Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΝΤ1»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης στον τηλεοπτικό σταθμό «AΝΤ1».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τους χαμηλούς τόνους που φέρεται να ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης:

• Υπάρχει μια ηχηρή διαφορά 10 %, μια ευρύτατη νίκη, η οποία μας δίνει προοπτικές για μια επικράτηση στις εθνικές εκλογές, εάν χειριστούμε το αποτέλεσμα με σοβαρότητα και μετριοπάθεια, χωρίς δείγματα αλαζονείας.

• Εμένα με στενoχωρεί η χτεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Ποια είναι η επιλογή στην Ελλάδα σήμερα, ανάμεσα στους “καλούς” και τους “κακούς”; Πάλι τα ίδια θα λέμε; Ανάμεσα στους “προοδευτικούς” και τους “φασίστες”; Και οι “φασίστες” είμαστε εμείς; Σοβαρά; Αυτή η μανιχαϊστική αντίληψη του Πρωθυπουργού, του άσπρου – μαύρου και ότι πάντα αυτός είναι ο καλός, δεν γίνεται. Δεν λειτουργεί έτσι η Δημοκρατία. Τον αποδοκιμάζει ο λαός και λέει “α, εμείς είμαστε εντάξει”. Δεν έχει συγχαρεί ακόμη τη Νέα Δημοκρατία για τη νίκη της, δεν πήρε ένα τηλέφωνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τουλάχιστον μέχρι τις δώδεκα χτες το μεσημέρι. Αν τον πήρε το βράδυ δεν το γνωρίζω, αλλά τυπικά οφείλει δημοσίως να το κάνει. Πρέπει να ενώνουμε την κοινωνία, δεν μπορεί να χωρίζουμε την κοινωνία στους “δικούς μας” και στους “απέναντι” και να βαράμε τους “απέναντι” όλη μέρα.

Για τον χρόνο των εκλογών:

• Υπάρχει ανώτερο και κατώτατο όριο. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα παραιτηθεί η κυβέρνηση, θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής προφανώς για εθνικό λόγο. Αυτό κατάλαβα εγώ από αυτό που είπε. Αλλά δεν υπάρχει και η δυνατότητα να πάει όποτε θέλει, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει διαπιστώσει τη δυσαρμονία της Βουλής με το λαϊκό αίσθημα.

Σχετικά με τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης:

• Θα ήθελα να θέσω ένα θέμα που προκύπτει από το πνεύμα του Συντάγματος, το θέμα της ηγεσίας της Δικαιοσύνης: “Κάτω τα μολύβια”! 30 Ιουνίου λήγει η θητεία των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και η κυβέρνηση η οποία η ίδια έχει δεχθεί ότι είναι η κυβέρνηση που πάει σε εκλογές, δεν μπορεί να ορίσει την ηγεσία. Επίσης μην διανοηθεί κανείς να θεωρήσει ότι μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής ανωτάτου δικαστηρίου προσχηματικά σε προεκλογική περίοδο. Το αν είναι πρόβλημα το ότι η πολιτική ηγεσία διορίζει τους επικεφαλής της Δικαιοσύνης, είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει ανοιχτά και καθαρά. Δεν έγινε στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, από την άλλη όμως μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν το τεκμήριο της λαϊκής κυριαρχίας. Διάκριση των εξουσιών υπάρχει αλλά οι τρεις εξουσίες δεν είναι ίσες. Τη βασική εξουσία την έχει ο λαός και ο λαός ο οποίος εκφράζεται έχει την απόλυτη δυνατότητα.

Σχετικά με το πλάνο που έχει η Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές:

• Όπως πήγαμε και στις ευρωεκλογές με δύο ατζέντες, την ευρωπαϊκή μας που είπαμε σε ποιο κόμμα ανήκουμε και τι θέλουμε να γίνει όπως και τον ποιον θα ψηφίσουμε και με μια καθαρά εσωτερική ατζέντα, η οποία έλεγε “αυτά μπορούμε να κάνουμε, για παραπάνω παροχές εμείς δεν πάμε”. Ναι, ψηφίσαμε τις παροχές της κυβέρνησης γιατί πιστεύουμε σε ότι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε αυτόν που ζορίστηκε μέσα στην κρίση, εμείς δεν θα σταθούμε απέναντι. Την ευθύνη τήρησης των δημοσιονομικών στόχων δεν την έχει η αντιπολίτευση, αλλά η κυβέρνηση.

• Εμείς θα πάμε πάλι με μια θετική μετριοπαθή ατζέντα, η κοινωνία μας άμειψε καθαρά για αυτή την προγραμματική μας θέση, δίνοντάς μας μια καθαρή νίκη και μια καθαρή διαφορά. Για τον χάρτη που δείξατε τις δύο περιοχές της Θράκης, εκεί τα λόγια πρέπει να είναι λίγα και προσεκτικά. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε ότι ο κ. Ερντογάν έχει στη Θράκη “αδέρφια”. Υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα και η Ελλάδα είναι ένα κράτος που σέβεται τις θρησκείες. Το τουρκικό προξενείο πολλές φορές στην ιστορία – και πρόσφατα – έχει προσπαθήσει να κάνει οτιδήποτε μπορεί για να δηλητηριάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και χρειάζεται μια αντιμετώπιση σοβαρή, μετρημένη, χωρίς οξύτητα και σταθερή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο