Συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό μου, Peter Szijjarto

Είχα τη μεγάλη χαρά να καλωσορίσω σήμερα στην Αθήνα τον Peter Szijjarto, τον Ούγγρο συνάδελφό μου, παρουσία και άλλων δύο υπουργών, του Υπουργού Τουρισμού του κ. Θεοχάρη και του Υπουργού Μετανάστευσης του κ. Μηταράκη.

Με τον Peter είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση επί μιας ευρείας θεματολογίας που κάλυψε τις διμερείς μας σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, αλλά και τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιοχής μας της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι δεδομένο ότι οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Ελλάδας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Βεβαίως πάντοτε, όπως συνηθίζω να λέω, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Ειδικά στον τομέα των επενδύσεων υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις ουγγρικών εταιρειών στην Ελλάδα, ενώ και η Ουγγαρία είναι ένας φιλικός χώρος για ελληνικές επενδύσεις.

Επίσης, εξετάσαμε την πορεία των μεγάλων ενεργειακών και συγκοινωνιακών έργων κοινού ενδιαφέροντος και συμφωνήσαμε για τη συνεργασία μας και για την ταχύτερη προώθησή τους. Η σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με την Βουδαπέστη αποτέλεσε σημείο της συζήτησής μας. Ελπίζω, Peter, ότι θα μπορέσουμε να το κουβεντιάσουμε και στην Κέρκυρα το Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό -ένα ζήτημα που είχες, αγαπητέ μου Peter, την ευκαιρία να το συζητήσεις και με τον Υπουργό Μετανάστευσης, τον. κ. Νότη Μηταράκη- είχα σήμερα την ευκαιρία να τονίσω ότι η επικείμενη αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου θα πρέπει να κινείται επί τη βάση της δίκαιης κατανομής των ευθυνών και των υποχρεώσεων.

Επίσης είχα την ευκαιρία να πω ότι η Ευρώπη, ως γνωστόν, είναι μία Ένωση αρχών. Οι αρχές εφαρμόζονται από τα μέλη, αλλά πρέπει να εφαρμόζονται και από τα υποψήφια μέλη. Το κράτος δικαίου και η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι συνώνυμα με την Ένωση και τα υποψήφια μέλη πρέπει αυτό να το γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι, λοιπόν, προϋπόθεση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση η συνυπογραφή των ανωτέρω.

Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι στην απόπειρα παράνομης εισόδου, τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, στην Ελλάδα μεταναστών οι οποίοι εξωθήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση από την Τουρκία, η Ελλάδα προστάτευσε την κυριαρχία και τις αρχές της Ευρώπης. Η απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τότε τον ανθρώπινο πόνο προκειμένου να πετύχει ανταλλάγματα από την Ευρώπη δεν πέτυχε. Μία τέτοια τακτική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ούτε από την Ελλάδα, ούτε βεβαίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα ήθελα να πω ότι η Ουγγαρία ήταν από τους πρώτους εταίρους που μας απέστειλαν ενισχύσεις και βοήθεια κατά τη διάρκεια των γεγονότων αυτών, γεγονός το οποίο εκτιμούμε ιδιαιτέρως και ευχαρίστησα τον Ούγγρο Υπουργό για αυτό και σήμερα.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανέπτυξα συνολικά τις αποσταθεροποιητικές για την περιοχή μας ενέργειες της γείτονός μας Τουρκίας. Και βέβαια, τις προκλήσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έχω εξηγήσει και έχω πει επανειλημμένως ότι τα όριά μας έχουν καταστεί απολύτως σαφή σε όλους. Οποιαδήποτε απόπειρα να παραβιαστούν τα νόμιμα δικαιώματά μας θα απαντηθεί με τον κατάλληλο τρόπο.
Επίσης, επαναλαμβάνω: η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του διαλόγου, είναι πάντοτε υπέρ της συνεννόησης με όλα τα κράτη, υπό μία βασική προϋπόθεση. Ότι ο διάλογος αυτός θα γίνει επί τη βάση κανόνων, των κανόνων του διεθνούς δικαίου, των κανόνων του δικαίου της θάλασσας, των κανόνων της καλής γειτονίας. Δεν θα γίνεται κάτω από απειλές. Δεν θα διεξάγεται κάτω από εκβιασμούς. Δεν θα διεξάγεται με καθημερινές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας. Υπ’ αυτούς τους όρους διάλογος δεν μπορεί να νοηθεί.

Επίσης, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η απόπειρα δημιουργίας παράνομων τετελεσμένων, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, παραδείγματος χάριν, δεν επηρεάζει τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Δεν μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο. Δεν μπορεί καν να αποτελέσει διαπραγματευτική αφετηρία. Τα ανύπαρκτα και τα παράνομα παραμένουν εσαεί παράνομα και ανύπαρκτα.
Αυτήν την πρακτική της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων τη γνωρίζουμε καλά και δεν την αποδεχόμαστε. Και παρακαλούμε, το γεγονός ότι δεν την αποδεχόμαστε και δεν πρόκειται να την αποδεχτούμε να καταστεί σαφές σε όσους θεωρούν ότι αυτό μπορεί να αποτελεί διαπραγματευτική τακτική.

Με τον Peter είχαμε ακόμα την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες μας και να συζητήσουμε για τα μέτρα για την άμβλυνσή τους. Όπως συζητήσαμε και για τον τουρισμό. Θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει αργότερα για τον τουρισμό και με τον Υπουργό Τουρισμού, τον κ. Θεοχάρη. Με το Μνημόνιο Κατανόησης που μόλις υπογράψαμε εκδηλώσαμε με τον πιο καθαρό τρόπο τις προθέσεις μας για την ενίσχυση και την προστασία του μεγάλου αριθμού των τουριστών που αμοιβαία επισκέπτονται και τις δύο χώρες μας.

Συζητήσαμε και για τα Δυτικά Βαλκάνια. Θα έχουμε την ευκαιρία ελπίζω να το συζητήσουμε ξανά και στην Κέρκυρα το φθινόπωρο.

Τέλος, συμφωνήσαμε για τον συντονισμό μας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σε θέματα που έχουν μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα και για την Ουγγαρία, για τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας, άλλες χώρες της περιοχής μας, στη σταθερότητα της οποίας έχουμε επενδύσει και οι δύο πολλά.

Αγαπητέ μου, Peter, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά για τη σημερινή σου επίσκεψη στην Αθήνα. Ήταν για εμένα μία πολύ μεγάλη χαρά να σε δεχθώ στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Αθήνα, στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο