Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις χτες το βράδυ στην εκπομπή «Ρουά Ματ» που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:
Για το πώς βιώνει και ο ίδιος την πραγματικότητα στα Εξάρχεια:
• Η πραγματικότητα στα Εξάρχεια είναι κακή, επιδεινώνεται συνεχώς και νομίζω ότι τώρα έχει φτάσει σε σημείο που ίσως θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν πάει άλλο. Η κατάσταση στα Εξάρχεια έχει μια μακρά ιστορία, πρέπει να ψάξουμε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εάν μου λένε καλά, επειδή εγώ δεν τα έζησα τότε, πρέπει να ήταν Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ο Νίκων Αρκουδέας όταν – όπως λέγεται – υπήρξε η αντίληψη ότι αν συγκεντρώσεις όλα τα προβλήματα σε ένα μέρος θα είναι ευκολότερη η αντιμετώπισή τους από το να είναι διάσπαρτα. Αυτή η πληροφορία μου δίνεται ως εξήγηση, εμένα η δική μου γνώση ξεκινάει από το 2012.
• Για τις δηλώσεις που έκανε προηγουμένως η κα Παπακώστα, σέβομαι τον εαυτό μου και τους συνομιλητές μου. Δεν έχει έννοια να πω οτιδήποτε.
• Το 2012 υπήρξε μια ιεράρχηση των προβλημάτων. Θυμίζω ότι η Αθήνα είχε καεί ξανά μετά το 2008, το καλοκαίρι του 2012 στο κέντρο της Αθήνας είχαν καεί 32 νεοκλασικά κτίρια, το μεταναστευτικό στο κέντρο της Αθήνας ήταν εκτός οποιουδήποτε ελέγχου, η Χρυσή Αυγή προσπαθούσε να ηγεμονεύσει στο κέντρο της πόλης, υπήρχε αύξηση της βίας στους αριθμούς.
• Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε στην περιοχή των Εξαρχείων, ήταν καταρχήν να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές καταλήψεις γύρω από τα Εξάρχεια, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βίας στο Πολυτεχνείο και από εκεί και πέρα να υπάρξουν οι αλλαγές των συνθηκών στα Εξάρχεια. Επανακαταλήφθηκε, εγώ θα έλεγα ελευθερώθηκε, η “Βίλα Αμαλίας” που ήταν εμβληματικό κτίριο και μέσα βρέθηκαν αν θυμάστε 1500 μπουκάλια για μολότοφ. Ευτυχώς τώρα είναι σχολείο. Επίσης το σπίτι της Μ. Κάλλας, μετά από μια επιχείρηση – αν θυμάμαι καλά – στο “σιδηρουργείο”, λεγόταν έτσι ένα κομμάτι του Πολυτεχνείου στο οποίο επίσης βρέθηκαν μολότοφ. Αυτά ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2012 μαζί με τον “Ξένιο Δία”.
• Ο σχεδιασμός ήταν το καλοκαίρι του 2013 να υπάρξει μεγάλη επέμβαση μέσα στα Εξάρχεια. Και λέω καλοκαίρι γιατί τότε λείπουν πολλοί κάτοικοι και είναι ευκολότερο για την Αστυνομία να εκτελεί επιχειρήσεις, δεδομένου του δυναμικού της. Υπήρχαν συνεχώς επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, αν θυμάστε υπήρξε η εξάρθρωση μιας σπείρας Κούρδων με όπλα κλπ, αλλά δεν αναφέρομαι στις επιμέρους επιχειρήσεις. Μιλάμε για την πλήρη αποκατάσταση της Τάξης στην περιοχή.
• Δεν επετεύχθη αυτό το καλοκαίρι του 2013, όταν θα γινόταν η επιχείρηση πλήρους αποκατάστασης της Τάξης καθώς συνέβησαν τα γεγονότα στην ΕΡΤ. Έτσι, οι διμοιρίες των ΜΑΤ μετακινήθηκαν για να φυλάνε τα κτίρια της ΕΡΤ. Η επιχείρηση αναβλήθηκε για το καλοκαίρι του 2014. Εγώ έφυγα από το Υπουργείο τον Ιούνιο.
• Δεν είναι δυνατόν να μπεις στα Εξάρχεια με πάνω από 1. 000 αναρχικούς με μολότοφ αν δεν είναι καλοκαίρι. Τα Εξάρχεια είναι μια ειδική κατάσταση η οποία σας είπα, δημιουργήθηκε το 1980 και κληθήκαμε 32 χρόνια μετά να χειριστούμε αυτή τη συσσωρευμένη κατάσταση. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει οποτεδήποτε και με οιοσδήποτε συνθήκες γιατί υπάρχει και η κοινωνική ειρήνη. Επίσης, κανείς δεν επιχειρεί σε “ξένη και εχθρική χώρα”. Πρέπει να διασφαλίσεις κατά το μέγιστο ότι δεν θα έχεις θύματα και να υπάρξει η κατά το δυνατόν λιγότερη βία.
Σχετικά με το αν θα είχε λυθεί το πρόβλημα, αν είχε γίνει η εν λόγω επιχείρηση:
• Δεν μπορεί κανείς να πηγαίνει σε υποθέσεις, αυτό το οποίο όμως είχε σχεδιαστεί το αδικούμε αποκαλώντας το “επιχείρηση”. Μιλάμε για συνολική επέμβαση. Όσο συνολική επέμβαση ήταν ο “Ξένιος Δίας” στο κέντρο της Αθήνας, τόσο συνολική θα ήταν και η επέμβαση του 2013 στα Εξάρχεια.
Για το αν έλεγε ως Υπουργός στον Αττικάρχη τι να κάνει:
• Αυτό το οποίο λέει ο κ. Ντούμας είναι ακριβές. Ακόμη και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη πάνω του αν δε νιώθει ότι έχει την πολιτική κάλυψη από τον προϊστάμενό του. Δεν επιχειρεί, ειδικά σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Τα Εξάρχεια είναι μια κλασική τέτοια περίπτωση. Δεν ξέρω τώρα τι λέει η Υπουργός. Το σχέδιο που είχαμε και με ρωτάτε, είχε εφαρμοστεί αλλού, δεν ήταν πρωτοφανές.
Για το αν μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία, θα έχει “τελειώσει με τα Εξάρχεια” σε έναν μήνα:
• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει από το 2016 ότι θα “τελειώσει” με τη βία στα Εξάρχεια. Από όταν το είπε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Εγώ σας είπα ότι όταν ανέλαβα Υπουργός το 2012 δεν γνώριζα από Δημόσια Τάξη. Για να μάθω λοιπόν, έψαξα να βρω ένα διεθνές παράδειγμα. Υπήρχε το παράδειγμα της Νέας Υόρκης, όπου σαν παιδί θυμάμαι να λέγεται ότι δεν μπορούσες να περάσεις την 42η λεωφόρο. “Δεν θα ζούσες” λέγανε επί Τζουλιάνι.
• Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει έναν γενικό και αόριστο σχεδιασμό. Υπάρχει θεωρητικό υπόδειγμα, υπάρχει η θεωρία του “σπασμένου παράθυρου” την οποία έχουμε μελετήσει. Αυτή η θεωρία πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορείς να ανεχτείς την οποιαδήποτε παράβαση του Νόμου. Έχεις συνταγματική υποχρέωση και σε αυτό ορκίζεσαι, να εφαρμόζεις το Νόμο. Δεν είναι στη διακριτική σου ευχέρεια να επιτρέπεις την οποιαδήποτε παραβίαση. Αυτό εφαρμόστηκε επί Τζουλιάνι και εγώ το μελέτησα αυτό. Ξέρουμε πώς γίνεται, ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Το θεωρητικό υπόβαθρο υπάρχει.
• Η Νέα Δημοκρατία το θέμα των Εξαρχείων το έχει ψηλά στους στόχους της και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Εάν αντί για ένα μήνα το κάνουμε σε τρεις ή τέσσερις, δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Νομίζω ότι η κοινωνία θα είναι μαζί μας και θα καταλάβει ότι αυτό έπρεπε να κάνουμε. Είναι απόλυτη προτεραιότητα, δεν αντέχει η κοινωνία αυτό το πράγμα.
• Δεν φταίμε εμείς που ο ΣΥΡΙΖΑ το άφησε ξέφραγο αμπέλι το ζήτημα των Εξαρχείων, δεν φταίει και για αυτό ο κ. Μητσοτάκης!
• Επί των ημερών μας θα υπάρξει δραματική βελτίωση αμέσως, μην κοροϊδευόμαστε. Όταν μιλάμε για τον χρόνο που θα χρειαστεί, μιλάμε για τη συνολική λύση του προβλήματος.
Για το τι θα μπορούσε να γίνει με το Πολυτεχνείο και την πρόταση που ακούγεται να μεταφερθεί η Αρχιτεκτονική Σχολή στην Πολυτεχνειούπολη, μαζί με τις υπόλοιπες Σχολές, και να ενωθεί το κτίριο του Πολυτεχνείου με το Αρχαιολογικό Μουσείο:
• Αυτό είχε αναζητηθεί τότε, είχαμε πέσει πάνω στο νομικό καθεστώς του Πολυτεχνείου το οποίο δε νομίζω να επέτρεπε τη χρήση του για άλλο λόγο. Το είχαμε ψάξει, δεν επέτρεπε τη χρήση του ως μουσείου, δηλαδή την ένωση όλου του χώρου. Εμείς τότε είχαμε οραματιστεί ακόμη και την υπογειοποίηση της Πατησίων και την ένωση του κτιρίου και με το Ακροπόλ.
• Αυτό που θα μπορούσε όμως να συζητηθεί με τη Σχολή και το Πολυτεχνείο, είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο της αρχιτεκτονικής παράδοσης, να μπορούν να εργάζονται φοιτητές εκεί αλλά να μην είναι ο κύριος χώρος διδασκαλίας, δηλαδή να παραμείνει ως κτίριο της Αρχιτεκτονικής. Είναι δύσκολο να τους το πάρει κανείς, έχει συναισθηματική και ιστορική αξία. Νομίζω ότι εάν έφευγε η κύρια χρήση και έμενε μια συμπληρωματική χρήση, με το συμβολικό της χαρακτήρα, θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα σε συνδυασμό με την τροποποίηση των διατάξεων περί ασύλου και βεβαίως σε συνδυασμό με τη συνολική διαφορετική αντιμετώπιση της περιοχής.
Για την ομάδα ΔΕΛΤΑ και τη συνολική κυβερνητική διαχείριση στα θέματα της Δημόσιας Ασφάλειας:
• Η ομάδα ΔΕΛΤΑ είναι απαραίτητη κατά την άποψή μου. Είναι επιχειρησιακό “εργαλείο” το οποίο κακώς έχει διαλυθεί αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχουν έξω περιπολίες, δείτε πόσο λίγες περιπολίες υπάρχουν.
• Το Κράτος δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να επιβάλλει το Σύνταγμα και τους Νόμους, όπως και η εκάστοτε κυβέρνηση. Λυπάμαι που αυτή η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δεν εκτελούν το συνταγματικό τους καθήκον. Αυτό είναι φανερό. Από εκεί και πέρα, η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα το εκτελέσει, στον απολύτως απαραίτητο χρόνο, με σοβαρότητα και σύμφωνα με την εντολή του ελληνικού λαού.
• Θα ήταν επίσης χρήσιμο και φρόνιμο αυτό που νομίζω όλοι οι συνομιλητές μας είπανε, να γίνει σε ένα περιβάλλον συναίνεσης μέσα από την αντίληψη ότι οι Νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι για να παραβιάζονται. Τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει δραματική επιδείνωση και πλήρης απομάκρυνση του Κράτους από τη συνταγματική του υποχρέωση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών της περιοχής αυτής.
• Δεν είναι ωραίο αυτό που γίνεται, δεν είναι αποδεκτό αυτό που γίνεται. Δημιουργεί αντανακλαστικά στην κοινωνία, τα οποία θα μας οδηγήσουν σε πολλούς “στραβούς” δρόμους. Η Δημόσια Τάξη δεν είναι κατ’ επιλογήν αγαθό, είναι συνταγματική υποχρέωση του Κράτους. Επίσης θα ήθελα να το πω, είναι εξαιρετικό το δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ. Δεν είναι οι άντρες και οι γυναίκες της Αστυνομίας που εμποδίζουν την απονομή του Νόμου.