Συνέντευξη στα Νέα και στον δημοσιογράφο Μάνο Χαραλαμπάκη

Υπόθεση Νovartis. Επιχειρείται σπίλωση πολιτικών προσώπων και αντιπάλων της κυβέρνησης;

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση διέγνωσε την υπόθεση σαν «ευκαιρία» σπίλωσης πολιτικών της αντιπάλων. Επιχείρησε εσκεμμένα να προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη μεταξύ υπαρκτών περιστατικών που αφορούν τη συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία – για τα οποία όντως χρειάζεται διερεύνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης – και καταφανέστατων μεθοδεύσεων, προκειμένου να βλάψει κόμματα της αντιπολίτευσης. Και είναι η κυβέρνηση που φέρει ακέραια την ευθύνη για την οπισθοδρόμησης της πολιτικής ζωής της χώρας στην πρακτική της «ανθρωποφαγίας». Είναι αυτονόητο βεβαίως, ότι αν όλη αυτή η επιχείρηση συκοφάντησης πέσει στο κενό, η υπόθεση θα εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

-Ναι αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόθεσή της είναι η διερεύνηση ενός μεγάλου διεθνούς σκανδάλου…

Ουδείς έχει αντίρρηση στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, όπως έχει διακηρύξει επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό πρέπει να γίνει όμως από τη Δικαιοσύνη, με τον τρόπο που προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας, χωρίς παρεμβάσεις και υποδείξεις από την κυβέρνηση, χωρίς παραβίαση των δικονομικών κανόνων και χωρίς δηλώσεις Υπουργών που αμφισβητούν το βασικό δόγμα του δικαίου κάθε δημοκρατικής χώρας, ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

– Σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια μετά από 22 χρόνια, αύξηση παραβιάσεων στο Αιγαίο, προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία. Έχει μερίδιο ευθύνης η κυβέρνηση;

Η προκλητική στάση του Τούρκου Προέδρου απέναντι στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο τα τελευταία χρόνια και ξεπερνά πλέον ακόμη και τις προκλήσεις του προγενέστερου («κεμαλικού») καθεστώτος της γειτονικής χώρας. Παραμένει ακατανόητο όμως το γιατί προσκάλεσε τον κ. Ερντογάν η κυβέρνηση της χώρας μας και του έδωσε την ευκαιρία να διατυπώσει τις αξιώσεις του επί ελληνικού εδάφους! Όπως είναι ακατανόητο το γιατί δέχθηκε με την θέλησή της η ελληνική κυβέρνηση να καταστεί «όμηρος» της Τουρκίας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, κατ’ αρχήν με το άνοιγμα των συνόρων και με τη συμφωνία της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε. χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις και εγγυήσεις. Λυπούμαι να πω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χαρακτηρίζεται από την ίδια πλήρη διαχειριστική ανεπάρκεια που διαπιστώνεται σε όλους τους κρίσιμους τομείς – από την Οικονομία μέχρι τη Δημόσια Ασφάλεια – και στα ζητήματα που αφορούν την εθνική ακεραιότητα της χώρας.

-Στο Σκοπιανό πάντως παρά την απαισιοδοξία της ΝΔ φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα για λύση. Η δική σας εκτίμηση;

Το ζήτημα δεν είναι να υπάρξει απλώς λύση, αλλά τι είδους λύση θα είναι αυτή και αν θα είναι βιώσιμη. Η ελληνική κυβέρνηση άλλωστε εφάρμοσε λανθασμένη τακτική και σε αυτή τη διαπραγμάτευση, ξεκινώντας με άμεσες υποχωρήσεις στο ζήτημα της ονομασίας και αναμένοντας να εφαρμοστούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αργότερα. Ο στόχος μας πάντως πρέπει να είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με τα Σκόπια, ώστε να επικεντρωθεί η μεριμνά μας στις εξ ανατολών απειλές. Αυτό δεν σημαίνει λύση άνευ όρων, αλλά πρέπει να θυμίσω ότι εμείς έχουμε άμεσο εθνικό συμφέρον στην ύπαρξη των Σκοπίων, ως κράτους στα βόρεια σύνορά μας.

-Τα συλλαλητήρια έχουν παίξει κάποιο ρόλο στη διαπραγμάτευση;

Δεν έχει αλλάξει η γνώμη μου, με βάση την εμπειρία του όχι και πολύ μακρινού παρελθόντος, ότι τα συλλαλητήρια δεν εξυπηρετούν στη χάραξη ρεαλιστικής και εθνικά επωφελούς εξωτερικής πολιτικής. Σέβομαι όμως όσους συμμετείχαν σε αυτά, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία ούτε «όχλος» ήταν – όπως τους χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός – ούτε «ακραίοι». Υπάρχει οξύτατη ταπείνωση στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας που οδηγεί σε συναισθηματικές αντιδράσεις τις οποίες πρέπει να κατανοήσουμε.

-Πανηγυρίζει πρόωρα η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση και το τέλος των Μνημονίων;

Εύχομαι πραγματικά να μην αποτελεί προοίμιο για τον κίνδυνο «ατυχήματος» κατά την απόπειρα εξόδου στις αγορές, η ψυχρολουσία με την αναστολή της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δις ευρώ, παρά τους προκαταβολικούς πανηγυρισμούς. Όπως εύχομαι να είναι πλήρως προετοιμασμένο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το εγχείρημα, ώστε να μην επιβαρυνθεί με υπέρογκα επιτόκια η χώρα. Τα περί «καθαρής» εξόδου βέβαια θυμίζουν ανέκδοτο όταν είναι γνωστές οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση για λογαριασμό και των… επόμενων και ενώ η οικονομία της καθημερινότητας παραμένει βυθισμένη στην κρίση, όπως έδειξαν και τα στοιχεία για αύξηση της ανεργίας τον Ιανουάριο του 2018.

-Θα έχουμε εκλογές πριν την ώρα τους;

Ως προς την υλοποίηση των λεγομένων του Πρωθυπουργού, σας υπενθυμίζω τις διαβεβαιώσεις του το καλοκαίρι του 2015, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ότι δεν θα γίνουν εκλογές, στις οποίες όμως προσέφυγε λίγες εβδομάδες αργότερα! Είναι πασιφανές ότι ο κ. Τσίπρας, με έναν συνδυασμό σκανδαλολογίας και παροχών θα επιδιώξει να μειώσει τη μεγάλη «ψαλίδα» που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και να προσφύγει στις κάλπες σε χρόνο που θεωρεί ότι τον εξυπηρετεί. Όμως επειδή δεν υπάρχει αντιστροφή του πολιτικού κλίματος είναι αναγκασμένος να τηρεί στάση αναμονής. Αλλά όσο καθυστερεί, τα προβλήματα της χώρας επιδεινώνονται.

-Η ΝΔ επιμένει για την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση πώλησης των βλημάτων στη Σ. Αραβία; Υπάρχουν πλευρές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης;

Σαφώς και επιμένουμε ως ΝΔ στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Υπό τα νέα δεδομένα της δικογραφίας, η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει τα δέοντα για τον Υπουργό της και να συναινέσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι αδιανόητο η ΝΔ να συμφωνεί στη σύσταση Προανακριτικής για βουλευτές της που αναφέρονται στη δικογραφία της Novartis και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην πράττουν το ίδιο για τη σύσταση Εξεταστικής σχετικά με τον κ. Καμμένο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο