Στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Σήμερα» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Έκανε μια πολύ νηφάλια δήλωση ο Πρόεδρος μας και έθεσε τον οδικό χάρτη του τι θα πρέπει ο πρωθυπουργός να επιδιώξει και να πετύχει στην επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και με αυτό θα μετρηθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε κατ’ αρχήν για τα οικονομικά, μίλησε για τα θέματα της εθνικής ασφάλειας. Είναι προφανές ότι η Σούδα είναι ένα μεγάλο όπλο στα χέρια αυτής της χώρας και πρέπει να το αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός. Δεν είναι απλό, πρέπει να ξεφύγει από τον παλιό κακό εαυτό του και να δει τι του δίνει αυτή η δυνατότητα. Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρει.

Εμείς δίνουμε παραδείγματα αντιπολίτευσης, στεκόμαστε δίπλα στην κυβέρνηση και στη χώρα, στα συμφέροντά της, λέμε τι είναι σωστό, τι πρέπει να γίνει, με νηφαλιότητα ξαναλέω. Δεν πάμε να κερδίσουμε τίποτα, θα μπορούσαμε να μπούμε σε μια λογική τι λέγατε πριν, τι κάνατε, τι ράνατε, τόνους χαρτιά θα μπορούσα να σας φέρω εδώ σήμερα. Λέμε ναι στο εθνικό συμφέρον, ναι στην εθνική στάση. Περιμένουμε όμως αποτελέσματα.

Για τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ, κατ’ αρχήν δεν πέρασε αρκετός χρόνος από αυτήν για να έχουμε το σύνολο της πληροφορίας. Έχουμε μια αρχική εικόνα. Υπάρχει μια θετική πραγματικότητα όταν γίνεται συζήτηση για την απομείωση του χρέους, υπάρχει μια αρνητική πραγματικότητα όταν ακούω για αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος που σημαίνει αυστηρή εφαρμογή των πλεονασμάτων. Αυτό με τα πλεονάσματα, εάν δεν αντιμετωπιστεί, είναι μια θηλιά που θα πνίξει την χώρα και την οικονομία.

Όχι, δεν βγαίνει το πρωτογενές πλεόνασμα, σας το λέω ειλικρινά και εντίμως, δεν βγαίνει. Ήταν λάθος. Ναι, το υπογράψαμε, θα τηρηθεί για ένα χρόνο, για δύο χρόνια; Δεν πάει παραπέρα και πρέπει να το καταλάβουν. Με το να μας τραβήξουν τη θηλιά και να μας πνίξουν δεν θα κερδίσει κανένας τίποτα. Άλλωστε πιστεύω ότι ένα κομμάτι από αυτές τις υποχρεώσεις οφείλεται στις προεκλογικές ανάγκες της Γερμανίας, σε συνδυασμό με το κυβερνητικό λάθος να κάνει διαπραγμάτευση ακριβώς όταν υπήρχαν τέτοιες ανάγκες για τη γερμανική κυβέρνηση.

Δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση, που και εσείς που μου τη λέτε χαμογελάτε. Λέω ένα απλό πράγμα: Έχουμε μια κοινωνία κρατών που ελπίζει να εξελιχθεί σε μια κοινωνία ανθρώπων. Αυτή η κοινωνία κρατών οφείλει να αντιληφθεί ότι με το να «πνίξεις» ένα μέλος σου, ανεξαρτήτως των συνθηκών που υπέγραψε κάτι, δεν οδηγεί κάπου το σύνολο της κοινωνίας.

(Για την απόρριψη αιτήματος αναστολής εκτέλεσης ποινής από το Πενταμελές Εφετείο): Δεν μπαίνω στη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα και δεν ξέρω άλλωστε τη δικογραφία.

Όταν δεν σχολιάζω το αντικείμενο της υπόθεσης, δεν θα σχολιάσω και αυτούς οι οποίοι τη σχολιάζουν.

Γενικά, θα απέφευγα να παρέμβω άμεσα ή έμμεσα σε μία υπόθεση που έχει ακόμη στάδια εκκρεμότητας στη Δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια εντύπωση ότι όλα είναι… καλά στο επίπεδο της εγκληματικότητας! Δεν είναι όμως έτσι. Αν δείτε τα νούμερα της εγκληματικότητας που η ίδια η Αστυνομία δίνει, από το 2014 μέχρι τώρα είχαμε αύξηση στις κλοπές-διαρρήξεις στην Αττική κατά 31,4%, αύξηση στις ληστείες κατά 25,2% και κατά 5,1% αύξηση κλοπών τροχοφόρων.

Η κοινή εμπειρία ποια είναι για την εγκληματικότητα, πέρα από τους αριθμούς;

Πρέπει να υπάρξει μια νέα αντιμετώπιση του φαινομένου της συνολικής ανομίας και ένα κομμάτι αυτής της ανομίας είναι εισαγόμενο. Έρχονται πορτοφολάδες από όλα τα Βαλκάνια και κάνουν διακοπές στην Αθήνα και δημιουργούν πρόβλημα στον ελληνικό τουρισμό που πράγματι πάει εξαιρετικά. Πήγαμε στους 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες στην Αθήνα, μπορούμε να πάμε στους 9 εκατομμύρια που έχει η Βαρκελώνη. Αλλά χρειάζεται αντιμετώπιση το ζήτημα της εγκληματικότητας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο