Στην εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ» του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση σήμερα το πρωί για τις πολιτικές εξελίξεις στην εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Ράνια Τζίμα και Σπύρος Λάμπρου στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Το να αλλάξουμε το υφιστάμενο πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο σημαίνει ότι θα ξανακάνουμε το Πανεπιστήμιο άσυλο ιδεών και όχι άσυλο βίας. Να ξεκινήσουμε από την υπάρχουσα κατάσταση. Είναι παραδεκτή;

• Εγώ παραδέχομαι ότι δεν είχαμε φτάσει στο σημείο να λύσουμε το θέμα των Πανεπιστημίων το 2012-2014. Είχαμε ξεκινήσει όμως με τις γύρω καταλήψεις, αν θυμάστε τη Βίλα Αμαλίας, τη Βίλα Κάλας κλπ, για να συμμαζευτεί η κατάσταση και μετά να ξεκινήσουμε μια σοβαρή προσέγγιση. Αλλά στην ΑΣΟΕΕ δεν επιτρέπαμε αυτό το χάλι που είναι σήμερα, να γίνεται καθαρό εμπόριο ναρκωτικών, πέρα από το παρεμπόριο που γίνεται και κάθε φορά που εμφανίζεται η Αστυνομία και μπαίνουν όλοι μέσα. Πηγαίνετε στην Πατησίων να δείτε ποια είναι η κατάσταση.

• Ο κ. Μπαλάφας δεν είπε “οι πρυτάνεις”, είπε “οι πρυτανικές Αρχές”. Αυτό σημαίνει συλλογικό όργανο, το οποίο πρέπει να συγκληθεί, να αποφασίσει κλπ. Με συγχωρείτε, πότε θα προλάβει να τα κάνει αυτά; Γίνονται επ’ αυτοφώρω κακουργήματα όπως η εμπορία ναρκωτικών. Τι πρέπει να γίνει εκείνη την ώρα; Να συγκληθεί το Όργανο, να αποφανθεί επί του κακουργήματος, να καλέσει την Αστυνομία, να έρθει η Αστυνομία και να συλλάβει. Αυτό θα έπρεπε να γίνεται σε μισό λεπτό. Να είμαστε συνεννοημένοι.

• Υπάρχει ο Νόμος “Διαμαντοπούλου” που δεν είχε νομοθετηθεί από δική μας κυβέρνηση αλλά είχε ψηφιστεί και με δικές μας ψήφους, ως προς το θέμα του ασύλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί σαφέστατα και θα επανέλθει αυτή η κατάσταση.

• Πρακτικά, δεν μπορεί όταν γίνεται ένα κακούργημα επ’ αυτοφώρω η Αστυνομία να περιμένει να συγκληθούν οι Αρχές του Πανεπιστημίου και να αποφανθούν αν γίνεται κακούργημα και μετά να επέμβει. Οποιαδήποτε αρμοδιότητα πρέπει να πάει σε μονοπρόσωπο όργανο και αυτό είναι ο Πρύτανης. Ένας μόνος του, τελεία και παύλα. Όποια στιγμή κρίνει. Πρέπει επίσης τα Πανεπιστήμια να έχουν δική τους δυνατότητα περιφρούρησης. Πρέπει δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας να τους δίνει κονδύλια ώστε να υπάρχει φρουρά των Πανεπιστημίων. Τις ακραίες εκφάνσεις θα τις αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. καθαρά και ξάστερα.

• Αυτό είναι ένα πρόβλημα που λύνεται. Μπορεί να ακούγεται “φοβερό” αλλά λύνεται εύκολα και πάμε ένα βήμα παραπέρα: Μπορεί να ομονοήσει το πολιτικό σύστημα ότι πρέπει να λυθεί; Να συνεννοηθούμε όλοι ώστε να πούμε στους αστυνομικούς “καθαρίστε αυτό το πράγμα γιατί έχετε ευθύνη απέναντι συνολικά στο πολιτικό σύστημα”;

• Εγώ λέω ότι οι συγκεκριμένες εκφάνσεις του κυβερνώντος κόμματος, όχι στο σύνολό του γιατί θέλω να είμαι δίκαιος, δεν είναι υπέρ των απόψεων που εκφράζει σήμερα ο κ. Μπαλάφας. Είναι της άποψης “αφήστε τα” και για αυτό η Αστυνομία σε πάρα πολλές περιπτώσεις, είτε εντός είτε εκτός, είναι απολύτως ανίκανη να αντιδράσει διότι καταλαβαίνει ότι δεν έχει την παραμικρή πολιτική στήριξη.

• Άρα συμφωνήσαμε, ο Πρύτανης σηκώνει το τηλέφωνο, φωνάζει την Αστυνομία, η οποία μπαίνει μέσα, αυτή η κατάσταση δεν είναι παραδεκτή. Εύχομαι αυτά να επαναληφθούν και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει η συζήτηση στη Βουλή, αντί αυτών που ακούμε.

• Το tweet του κ. Ράμα ήταν παντελώς απαράδεκτο για Πρωθυπουργό πολιτισμένης χώρας. Διατυπώνει ευθέως άποψη, χωρίς να έχει υπάρξει καμία έρευνα και με χαρακτηρισμούς. Διέκρινα δε και μια ελαφρά ειρωνεία για τους Έλληνες. Τώρα, τι μπορούμε να κάνουμε; Για αρχή τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Καταρχήν δεν θα κηρύξουμε τον πόλεμο στην Αλβανία, γιατί ακούω και διάφορα περίεργα. Όμως από κει και πέρα, επίσης και οι Αλβανοί δεν μπορούν να πιστεύουν ότι είναι ατιμώρητοι, ότι μπορούν να ζουν στην εποχή του Χότζα, απολύτως απομονωμένοι να κάνουν ό,τι θέλουν.

• Η Αλβανία έχει οικονομικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση που αν δεν απατώμαι, η Ελλάδα είναι μέλος της και επιδιώκει σχέσεις με το ΝΑΤΟ όπου επίσης αν δεν απατώμαι η Ελλάδα είναι μέλος του.

• Από την Αλβανία της ζητήθηκε το ελάχιστο: Να υπάρξει ελληνική συμμετοχή στις έρευνες. Αυτό οφείλει να το δεχτεί. Εάν δεν το δεχτεί, οφείλουν να υπάρξουν αντίμετρα. Αλλιώς θα θρηνήσουμε κι άλλο θύμα.

• Ο κ. Ράμα δεν είναι εύκολος χαρακτήρας, είναι ένας περίεργος χαρακτήρας. Το έχω πει ότι έχει ελληνική καταγωγή, η γιαγιά του ήταν από την Κέρκυρα όπου ερχόταν σαν παιδί με τον αδερφό του που είναι στην Αμερική. Δεν αγαπά την Ελλάδα, δεν έχει αναφερθεί ποτέ στο ελληνικό του αίμα, δεν έχει πει ποτέ δημοσίως ότι καταλαβαίνει αρκετά καλά τα ελληνικά. Δεν υπήρξε ποτέ φιλικός απέναντί μας στα διεθνή fora, όμως πρέπει να του εξηγηθεί ότι πρέπει να μάθει να συμβιώνει στο διεθνές περιβάλλον.

• Τα αντίμετρα μπορούν να είναι οικονομικά. Η Αλβανία δεν είναι κάποια χώρα που της βγαίνουν λεφτά από “τα αυτιά”. Έχουμε ισχυρή παρουσία εκεί και να μην διανοηθεί να μετατρέψει σε ομήρους τις ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης εξαρτάται από τα κονδύλια και τα έργα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Ράμα λοιπόν παίρνει τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων, όπως είμαστε και εμείς. Δεν μπορεί οι Αρχές του να σκοτώνουν και να μη λογοδοτεί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

• Όταν φτάνεις στο θάνατο, πρέπει να έχεις εξαντλήσει όλα τα προηγούμενα. Από πού προκύπτει ότι εξαντλήθηκαν; Ούτε από τα δικά τους στοιχεία προκύπτει ότι εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα πριν την αφαίρεση ζωής.

• Η αφαίρεση ζωής δεν είναι προληπτική. Είναι το έσχατο μέσο άμυνας. Τον περιορίζεις, περιμένεις να εξαντληθεί και πας και τον συλλαμβάνεις. Η αλβανική εκδοχή, λυπάμαι να πω, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις ενδείξεις που έχουμε. Η άρνησή τους να υπάρξει ανεξάρτητη διερεύνηση σε αυτά τι σημαίνει; Θα μπορούσαν να πουν να μην έρθει Έλληνας ιατροδικαστής αλλά να έρθει Ευρωπαίος, η Ελλάδα θα το δεχόταν.

• Όσον αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, εάν μπορούσαμε να βρούμε έναν κοινό τόπο στον οποίο θα συζητηθούν τα πάντα, έχει κάποιο σημείο ενδιαφέροντος. Τολμώ όμως να προβλέψω δυσάρεστα. Ο Πρωθυπουργός ξεκινά αυτή τη διαδικασία προσχηματικά γιατί θέλει να αλλάξει την εικόνα της συζήτησης και να φύγει η συζήτηση από τους δύο Υπουργούς του που αλληλοϋβρίζονται.

• Έρχεται ο Πρωθυπουργός και λέει: Προστασία του Κράτους Δικαίου. Ποιος δεν θέλει προστασία του Κράτους Δικαίου; Σας ρωτώ όμως, την ίδια ώρα βγαίνει Υπουργός του και λέει “να τους βάλουμε όλους φυλακή, έτσι θα κερδίσουμε τις εκλογές”. Δεύτερον, προστασία των κοινών αγαθών. Ποιων κοινών αγαθών, πριν είχατε το ρεπορτάζ, δεν προστατεύεται στην Ελλάδα ο κοινός χώρος!

• Εγώ λέω ότι ο Πρωθυπουργός λοιπόν, αν ήθελε να ενδιαφέρεται για τα κοινά αγαθά, δηλαδή την ελευθερία του καθενός να περπατάει στο δρόμο ήσυχος και ωραία, να μην υπάρχει βία, να μην απειλείται η ζωή και η περιουσία του, θα είχε κάνει άλλα πράγματα για τη Δημόσια Ασφάλεια.

• Για τα δημοψηφίσματα, μιλάμε σοβαρά; Ο κ. Τσίπρας ένα δημοψήφισμα έκανε και αγνόησε το συμπέρασμά του! Έκανε ακριβώς το ανάποδο και τώρα έρχεται να προτείνει Συνταγματική Αναθεώρηση για ενίσχυση των δημοψηφισμάτων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο