Στην εκπομπή “Εκτός Γραμμής” του τηλεοπτικού σταθμού “Alpha”

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα κ. Χατζή, καλημέρα στους ακροατές σας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ένα ερώτημα: Αν οι Τούρκοι αύριο το πρωί, με βάση αυτή τη συμφωνία που έχουν κάνει με τη Λιβύη, πάνε δυο καράβια που ψάχνουν να βρουν πετρέλαια, ή σεισμολογικά ή οτιδήποτε άλλο, σε δική μας περιοχή εκεί ανάμεσα στην Κρήτη και στη Λιβύη που λέμε ότι είναι δική μας περιοχή, τί θα κάνετε κ. Δένδια; Πώς θ’ αντιδράσει η χώρα εάν γίνει αύριο το πρωί αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να πάμε λίγο στη βάση του ερωτήματος;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, το ερώτημα το πάω στο τέλος, αν καταλήξουμε εκεί, καταλάβατε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κάνετε μια υπόθεση εργασίας, η οποία είναι αντίθετη του πραγματικού. Ποια είναι η υπόθεση εργασίας; Για την οποία δεν φταίτε εσείς βεβαίως. Για να υπάρχει συμφωνία, πρέπει τα δυο μέρη να μπορούν να την υπογράψουν. Εγώ δεν αμφισβητώ ότι η τουρκική πλευρά έχει δικαίωμα να υπογράψει, όμως ο κ. Sarraj, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, δεν είναι πιθανό να έχει εξουσιοδότηση να την υπογράψει. Το συγκεκριμένο όργανο, το οποίο είναι αναγνωρισμένο, βάσει της Συμφωνίας του Skhirat, η οποία έχει την αποδοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και άρα και της Ελλάδος, προβλέπει στο άρθρο 8, συγκεκριμένο τρόπο δέσμευσης αυτού του οργάνου, κατά ομοφωνία. Εδώ δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα, πιθανότατα. Έχουμε ζητήσει να έρθει στην Αθήνα πέραν αυτού που είπατε, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, για να μας διευκρινίσουν από πού και ως πού. Το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Sarraj υπέγραψε μόνος, του και κατά συνέπεια πιθανότατα εκπροσωπεί τον εαυτό του. Κατά τούτο, θα μπορούσε ίσως να εκχωρήσει οτιδήποτε αφορά την ατομική του περιουσία.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με συγχωρείτε, αυτό το λέτε εσείς σαν Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και το καταλαβαίνω και το αντιλαμβάνομαι..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το λένε και οι χώρες με τις οποίες συνομιλούμε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Οι χώρες με τις οποίες συνομιλείτε όμως… Πρέπει να πούμε ότι έχει αναγνωριστεί στον ΟΗΕ αυτός και από μας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε, κατ’ αρχάς το ερώτημα είναι: Έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει το λιβυκό κράτος ο συγκεκριμένος με αυτή την πράξη; Αυτό είναι το ερώτημα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άμα είναι αναγνωρισμένος;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχει γενική αναγνώριση, όπως π.χ. θα δέσμευε την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει συγκεκριμένη αναγνώριση.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, γιατί αυτό που λέτε είναι πολύ σοβαρό. Δεν έχει τη δέσμευση. Αν όμως ο Τούρκος Πρόεδρος πει «δεν ξέρω τί λέει ο Δένδιας τώρα, αν έχει τη δέσμευση ή δεν την έχει, για μένα την έχει, αφού τον έχει αναγνωρίσει, άρα εγώ πάω το καράβι εκεί». Εγώ αυτό ρωτάω λοιπόν. Αν πάει το καράβι εκεί, τί θα γίνει, αυτό λέμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί θεωρητικά, ή ο όποιος Πρόεδρος, μπορεί να κάνει ό,τι παράνομο θέλει, αλλά εγώ δεν πρόκειται ν’ απαντήσω επί ερωτημάτων που είναι προφανής η παρανομία.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τί προφανής παρανομία; Παρανομία ήταν και στην Κύπρο κι έχουν ‘κατσικωθεί’.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι έτσι απλό όπως το λέτε. Η δυσχέρεια της χώρας θα ήταν, εάν η Τουρκία ή οποιοσδήποτε άλλος, επιχειρούσε μια ενέργεια νόμιμη η οποία θα ήταν προβληματική για τα συμφέροντά μας. Εάν υπάρχει μια ενέργεια παράνομη, τότε η χώρα θα ασκήσει τα δικαιώματά της, τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει τίποτε, ούτε να συζητήσουμε ούτε να διαπραγματευθούμε ούτε ν’ ασχοληθούμε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τα δικαιώματά της ποια είναι στην προκειμένη περίπτωση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τί εννοείτε «στην προκειμένη περίπτωση»; Η χώρα έχει κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτά ορίζονται εκ του Συντάγματος και των νόμων και των διεθνών Συνθηκών….

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κατά συνέπεια, θα πάνε τα ελληνικά πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να τους διώξουν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν πρόκειται ν’ ανακοινώσω από τηλεοράσεως τις συγκεκριμένες ενέργειες. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, το λέω υπό την εξής έννοια: Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν έχει και τη δυνατότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή οποιαδήποτε κυβέρνηση, να υποχωρήσει στην άσκηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ο καθένας που αναλαμβάνει ορκίζεται στο Σύνταγμα και τους νόμους, υπάρχουν σαφείς προβλέψεις, θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Καταλαβαίνω το ερώτημά σας, το καταλαβαίνετε…

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Βεβαίως το καταλαβαίνετε, και καταλαβαίνω γιατί δεν μου απαντάτε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας απαντώ ευθέως, απλώς επειδή ξέρετε, από μικρός δεν μου άρεσε να παριστάνω τον «Νικηταρά» και να βγάζω το γιαταγάνι, χρησιμοποιώ τη γλώσσα που αρμόζει στον Υπουργό Εξωτερικών.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Βεβαίως, και αυτό οφείλετε να κάνετε, αλίμονο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όμως, έχουμε ξεκαθαρίσει και έχω ξεκαθαρίσει και στον Τούρκο ομόλογό μου με τον οποίο έχω προσωπική σχέση, αλλά και σε οποιαδήποτε από τα fora, και ο Πρωθυπουργός και εγώ και οποιοσδήποτε άλλος, ότι δεν υπάρχει πιθανότητα η χώρα να ανεχθεί την παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με τον άλλο που επιχειρεί να καταλάβει την Τρίπολη και τέλος πάντων να πάρει αυτός την εξουσία, με τον Haftar, η ελληνική πλευρά έχει έρθει σε κάποια επικοινωνία, αν υποθέσουμε ότι αυτός αύριο βρίσκεται στη θέση του Προέδρου της Λιβύης, ότι δε θα εφαρμόσει μια τέτοια συμφωνία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε αυτό θα μου επιτρέψετε να μη σας απαντήσω ευθέως. Σας απαντώ όμως μ’ έναν σαφή τρόπο: Οποιοσδήποτε, και η παρούσα κατάσταση να είναι στην εξουσία στη Λιβύη, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συνεννόησης την οποία ευχόμαστε και την οποία βοηθάμε, η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να κυρωθεί και δε μπορεί να εφαρμοστεί. Δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Αυτή η συμφωνία είναι ένα έγγραφο το οποίο υπέγραψε ο κ. Sarraj με την Τουρκία, είναι μια ωραιότατη κορνίζα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ο Πρόεδρος της Λιβύης αυτή τη στιγμή, αλλά και η κυβέρνηση, το περισσότερο χρονικό διάστημα ζει σ’ ένα πλοίο, γιατί όταν γίνονται οι επιθέσεις, αυτοί φεύγουν σ’ ένα πλοίο και συνεδριάζουν εκεί κτλ. Είναι μια εύθραυστη κατάσταση. Γι’ αυτό σας ρωτάω, εάν αύριο το πρωί έρθει μια άλλη κατάσταση, εμείς θα έχουμε προετοιμαστεί όπως είχε προετοιμαστεί ο Τούρκος σε σχέση με την πτώση του Qaddafi; Και ήταν προετοιμασμένοι για το πώς θα λειτουργήσουν, που τους χρηματοδοτεί, τους δίνει λεφτά κτλ.;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν γίνεται η Τουρκία δημοφιλέστερη στην περιοχή και δεν γίνεται συμπαθέστερη στην παγκόσμια κοινότητα με αυτά τα οποία κάνει. Επίσης, επειδή έχουν υπογραφεί δύο έγγραφα και το δεύτερο αφορά στρατιωτική συνεργασία, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη διεθνή κοινότητα αν το έγγραφο αυτό διασπά το εμπάργκο το οποίο έχει επιβληθεί στη Λιβύη. Προς τούτο, υπάρχει Επιτροπή Κυρώσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία είμαστε σ’ επαφή. Δεν είναι μονόδρομος αυτή η ιστορία, την οποία η Τουρκία επιχειρεί και, μου επιτρέπετε να σας πω ότι νομίζω ότι, δημιουργεί μπελά στον εαυτό της.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ένα λεπτό. Πήγατε στην Αίγυπτο κάνατε κάποιες συνομιλίες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Χαρακτηρίστηκαν πάρα πολύ σημαντικές από μεγάλη μερίδα του Τύπου, μην πω απ’ όλους. Οι Αιγύπτιοι, αλλά και οι Γάλλοι, έχουν ένα άλλο δίαυλο ανοίξει στην περιοχή, εννοώ με τη Λιβύη, με τον Haftar και δεν ξέρω αν κάνατε κάποια συζήτηση περί αυτού με τον Αιγύπτιο ομόλογό σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μου επιτρέπετε να χρησιμοποιήσω τη φαντασία σας ως εργαλείο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τι να κάνω τώρα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να φανταστείτε αν θα έκανα τέτοια συζήτηση.
Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είμαι σίγουρος ότι κάνατε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξετε σε συμπέρασμα εξαιρετικά ορθό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εντάξει πιστεύω ότι σαφώς τα συζητήσατε αυτά, δεν μπορεί να μην τα συζητήσατε αυτά. Τώρα, για το θέμα το μεταναστευτικό νωρίτερα είπαμε την είδηση -και είναι διασταυρωμένη η πληροφορία- ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται να βάλει τον κ. Στεφανή Γενικό Συντονιστή, δηλαδή με αρμοδιότητες πλέον και όχι γενικά και αορίστως. Θα πάρει το Λιμενικό, το Πολεμικό Ναυτικό, που ούτως ή άλλως είναι Αμύνης, και τους συνοριοφύλακες που έχουν να κάνουν με την περίπτωση αυτή. Για το θέμα το μεταναστευτικό το Υπουργείο Εξωτερικών τι πρωτοβουλίες παίρνει κ. Δένδια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από την ίδια την υφή του, την υποχρέωση να θέτει σε όλα τα διεθνή φόρα, όπως κάνει και ο Πρωθυπουργός, το συγκεκριμένο πρόβλημα, όχι ως διμερές ελληνοτουρκικό πρόβλημα κ. Χατζή, αλλά ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως πρόβλημα Διεθνούς Δικαίου. Διότι, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη ότι θα ανοίξει η πόρτα για ροές και «βρύσες», παραβιάζει και ανθρώπινα δικαιώματα και συνθήκες και αντίληψη και ανθρωπιά και οτιδήποτε. Εμείς το θέτουμε παντού. Η Ευρώπη οφείλει να ευαισθητοποιηθεί. Υπάρχει θέμα μεταξύ κρατών στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποια κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει ότι είναι έτοιμα στη σειρά για το Ταμείο Συνοχής για να εισπράττουν, αλλά δεν είναι καθόλου έτοιμα για να δέχονται τις υποχρεώσεις του κράτους – μέλους και, άρα, να δέχονται μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών. Για να είμαστε σαφείς: είναι δουλειά μας το κάνουμε και το κάνουμε με συνέπεια και συνέχεια.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα. Είμαστε ένα κράτος χωρίς οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, με ένα κράτος μόνο έχουμε κανονίσει αυτή τη δουλειά, με τους Ιταλούς. Με τους Αλβανούς είχε γίνει αυτό με την κα Μπακογιάννη αν δεν κάνω λάθος. Το συνταγματικό δικαστήριο των Αλβανών ακύρωσε αυτή τη συμφωνία. Εν πάση περιπτώσει, τι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτό το ζήτημα, κ. Υπουργέ, που είναι κεφαλαιώδες ζήτημα για τη χώρα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η χώρα έχει ψηφίσει νομοθέτημα το ’11, το οποίο περιγράφει τα όρια της υφαλοκρηπίδας της και το νομοθέτημα αυτό έχει σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη. Άρα η χώρα έχει περιγράψει με καθαρότητα τα δικαιώματά της. Το ζήτημα, από εκεί και πέρα, των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, το οποίο προϋποθέτει συμφωνία με άλλα κράτη, όσον αφορά μεν την Αίγυπτο συμφωνήσαμε χτες την επιτάχυνση. Είχαν ήδη γίνει επί προηγούμενης Κυβέρνησης δέκα γύροι διαπραγματεύσεων. Δέκα, ούτε ένας ούτε δύο, δέκα. Με την Τουρκία: είμαστε πάντοτε έτοιμοι για διάλογο, αλλά έχει κάποιες δυσκολίες κ. Χατζή, το βλέπετε. Εκεί είμαστε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Καλά, διάλογο εφ’ όλης της ύλης δεν μπορεί να κάνετε με την Τουρκία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με ρωτήσατε για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και σε αυτό σας απαντώ.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, για τις ΑΟΖ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Από εκεί και πέρα, εμείς με την Τουρκία μιλάμε, αλλά έχουμε συγκεκριμένη ατζέντα. Δηλαδή, για το σπίτι μου στα Δενδιάτικα στους Παξούς δεν έχουμε διάλογο με τους Τούρκους, αλλά από εκεί και πέρα, όπως καταλαβαίνετε, με την Κυπριακή Δημοκρατία, πιστεύω ότι θα είναι μάλλον εύκολα τα πράγματα όταν χρειαστεί να συζητήσουμε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως αποφεύγετε να μας πείτε τι θα γίνει αν θα στείλουν καράβι οι Τούρκοι, δεν θέλετε να το ομολογήσετε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, σας είπα ευθέως.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ευθέως δεν μου είπατε ….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Παρεξηγείτε το μετρημένο λεξιλόγιό μου. Η χώρα θα προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα κατά απόλυτο τρόπο. Ουδείς Έλληνας Πρωθυπουργός και προφανώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οποιοδήποτε Υπουργικό Συμβούλιο και προφανώς και ο υποφαινόμενος, δεν έχουν δικαίωμα να εκχωρήσουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι εκτός των δυνατοτήτων μας. Άρα, εάν θέλετε να μιλήσουμε για κόκκινη γραμμή, εκεί είναι η κόκκινη γραμμή αυτή την γραμμή θα τηρήσουμε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Η κόκκινη γραμμή συνεπώς είναι -κι αυτό βγαίνει από αυτή την ερώτηση τη συγκεκριμένη- ότι εάν παραβιάσουν τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα θα αντιδράσουμε, όπως ορίζεται από το βιβλίο των κανονισμών. Το κατάλαβα. Η Λήδα Μπόλα έχει μια ερώτηση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μου είχατε πει τελευταία, τώρα βλέπω η τελευταία έγινε τρεις τελευταίες!

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τελευταία εγώ.

Λ. ΜΠΟΛΑ: Κύριε Υπουργέ, μέχρι να φτάσουμε στο απευκταίο σενάριο να βρεθεί ένα τουρκικό πλοίο εκεί που δεν πρέπει να βρεθεί, θέλω λίγο να μας περιγράψετε τι θα κάνει η χώρα μας. Αν θα περιμένουμε να ακούσουμε κάποιες καταδικαστικές δηλώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από συμμάχους, από …

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τώρα φαντάζομαι με ρωτάτε ρητορικά. Γιατί, δεν πρόκειται να προδιαγράψω δια ραδιοφώνου ή τηλεοράσεως όλα τα διπλωματικά αντίμετρα που χρησιμοποιεί η χώρα. Σας διαβεβαιώ, όμως, ότι γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει. Ήδη, αύριο το πρωί, θα δω τον, μόλις σήμερα αναλαβόντα τα καθήκοντά του υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον κ. Borrell, στις Βρυξέλλες πριν πάω στο Λονδίνο που είναι και ο Πρωθυπουργός. Η χώρα κάνει αυτό που κάνει. Νομίζω δε, ότι είναι ορατό και στην ελληνική κοινωνία. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, ξέρετε δεν είναι κυβέρνηση λεονταρισμών. Δεν χρειάζεται, κάνουμε τη δουλειά μας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ένα επιτέλους τελευταίο ερώτημα από την Ηρώ Καριοφύλλη για το μεταναστευτικό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με τηγανίσατε κ. Χατζή!

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με τραβάει από το μανίκι «θέλω να μιλήσω με τον κ. Δένδια». Ορίστε Ηρώ.

Η. ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ: Καλημέρα. Πως είστε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα. Σας ευχαριστώ, χαίρομαι πολύ που σας ακούω.

Η. ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω, κ. Υπουργέ, επειδή εσείς στο παρελθόν, ως Δημόσιας Τάξης ασχοληθήκατε με το μεταναστευτικό…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δυο χρόνια.

Η. ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ: Και μετά από την κίνηση αυτή της Κυβέρνησης να πάρει το Εθνικής Άμυνας, καταλαβαίνω ότι κινείται προς τη γραμμή “να φυλάξω καλύτερα τα σύνορά μου”. Εσείς πιστεύετε πως ό,τι και να κάνουμε για να φυλάξουμε τα σύνορα καλύτερα είναι το κλειδί για να λυθεί; Δηλαδή θα φυλάξουμε τα σύνορα και θα λύσουμε το πρόβλημά μας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πιστεύω και το έχω εφαρμόσει στην πράξη ότι αναγκαίο στοιχείο είναι η ορθή φύλαξη των συνόρων και αναγκαίο στοιχείο είναι η ταχεία παροχή ασύλου σε αυτούς που δικαιούνται και η ταχεία επιστροφή στις χώρες προέλευσης αυτών που δεν δικαιούνται. Αν αυτό το σύστημα δεν λειτουργήσει ολόκληρο, συνεκτικά, τότε το θέμα δεν επιλύεται.
Άρα, η τοποθέτηση συντονιστή από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο οποίος να ενοποιεί δράσεις διαφόρων Υπουργείων -διότι χρειάζονται δράσεις διαφόρων Υπουργείων, δεν είναι ενός Υπουργείου- είναι κάτι το απολύτως απαραίτητο και, εφόσον το σύστημα μπει σωστά στη θέση του, προϋποθέτει κάμερες, προϋποθέτει drones, προϋποθέτει κέντρο επιχειρήσεων, προϋποθέτει σχέση με τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, προϋποθέτει γρήγορη Υπηρεσία Ασύλου. Αυτά όλα όμως το ’13 ήταν εκεί. Αν αυτά επανέλθουν σε λειτουργία με σωστό τρόπο και προσαρμοστούν στο περιβάλλον του Αιγαίου, διότι είχαν φτιαχτεί για τον Έβρο, τότε έχω αισιοδοξία ότι η χώρα μπορεί απολύτως να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο και να ακυρώσει τον τουρκικό εκβιασμό, προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ θερμά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο