Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη

Τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την παράνομη μετανάστευση και την πολιτική κατά του εγκλήματος, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, στο δημαρχιακό μέγαρο της πρωτεύουσας.

 

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καμίνης δήλωσε: «Η συνάντηση με τον κ. Δένδια ήταν πολύ ουσιαστική για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα, και θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία που έχει για εμάς ότι η πρώτη μας συνάντηση, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης. Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει κοινωνικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την κοινωνική συνοχή και την αναζωογόνηση της πόλης. Παράλληλα, όμως, χρειάζονται επειγόντως κινήσεις ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Και σε αυτό με τον κ. Δένδια συμφωνήσαμε απολύτως». 

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Είχα τη μεγάλη χαρά και την τιμή να επισκεφτώ τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Καμίνη, στο ιστορικό Δημαρχείο της Αθήνας, αλλά πέρα από τη σημειολογία της επίσκεψης, την οποία ο ίδιος παρατήρησε, ήταν και μια συνάντηση εξαιρετικά σημαντική, γιατί είχαμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να συζητήσουμε για την αντιμετώπιση ενός πραγματικά τεράστιου προβλήματος, που είναι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας και το μεταναστευτικό. Νομίζω ότι μιλήσαμε μια κοινή γλώσσα με τον κ. Καμίνη, συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν και να προωθηθούν και χωρίς να θέλω να εκφράσω καμία ιδιαίτερη αισιοδοξία, θέλω να πω ότι με σοβαρότητα και με κοινή αντίληψη των πραγμάτων, η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι μη αναστρέψιμη. 

Νομίζω ότι μπορούμε να δώσουμε αυτήν τη μάχη και με σοβαρότητα να την κερδίσουμε». Απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τα Κέντρα Φιλοξενίας, ο Υπουργός τόνισε: «Η απόλυτη θέση του Υπουργείου είναι να ακολουθήσει το σχέδιο, το οποίο έχει υποβληθεί στους ευρωπαίους εταίρους μας από το 2010 και δεν έχει ακολουθηθεί με ταχύτητα και με σοβαρότητα. Να δημιουργηθούν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, να δημιουργηθούν τα Κέντρα Φιλοξενίας και να μετατραπούμε κι εμείς, στο θέμα του χειρισμού του μεταναστευτικού προβλήματος, σε μία σύγχρονη χώρα». 

Σε άλλη ερώτηση για το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Καταρχήν έχει έννοια να σας πω σε τί συμφωνήσαμε με τον κ. Δήμαρχο και το Δήμο Αθηναίων. Ο κ. Δήμαρχος, εν αντιθέσει με τα συνήθως αναμενόμενα, είναι απολύτως διατεθειμένος να βοηθήσει στην κατασκευή ενός Κέντρου Φιλοξενίας μέσα στα πλαίσια του Δήμου Αθηναίων. Αυτό για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, διότι αποτελεί αναστροφή στις συνήθεις τάσεις να θέλουμε να ρίχνουμε όλα τα προβλήματα στην αυλή του γείτονά μας. Θα ήθελα, λοιπόν, γι’ αυτό το οποίο για μας είναι μια στρατηγική συμφωνία, να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Αθηνών. Από εκεί και πέρα, η πολιτική την οποία θα ακολουθήσει η χώρα περιγράφεται επαρκώς στο Νόμο του 2011, τον οποίο ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και του οποίου οι υποδομές που προβλέπονται ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί, με εξαίρεση αυτήν την πάρα πολύ μικρή εγκατάσταση των 200 ατόμων στην Αμυγδαλέζα. Θα εμμείνω, θα επιταχύνω και θα κάνω ό,τι μπορώ, ώστε αυτές οι υποδομές να δημιουργηθούν. Ξαναλέω: η χώρα πρέπει να αποκτήσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό τρόπο χειρισμού του μεταναστευτικού προβλήματος». 

Eπίσης, σε ερωτήσεις δημοσιογράφου σχετικά με την αύξηση του αριθμού, αλλά και τις δομές κράτησης των παράνομων μεταναστών, ο Υπουργός δήλωσε: «υπάρχει τρόπος χειρισμού αυτής της ροής, ο οποίος σήμερα στην Ελλάδα δεν ακολουθείται, όπως θα ακολουθείτο σε μια άλλη σύγχρονη χώρα. Αυτό ήταν ακριβώς που λέγαμε πριν. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το θέμα της ανάσχεσης μέσω της χώρας η οποία διοχετεύει αυτούς τους μετανάστες σε εμάς, αναφέρομαι στην Τουρκία, υπάρχει η κατασκευή του φράχτη, η οποία δεν έχει προχωρήσει. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα επιταχύνω και θα ολοκληρώσω. Υπάρχει η φύλαξη με ανθρώπινο προσωπικό της γραμμής του Έβρου, την οποία επίσης σημαντικά θα αυξήσουμε τους επόμενους μήνες, όπως και η βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων μας, εκτός από την ύπαρξη της FRONTEX, στους οποίους μπορούμε να ελπίζουμε, αν αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαροί στον χειρισμό της ροής μεταναστών». 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα κέντρα φιλοξενίας, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Όλες αυτές οι δομές είναι δομές ανθρωπιστικές. Είναι σωφρονισμού. Δεν είναι φυλακές. Από εκεί και πέρα ως προς τον ακριβή χώρο και τον ακριβή χαρακτήρα δεν είμαστε έτοιμοι να σας απαντήσουμε, εγώ τουλάχιστον. Αλλά ξαναλέω: αυτό που έχει σημασία δεν είναι αυτό. Είναι ότι ο Δήμος Αθηναίων δια του δημάρχου του αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες δομές πρέπει να υπάρχουν στον κάθε Δήμο, στην κάθε Περιφέρεια και δεν είναι δυνατόν να ελπίζουμε σε λύση του προβλήματος αν επιθυμούμε μεν τη λύση στα λόγια αλλά αρνούμαστε την δημιουργία των υποδομών στην περιφέρεια μας».

Μετάβαση στο περιεχόμενο