Στην εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ» του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση σήμερα το πρωί για τις πολιτικές εξελίξεις στην εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Ράνια Τζίμα και Σπύρος Λάμπρου στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σε αυτό που επικαλέστηκε ο κ. Δρίτσας, ότι είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος χτες ότι ο κ. Παρασκευόπουλος είναι σαν τον Μουρίνιο και πως “για ό,τι συμβαίνει φταίει ο Παρασκευόπουλος”, έχω να πω ότι ο Μουρίνιο έχει κάνει τη Manchester United να μην “βλέπεται”! Δεν την συμπαθώ καθόλου τη United, υποστηρίζω άλλωστε τη Liverpool, αλλά αυτό το πράγμα που παίζει δεν είναι μπάλα.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου είναι ένα εξαιρετικά λανθασμένο νομοθέτημα. Και ως νόμος Κοντονή και με την καινούργια έκφανσή του ως νόμος Καλογήρου. Πράγματι, υπήρχαν και επί άλλων κυβερνήσεων νόμοι αποσυμφορήσεων των φυλακών. Αληθές. Όμως, με πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις. Εδώ τι έχει συμβεί; Επί σχεδόν το σύνολο της ζωής μιας κυβέρνησης, υπάρχει ένας εξαιρετικά επιεικής νόμος ο οποίος αλλοιώνει την κρίση της Δικαιοσύνης. Κάνει ο οποιοσδήποτε από εμάς ένα παράπτωμα και πάει στον φυσικό δικαστή που του επιβάλλει μια ποινή, 3 χρόνια φυλακή για παράδειγμα. Έρχεται η εκτελεστική εξουσία, δια της νομοθετικής και περνάει μια διάταξη και στον ένα χρόνο αυτός που καταδικάστηκε μπορεί να φύγει και να εγκληματεί ξανά. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε ποινές υπονοίας, αυτές έχουν καταργηθεί ήδη από τον Μεσαίωνα. Όμως άλλο είναι να σε “βάζω μέσα” και άλλο να παρεμβαίνω στη δικανική κρίση και να σε αφήνω ελεύθερο.

Είναι επιχείρημα αυτό, ότι έχουμε πρόβλημα με τις φυλακές; Αυτό πως αντιμετωπίζεται; Είναι απλό. Με την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Υπάρχει πλάνο το οποίο απλώς δεν εκτελείται.

Δεν χρειάζονται κατ’ ανάγκη περισσότερες φυλακές, υπάρχει κατ’ αρχήν η αποτροπή. Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της ως προς την αποτροπή σήμερα; Εγώ λέω ότι δεν την κάνει. Και δεν την κάνει διότι οι πολιτικές κατευθύνσεις που έχει είναι πολιτικές κατευθύνσεις ανοχής, οι οποίες ερμηνεύονται από ένα κομμάτι της κοινωνίας ως άδεια να κάνει κανείς ό,τι θέλει. Υπάρχει εισερχόμενη εγκληματικότητα στην Ελλάδα τεράστια.

Πάρτε τα στοιχεία της τελευταίας τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Με εξαίρεση τις βαριές ανθρωποκτονίες, όλοι οι άλλοι δείκτες έχουν “πεταχτεί στον αέρα”. Το ερώτημα είναι, η αίσθηση του μέσου ανθρώπου για την ασφάλειά του έχει βελτιωθεί ή έχει ελαττωθεί; Οι Έλληνες αισθάνονται ασφαλέστεροι ή όχι; Κάθε πότε βλέπετε περιπολικό ή μοτοσυκλέτα;

Σχετικά με την πρόταση που έκανε ο κ. Καμμένος στον ομόλογό του, θεωρώ ότι η πατρίδα μου είναι μια σοβαρή χώρα, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι καταρχήν ο συνταγματικά αρμόδιος, μετά ο Υπουργός των Εξωτερικών. Όλα αυτά δεν γίνονται επειδή ξύπνησα εγώ ένα πρωί – έχω διατελέσει Υπουργός Εθνικής Άμυνας – και είπα “δεν πάω να προτείνω μια αμυντική συμφωνία σε 3-4 χώρες να πιούμε και τον καφέ μας”! Υπάρχει το ΚΥΣΕΑ, υπάρχουν τα θεσμικά όργανα της χώρας. Αυτά δεν είναι σοβαρά ξέρετε ή εμένα δεν μου φαίνονται, τουλάχιστον, σοβαρά. Μπορείτε να ρωτήσετε τον Υπουργό Εξωτερικών αν το έχει μάθει αυτό ή θα το μάθει από κανένα ρεπορτάζ; Δηλαδή εδώ αρχίζουμε την πλάκα. Με το Κόσοβο τι θα κάνουμε, θα κάνουμε και με αυτό αμυντική συνεργασία; Και με τους Σέρβους και με τους Κοσοβάρους, που είναι ο ένας εναντίον του άλλου;

Το ελάχιστο που μπορεί να συμβαίνει συνολικά σε μια κυβέρνηση, ανεξαρτήτως κόμματος, είναι να διατηρεί την εικόνα της σοβαρότητας. Είναι κρίμα, γιατί έτσι όπως το ακούω, τα πράγματα δεν μου φαίνονται σοβαρά. Υποθέτω ότι δεν έχει ιδέα ο Πρωθυπουργός και ότι δεν έχει ιδέα και ο Υπουργός των Εξωτερικών. Επίσης, υποθέτω ότι είναι καλό να πάρουν γρήγορα θέση, πριν μας πάρει η παγκόσμια κοινότητα τελείως στο ψιλό.

Εγώ το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο το αντιμετώπισα. Βρήκα τους Τούρκους να “σπρώχνουν” κόσμο το 2012. Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. Δημιουργήσαμε τότε και εγκαταστήσαμε ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα καμερών, το οποίο μπορούσε να “βλέπει” μέσα στην Τουρκία, να καταγράφει την κίνηση σε ζωντανό χρόνο και να δείχνουμε στους Τούρκους την ανοχή τους. Είχαμε τη δυνατότητα να τους λέμε “εκεί είναι ο χωροφύλακάς σας, τι κάνετε”; Είναι προφανές ότι όταν βλέπεις αυξημένες ροές, υπάρχει τουρκική ανοχή, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να τους “ξεμπροστιάσεις”. Με εμάς έπιασε μια χαρά. Πάρτε σας παρακαλώ τα στοιχεία του Μαΐου του 2012, πριν αναλάβω εγώ Υπουργός Δημοσίας Τάξης και τα στοιχεία του Αυγούστου του 2012. Θα δείτε τη διαφορά.

Η κυβέρνηση ομνύει στον ανθρωπισμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Να προσυπογράψω αυτόν τον σεβασμό όσες φορές θέλετε. Για την κατάσταση στη Μόρια, τι έχει να πει; Γιατί αυτό είναι μια ντροπή, που εκθέτει τη χώρα, εκθέτει την Ευρώπη, μας εκθέτει όλους. Τη στιγμή που έχει πάρει 1,6 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους, ανέχεται αυτή την κατάσταση; Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα, είναι ντροπή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο