Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση χθες το βράδυ για τις πολιτικές εξελίξεις στo «Αποκαλυπτικό Δελτίο» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Παπαγιάννης και Γεωργία Σκιτζή στον τηλεοπτικό σταθμό «Νέο Epsilon».
Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:
Σχετικά με το ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εθνικοποίησαν τη συζήτηση για τις ευρωεκλογές, τον πήχη που βάζει η Νέα Δημοκρατία και την επόμενη μέρα:
• Εμείς επιχειρήσαμε να θέσουμε την ευρωπαϊκή διάσταση των εκλογών. Ήρθε εδώ ο κ. Βέμπερ, ξεκίνησε από εδώ η καμπάνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ξεκινήσαμε μια συζήτηση για μια ευρωπαϊκή ατζέντα στην οποία δείξαμε και τις εσωτερικές μας διαφορές μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ένα μεγάλο κόμμα, αλλά δε σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως ξεκίνησε μια ανάδρομη πορεία συζήτησης σε πολύ οξύ μάλιστα τόνο για τα εσωτερικά και συγχρόνως μια διαδικασία διαρκών παροχών με τροπολογίες στη Βουλή. Πέντε τροπολογίες τη μια μέρα, τέσσερις την άλλη κλπ, αλλά ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που ήρθε στη Βουλή και είπε “θέτω θέμα εμπιστοσύνης”. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκεί και του είπε ότι “σηκώνει το γάντι”, άρα από εκείνη τη στιγμή το διακύβευμα μετατρέπεται πραγματικά σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
• Εμείς επιδιώκουμε ευρεία νίκη, αλλά με μια ψήφο διαφορά η κυβέρνηση “φεύγει”, πάει σε εθνικές εκλογές, το είπε ο κ. Τσίπρας. Εκείνος ήταν που έτρεχε το 2014 μετά τις ευρωεκλογές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν συνηθίζεται αυτό στο εξωτερικό, πράγματι, αλλά τι λέω: Θα μπορούσε ο Πρωθυπουργός, γιατί πάντα η κυβέρνηση θέτει τον τόνο, να πει ότι είναι μια συζήτηση για τη διάσταση της συμμετοχής μας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αλλά δεν είπε αυτό. Ήρθε και μας είπε “ψήφος εμπιστοσύνης”. Το αποδεχτήκαμε, τώρα δεν μπορεί να αλλάξει άποψη. Δεν είναι “άντε το είπα, τώρα το παίρνω πίσω”.
• Για το κλίμα που εισπράττουμε στην κοινωνία θα σας πω, γιατί κακά τα ψέματα σε προεκλογική περίοδο είμαστε, αισθάνομαι πια μια αλλαγή κλίματος. Δεν λέω ότι μας “ραίνουν με άνθη” , όμως υπάρχει μια σημαντική αλλαγή κλίματος που μου επιτρέπει να επιβεβαιώνονται αυτά που μας λένε οι δημοσκοπήσεις για μια ευρεία νίκη.
Για το γενικότερο κλίμα ανομίας και για την άδεια στον Κουφοντίνα:
• Όσο και αν καταλαβαίνω το επιχείρημα της κας Παπαδημητρίου ότι μια τέτοια δραστηριότητα παραμονές εκλογών ίσως δημιουργεί θέματα απήχησης της κυβέρνησης στο κεντρώο ακροατήριο, έχουμε πολλαπλά δείγματα μιας στάσης ανοχής της κυβέρνησης, στην καλύτερη περίπτωση. Δεν θέλω να πω ότι η κυβέρνηση τα επιδιώκει ή τα ενθαρρύνει αυτά τα φαινόμενα, αλλά κάποια ανοχή σε αυτόν τον χώρο, εν πάση περιπτώσει την έχει δείξει επανειλημμένως.
• Ο νόμος αυτός που δίνει άδεια στον Κουφοντίνα ή στον κάθε Κουφοντίνα δεν ήταν ο νόμος που υπήρχε επί των ημερών της προηγούμενης ή της προ-προηγούμενης κυβέρνησης. Επί των ημερών και των νόμων της προηγούμενης κυβέρνησης, ο συγκεκριμένος κατάδικος δεν θα δικαιούνταν άδεια. Με έντεκα φορές ισόβια δεν θα δικαιούνταν άδειες. Αυτό τώρα γίνεται βάσει νομοθετικής ρύθμισης, τολμώ να πω σχετικά “φωτογραφικής”, της παρούσας κυβέρνησης.
Σχετικά με την επόμενη μέρα της κάλπης των ευρωεκλογών αν έχουν πάει όλα όπως τα περιμένει, τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία:
• Καταρχήν πρέπει να το αποφασίσουμε και σε αυτό έχει τον κυρίαρχο λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Κυριακής. Μπορώ να προλέξω με κάθε ασφάλεια ότι αν η νίκη μας είναι ευρεία, αλλά και σε κάθε περίπτωση δεδομένου του διακυβεύματος που ο Πρωθυπουργός έθεσε, θα πάμε στη λογική να ζητήσουμε εκλογές. Δε νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση να συνεχίζει να παίρνει αποφάσεις και να κυβερνά τη χώρα.
• Έχετε μεν δίκιο που λέτε ότι όταν ήμασταν εμείς το 2014 δεν θέλαμε πρόωρες εκλογές αλλά τότε ο κ. Σαμαράς δεν έθεσε ανάλογο θέμα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Δεν είπε ότι οι ευρωεκλογές είναι θέμα εμπιστοσύνης, ούτε ήθελε εκλογές. Ο κ. Τσίπρας το έθεσε ο ίδιος, δεν τον πίεσε κανείς. Ο ίδιος ξεκίνησε τη συζήτηση στη Βουλή και είπε ότι οι ευρωεκλογές αυτές είναι θέμα εμπιστοσύνης. Αφού το είπε λοιπόν εμείς θα του χαλάσουμε την… καρδιά;
• Το τι θα γίνει βεβαίως εξαρτάται από τον Πρωθυπουργό αλλά εμείς θα τον πιέσουμε. Η δική μου εισήγηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι ότι πρέπει να πιεστεί. Από εκεί και πέρα θα αποφασίσει ο ίδιος. Η χώρα είναι μια χώρα στην οποία υπάρχει αβεβαιότητα. Μιλάμε για τρεις καλοκαιρινούς μάλιστα μήνες. Δεν διακόπτεται η συνταγματική διάρκεια ζωής της κυβέρνησης.
Για το σχόλιο της κας Παπαδημητρίου ότι αυτή η συζήτηση ξεκίνησε από τη Νέα Δημοκρατία:
• Δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν ξεκίνησε με δική μας πρόταση μομφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη ο οποίος είπε μια απαράδεκτη έκφραση. Ο Πρωθυπουργός που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε χειριστεί το θέμα με… 15 διαφορετικούς τρόπους, κατά τη δική μου κρίση να είχε στείλει τον κ. Πολάκη σπίτι του, γενίκευσε τη συζήτηση και μάλιστα κατά τρόπο εκτός κανονισμού. Αυτή είναι η δική μου ερμηνεία. Δεν δικαιούνταν να το κάνει, πήρε ένα κοινοβουλευτικό παράδειγμα της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή το οποίο δεν ήταν όμοιο. Αυτό το οποίο εδώ συνέβη είναι ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να θέσει το θέμα εμπιστοσύνης ο ίδιος προς την κυβέρνησή του. Άρα λοιπόν γιατί κατηγορούμαστε εμείς;