Στην εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ» του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Ράνια Τζίμα και Σπύρος Λάμπρου στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σχετικά με τα επεισόδια στο συλλαλητήριο και τη δήλωση του κ. Βούτση:

• Εγώ πού αποδίδω ευθύνες για τα επεισόδια; Καταρχήν υφίστανται ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες απεδόθησαν ορθώς από τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα αποδίδει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία.

• Βεβαίως υπάρχουν και διοικητικές ευθύνες, αυτές καλείται να τις αποδώσει ο αρμόδιος Υπουργός. Τι έχει γίνει εδώ; Όλα ήταν προβλέψιμα, ξέραμε ότι θα υπάρχουν και ακραία στοιχεία. Όταν βλέπω λοιπόν – την έχω κάνει δυστυχώς αυτή τη δουλειά – το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη να βεβηλώνεται, να καταπατιέται και από εκεί να φτάνουν να ανεβαίνουν τις σκάλες και να χρειάζονται τα ΜΑΤ να κάνουν φραγμό πάνω στις σκάλες του Κοινοβουλίου, εγώ λέω ότι η δουλειά δεν έχει γίνει σωστά. Δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα εκείνα τα οποία ήταν απαραίτητα.

• Επίσης, τι τεχνικά μέσα έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ.; Καταρχήν έχει οχήματα ρίψης νερού. Επί των ημερών μου ήρθαν από το Ισραήλ. Γιατί δε χρησιμοποιήθηκαν; Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται τα μηχανήματα νερού, όταν μάλιστα εστιάζουμε σε συγκεκριμένους και λίγους στον αριθμό που κάνουν βίαια επεισόδια, αντί των χημικών που “πιάνουν” περισσότερο κόσμο. Εδώ είχαμε μια διαδήλωση στην οποία υπήρχαν μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι.

• Δε λέω ότι ήταν στημένο από την κυβέρνηση, γιατί αυτό θα πρέπει να μπορώ να το αποδείξω, αλλά ναι, ήταν στημένο σίγουρα από ακραία στοιχεία. Είναι βέβαιο ότι ήταν ακραία στοιχεία στα επεισόδια.

• Εδώ υπήρξαν παράνομες πράξεις. Τελεία και παύλα. Βεβαίως, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή η εικόνα ωφέλησε θεωρητικά την κυβέρνηση διότι δεν επέτρεψε σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό διαδηλωτών να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους σε μια κυβερνητική πρωτοβουλία. Αυτό είναι έτσι. Δεν μπορώ όμως να κάνω το λογικό άλμα και να πω ότι “άρα η κυβέρνηση τους έστειλε”.

Σχετικά με το εάν η ΕΛ.ΑΣ. έκανε καλά τη δουλειά της:

• Η ΕΛ.ΑΣ. προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά της. Αυτό έχει να κάνει με τις εντολές, δε φταίει ο Έλληνας αστυνομικός στο δρόμο. Τι εντολές είχε πάρει; Για αυτό η Νέα Δημοκρατία απέδωσε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία και ζήτησε την παραίτηση της Υπουργού.

• Εάν είχε γίνει σωστά η δουλειά, δε θα χρειαζόταν να πέσουν χημικά τη στιγμή που έπεσαν και κανείς δεν θα είχε φτάσει στο σημείο να προσπαθεί μέσα από τις σκάλες να μπει στη Βουλή. Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των επεισοδίων είναι διαφορετικός. Επίσης υπάρχουν τεχνικά μέσα στη διάθεση της Αστυνομίας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αντί για τα χημικά, στην περίπτωση που υπάρχουν βίαιοι διαδηλωτές. Τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Σχετικά με τα “όπλα” της Νέας Δημοκρατίας για να εμποδίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ενδεχόμενη υποβολής πρότασης Μομφής:
΄
• Υπάρχει η γνωστή αρχή ότι δύο πράγματα δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων, οι προτάσεις μομφής και οι υποτιμήσεις νομισμάτων. Άρα, λοιπόν, στο ερώτημα εάν είναι ένα “όπλο”, η απάντηση είναι “ναι, είναι ένα όπλο”. Το αν θα το χρησιμοποιήσουμε θα το δούμε.

• Έχει θετικά η πρόταση μομφής καθώς συνδέει απολύτως το ζήτημα της επιβίωσης της κυβέρνησης με το ζήτημα του να περάσει αυτή η Συμφωνία. Το ερώτημα εδώ έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη αντιπολιτευτική στρατηγική, να εκθέσει κάποιος οπωσδήποτε αυτούς που το έχουν μια στάση “και έτσι και αλλιώς”, δηλαδή και ψήφο στην κυβέρνηση και “όχι” στη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση και το λέω ξεκάθαρα. Να την ρίξουμε. Μπορούμε τώρα; Τώρα. Μπορούμε αύριο το πρωί; Αύριο το πρωί. Θα την κάνουμε την πρόταση μομφής εάν έχουμε την εντύπωση ότι μπορεί να αποδώσει οφέλη, γιατί νομίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά βλαπτική για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό.

• Σε αυτό το θέμα, ειδικά ο καθένας από εμάς που έχει μια κοινοβουλευτική εμπειρία, έχει τις απόψεις του. Όμως την τελική απόφαση θα τη λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας σταθμίσει τα συν και τα πλην.

• Όχι και ότι έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας, που λέει ο κ. Κουρουμπλής, με 10 μονάδες διαφορά στις δημοσκοπήσεις! Μη φτάσουμε και στις 20!

Σχετικά με τις αντιρρήσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών:

• Να διατυπώσω ένα ερώτημα: Εάν ήταν όλα τόσο ωραία και ρόδινα, γιατί ο κ. Τσίπρας δεν καλούσε – ως όφειλε κατά το εθνικό και συνταγματικό του καθήκον – και τα άλλα κόμματα να βοηθήσουν την προσπάθεια; Είναι προφανές ότι για αυτή τη Συμφωνία ήξερε ο κ. Τσίπρας πως εάν μας έβαζε μέσα στο παιχνίδι θα του λέγαμε να μη συμφωνήσει.

• Μπορεί αυτά τα γενικόλογα να είναι ωραία, αλλά εμείς απαντάμε επί του κειμένου της Συμφωνίας και του λέμε ότι έχει πολύ συγκεκριμένα προβλήματα: Αναγνωρίζει πιθανότητα εθνότητας – παρότι ο κ. Τσίπρας μας λέει υπηκοότητας θα έπρεπε να γράφεται αλλιώς – αναγνωρίζει γλώσσα και δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε θέματα όπως τα σήματα και η εκπαίδευση. Η κυβέρνηση αρνείται να μας φέρει το συνολικό Σύνταγμα των Σκοπίων μετά τις τροποποιήσεις, διότι λέει ότι δεν το έχει.

• Εμείς δεν έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα Σκόπια. Θέλω να σας είμαι ειλικρινής. Δε θεωρούμε ότι είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που θα μας έφτανε η τροποποίηση του Συντάγματος. Ζητήσαμε να δούμε ολόκληρο το κείμενο που η κυβέρνηση είπε ότι δεν μπορεί να μας το καταθέσει δια του αρμόδιου Υπουργού. Έχουμε λοιπόν τους χειρότερους φόβους για τη συγκεκριμένη Συμφωνία και έχουμε συνταγματικό καθήκον να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην περάσει αυτή τη Συμφωνία.

Σχετικά με το ερώτημα εάν πιστεύει η Νέα Δημοκρατία ότι θα συστρατεύσει δυνάμεις με μια ενδεχόμενη Πρόταση Μομφής:

• Το μελετάμε, αλλά μία είναι η αλήθεια: Ότι υπήρχαν δυνάμεις, όπως οι ΑΝΕΛ που είχαν την ευκαιρία ψηφίζοντας προηγούμενη Πρόταση Μομφής μας, να είχαν εμποδίσει τη Συμφωνία. Την άφησαν αυτή την ευκαιρία, φτάσαμε εκεί που φτάσαμε και τώρα μάχεται στην πραγματικότητα η Νέα Δημοκρατία μόνη της για να σταματήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο