Στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις το πρωί στην εκπομπή «Σήμερα» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Θα σας είμαι ειλικρινής και ξέρετε ότι δεν είμαι ακραίος. Το πρόβλημα είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών, ως είναι, όσον αφορά το θέμα της γλώσσας επιτρέπει στον κ. Ζάεφ να σηκώνεται στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και να λέει αυτά τα πράγματα. Αυτό το λέγαμε από την αρχή στους κυβερνητικούς, “εδώ υπάρχει λάθος”, “υπάρχει πρόβλημα” και μας λέγανε “τι είναι αυτά που λέτε;”. Τι τους είχαμε πει τότε; “Ελάτε να ζητήσετε βοήθεια από όλους”. “Γιατί τα κάνετε κρυφά όλα αυτά; Πού ξέρετε ότι εάν το σύνολο του εθνικού κεφαλαίου είχε συμπαραταχθεί μαζί σας σε αυτή την προσπάθεια, δε θα είχαμε φέρει κάτι καλύτερο σε αυτό τον τομέα;”. Οι κυβερνητικοί τότε επέλεξαν με τον κ. Κοτζιά και εν γνώσει του Πρωθυπουργού – να μην τον αφήνουμε απ’ έξω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει αυτό “να φυλάξουμε τον Πρωθυπουργό να τo χρεώνονται άλλοι” – την κρυφή διπλωματία. Η Αντιπολίτευση δεν είχε καμία ενημέρωση, η χώρα επίσης, η κοινή γνώμη πιάστηκε στον “ύπνο” της και τώρα τρέχουμε να μαζέψουμε τον κ. Ζάεφ.

• Καλώς τα μάζεψε ο κ. Ζάεφ, αλλά τα είπε. Και ξαναλέω: Το κείμενο της συμφωνίας του επιτρέπει να τα λέει και αυτό είναι το επικίνδυνο. Δεν είναι λογικό να δημιουργηθούν και άλλα τέτοια κεφάλαια στο μέλλον; Δε θα βρεθούν ακραίοι πολιτικοί ηγέτες στα Σκόπια οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη συμφωνία; Το VMRΟ τι πρόγραμμα έχει και τι λόγο διατυπώνει; Λόγο φιλίας προς την Ελλάδα και καλής γειτονίας και συνεννόησης στα Βαλκάνια;

• Ο κ. Ζάεφ τα λέει και για να ικανοποιήσει τους οκτώ Βουλευτές του VMRΟ και το εσωτερικό του, δεν αντιλέγω. Αλλά γράφονται στα πρακτικά μιας Βουλής, γίνονται θέσεις μιας χώρας με την οποία η Ελλάδα επιθυμεί να κλείσει τις εκκρεμότητες, όχι να τις ανοίξει υπό χειρότερες συνθήκες.

• Νομίζω ότι πέρα από τη Νέα Δημοκρατία, τα υπόλοιπα κόμματα οφείλουν να το λάβουν υπόψιν τους και να κουβεντιάσουμε ειλικρινά και στη βάση της εθνικής συνεννόησης και του εθνικού συμφέροντος. Εδώ δεν είναι κομματικό θέμα, δεν αφορά ούτε τον κ. Μητσοτάκη ούτε τον κ. Τσίπρα. Αφορά την πατρίδα, όλοι μπροστά μας θα το βρούμε, εδώ πρέπει να το λύσουμε όλοι μαζί. Αλλά όχι έτσι.

• Εγώ ανήκω σε αυτούς που έχουν πάψει να ασχολούνται με όσα λένε οι ΑΝΕΛ εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το πρωί λένε “ημέρα”, το βράδυ λένε πάλι “ημέρα”, την επόμενη μέρα λένε κάτι άλλο. Εάν ήθελαν πραγματικά να μην περάσει αυτή η συμφωνία, υπήρχε σαφέστατα η επιλογή της καταψήφισης της κυβέρνησης. Ευθέως είχαν προκληθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή. Δεν το έκαναν, στήριξαν την κυβέρνηση, στηρίζουν την κυβέρνηση, στηρίζουν τη συμφωνία. Το να μπαίνουμε στο μικρομματικό “τριπάκι” να λέμε “όταν έρθει… τότε θα αποχωρήσουμε” όπως λένε αυτοί, είναι αστεία πράγματα.

• Όσο και αν είναι μεγάλη η λατρεία της καρέκλας, φτάνει μέχρι κάποιο όριο της κοινής ανθρώπινης λογικής. Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία πια, μέσα από την οικονομική κρίση έχει φτάσει σε ένα σημείο ωριμότητας. Όλα αυτά τα μικροπολιτικά δεν τα αντέχει και δεν τα παρακολουθεί. Είναι προφανές τώρα ότι ο κ. Σγουρίδης μόνος του ή σε συνδυασμό με τον αρχηγό του, είπε κάτι για να εμφανιστούν και οι ΑΝΕΛ να “παίζουν” στα δελτία ειδήσεων.

• Σε υποθέσεις εκκρεμείς ενώπιον της Δικαιοσύνης η θεσμική αντιμετώπιση είναι κανείς να μην τοποθετείται. Είναι βαρύτατο το ατόπημα του Πρωθυπουργού ο οποίος τοποθετήθηκε και το έκανε και με χρήση ονομάτων, ούτε καν με την κάλυψη της γενικής υπόθεσης. Να είμαστε σε αυτό συνεννοημένοι, παρότι οφείλω να σας πω ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα (τα ενεχυροδανειστήρια) δεν είναι μια δραστηριότητα που ιδιαιτέρως συμπαθώ. Εδώ είναι προφανές έτσι όπως εξελίσσεται, ότι “ώδινεν όρος και έτεκεν μυν”, όσον αφορά τις διωκτικές αρχές.

• Προφανώς και στις διωκτικές αρχές έχει ασκηθεί πολιτική πίεση για να φαίνεται ότι κάτι κάνουν. Επειδή έχουν τεράστιες αστοχίες στο ευρύτερο θέμα της ασφάλειας του πολίτη και των συνταγματικών δικαιωμάτων Τάξης στη χώρα, τους έχουν “πιάσει από το λαιμό” για να καταφέρουν κάτι και η πίεση είναι πάντα πολύ κακός οδηγός, αν σε αυτό προσθέσεις την αντιθεσμική γενικά από την κυβέρνηση στάση απέναντι στα θέματα Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση έχει μια στάση σαν η Δικαιοσύνη να είναι ένα παράρτημα της κυβέρνησης, ένα τμήμα του κυβερνητικού έργου, ως αν η απόδοση της Δικαιοσύνης είναι ένας άλλος δείκτης αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Έτσι το αντιμετωπίζει. Έρχεται ο Πρωθυπουργός τώρα στη Βουλή και τοποθετείται επί θεμάτων Δικαιοσύνης; Πού ακούστηκε αυτό σε πολιτισμένη χώρα του δυτικού κόσμου; Εάν προσθέσετε και αυτό, είναι αυτονόητο ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα και παρενέργειες.

• Για το θέμα που έθεσε ο κ. Μαλέλης, είναι γεγονός ότι πιο εύκολα ανοίγεις ενεχυροδανειστήριο στην Ελλάδα, παρά καφετέρια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο