Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Ακραία Φαινόμενα» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Τάκης Χατζής και Δημήτρης Καμπουράκης στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».
Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:
Για την υποψηφιότητά του στις εθνικές εκλογές στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας και το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας:
• Ο Νότιος Τομέας της Β’ Αθηνών είναι μια πολύ μεγάλη περιφέρεια, καθόλου εύκολη και κανείς δεν έχει δώσει σε κάποιον από μας δωρεάν θέση στη Βουλή. Είναι πολύ καλό να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιό μας για να έχει η κοινωνία επιλογές.
Σχετικά με το ζήτημα της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και εάν θεωρεί αυτούς τους δικαστές που επιλέχθηκαν “κακούς δικαστές ή καλούς”:
• Δεν είναι το ερώτημα αν είναι καλοί ή κακοί δικαστές. Αυτή είναι μια υποκειμενική απάντηση. Το θέμα είναι ότι δεν υφίσταται η δημοκρατική νομιμοποίηση για τον διορισμό τους. Η χώρα λειτουργεί σαν σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Αυτή κάμπτεται υπέρ της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό είναι δημοκρατικά ορθό. Με την λαϊκή κυριαρχία αντλεί η κυβέρνηση το δικαίωμα να ορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Μια κυβέρνηση που παύει να εκφράζει την λαϊκή κυριαρχία, δεν μπορεί να την ορίσει.
• Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται η εξωθεσμική νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν θα κερδίσει τίποτα από τον ορισμό των δικαστών. Να σας πω όμως τι νομίζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την αντίληψη της εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, έχει φανεί αυτό μέχρι τώρα πολλές φορές. Θεωρεί στη δική του αντίληψη ότι η εξουσία δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά διαφορετικά πράγματα τα οποία πρέπει να τα ελέγχεις.
• Θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αν βάλεις κάποιους εκεί, αυτοί θα λειτουργήσουν ως σημείο επιρροής του την επόμενη μέρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό είναι λάθος. Στην ερώτησή σας αν αυτό θα τους γλιτώσει από κάτι, το βλέπω δύσκολο ακόμη και αν το σκέφτονται. Η αφέλειά τους όμως πολλές φορές δεν έχει όρια. Η αντίληψή τους για τα πράγματα πολλές φορές είναι έξω από τους κανόνες της Δημοκρατίας. Το έχουμε δει. Δεν πιστεύω όμως ότι τελικά είναι τόσο αφελείς. Στην λογική τους όμως “βάλε να έχουμε”, δημιουργούν μια τεράστια κρίση στο πολίτευμα και στη Δημοκρατία το οποίο στο τέλος, πραγματικά, δεν μπορεί να τους αποφέρει τίποτα. Δεν μπορεί να υπογραφεί αυτό το Π.Δ. την τελευταία βδομάδα πριν τις εκλογές και βεβαίως δεν μπορεί να υπογραφεί μετά τις εκλογές εάν χάσουν.
• Δεν μπορεί κυβέρνηση η οποία έχει αποδοκιμαστεί, εν ονόματι της λαϊκής κυριαρχίας απόφασή της να κυρωθεί μετά τις εκλογές της αποδοκιμασίας της. Αυτό θα αποτελέσει παγκόσμιο παράδοξο και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Δεν έχω μιλήσει με τον κ. Παυλόπουλο αλλά ξέρω ότι είναι ένας εξαιρετικός νομικός και έχει ένα πολύ καλό νομικό επιτελείο στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Άρα δεν μπορούμε να τον πιέσουμε καθόλου. Εάν έχει την αντίληψη πως ό,τι λέγεται από εμάς είναι ανοησίες, θα κάνει αυτό που λέει η συνείδησή του. Εγώ όμως λέω, γιατί και εγώ ασκώ τη νομική, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.
• Το Προεδρικό Διάταγμα ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το άρθρο 90 του Συντάγματος δεν προσβάλλεται μεν στο ΣτΕ, αλλά δεν προσβάλλεται λογικά όσον αφορά την επιλογή των προσόντων των δικαστών. Εάν έχει όμως στοιχεία ανυπόστατου, από εκεί και πέρα μπορεί να προσβληθεί. Άρα θα ξεκινήσουμε μια καινούργια απίστευτη ιστορία.
Για το αν κάθε κυβέρνηση έχει στο μυαλό της να βάζει σε τέτοιες θέσεις τους “δικούς της” ανθρώπους:
• Εγώ το 2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή, ως νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, έκανα προτάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο όταν η χώρα δεν ήταν σε προεκλογική περίοδο μεν αλλά ήταν σε έντονο πολιτικό κλίμα, λόγω της ύπαρξης φερομένων σκανδάλων όπως το Βατοπέδι, αλλά και η υπόθεση της Siemens. Ήταν όλα πάνω στη Δικαιοσύνη τότε και οι εισηγήσεις που έγιναν από το Υπουργικό Συμβούλιο έγιναν αποδεκτές – επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε έτσι – και δεν υπήρξε μεγάλη κριτική, παρότι το πολιτικό κλίμα ήταν εξαιρετικά οξυμένο. Κοιτάξτε τις εφημερίδες της εποχής,
• Δεν ορίζεις τους “δικούς σου”, δεν υπάρχουν “δικοί σου”.
• Θέλω να είμαι ειλικρινής, εάν νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την αναίρεση που ζήτησε για τον Κουφοντίνα, ετίθετο ποτέ υπό την κρίση Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο θα συμμετείχα, εγώ θα ήμουν ευθέως εναντίον του να οριστεί. Θεωρώ ότι η τοποθέτησή της είναι απαράδεκτη απέναντι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.
• Αυτό είναι ευθεία αντίληψη περί του δικαίου, έτσι όπως η κυβέρνηση το προσλαμβάνει.
• Δεν μπορείς να κάνεις αλλαγή στάσης 180 μοιρών και να είναι αποδεκτά και τα δύο. Γιατί έγινε αυτή η αναίρεση για τον Κουφοντίνα; Εγώ δεν το ξέρω, το ρωτάω, γιατί είναι ανακόλουθη με παλαιότερη στάση της ίδιας εισαγγελέως και είναι ακόλουθη μόνο με το πολιτικό συμφέρον της κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό, με την πίεση που δεχόταν και με την άρνησή της να επιβάλει τον νόμο. Άρα λοιπόν δικαιούμαστε να είμαστε λίγο υποψιασμένοι.