Στην εκπομπή «Χ2» του τηλεοπτικού σταθμού «Action 24»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις χτες το βράδυ στην εκπομπή «Χ2» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

• Όταν μιλάμε για τις τράπεζες πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Μιλάμε για τις αποταμιεύσεις και το υστέρημα των συμπολιτών μας. Οι κουβέντες πρέπει να είναι μετρημένες. Παρατηρούμε μια ραγδαία πτώση της αξίας των μετοχών. Είναι απόνερα μόνον της κρίσης; Εν μέρει ναι, θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά τι έχει συμβεί εδώ; Οι ελληνικές τράπεζες έχουν το πολύ μεγάλο πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων μεταξύ άλλων. Αυτά είναι λίγο παρακάτω από τα μισά δάνεια. Στην πολιτική κουβέντα όμως, καθώς δεν είμαι εμπειρογνώμονας για τις τράπεζες, γιατί υπάρχει αυτό το θέμα; Υπάρχει μεν εξαιτίας της κρίσης, αλλά τι συνέβη το 2014; Εγώ το 2014 προσπάθησα να το λύσω το πρόβλημα. Ήρθε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση και μου είπε “δεν χρειάζεται, αυτή δεν είναι μια καλή λύση, δεν χρειάζεται να πληρώσετε το 2014. Θα έρθουμε εμείς μετά και θα φέρουμε καλύτερο νόμο.” Η ελληνική κοινωνία είχε ανταμείψει τον ΣΥΡΙΖΑ περιμένοντας τον “καλύτερο νόμο” για τα “κόκκινα” δάνεια, αλλά επί δύο χρόνια δεν είχαν φέρει νόμο. Ο κ. Παπαδημητρίου έφερε ένα νόμο, επί τη βάσει του οποίου τίποτα δεν γίνεται και βρισκόμαστε σε μια μικρή μόνο αποκλιμάκωση των “κόκκινων” δανείων ως προς το συνολικό ποσό, χρόνια μετά από τότε που η τεράστια ασθένεια ήταν εμφανής. Άρα λοιπόν, εδώ υπάρχει πολύ μεγάλη κυβερνητική ευθύνη και αμέλεια.

• Δε νομίζω ότι λέγεται αυτό το πράγμα, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πίσω από την πτώση του Χρηματιστηρίου. Δεν θα μιλήσω για αυτά, τα θεωρώ υβριστικά και για την παράταξη και για τα στελέχη της. Εμείς είμαστε ένα κόμμα που στην ιδρυτική του διακήρυξη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε γράψει ότι προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού. Τελεία και παύλα. Αυτό θα είναι πάντα χαραγμένο στο DNA της παράταξης και στον τρόπο που πολιτεύεται. Μακριά από εμάς ό,τι έχει να κάνει με βλάβη στο εθνικό “σκάφος”.

• Κάποια πράγματα ήταν γνωστά και προβλέψιμα. Βεβαίως αν τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα, υπάρχουν και τα καλά σενάρια. Αυτή τη στιγμή φαίνεται, δυστυχώς, να πραγματοποιείται ένα σενάριο που δεν είναι το καλό και τα επιτόκια του ομολόγου ανεβαίνουν. Προσεγγίζουμε το 5%. Όλα αυτά είναι κακές ειδήσεις για τη χώρα.

• Είμαστε σε κακό σημείο και θα πρέπει να υπάρξει μία διαχείριση του “σκάφους” με προσοχή και σοβαρότητα για να μπορέσει το “σκάφος” της εθνικής οικονομίας να πάει σε νερά ανάπτυξης, γιατί το 2% και κάτι ανάπτυξη δεν μας πάει πουθενά. Για να διαπραγματευτούμε σοβαρά τη μείωση των πλεονασμάτων, πρέπει να πάμε σε ανάπτυξη της τάξεως του 4%. Εμείς είχαμε δεχθεί μεγαλύτερα πλεονάσματα, αλλά για ένα έτος και με υπόθεση ανάπτυξης της οικονομίας στο 4%.

• Το πρόβλημα πλέον δεν είναι το δίπολο Αριστεράς – Δεξιάς. Είμαι τελείως αντίθετος απέναντι στην τωρινή ιταλική κυβέρνηση, στο φαινόμενο Ορμπάν – και σε άλλα – όπως και η Νέα Δημοκρατία δια του Προέδρου της, του κ. Μητσοτάκη. Ξεκάθαρα. Δεν γνωρίζω αν ο κ. Κύρτσος είπε κάτι διαφορετικό, όπως λέτε, σας λέω τη θέση της Νέας Δημοκρατίας.

• Και στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν στελέχη που μιλούσαν για τα “Γουναράδικα”. Δεν ήρθα να πω στον κ. Τσίπρα ότι θέλει να επαναφέρει τη χώρα στο επίπεδο του εμφυλίου πολέμου.

• Το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη πλέον είναι ο λαϊκισμός. Όχι ο αριστερός ή ο δεξιός. Ο λαϊκισμός, τελεία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τον λαϊκισμό σημαία του πάρα πολλές φορές στην πορεία του, όπως και ξεγέλασε τον ελληνικό λαό με όπλο τον λαϊκισμό πάρα πολλές φορές. Δεν είναι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 που το “ξεχάσαμε” και τώρα γίναμε “σοβαροί”. Αποτέλεσμα αυτού είναι όχι το ότι θέλει μεν να τους πάρει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μέσα στο πλαίσιο της αριθμητικής, αλλά να θέλει να τους διώξει ο Μελανσόν!

• Επειδή καμία φορά από τη Νέα Δημοκρατία πετάγεται και καμία κουβέντα παραπάνω – και αν θέλετε και όχι σωστή – παίρνει λαβή μετά επί μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ, να πιάνεται από αυτό και να μην μας απαντάει σε αυτά που κάνει ως κυβέρνηση. Άλλο το λάθος, άλλο μια υπερβολή, άλλο να λες τον άλλον “ακροδεξιό” όταν είναι εντaγμένος σε ένα κόμμα σοβαρότητας, υπευθυνότητας και μετριοπάθειας. Στο τέλος-τέλος ο κ. Γεωργιάδης προσήλθε, δεν τον φέραμε με το ζόρι. Κατά συνέπεια συνυπέγραψε την ιδρυτική μας διακήρυξη και πιστεύει ό,τι πιστεύουμε και εμείς. Αφήστε τα αυτά για τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Βορίδη και κάποια άλλα στελέχη.

• Εν πάση περιπτώσει εμείς είμαστε αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση τι κάνει; Άλλα υποσχέθηκε, άλλα κάνει σήμερα και στην πραγματικότητα τον λαϊκισμό ουδέποτε τον έχει αποκηρύξει. Ουδέποτε βγήκε και ζήτησε από την ελληνική κοινωνία συγγνώμη ή παραδέχθηκε ότι είπε πράγματα που ήταν λάθος και υπερβολικά. Δε λέει ότι οδήγησε το σκάφος στα βράχια, ότι σώθηκε με τεράστια απώλεια δισεκατομμυρίων την τελευταία στιγμή και να πάμε όλοι μαζί να δούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε. Αντίθετα προσπαθεί να αποδείξει, αν είναι δυνατόν, ότι το “σκάφος” του λαϊκισμού είναι η Νέα Δημοκρατία και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ! Αυτά, δεν μπορεί να τα πιστέψει κανείς.

• Η λογική ότι εφόσον δεν μπορώ να δημιουργήσω νέες θέσεις κράτησης, ανοίγω την πόρτα των φυλακών και βγάζω έξω κρατούμενους σωρηδόν, είναι μια πραγματικά εξωφρενική λογική. Ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει δημιουργήσει τεράστιες παρενέργειες στην ελληνική κοινωνία, έχει δημιουργήσει θέματα εγκληματικότητας και το κυριότερο; Έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο ζήτημα της αυθεντίας του Κράτους Δικαίου. Επίσης είναι και νόμος που ισχύει κάθε χρόνο, ούτε καν εφάπαξ. Στην ιστορία έχουν υπάρξει πολλά τέτοια νομοθετήματα, κανένα όμως με τόσες συνέπειες όσο ο νόμος Παρασκευόπουλου – Κοντονή – Καλογήρου.

• Η Νέα Δημοκρατία κατά τη δική μου άποψη θα πρέπει να ξεκινήσει θέτοντας ξεκάθαρα το διακύβευμα της αυτοδυναμίας στην ελληνική κοινωνία. Εμείς θέλουμε μια καθαρή εντολή. Το ΚΙΝΑΛ και η κα. Γεννηματά το τι κάνουν είναι δική τους θέμα, δεν μας αφορά. Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, πρέπει να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας σε αυτό. Νομίζω καταλαβαίνει η ελληνική κοινωνία ότι δεν είναι δυνατόν να μπούμε σε μια φάση παζαρέματος.

• Έχω βαρεθεί να λέω κάθε φορά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και δεν μπορούν να υπάρξουν απολύσεις. Ακόμη και στην αναθεώρηση του Συντάγματος που προτείνουμε, δεν προτείνουμε την αναθεώρηση του άρθρου που προβλέπει τη μονιμότητα. Καταλαβαίνω την προσπάθεια της κυβέρνησης και διαφόρων άλλων να κολλήσουν τη “ρετσινιά” στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν ισχύει. Βεβαίως όμως, έχουμε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του δημοσίου τομέα, αναδιαρθρώσεων και αν θέλετε προσπαθειών να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο δημόσιος τομέας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ένας τομέας ασθενής.

• Δεν αντέχω σαν Έλληνας πολίτης, όχι μόνο σαν πολιτικός που πολιτεύεται, τη χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης για πολιτικούς σκοπούς. Με κανένα τρόπο δεν κάνω σύγχυση ανάμεσα στις υποθέσεις που εξετάζει η ελληνική Δικαιοσύνη – η κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και ελπίζω και η κυβέρνηση να έχει την ίδια αντίληψη με εμένα ως προς αυτό – με την πολιτική. Η πολιτική είναι ένας διάλογος με την κοινωνία για το πώς θα κυβερνηθεί καλύτερα η χώρα. Η Δικαιοσύνη είναι μια διερεύνηση αξιόποινων πράξεων. Αν υπάρχουν τέτοιες πράξεις πρέπει να τιμωρούνται, αλλά είναι απαράδεκτο οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν τη Δικαιοσύνη σαν εργαλείο πολιτικής απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Λυπάμαι να πω ότι η κυβέρνηση κατεξοχήν το έχει κάνει. Δεν αντέχει η κοινωνία τέτοια πράγματα. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε φάση ωριμότητας. Εν πάση περιπτώσει, επειδή υπάρχει και ως τμήμα της διαδικασίας εντός της Βουλής, στο κομμάτι αυτό η κυβέρνηση παρουσίασε φακέλους χωρίς περιεχόμενο. Αυτή είναι η αλήθεια.

• Δεν υπάρχει κανείς, ούτε ο κ. Μητσοτάκης, που να σας πει ότι αυτό το οποίο προτείνουμε είναι εύκολο. Επίσης όμως, δεν λέμε και κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ. Ρυθμούς ανάπτυξης 4% πέτυχε και η Ιρλανδία και η Κυπριακή Δημοκρατία. Θεωρούμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ανοδικό spiral στην οικονομία. Θεωρούμε ότι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μπορεί να αποδώσει τεράστιους καρπούς. Στην ερώτηση που μπορεί να κάνετε εάν είμαι βέβαιος σας απαντώ: Μόνο εφόσον η κοινωνία συστρατευθεί πίσω από μια τέτοια προσπάθεια. Πάντα η οικονομία είναι ψυχολογία.

• Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ : “βγήκαμε από τα μνημόνια”. Ποιος βγήκε; Δεν βγήκαμε από τα μνημόνια, απλώς έληξαν. Ήταν μια σύμβαση που έληξε, είχε καταληκτική ημερομηνία την οποία την περάσαμε. Δεν υπήρξε κάποιο κατόρθωμα ή κάποιο επίτευγμα.

• Έχω τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν οι 180 για την Προεδρική Εκλογή. Ένας ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε μια θριαμβευτικά εκλεγμένη κυβέρνηση μετά από έξι μήνες.

• Λυπάμαι να πω ότι μια κυβέρνηση η οποία ήρθε όχι σαν μια επιλογή λογικής της ελληνικής κοινωνίας, αλλά στην πραγματικότητα σαν επιλογή αντίδρασης σε μια τεράστια κρίση, έχασε αυτή την ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε με προβλήματα σε όλους τους τομείς. Μιλήσαμε πριν για τις φυλακές και τις αθρόες αποφυλακίσεις. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στη Δημόσια Ασφάλεια. Το μεταναστευτικό είναι μια τραγωδία. Σαν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε τεράστια κριτική, τώρα δέχεται την αθλιότητα της Μόριας και όλων αυτών των στρατοπέδων στα οποία παραβιάζονται με τον πιο βάρβαρο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για αυτά τώρα “σφυρίζει αλλού” και παριστάνει ότι δεν έχει καμία ευθύνη. Συγχρόνως η χώρα έχει γίνει αντικείμενο έρευνας από τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση των κονδυλίων που δόθηκαν, πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

• Στην οικονομία από την άλλη, υποτίθεται ότι τελείωσε η περίοδος του μνημονίου, αλλά η έξοδος δεν είναι καθαρή. Και μάλιστα είναι μια έξοδος υπό επιτροπεία, στην οποία το τραπεζικό σύστημα θα έπρεπε να είναι πιο θωρακισμένο, πολύ πιο υγιές, μέσα από πρωτοβουλίες για τα “κόκκινα” δάνεια. Όλα αυτά η κυβέρνηση δεν θέλησε να τα ακούσει όλα αυτά τα χρόνια. Προσπαθήσαμε κατά το συνταγματικό μας καθήκον να πούμε τι είναι σωστό να γίνει στον τόπο. Απελπισμένοι πια από αυτή την κυβέρνηση, το μόνο που ελπίζουμε είναι το γρηγορότερο να δοθεί στο “αφεντικό” μας, την ελληνική κοινωνία, η δυνατότητα να στείλει την κυβέρνηση στο σπίτι της και μια νέα κυβέρνηση να φτιάξει τα πράγματα στον τόπο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο