Συγχαρητήριο μήνυμα για την Εθνική Επέτειο της Αλβανίας

Αγαπητή κυρία Πρέσβη, αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την Εθνική Επέτειο της Αλβανίας.

Με την εορταστική αυτή ευκαιρία, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τις καλύτερες ευχές μου για ευημερία, ευτυχία και πρόοδο του αλβανικού λαού.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας.

Εντούτοις, θα έχω το προνόμιο να φιλοξενήσω την Αλβανή ομόλογό μου στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή. Θα έχω επίσης τη χαρά να συνοδεύσω τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στην Αλβανία στις 6 Δεκεμβρίου – μια επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί επ’ ευκαιρία της πρώτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα λάβει χώρα σε υποψήφια προς ένταξη χώρα της περιοχής.

Ο ελληνικός και ο αλβανικός λαός συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας. Η Ελλάδα και η Αλβανία μοιράζονται πολλά περισσότερα από τα κοινά τους σύνορα. Μοιράζονται μια μακρά ιστορία αλληλεπιδράσεων και ανταλλαγών. Ο Skënderbeu είναι εθνικός ήρωας και στις δύο χώρες μας. Και οι δύο χώρες έχουν υποφέρει από τον φασισμό κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Συνδέονται επίσης, χάρη στην παρουσία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, καθώς και στον μεγάλο αριθμό Αλβανών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Οικοδομώντας πάνω σε αυτό το μοναδικό θεμέλιο, οι σχέσεις μας άνθισαν προς αμοιβαίο όφελος.

Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Θα ήθελα επίσης να σας συγχαρώ για τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε το 2022 όσον αφορά την ευρωπαϊκή σας προοπτική.

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Αλβανία με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να σημειώσει ταχεία πρόοδο στην πορεία προς την ένταξή της.

Προσβλέποντας στη συνέχιση της συνεργασίας μας, σας εύχομαι μια αξέχαστη Εθνική Επέτειο και ένα ευχάριστο βράδυ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο