Στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις το πρωί στην εκπομπή «Σήμερα» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Να ξεκινήσουμε θεσμικά για τον πρωθυπουργό κ. Ράμα. Δεν είναι κατανοητή σε εμένα και δεν αποτελεί καθόλου δείγμα σωφροσύνης η ανάρτηση την οποία έκανε στον λογαριασμό του στο twitter. Καταρχήν, αντί να εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί – γιατί σε κανέναν νομίζω καλής πίστης άνθρωπο δεν είναι σαφές τι έχει συμβεί εκεί – καταλήγει, δικάζει και εμμέσως καταδικάζει τον νεκρό Κωνσταντίνο Κατσίφα, χωρίς να δίνει καμία εξήγηση, τι έγινε, πώς έγινε. Αυτό δεν είναι παραδεκτό.

• Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν έχει πάρει φιλελληνικές θέσεις στο παρελθόν. Είναι εντυπωσιακό, γιατί ο κ. Ράμα είναι Έλληνας κατά το ένα τέταρτο, τη γιαγιά του την ήξερα στην Κέρκυρα. Μου κάνει εξαιρετική εντύπωση η τελείως ανθελληνική στάση του.

• Η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει στον εαυτό της και δεν πρέπει να το επιτρέψει, να μπει σε καμία παγίδα αυτής της μορφής. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δίκαια και την ελληνική μειονότητα στη γείτονα χώρα, με απόλυτη σοβαρότητα. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η χώρα μας να γίνει έδαφος επίλυσης οποιωνδήποτε διαφορών δια της αυτοδικίας. Τυχόν τέτοια περιστατικά δε βοηθούν καθόλου, μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση η οποία να είναι ανεξέλεγκτη. Ούτως ή άλλως σε ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου αυτά δεν μπορούν να συμβαίνουν.

• Η στάση του κ. Ράμα όχι απλώς δεν βοηθάει, δεν την κατανοούμε. Ο κ. Ράμα αυτό που έπρεπε να κάνει είναι να διατάξει τις ανάλογες ανακρίσεις, να υπάρξει συμπέρασμα το οποίο να είναι από Αρχή η οποία να θεωρείται αξιόπιστη στα διεθνή fora και από εκεί και πέρα να πάμε παραπέρα. Αυτά που κάνει ο Αλβανός Πρωθυπουργός δε βοηθούν τη σχέση καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

• Πρέπει να κρατήσουμε ψύχραιμη στάση, αλλά άλλο ψύχραιμη, άλλο παθητική στάση. Με κανένα τρόπο εγώ δεν εισηγούμαι ότι πρέπει η χώρα να τηρήσει παθητική στάση. H Αλβανία έχει ανάγκη τη σχέση της με την Ελλάδα, έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε πάρα πολλά μέσα να πιέσουμε την Αλβανία ώστε να ισχύσει το Δίκαιο στη γειτονική χώρα. Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι τους αρέσει. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά.

• Σε διπλωματικό επίπεδο πρέπει να επανέλθουμε. Δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να θεωρήσουμε αυτή την απάντηση ικανοποιητική. Να είμαστε συνεννοημένοι. Εδώ πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και αν ο διμερής δίαυλος δεν είναι επαρκής, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξαναλέω, η Αλβανία είναι μια χώρα η οποία οικονομικά εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους στις οποίες η Ελλάδα έχει σημαντική επιρροή. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε με την εντύπωση ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε ατιμώρητοι. Η Αλβανία, στο βαθμό που θέλει να προωθήσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη και με την Διεθνή Κοινότητα, πρέπει να μετατραπεί σε ένα Κράτος Δικαίου. Αυτό που έκανε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, να αποφασίζει ως δικαστής τι ακριβώς έχει συμβεί, να προσβάλλει μνήμη νεκρού και να αποφαίνεται επί παντός επιστητού, χωρίς να υπάρχει κανένας φορέας ο οποίος να έχει διερευνήσει το περιστατικό με αξιοπιστία, δεν είναι παραδεκτό στο πλαίσιο του Κράτους Δικαίου.

• Γνωρίζω καλά τι συμβαίνει στην Αλβανία, η απώτατη οικογενειακή καταγωγή μου από το 1700 και κάτι είναι από ένα χωριό στη Χειμάρρα. Υπάρχει όμως μια λογική ανομίας στο κράτος της Αλβανίας και έχω την εντύπωση, χωρίς να το ξέρω όμως, ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει την αίσθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σχετική αδυναμία αυτή τη στιγμή γιατί έχει και άλλα ανοιχτά μέτωπα. Κατά συνέπεια σε ένα βαθμό αποθρασύνεται ο κ. Ράμα, απολύτως απαράδεκτα. Πρέπει να του εξηγηθεί με τον πιο καθαρό τρόπο ότι μπορούμε να διεξάγουμε αρκετές διπλωματικές προσπάθειες συγχρόνως.

• Ούτε το δικαστικό σύστημα της Αλβανίας ούτε οι αλβανικές αρχές έχουν κάποια παράδοση εφαρμογής του Κράτους Δικαίου. Η Αλβανία έχει θεσμικό έλλειμμα, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο