Συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος σχετικά με το άρθρο 101
Την Τετάρτη 2 Απριλίου 2008 συνεδρίασε η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος η οποία, μεταξύ άλλων, συζήτησε την Αναθεώρηση του Άρθρου 101 που αφορά την ενίσχυση της νησιωτικότητας.Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
«Είναι βέβαιο ότι η ένταξη της ερμηνευτικής δήλωσης στο ίδιο το άρθρο, ενισχύει την κανονιστική δύναμη της συγκεκριμένης ρύθμισης η οποία έχει το εξής καλό: Καθιερώνει υποχρέωση του κράτους. Δεν είναι μέριμνα όπως λένε άλλα άρθρα. Η υποχρέωση μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και αγώγιμη αξίωση υπό προϋποθέσεις εφ’ όσον καθιερώνεται ρητά από το ίδιο το Σύνταγμα, πέραν βεβαίως της αυξημένης υποχρέωσης που δημιουργείται για το κράτος.
Η καινοτομία όμως αυτή συμπληρώνεται και από το ότι η ερμηνευτική δήλωση βελτιώνεται ως εδάφιο πλέον του άρθρου 101 σε δυο σημεία. Πρώτη βελτίωση, περιλαμβάνονται πλέον και οι ορεινές περιοχές. Δεύτερη βελτίωση είναι εκείνος ο άξονας ο οποίος σχετίζεται με τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχει δηλαδή αυτό το σύμπλεγμα νησιωτικότητας και ορεινών όγκων και από την άλλη η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινείται ο κοινός νομοθέτης που είναι η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που είναι υποχρεωτικό να συνδεθεί και με το άρθρο 24 δηλαδή με την αιειφόρο ανάπτυξη. Αυτό έχει τεράστια σημασία για τους ορεινούς όγκους, για τις νησιωτικές περιοχές, οι οποίες πρέπει να έχουν αυξημένη περιβαλλοντική προστασία, λόγω της ιδιαιτερότητας και του τεράστιου φυσικού κάλους το οποίο έχουν στο πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας.»
Επίσης, επιχειρηματολόγησε ιδιαίτερα υπέρ της Αναθεώρησης του Άρθρου ο Βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Αναστάσιος Καραμάριος, ο οποίος είπε τα εξής: «Άρα λοιπόν, σήμερα, οι συνάδελφοι με την αγωνία που νιώθουν όλοι οι νησιώτες που είμαστε σήμερα εδώ και που με έγγραφά τους, όπως ο κ. Δένδιας, ο κ. Κοσμίδης, ο κ. Βρούτσης και ιδιαίτερα ο κ. Δένδιας που από πολύ νωρίς επεσήμανε ότι κινδυνεύει να απολεσθεί η ευκαιρία αυτή της εντάξεως του Άρθρου 101 με την ερμηνευτική δήλωση, έχουν αυτήν την αγωνία που έχουμε σήμερα όλοι. Το να προσπαθήσω να πω περισσότερα για την αναγκαιότητα ένταξης αυτής της διατάξεως θα ήταν ματαιοπονία μπροστά σε τέτοιους αξιοτίμους κυρίους συναδέλφους και φυσικά το ίδιο το θέμα επείγει πράγματι να λυθεί.» Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα του εισηγητή του κ. Φώτη Κουβέλη, οποίος ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη συγκεκριμένη αναθεώρηση.
Χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης ανέφερε: «Πείθομαι όμως από αυτό που λίγο πριν μου είπε ο αξιότιμος συνάδελφος ο κ. Δένδιας ότι ρυθμίσεις οι οποίες αποσκοπούσαν στο να εξυπηρετήσουν τις νησιωτικές περιοχές όπως επί παραδείγματι το κριτήριο της εντοπιότητας για τη στελέχωση δημοσίων υπηρεσιών συνάντησε δυσκολίες από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον ευχαριστώ για την πληροφορία που μου έδωσε. Κατά συνέπεια διαπιστώνω ότι όντως είναι αναγκαίο, παρά τις προηγούμενες επισημάνσεις που έκανα, να περιληφθεί αυτή η ρύθμιση στο υπό αναθεώρηση άρθρο 101 του Συντάγματος τόσο για τις νησιωτικές περιοχές όσο και τις ορεινές περιοχές της χώρας, ακριβώς για την εξυπηρέτηση τέτοιων αναγκών σαν και αυτές που καταγράφονται στην αρνητική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.»
Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας στην τοποθέτησή του ανέφερε, μεταξύ άλλων:«Καταρχήν οφείλω να διατυπώσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Εισηγητή του Συνασπισμού κ. Κουβέλη, διότι δέχθηκε τελικά να υπερψηφίσει το Άρθρο 101, την ειδική πρόβλεψη για τις νησιωτικές –και όπως εισάγεται τροποποιημένη- και τις ορεινές περιοχές. Ιδίως τον ευχαριστώ, διότι δέχθηκε και το σκεπτικό πίσω από την τροποποίηση και το ανέφερε ρητά. Ανέφερα πριν ένα παράδειγμα στον κ. Κουβέλη και θα μου επιτρέψετε να το αναφέρω και στην Αίθουσα για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε από τη μη ειδική πρόβλεψη. Είναι ένα παράδειγμα που αφορά το Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Στους διαγωνισμούς του συγκεκριμένου Νοσοκομείου είχα ζητήσει να υπάρξει πρόβλεψη εντοπιότητας. Η συζήτηση, η οποία έγινε, κατέληξε στο ότι μια τέτοια πρόβλεψη θα προσέκρουε σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εφόσον υπήρξε προσβολή. Υπάρχει άλλωστε σωρεία αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του συγκεκριμένου θέματος. Δεν υπάρχει λόγος να τις αναφέρω εδώ. Τι έγινε τελικά; Προκηρύχθηκαν πενήντα πέντε θέσεις. Εκ των πενήντα πέντε θέσεων που προκηρύχθηκαν, σε διάστημα τεσσάρων ετών, κατελήφθησαν τελικά οι είκοσι μία. Οι υπόλοιπες τριάντα τέσσερις δεν έχουν καλυφθεί μέχρι σήμερα και έναντι αυτών των θέσεων υπάρχουν εκατόν δέκα εννέα αρνήσεις.
Αντίστοιχα, υπάρχει τοπικό έμψυχο δυναμικό το οποίο θα ήταν ευτυχές να καταλάβει αυτές τις θέσεις, τις οποίες προφανώς ουδείς άλλος θέλει. Όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε και έχουμε ένα νοσοκομείο το οποίο λειτουργεί με τεράστια κενά, με αυτοθυσίες του προσωπικού, γιατί; Γιατί η έννομη τάξη της χώρας δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες μιας νησιωτικής περιοχής, η οποία επιτέλους δεν είναι και από τις πιο απομακρυσμένες. …Και βεβαίως εδώ είναι τεράστιες οι ευθύνες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία ενώ αναγνώρισε την ανάγκη της διάταξης, επειδή και η ίδια η Αξιωματική Αντιπολίτευση την περιέλαβε στις προτάσεις που κατέθεσε, όμως είναι απούσα και δεν την ψηφίζει. Οδηγεί σε αμφισβήτηση το εάν και κατά πόσο πρέπει αυτή η διάταξη να ψηφιστεί ή όχι, και στην προσπάθεια μάλιστα να καλύψει το πολιτικό κόστος της αποχώρησης, διατυπώνει και ανόητες απόψεις πλέον, η ίδια η Αξιωματική Αντιπολίτευση δια των Βουλευτών της που κατέθεσε τέτοια διάταξη, υπέρ της μη χρησιμότητας της διάταξης.
Εν πάση περιπτώσει, ειλικρινά και από το Βήμα αυτό απευθύνω έκκληση για την ψήφιση της διάταξης του άρθρου 101 ως εισάγεται. Ευχαριστώ θερμά και τους υπόλοιπους Βουλευτές των νησιωτικών περιοχών για την τεράστια προσπάθεια που κάνουν γι’ αυτό.» Σημειώνεται ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος επιφυλάχθηκε να διατυπώσει την θέση του στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής. Εφόσον αυτή είναι θετική, το Άρθρο 101 του Συντάγματος θα αναθεωρηθεί, αφού εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες 180 ψήφοι.