Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:
Σχετικά με την επίσκεψη του κ. Κατρούγκαλου στην Αττάλεια:
• Ερώτημα απλό και πρώτο: Με πλήρη διαφωνία και εκ των προτέρων προφανώς διαγνωσμένη, γιατί συναντιέσαι; Για να πεις τι ακριβώς; Εν πάση περιπτώσει αυτό δεν είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί. Το χειρότερο κακό είναι να έχουμε μια οποιασδήποτε μορφής κακή προσέγγιση απόψεων στη διάθεση να μην ενοχληθεί η Τουρκία από τα συμβαίνοντα στον ενεργειακό χώρο και στο θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων νότια της Κύπρου. Άρα, θα έλεγα ότι δεν είδα τον λόγο για τον οποίο ο κ. Κατρούγκαλος πέρασε “απέναντι” και πήγε στη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου.
• Προφανώς δεν είχαν συμφωνήσει σε τίποτα εκ των προτέρων, δεν υπήρχε καμία προσέγγιση για τίποτα. Συνήθως οι διαφωνίες καταγράφονται σε υπηρεσιακό επίπεδο. Όσο “ανεβαίνουν” οι διαφωνίες, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται μετά. Αλλά επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν διεκδικεί και τα προνόμια μιας επιτυχούς διαχείρισης των διαφόρων προβλημάτων, είμαι σχετικά ευχαριστημένος που στην αποδρομή της δεν κάνει απονενοημένες συνεννοήσεις και δεν φαίνεται να μπαίνει σε συζητήσεις οποιασδήποτε εκχώρησης.
Για την περιοδεία του κ. Παππά στη Βόρεια Ελλάδα και τις αποδοκιμασίες:
• Ήταν όντως “μεγάλη” η αίθουσα στη Βέροια, ήταν “χιλιάδες” κόσμου, που κρεμόντουσαν σαν τα τσαμπιά ποιος θα τον αγγίξει πρώτος και θα τον … αγκαλιάσει. Για τις αποδοκιμασίες, ουδέποτε επικρότησα αυτά τα πράγματα και ουδέποτε πρόκειται να το κάνω. Υπάρχει όμως κάτι που είναι φανερό, ότι συνολικά η κοινωνία της Βόρειας Ελλάδας απορρίπτει την κυβέρνηση και απορρίπτει την πολιτική της και τον τρόπο με τον οποίο διεξήγαγε αυτή την πολιτική.
Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα μακεδονικά προϊόντα παραγωγών της χώρας μας:
• Επίσης, από το άλλο ρεπορτάζ, για το κρασί, φαίνεται ότι αυτή η κυβέρνηση, η οποία δεν είναι απλώς κυβέρνηση ερασιτεχνών – είναι ο ευγενικός τρόπος να το πει κανείς – δεν έχει προγραμματίσει και την επόμενη μέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν έχει προγραμματίσει την επόμενη μέρα μιας Συμφωνίας που έκανε εναντίον των δικών μας απόψεων, χωρίς να μας ρωτήσει, χωρίς τη συμβουλή μας και τη βοήθειά μας. Αυτή η Συμφωνία, ό,τι και να είναι, έχει ορισμένες προβλέψεις μέσα. Μια από αυτές είναι και για τα προϊόντα. Από την αρχή είχε λεχθεί ότι αυτό θέλει προσοχή, ότι αυτό προβλέπει διαδικασίες. Μπορεί να έχουν περιθώριο τριών με πέντε ετών αλλά δε βλέπω η κυβέρνηση να έχει ετοιμαστεί, να έχει προβλέψει ποια είναι τα σημεία τριβής, να έχει πολιτική επί αυτών των σημείων και διαδικασία επίλυσης. Δεν υπάρχει τίποτα. Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί.
• Η κυβερνητική ανάμιξη ποια είναι; Η διαπίστωση του προβλήματος στις εκθέσεις από την κυβέρνηση ποια είναι; Δεν ήταν προβλέψιμα αυτά τα πράγματα; Δεν το ξέραμε; Δεν υπάρχει καταγραφή των προϊόντων που εξάγουμε, δεν υπάρχουν τα κοινά σημεία; Λέω ότι όπως και σε όλα, πρόκειται για μια κυβέρνηση που συνήθως δημιουργεί ζημιές. Άρα λοιπόν ποια είναι η λύση, χωρίς να θέλω να επαναλαμβάνω κάτι που ίσως έχει γίνει και κουραστικό τα τελευταία χρόνια; Μήπως έχουν την καλοσύνη να αποχωρήσουν, να υπάρξει λίγη σοβαρότητα στη χώρα και να πάει κάποιος να κάνει τη δουλειά του, γιατί ο τόπος πρέπει να δει μια “άσπρη” μέρα;
• Υπάρχουν δύο πιθανότητες. Η μια είναι σαν να μην έχουμε κυβέρνηση ή σαν να έχουμε μια κακή κυβέρνηση που κάνει ζημιές. Βλέπαμε πριν τον Υπουργό Εξωτερικών να πηγαίνει για βόλτα στην Τουρκία για να διαπιστώνει τη διαφωνία. Με συγχωρείτε, με εξαίρεση τα του Πρόεδρο Τραμπ που μπαίνουν κάτω από ιδιαίτερη κατηγορία, μου βρίσκετε έναν άλλο Υπουργό Εξωτερικών παγκοσμίως που να έχει κάνει τέτοια επίσκεψη, με αυτό το περιεχόμενο και με αυτή την κατάληξη; Για ποιο λόγο να το κάνεις;
• Άρα, από τα κρασιά μέχρι την εξωτερική πολιτική και το ξέρουμε όλα αυτά τα χρόνια, μην θυμηθούμε τα παλιά, βλέπουμε ανικανότητα, ερασιτεχνισμό, ζημιές ή μηδέν αποτέλεσμα. Άρα λοιπόν γιατί να υπάρχει αυτή η κυβέρνηση;
Σχετικά με τον χρόνο των εκλογών:
• Υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο που πια φαίνεται βατό κι ας φαινόταν απίστευτο, είναι να εξαντλήσει ο κ. Τσίπρας τη θητεία του, μήπως στην πορεία βρει κάτι που θα αλλάξει τις ισορροπίες. Το δεύτερο είναι να στήσει κάποια δήθεν κρίση με τους Ευρωπαίους. Θα βρει ένα θέμα στο οποίο θα θεωρήσει ότι η κοινωνία είναι μαζί του. Ο κ. Τσίπρας υπήρξε ο πλέον υπάκουος χειριστής μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, για να το πω κομψά. Ο ίδιος αυτός υπάκουος χειριστής, αυτή τη στιγμή στήνει ένα σκηνικό διαφωνίας, μήπως το χρειαστεί ώστε να το γυρίσει πάλι στο… τσάμικο και το καλαματιανό. Να κάνει δηλαδή αυτό που έκανε πριν και να εμφανιστεί δήθεν ο διεκδικητής των δικαίων των αδυνάτων εναντίον των κακών δανειστών.
• Έχει και τα δύο σενάρια ανοιχτά και μετράει συνεχώς. Το μόνο που δεν μετράει, το μόνο που δεν τον ενδιαφέρει είναι το συμφέρον της χώρας. Είναι φανερό ότι η οικονομία έχει μπει σε μια φάση που βλάπτεται από την προεκλογική εκκρεμότητα. Είναι φανερό ότι τα πράγματα στην ανάπτυξη δεν πάνε καλά. Ίσα ίσα που αγγίξαμε το 2% πέρσι και φέτος θα πάμε στο 1,3% ή στο 1,4% καθώς πέρσι ο τουρισμός πρόσθεσε 0,7% που φέτος δε θα το κάνει.
• Τον κ. Τσίπρα το τι βολεύει τη χώρα, τον τόπο και την κοινωνία, ούτε που τον νοιάζει καθόλου. Τον νοιάζει το τι βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του.