Στην εκπομπή «One Talk» του διαδικτυακού καναλιού «One Channel»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη χτες το βράδυ στην εκπομπή «One Talk» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Μανιάτης και Αθηναΐδα Νέγκα στο διαδικτυακό κανάλι “One Channel”.

 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για την εικόνα της κυβέρνησης στη Βουλή όπου τα κυβερνητικά έδρανα ήταν άδεια στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά του κ. Πολάκη:

• Καλά το παρατηρήσατε, υπήρχε μόνο ο κ. Δραγασάκης με έναν σύμβουλο. Όταν βλέπεις μόνο έναν να κάθεται εκεί σε μια στιγμή που θα έρθει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα τεθεί ένα μείζον πολιτικό θέμα, θα υπάρξει μια κυβερνητική απάντηση και θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ευφορία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, νομίζω ότι δείχνει πέρα από μια ηττοπάθεια – που είναι προφανής – και μια ελάχιστη διάθεση να υπερασπιστεί κανείς τον κ. Πολάκη, ο οποίος δεν ήρθε και στη Βουλή.

• Το Σύνταγμα όντως δίνει 48ωρη προθεσμία στην κυβέρνηση, όμως γενικά όταν ένας Πρωθυπουργός θέλει να κάνει μια ρελάνς, λέει “πάμε τώρα, αμέσως”. Αντί λοιπόν από τον γεμάτο αυτοπεποίθηση Πρωθυπουργό, είδαμε την κυβέρνηση απούσα, τον Πρωθυπουργό στην Ξάνθη να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα momentum για να επιστρέψει στην Βουλή την Τετάρτη και να το μεταφέρει με όποιον τρόπο μπορεί. Είδαμε μια κυβέρνηση που ψάχνει να νομιμοποιηθεί από κάπου αλλού και να φέρει ένα θετικό κλίμα μετά, ό,τι προλάβει να δημιουργήσει, άρον – άρον.

Σχετικά με το αν έκανε κακό το ότι ο κ. Τσίπρας έκανε διακοπές με το σκάφος της κας Παναγοπούλου:

• Αυτό που είναι πάρα πολύ κακό είναι η υποκρισία. Και όταν προέρχεται από τον Πρωθυπουργό της χώρας είναι ένα γενικό δείγμα για αυτήν την κυβέρνηση και τι εκπέμπει προς την κοινωνία. Δεν έχω κανένα θέμα με τον κ. Τσίπρα να κάνει διακοπές όπου επιθυμεί, σε αεροπλάνα, σε σκάφη, σε ό,τι του αρέσει. Έχω όμως μεγάλο θέμα με όσα λέει. Όλη αυτή η λογική καυτηριασμού των ελίτ, η προσπάθεια να παρουσιάσει ένα δίπολο στο οποίο αυτός είναι το “λαϊκό παιδί”, η “σπάθα των κατατρεγμένων” εναντίον των “κακών ελίτ” που θέλει να τις διώξει και να φέρει τη δικαιοσύνη στη χώρα και από την άλλη αυτές οι εικόνες. Συμφωνώ με αυτό που λέτε ότι και ο πατέρας του Ένγκελς είχε εργοστάσιο, αλλά δεν πήγε τον Μαρξ διακοπές με σκάφος!

Για τον πήχη που βάζει η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές:

• Ο πήχης στις ευρωεκλογές είναι μια καθαρή νίκη, μια καθαρή απόφαση της ελληνικής κοινωνίας. Δεν έχει έννοια να το βάλουμε σε νούμερα, είναι ευρωεκλογές άλλωστε και τα νούμερα είναι σχετικά. Εμείς θέλουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα: Ελάτε σε εμάς και φύγετε από αυτούς. Να καθαρίσει το τοπίο. Η αυτοδυναμία είναι σε επόμενο χρόνο, στις εθνικές εκλογές.

• Το “φύγετε” είναι πολύ ισχυρό στην ελληνική κοινωνία. Η αίσθηση που πραγματικά παίρνω εγώ από τις περιοδείες που κάνω, πήγα χτες σε μια εκδήλωση στα Σούρμενα για παράδειγμα με πολύ κόσμο, είναι ότι πραγματικά ο κόσμος έχει κουραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

• Μιλάμε για τις ευρωεκλογές καταρχήν, όχι για τις εθνικές εκλογές. Οι ευρωεκλογές δεν θα φέρουν κυβερνητική αλλαγή το επόμενο πρωί κιόλας, αλλά το “φύγετε” σε αυτές τις εκλογές θa είναι σημαντικό.

Για τις κινήσεις που θα κάνει την επόμενη μέρα των εκλογών η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση:

• Δύο κατευθύνσεις: Ασφάλεια και Οικονομία και από εκεί και πέρα ποιότητα ζωής του πολίτη με κυρίαρχο στοιχείο την προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Μπορούμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα του πολίτη, να μπορεί να αισθάνεται ξανά ασφάλεια στο σπίτι του. Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

• Στην οικονομία εμείς λέμε ότι αν δεν υπάρχει χαμηλότερη φορολογία και αν δεν υπάρξει αναπτυξιακό σοκ μέσω της επανεπένδυσης, γιατί η Ελλάδα υφίσταται ακόμη και σήμερα αποεπένδυση, δεν υπάρχει σωτηρία.

Για τις κατηγορίες του κ. Τσίπρα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα:

• Προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος με τον κ. Τσίπρα όμως το να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία σαν “νεοφιλελεύθερη” είναι ανέκδοτο. Στην Ελλάδα η σχολή του Σικάγο ουδέποτε εμφανίστηκε και αν εμφανίστηκε την εξέφρασε κάποτε εν μέρει ο Στέφανος Μάνος. Η Νέα Δημοκρατία ήταν διαχρονικά ένα καθαρά κεϋνσιανό κόμμα και αν μπορεί να την κατηγορήσει κανείς για κάτι είναι για τον κρατισμό της σε διάφορες περιόδους της κυβερνητικής της θητείας.

• Απλώς ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να βάλει ετικέτες, να ετεροπροσδιορίσει τη Νέα Δημοκρατία, για να την καταστήσει απεχθή σε ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος.

• Είναι κεντρώος και φιλελεύθερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι νεοφιλελεύθερος. Για εμένα που με ρωτάτε, νομίζω ότι η κεντροδεξιά με εκπροσωπεί απόλυτα. Για την ακροδεξιά θα σας απαντήσω “ύπαγε οπίσω μου σατανά”.

Για το ζήτημα της Οικονομίας και το ότι θα “σαρώσει” τα πάντα στο Κράτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

• Να “σαρώσει” όχι. Να βελτιώσει, είναι βέβαιο. Όλα αυτά που λέτε ότι “έρχεται να εκχωρήσει δομές του Δημοσίου σε ιδιώτες, να απολύσει” κλπ εντάσσεται στο παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ να μας ετεροπροσδιορίσει. Αυτοί που είναι οι “καλοί άνθρωποι”, που νοιάζονται και εμείς “είμαστε οι κακοί που θέλουμε να διώξουμε κόσμο και να αφήσουμε τα παιδάκια χωρίς… γάλα”.

• Ο ευρύτερος Δημόσιος Τομέας δεν θέλει μια νέα οργάνωση; Πρέπει να γίνει μικρότερος όχι ως προς το προσωπικό του αλλά ως προς τις αρμοδιότητές του. Ο Δημόσιος Τομέας πρέπει να έχει αρμοδιότητες στρατηγικής. Επίσης έχει υποστεί αριθμητική συρρίκνωση αν και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί μέσω ειδικών συμβάσεων που “σκαρώνει” γύρω-γύρω από τα υπουργικά γραφεία να τον μεγεθύνει όσο μπορεί και να ανεβάσει το κόστος.

• Να σας πω ένα παράδειγμα που ήταν σχεδιασμένο επί θητείας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την ελάττωση της συμμετοχής του Δημοσίου; Η αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις μπορούν να αρχίσουν να δουλεύουν και το Κράτος εκ των υστέρων να ελέγξει τους τρόπους λειτουργίας τους. Ένα περίπτερο γιατί πρέπει να περιμένει το ελληνικό Κράτος για να αρχίσει να δουλεύει; Γιατί μια καφετέρια πρέπει να περιμένει την επιθεώρηση και την πολεοδομία για το πώς είναι η τουαλέτα; Το απλούστερο και το αυτονόητο γίνεται δύσκολο στην Ελλάδα.

• Έχουμε και εμείς ευθύνη αλλά ξέρετε πόσα πράγματα βρήκαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης έτοιμα και τα παρατήσανε εκεί που ήταν; Ακόμη και για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που όλοι λέμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ, όταν έφυγα από το Υπουργείο τους το άφησα γραμμένο το νομοσχέδιο, συμφωνημένο με την Τρόικα και τον Σόιμπλε και ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε 4,5 χρόνια για να το φέρει στη Βουλή!

• Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε τίποτα, τα παρατήσανε όλα εκεί που ήταν και ό,τι είχε ξεκινήσει το αφήσανε στον “αυτόματο” με πλήρη αδιαφορία, όπως την όλη λογική δημιουργίας ενός χώρου καινοτομίας στην Ελλάδα, συνδεδεμένης με τα Πανεπιστήμια. Όταν εμείς τους λέγαμε να συνδεθεί η αγορά με τα Πανεπιστήμια ώστε οι νέοι άνθρωποι να βρίσκουν δουλειά και να μη φεύγουν, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι η σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά είναι κακό πράγμα γιατί και η αγορά για αυτόν είναι κακό πράγμα.

• Μπορούμε να φέρουμε πίσω όσους φύγανε να δουλέψουν στο εξωτερικό δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να γυρίσουν πίσω, είναι ευλογημένος τόπος η Ελλάδα και τα έχει όλα. Σας είπα ότι λέμε να μειώσουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Στο πόσο που με ρωτάτε σας απαντώ όσο μπορούμε, αλλά αρκετά για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

• Στην ερώτησή σας από που θα πάρουμε αυτά τα χρήματα θα σας απαντήσω ότι για παράδειγμα το μεταναστευτικό μας έχει κοστίσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Αντί να πετάμε δικά μας λεφτά στις έκτακτες δαπάνες, να μπορούμε να απορροφήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία είναι διαθέσιμα που όχι μόνο δεν τα απορροφούν, αλλά τα αφήνουμε στα αζήτητα. Την υπηρεσία απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων που είχα δημιουργήσει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης την πέρασαν από τέσσερα Υπουργεία και μέχρι σήμερα δεν έχει απορροφήσει ένα ευρώ! Γιατί συμβαίνει αυτό; Καταρχήν υπάρχει βεβαιωμένα στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί τότε ήταν μαζί, μια μεγάλη διαχειριστική ανεπάρκεια, αλλά εγώ θα σας ρωτήσω, τι είναι πιο “γοητευτικό”; Τα ευρωπαϊκά κονδύλια στα οποία έρχεται το αντίστοιχο ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και σε ελέγχει τι τα κάνεις και τα παίρνεις στην πλάτη σου ή τα έκτακτα κονδύλια τα οποία τα κάνεις ό,τι θέλεις εσύ και μετά “άντε βρες τα”; Θα ήμουν άρα κακός άνθρωπος να υποθέσω ότι μπορεί να υπάρχει διαχειριστική ανεπάρκεια, αλλά μπορεί να υπάρχει και μια άλλη προτεραιοποίηση;

Για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών:

• Το Μακεδονικό θα την τραυματίσει την κυβέρνηση. Το πιστεύω γιατί δεν έδειξε κανένα σεβασμό η κυβέρνηση στην άλλη άποψη και στην αντιπολίτευση. Ας πάρουμε ένα οποιοδήποτε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε τη θετικότερη αντίληψη για τη Συμφωνία. Δεν μπορεί να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα: Αν είχε η κυβέρνηση ενημερώσει έγκαιρα το σύνολο του πολιτικού συστήματος, είχε συμπαραταχθεί όλη η χώρα πίσω από μια προσπάθεια εύρεσης μιας λύσης, θα ήταν καλύτερη ή όχι; Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να σου πει όχι.

• Δε θα σας πω ότι αύριο το πρωί κιόλας θα αλλάξουμε τη Συμφωνία γιατί θα σας πω ψέματα. Θα σας πω ότι θα προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε μέσα από την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το “Βόρεια Μακεδονία” δεν μπορεί να αλλάξει αλλά τα θέματα που αφορούν τη γλώσσα και την εθνικότητα είναι εκεί γραμμένα, δύο άρθρα στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε πράγματα ή να τα αλλάξουμε. Θα προτιμούσαμε βέβαια να το κάνουμε εμείς από την αρχή, να έχουμε μια καλύτερη συμφωνία. Αυτό δεν έγινε.

• Εμείς τι ισχυριζόμαστε: Ότι ήταν η μέγιστη ευνοϊκή συγκυρία και θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει τα μέγιστα ανταλλάγματα. Δεν τα πήραμε και αυτό έγινε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρθηκε για αυτά.

• Το θέμα της ονομασίας έπρεπε να είχε γίνει αντικείμενο πολύ βαθιάς ανάλυσης. Εδώ όμως μπλέξαμε με ένα κόμμα το οποίο έχει πλήρη άγνοια και του ιστορικού παρελθόντος. Σκεφτείτε ότι ήταν έτοιμοι να δεχτούν το “Μακεδονία του Ίλιντεν”!

Μετάβαση στο περιεχόμενο