγης και όλα αυτά τα πράγματα. Περίπτωση θερμού επεισοδίου κανείς από εμάς δεν μπορεί να αποκλείσει, φαντάζομαι, διότι είναι και κάτι που θα μπορούσε να συμβεί εν τέλει, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι στρατηγική επιλογή της Τουρκίας, θα μπορούσε να συμβεί τυχαία σε μία περίπτωση που η ένταση στρατιωτικοποιείται. Αν τυχόν συμβεί, είτε τυχαία είτε όχι, το επόμενο βήμα θα είναι να μας καθίσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Επειδή ελπίζω πάντοτε ότι δεν θα συμβεί το πρώτο δεν έχει έννοια να απαντήσω στο δεύτερο. Δική μας δουλειά είναι να είναι….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αν είναι η ουρά του σεναρίου αυτό.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε, η δουλειά μας είναι να ενεργήσουμε έτσι ώστε το θερμό επεισόδιο να αποτραπεί. Θα μου πείτε, εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα; Βεβαίως δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα. Όμως εμείς μπορούμε να επιδιώξουμε το καλύτερο που μπορούμε και να ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ σας ρώτησα αν τυχόν υπάρχει σχέδιο. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει σχέδιο, πού αποσκοπεί;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν το ξέρω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το να γίνει ένα “τζαρτζάρισμα” ή να μας βάλουν μετά εκόντες άκοντες να κάτσουμε σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης; Σας περνάει από το μυαλό αυτό;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν το ξέρω διότι θα πρέπει να υποθέσω, αν υπάρχει σχέδιο, ποιος είναι ο συντάκτης του σχεδίου, ποιες είναι οι σκοπιμότητές του και αν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, σιγά μην δεν τα έχετε αναλύσει όλα αυτά.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:…και προσπαθώ να διαβάζω πίσω ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελειώνετε αισιόδοξα πάντως….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως μπορεί να υπάρχει σχέδιο σε δύο χώρες οι οποίες ζουν από τον τουρισμό; Και αν κάτι πληγεί από ένα θερμό επεισόδιο δεν…
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι μόνο αυτό. Εγώ να σας πω, να βάλω και την Ελλάδα μέσα, παρότι και η Τουρκία έχει εξαιρετικά ευαίσθητη οικονομία, δύο χώρες με ευαίσθητη οικονομία, με μία κοινωνία η οποία σε ένα τμήμα της δοκιμάζεται, η Τουρκία υπέστη….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τεράστια ζημιά με το σεισμό.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Μία πολύ μεγάλη ζημιά με το σεισμό και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Μα εγώ σας λέω, δεν πιστεύω ότι η ένταση ωφελεί την Τουρκία. Πιστεύω ότι μία κατανόηση με ευρωπαϊκούς και σύγχρονους όρους, είναι απολύτως εις όφελος της Τουρκίας. Και για αυτό προσβλέπω σε μία γρήγορη βελτίωση των σχέσεων μαζί της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, πάντως προς το παρόν.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Επειδή νομίζω ότι είναι το συμφέρον της, εκτός από το δικό μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προς το παρόν πάντως είναι η ένταση, είναι όπλο διαχείρισης εσωτερικών προβλημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας βλέπω να πηγαίνετε στην Αττάλεια. Σας βλέπω γρήγορα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θα είχα αντίρρηση. Δεν έχω πάει και ποτέ. Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να πάω εάν η Τουρκική ηγεσία εξασφάλιζε τις συνθήκες που θα μου επιτρέψουν να πάω. Θα ήταν μεγάλη μου χαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα για να ολοκληρώσουμε. Από εδώ και πέρα ποιος είναι ο οδικός χάρτης; Και δεν εννοώ μόνο τα δικά σας ταξίδια. Γιατί θα χρειαζόμασταν άλλες δύο εκπομπές για να τα εξαντλήσουμε.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, έχουμε ένα σαφέστατο σχεδιασμό εξωτερικής πολιτικής. Ο Μητσοτάκης νομίζω αυτό το έχει πολύ ξεκάθαρο και οι εντολές τους σε μένα είναι καθαρές. Πρώτον, Βαλκάνια. Ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, υπό την τήρηση των αιρεσιμοτήτων. Δηλαδή, Αλβανία τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητος. Βόρεια Μακεδονία, τα προβλεπόμενα από τη συνθήκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα προσπάθεια να κάνει μια τακτική διαφορετική.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχουμε βοηθήσει και εμείς πάρα πολύ σε αυτό. Έχουμε και μια μεγάλη συγκέντρωση Υπουργών στη Θεσσαλονίκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κρίνετε στην πορεία;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλά, βεβαίως υπάρχει αιρεσιμότητα όσον αφορά και τις δύο χώρες και ως προς την Αλβανία θέλει προσοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα αυτό του βέτο, το σκέφτεστε να το συζητήσετε με τον Μακρόν;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Το βέτο σε ποια περίπτωση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της Βόρειας Μακεδονίας. Ναι, το γαλλικό βέτο για την είσοδο των..
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει συζητήσει με τον Πρόεδρο Macron. Εγώ το έχω συζητήσει με τον κύριο Le Drian, έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τη Γαλλία. Νομίζω ότι είναι πια εύκολο να περπατήσουμε μαζί με τους Γάλλους στα θέματα των Βαλκανίων, που σέβονται και αυτοί την εμπειρία που έχουμε σε αυτό το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, πρώτα Βαλκάνια.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεύτερον, τώρα. Στην ευρύτερη Λεκάνη της Μεσογείου και της Αραβικής Θάλασσας, Αραβικής Χερσονήσου και του κομματιού της Βόρειας Αφρικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΑΟΖ με Αίγυπτο;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:ΑΟΖ με Αίγυπτο, θα το έλεγα και αυτό. Είναι πλήρης κατανόηση γύρω από τους άξονες του διεθνούς δικαίου και το δικαίου της θάλασσας, που περιλαμβάνει τις ΑΟΖ. Δηλαδή, τη συμφωνία για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, δεν δεχόμαστε μερική οριοθέτηση;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι εννοείτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή να μείνει έξω το Καστελόριζο παράδειγμα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Επιδιώκουμε να υπάρχει μια συνολική ρύθμιση σε όλη την ευρύτερη περιοχή ως παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας. Τώρα, εάν θα τα καταφέρουμε με όλες τις χώρεςς; Εμείς βάζουμε και την Τουρκία μέσα κυρία Τρέμη. Δεν την αφήνουμε εκτός του λογαριασμού. Είναι δική της προνομία να μπει μέσα ή να μείνει απ’ έξω. Αν θέλει να μείνει απ’ έξω, κρίμα. Αλλά, εμείς θα θέλαμε να είναι μέσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ για την Αίγυπτο θέλω να μου πείτε, εάν συζητάμε το σενάριο της μερικής οριοθέτησης.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Αναφέρεστε στον 28ο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Βλέπουμε οτιδήποτε μας συμφέρει. Εάν, κοιτάχτε, εάν η μερική είναι ένα τέλος, τότε όχι. Εάν η μερική είναι ένα βήμα, τότε είναι κάτι διαφορετικό. Είναι μια συζήτηση. Και από εκεί και πέρα, έχουμε τις σχέσεις με την υπερδύναμη, στο καλύτερο επίπεδο. Υπογράψαμε την MDCA, εμβαθύνονται οι σχέσεις. Οι διμερείς μας σχέσεις με τις Ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως με τη Γαλλία, εξαιρετικά σημαντικό και οι σχέσεις μας με τη Ρωσία και με την Κίνα. Με τη Ρωσία αναθέρμανση, με τη Κίνα εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων. Αυτό είναι το πλάνο εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας κάνατε να αισθανόμαστε υπερδύναμη με όλο αυτό.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι κύριε Δελατόλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το Ισραήλ;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Με το Ισραήλ οι σχέσεις μας είναι οι καλύτερες παρά ποτέ και πρέπει να πω ότι, το είπα και πριν, είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον αποτελεί κοινό τόπο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εγώ έχω δει τον Πρωθυπουργό Netanyahu 4 φορές ήδη μέσα στους 7 μήνες και δεν είμαι ομόβαθμός του. Έχει δει 3 φορές τον κύριο Μητσοτάκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μετά τις εκλογές; Τις εκλογές του Ισραήλ.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εννοείται εάν θα συνεχίσουμε να τον βλέπουμε; Αυτό εξαρτάται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι τον Netanyahu. Όποιος θα είναι Πρωθυπουργός.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εξαρτάται από την ισραηλινή κοινωνία. Εμείς θα έχουμε πάντοτε στενές σχέσεις με το Ισραήλ και ο Netanyahu είναι ένας Πρωθυπουργός που φέρθηκε καλά στη Ελλάδα και κατά συνέπεια και οι προσωπικές μας σχέσεις μαζί του δεν πρόκειται να διαρραγούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περάσαμε πολύ ωραία. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Μακάρι να το έλεγα και για μένα, αλλά σας ευχαριστώ θερμότατα. Ξέρετε τη λαϊκή έκφραση, «με τηγανίσατε»;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήσυχοι, ας το δούμε.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ποτέ. Ζούμε δυστυχώς σε μια γειτονιά εντάσεων. Λέω, πάντα λυπάμαι, αλλά δεν είμαι ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου για να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην το λέτε. Και στο Λουξεμβούργο 50 – 60 χρόνια πριν, δηλαδή για φανταστείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάρα ταύτα,
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε δίκιο. Μπαίνανε οι Γερμανοί από εδώ, μπαίνανε οι Γάλλοι από εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Εξωτερικών είχε άλλο πρόβλημα. Αφορήτου πλήξεως.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:Ο οποίος είναι και απολύτως φιλέλληνας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε και πάλι κύριε Υπουργέ.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ. Θερμά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε και εσάς κυρίες και κύριοι που μας παρακολουθήσατε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο