Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις το πρωί στην εκπομπή «Σήμερα» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:
Σχετικά με την ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας και για το αν υπάρχουν φόβοι για νέα χτυπήματα:
• Συνήθως η ανάληψη ευθύνης σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου. Εάν περιμένεις και άλλο χτύπημα, συνήθως, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Αλλά από την άλλη το ότι υπάρχει μια αναταραχή στον συγκεκριμένο χώρο είναι απολύτως προφανές. Επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης η Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή πορεία χαλάρωσης. Η Ελληνική Αστυνομία έχει πάψει να ασκεί το συνταγματικό της καθήκον. Δεν λέω ότι αυτή είναι η εντολή, αλλά ότι υπάρχει μια σαφής ανοχή.
Για την αναίρεση από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην απορριπτική απόφαση στην άδεια Κουφοντίνα :
• Η κα Δημητρίου δεν μπορώ να πω ότι τίμησε τον ρόλο της ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εν πάση περιπτώσει, για να είμαστε ειλικρινείς, με στενά αξιοκρατικά κριτήρια εγώ δεν γνωρίζω κανέναν ο οποίος θα είχε επιλέξει την κα Δημητρίου ως επικεφαλής του εισαγγελικού κλάδου.
• Στην ερώτησή σας αν έπαιξαν ρόλο πολιτικά κριτήρια, αυτό οφείλει να μας το πει η κυβέρνηση που την επέλεξε, μπορεί να ισχυριστεί ότι εκτίμησε το επιστημονικό της έργο. Εγώ λέω ότι η κυβέρνηση έχει μια λογική ανοχής. Αυτό λέω και αυτό είναι απολύτως προφανές στον οποιονδήποτε υπάρχει σε αυτή τη χώρα.
Για το αν μπορεί να σταματήσει να υπάρχει αυτό το κλίμα ανομίας:
• Το πράγμα πράγματι έχει ξεχαρβαλωθεί, αλλά να είμαστε ειλικρινείς. Όταν ορκίζεσαι, ορκίζεσαι τι; Να τηρείς το Σύνταγμα και τους νόμους. Το Σύνταγμα δεν εγγυάται τη ζωή, την περιουσία και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών; Ποιο είναι το συνταγματικό σου καθήκον αν είναι να είσαι στην κυβέρνηση της χώρας; Έχεις επιλογή; Μπορείς να πεις δηλαδή ότι “με συγχωρείτε, “εγώ δεν ξέρω” , “ελευθερία έκφρασης” κλπ. Τι σχέση έχει η ελευθερία έκφρασης με τη δυνατότητα κάποιου να παρεμβαίνει, να σπάει, να χτυπάει και να τρομοκρατείq Αυτά πώς συνδυάζονται; Άρα λοιπόν, πολύ καλά κάνει και το επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι συνταγματική μας υποχρέωση. Ούτε μεγάλα λόγια, ούτε σκληρές εκφράσεις. Σεβασμός στο Σύνταγμα της χώρας.
Σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών και τους διορισμούς στην ηγεσία της Δικαιοσύνης:
• Δεν μπορώ να ξέρω γιατί επελέγη η 7η Ιουλίου, αυτό που καταλαβαίνω όμως και νομίζω το καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε είναι πως δεν μπορεί το βράδυ των εκλογών να λες ότι εγώ θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και θα ζητήσω τη διάλυση της Βουλής, διότι υπάρχει εθνικό ζήτημα όπως ορίζει το Σύνταγμα, και μετά λες “με συγχωρείτε, εγώ θα περιμένω άλλες δέκα μέρες”! Τι είναι το εθνικό ζήτημα, μια αναδύεται και μια καταδύεται, όπως βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, με όποια σκέψη έρχεται στο μυαλό του; Για την ημερομηνία των εκλογών το ότι σκοπεύει να την ορίσει στις 7 Ιουλίου είναι απαράδεκτο.
• Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ορίσει την ηγεσία στη Δικαιοσύνη. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με ποια στοιχεία θα την ορίσει; Βεβαίως μας πειράζει, με ποιο δικαίωμα την ορίζει; Το Σύνταγμα δίνει στην κυβέρνηση και στο υπουργικό συμβούλιο τη δυνατότητα αυτή διότι θεωρείται κατά τεκμήριο – και ορθώς – ότι εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία. Υπάρχει διάκριση των εξουσιών, οι εξουσίες δεν είναι ίσες, ο λαός τις εκφράζει δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων. Όταν παύει να υπάρχει αυτό, παύει η κυβέρνηση να ασκεί αυτές τις εξουσίες. Αυτή η κυβέρνηση δεν εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία. Επομένως, πώς θα ορίσει ηγεσία στη Δικαιοσύνη;
• Δεν μπορεί να γίνει εδώ μόνο με μια διακομματική και υπερκομματική συνεννόηση, αν και αυτό είναι απαραίτητο. Συνιστά έκφραση καταδολίευσης του Συντάγματος.