Στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις το πρωί στην εκπομπή «Σήμερα» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Για τη δολοφονία του κρατουμένου στις φυλακές Κορυδαλλού:

• Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υφίσταται σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα. Αν η κυβέρνηση έχει διαφορετική αντίληψη ας μας το πει. Είναι προφανές ότι επί πέντε χρόνια ανέχθηκε τη διαρκή επιδείνωση της κατάστασης μέσα στις φυλακές και ενεθάρρυνε την πλήρη ατιμωρησία. Αυτή τη στιγμή οι φυλακές είναι το απόλυτο άντρο της εγκληματικότητας, όχι μόνο μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα, αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία.

Για το αν οι φυλακές τύπου Γ’ θα ήταν μια λύση:

• Είναι δυνατόν κάποιος ο οποίος πηγαίνει στη φυλακή για μια κλοπή ή κάτι τέτοιο, να συναγελάζεται και να συνταυτίζεται με τρομοκράτες ή με τη βαριά εγκληματικότητα; Όλα αυτά “δένουν”. Είναι φανερό ποιος επικρατεί σε αυτή την εσωτερική διαπάλη. Από εκεί και πέρα, τα φαινόμενα τα βλέπουμε και υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία παριστάνει ότι όλα αυτά δε συμβαίνουν και δε γίνονται.

• Καμία “επιστροφή” δεν υπάρχει με αυτή την κυβέρνηση. Εμείς θα αναδιαρθρώναμε πλήρως το σωφρονιστικό σύστημα. Αυτό θέλει “όλο από την αρχή”. Από πού να το πιάσεις; Αυτή τη στιγμή οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι κατατρομοκρατημένοι, δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και όταν το Κράτος τους αφήνει τελείως ακάλυπτους, εκεί θα ρίξουμε την ευθύνη; Η διαφθορά στις φυλακές αλωνίζει, είναι μια τελείως απαράδεκτη κατάσταση.

• Εγώ δεν σας είπα ότι επί Νέας Δημοκρατίας η κατάσταση ήταν άριστη ή ότι οι φυλακές ήταν “Παρθενώνας”. Υπήρχε όμως ένας ολόκληρος προγραμματισμός για το πώς αυτή η κατάσταση θα βελτιωθεί, πώς θα φτιαχτούν καινούργια καταστήματα, πώς θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των κρατουμένων. Ο κρατούμενος έχει ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία παραβιάζονται αυτή τη στιγμή απολύτως από τους άλλους κρατουμένους.

Σχετικά με τα όσα έρχονται στο φως για την υπόθεση “Πετσίτη”:

• Στο θέμα “Πετσίτη” είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και η κυβέρνηση οφείλει να μας πει τι έχει συμβεί, για το φαινόμενο ενός ανθρώπου ο οποίος είχε πάρα πολύ περιορισμένους πόρους διαβίωσης και εδώ και δύο με τρία χρόνια ξαφνικά φαίνεται ημιζάμπλουτος και διαβιώνει πολυτελώς. Και φαίνεται επίσης να έχει σχέση με ανθρώπους με τους οποίους η προηγούμενη ζωή του δεν τον συνέδεε και ο μόνος συνδετικός κρίκος είναι η σχέση με την κυβέρνηση.

• Για να καταλάβω, τι έννοια έχει το “δημόσιο χρήμα” που να λειτουργήσει ως τείχος ανάμεσα στον συγκεκριμένο άνθρωπο και στην έρευνα που γίνεται; Όταν υπάρχει έρευνα της Αρχής, αυτό δεν είναι πράξη για την οποία η κυβέρνηση έχει ευθύνη και αλλάζουν τον ερευνητή; Για να μπορούμε να συνεννοηθούμε, γιατί το έκαναν αυτό;

• Όταν αυτός ο κύριος λειτουργούσε ως διακομιστής μηνυμάτων, για ποιο λόγο μιλούσε με τα κυβερνητικά στελέχη; Απλώς και μόνο για να τους μεταφέρει το ενδιαφέρον διαφόρων επιχειρηματιών για τη γενικότερη υπόθεση;

• Είναι συνολικό κυβερνητικό θέμα. Για όλα τα κυβερνητικά θέματα την ευθύνη την έχει ο Πρωθυπουργός της χώρας. Βεβαίως και ο κ. Παππάς έχει τις ευθύνες που είναι προφανές ότι του αναλογούν, αλλά τελικά ο Πρωθυπουργός τον κάλεσε να του ζητήσει εξηγήσεις; Έδωσε εξηγήσεις στην ελληνική κοινωνία; Δε λέω ότι οι Υπουργοί είναι άβουλα όντα, αλλά δεν είμαι έτοιμος να δεχτώ ότι φταίνε μόνο οι Υπουργοί και όχι ο Πρωθυπουργός.

• Φταίνε και οι δύο. Και ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη για τους Υπουργούς, όταν οι Υπουργοί του δε δίνουν επαρκείς εξηγήσεις. Δε “σφυρά κλέφτικα” από την άλλη πλευρά!

• Αυτό το οποίο λέει ο κ. Δελατόλας, ενώ έχει μια λογικοφάνεια, έχει το εξής μέγα πρόβλημα. Εάν ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί να ελέγξει ποιος μπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και τι είδος άνθρωπος μπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, φοβάμαι ότι δεν είναι ο καταλληλότερος για το ρόλο τον οποίο το Σύνταγμα τον καλεί να επιτελέσει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο