Στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» του τηλεοπτικού σταθμού «Blue Sky»

Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση το βράδυ της Τρίτης 18 Ιουνίου για τις πολιτικές εξελίξεις, στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» στον τηλεοπτικό σταθμό «Blue Sky».

 

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για debate μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη και για το αν “κρύβεται” η Νέα Δημοκρατία από τις κατηγορίες του Πρωθυπουργού:

• Γιατί το να αποδείξουμε ότι ψευδώς κατηγορούμαστε δεν μπορεί να γίνει σε ένα debate μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να πιέσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν υποθέσουμε ότι εμείς δεν είμαστε επαρκώς διαυγείς σε αυτά τα οποία λέμε;

• Τα όσα επαναλαμβάνει εδώ ο κ. Μπαλάφας είναι οι απίστευτοι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ περί μιας “κρυφής ατζέντας” η οποία αποτελεί το πλάνο τρομοκράτησης των Ελλήνων πολιτών, μήπως και υφαρπάξουν δια του τρόμου καμία ψήφο και έχουν κάποια εκλογική βελτίωση.

• Να συμφωνήσουμε καταρχήν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει μια από τις πιο στοχευμένες και περιορισμένες σε υποσχεσιολογία προεκλογικές εκστρατείες που έχει δει η χώρα ποτέ. Κάντε την αντιπαραβολή με εκείνη του κ. Τσίπρα, που μάλιστα η χώρα τότε κατά τον κ. Τσίπρα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τώρα. Τώρα υποτίθεται ότι η χώρα ανακάμπτει άρα, κατά τον κ. Τσίπρα, ένα μικρό έδαφος των παροχών του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δημιουργηθεί από την “ακμή” που δημιούργησαν. Στον Τύπο της Κυριακής υπάρχουν κοστολογημένες εξοικονομήσεις περίπου 2 δισ. ευρώ, κοστολογημένες ανά μέτρο και από πού θα προκύψουν.

• Τα 400 εκ. ευρώ περίπου είναι η εξοικονόμηση που θα προέλθει από τη μείωση των επιτοκίων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, από το 3,5% στο 2% περίπου, και είναι αποτέλεσμα της προκήρυξης των εκλογών και της ελπίδας ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα και θα βελτιώσει τα οικονομικά της χώρας. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στην ερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

• Αυτό το οποίο είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΕΒ είναι η υπόσχεση τήρησης των συνταγματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Νομίζω είπε το αυτονόητο, ότι η Νέα Δημοκρατία υποχρεούται να τηρήσει τη νομιμότητα, δεν συνιστά αυτό υποσχεσιολογία.

Για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον υποκατώτατο μισθό και για τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί 7ήμερης εργασίας:

• Ο υποκατώτατος μισθός είναι κάτι με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύτηκε για πάρα πολύ καιρό και σκέφτηκε να το μεταβάλει ενόψει νέας εκλογικής αναμέτρησης. Δεν θα ισχυριστώ ότι όλα τα μέτρα της συγκυβέρνησης του 2012-2014 ήταν άριστα. Εμείς θεωρούμε ότι από τα λάθη μας έχουμε διδαχθεί. Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να μπούμε στη λογική αυτής της έντρομης προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του να τρομοκρατήσει την ελληνική εργατική τάξη και την ελληνική κοινωνία. Δεν πρόκειται ούτε να… κλέψουμε παιδάκια και να αρπάξουμε σπίτια. Κάνουμε μια σοβαρή προεκλογική εκστρατεία χαμηλών τόνων και δεν πρόκειται να οξύνουμε τους τόνους, έστω και αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί κάτι τέτοιο.

• Αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι για 7ήμερη εργασία των επιχειρήσεων, που ήδη σε πολλούς τομείς συμβαίνει, όχι να εργάζονται οι ίδιοι εργαζόμενοι επτά μέρες. Η τοποθέτηση αυτή αφορούσε την αξιοποίηση του πάγιου δυναμικού με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και δεν νομίζω να βρίσκει κάποιον αντίθετο. Δεν μπορεί ο ίδιος εργαζόμενος να δουλεύει και τις επτά μέρες, δεν μπορεί να γίνει από την υπάρχουσα εργατική νομοθεσία και η Νέα Δημοκρατία δεν επαγγέλλεται την αλλαγή της σε αυτό το επίπεδο. Αυτό κατέστη σαφές.

Για την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας έγινε “επίθεση” στη μεσαία τάξη:

• Ο ΣΥΡΙΖΑ αθροίζει όλα τα χρόνια από το 2010 μέχρι τον Γενάρη του 2015, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να απαντήσει όμως για την περίοδο 2012-2014. Αυτό που κάνει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει το έωλο του επιχειρήματος. Δεν παραδέχομαι τα νούμερα που λέει ο κ. Μπαλάφας αλλά ας τα δεχθούμε για την οικονομία της συζήτησης. Λέει ότι το 83% των φορολογικών μέτρων ελήφθησαν το 2010-2014 και μόνο το 17% στα επόμενα. Προσέξτε λοιπόν, βρήκαν το 83% και όχι απλώς δεν τον κατάργησαν όπως υποσχέθηκαν αλλά το αύξησαν και κατά 17 μονάδες ακόμη! Κατά συνέπεια τα υιοθέτησαν απολύτως. Είναι η απόλυτη κοροϊδία στο κοινωνικό σύνολο. Πώς το χαρακτηρίζει κανείς αυτό και έρχονται με αυτό το επιχείρημα σε προεκλογική περίοδο;

• Για τη δήλωση που μου λέτε του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι “εγώ δεν θα στέλνω το ΣΔΟΕ” δεν το άκουσα και δεν το διάβασα. Το άκουσα σαν σχόλιο σε μια εκπομπή και αυτό που προσλαμβάνω ότι είπε είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι υπέρ των κατευθυνόμενων ελέγχων. Εφόσον ελέχθη αυτό, είναι απολύτως ορθό. Δεν είναι ο Πρωθυπουργός ή η κυβέρνηση εκείνη που θα δίνει τις εντολές ελέγχου. Τώρα βέβαια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μου επιτρέπετε να κρατάω μια επιφύλαξη, όταν βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο σημείο απόπειρας εργαλειοποίησης της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Σχετικά με την ηγεσία της Δικαιοσύνης:

• Αυτό που έκανε αυτή η κυβέρνηση δεν το έχει κάνει καμία άλλη, δεν ξέρω αν έχει συμβεί σε περιόδους πριν το 1974. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι και η Νέα Δημοκρατία είχε εργαλειοποιήσει τη Δικαιοσύνη είναι καλό να πει πότε, πού και πώς. Εγώ δίνω ένα παράδειγμα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και αφορά την απόλυτη απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει κατά τρόπο ευθέως αντισυνταγματικό ηγεσία της Δικαιοσύνης.

• Παρέτεινε τη λειτουργία της Βουλής και μετέθεσε τις εκλογές για Ιούλιο. Δεν υπήρχε κανένας λόγος και σας προλέγω με κάθε βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα γιατί είναι τόσο προδήλως αντισυνταγματικό.

Για τα όσα είπε ο κ. Μπαλάφας ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν θετικά βήματα:

• Το βήμα κανονικότητας που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία είναι η αναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία και αυτό οδήγησε στη μείωση του επιτοκίου του ελληνικού ομολόγου στις διεθνείς αγορές. Προφανώς η ελληνική κοινωνία τείνει να πιστέψει τις δικές μας “παραδοξολογίες” και όχι τις Συριζαϊκές ομολογίες. Αλλιώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν εξηγείται, όπως και όλες οι μετρήσεις που δεν δείχνουν ότι η κοινωνία είναι ενθουσιώδης για τα όσα “τρομερά” έχει πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον φαίνεται να τα απορρίπτει ως επιτεύγματα και να έχει την εντύπωση ότι αν κυβερνούσε κάποιος άλλος αυτά τα χρόνια τα πράγματα θα είχαν πάει μάλλον καλύτερα. Η σύγκριση δεν είναι στο τώρα με το 2014, αλλά στο πού θα μπορούσαμε να είχαμε φτάσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε διαχειριστεί με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την ελληνική οικονομία μετά το 2014. Εάν δεν είχε χρεοκοπήσει τη χώρα, εάν δεν είχε χρεοκοπήσει το τραπεζικό σύστημα, δεν θα είχε χρειαστεί ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και τρία χρόνια θυσίες του ελληνικού λαού οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στις προηγούμενες. Άρα εδώ που είμαστε δεν συνιστά “θρίαμβο” του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσαμε να πάμε πολύ καλύτερα αν δεν υπήρχαν τα υπερπλεονάσματα, η επιδοματική πολιτική και οι άθλια διαχείριση η οποία ασκήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας.

Για τον νέο Ποινικό Κώδικα και για τα όσα συνέβησαν στο Μάτι:

• Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο άνθρωπος που αποστρατεύτηκε επί ημερών μου ως μη ικανός να πάει πάνω από το βαθμό του Ταξίαρχου, ο ΣΥΡΙΖΑ τον έκανε γενικό υπεύθυνο της πολιτικής προστασίας της χώρας και φτάσαμε να έχουμε 102 νεκρούς στο Μάτι. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε σε όλα και σαν να μην έφτανε αυτό πέρασε και διάταξη τον Ποινικό Κώδικα με την οποία η ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας μεγάλου αριθμού ατόμων μπορεί υπό όρους να μην οδηγήσει στη φυλακή. Αυτό είναι θεσμική συμπεριφορά και η κυβέρνηση που το έκανε αυτό ζητάει και την επέκταση της εντολής του ελληνικού λαού;

• Εγώ λέω ότι η βεβιασμένη ψήφιση του Ποινικού Κώδικα, ο οποίος εκκρεμούσε για πολλά χρόνια, την εβδομάδα την οποία παρατύπως λειτουργούσε η Βουλή, είχε σαφή πολιτικά κίνητρα και τα κίνητρα είναι η βοήθεια σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Τίποτα δεν εμπόδιζε να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος Ποινικός Κώδικας 15 μέρες μετά τις εκλογές και να συζητηθεί σε μια νέα Βουλή. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να περάσει βεβιασμένα την τελευταία βδομάδα όταν η Βουλή παρατύπως λειτουργούσε και η αντιπολίτευση δεν ήταν παρούσα. Ποιο ήταν το επείγον; Εμείς αποφασίσαμε να μην μετέχουμε στο θεσμικό εξευτελισμό της χώρας και κάναμε πάρα πολύ καλά.

Για την αιφνίδια επιδείνωση στα ελληνοτουρκικά και το οξύμωρο να τελειώνει η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και ο Υπουργός Άμυνας να λέει ότι δε θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ:

• Το επίπεδο του κινδύνου που αντιμετώπισε η χώρα απεικονίζεται στις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας ο οποίος ήταν και πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ένας Αξιωματικός ο οποίος έχει πλήρη γνώση της κατάστασης και των συνθηκών. Αν κάποιος προσπάθησε να δημιουργήσει εντύπωση κρίσεως δεν είναι βεβαίως η αντιπολίτευση. Εμείς πάντα ήμασταν προσεκτικοί και υποστηρικτικοί στη κυβέρνηση όταν χρειάζεται αλλά η προσπάθεια δημιουργίας αισθήματος κρίσεως προεκλογικά είναι λογικό να μας βάζει σε υπόνοιες.

• Πότε “τρύπησαν” οι Τούρκοι; Άλλο έρευνα, άλλο γεώτρηση. Μην λέμε ό,τι θέλουμε και μην χρησιμοποιείτε εκφράσεις οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ελληνική κοινή γνώμη. Αφού λοιπόν συμφωνούμε ότι δεν κάνουν γεώτρηση, ας μην “τσιμπάμε” σε αυτά που λένε οι Τούρκοι.

• Εγώ ρωτάω το εξής: Γιατί δημιουργείται ένα ζήτημα, συνέρχεται το ΚΥΣΕΑ και αμέσως μετά έρχεται ο αρμόδιος Υπουργός Άμυνας, πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος αίρει δια της τοποθετήσεώς του τις συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή; Εμείς αυτό σχολιάζουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο