Συνέντευξη στη διαδικτυακή εκπομπή «Meeting point» του «Newsbomb» και τη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη

Κα ΤΡΕΜΗ:
Κυρίες και κύριοι, γεια σας. Παρακολουθείτε το «Meeting Point» του «Newsbomb» με καλεσμένο μας τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Νίκο Δένδια, υποψήφιο Βουλευτή στο Νότιο Τομέα Αθηνών.
Καλώς ήρθατε και ευχαριστούμε για τη φιλοξενία. Μάλλον θα πρέπει εσείς να μου πείτε «καλώς ήρθατε», μια και είμαι στο χώρο σας.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Και εγώ ευχαριστώ για την ευκαιρία και βέβαια, ο χώρος είναι ο χώρος του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή του Έλληνα πολίτη.

Κα ΤΡΕΜΗ:

Πως αποφασίσατε να μετοικήσετε από την Κέρκυρα στο Νότιο Τομέα;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Να σας πω. Δεν ήταν εύκολο. Γιατί μετοίκησα στην ενιαία Β΄ Αθηνών βέβαια, αλλά ο λόγος που αισθάνθηκα ότι δεν μπορώ πια να εκπροσωπώ την «πατρίδα» μου, έχει να κάνει με το ότι υπήρξα για δύο δύσκολα χρόνια Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπως ήταν η ονομασία τότε.
Οι συνθήκες άσκησης τότε της Υπουργίας μου δεν επέτρεπαν να πατήσω στην Κέρκυρα για δύο χρόνια. Είχα αποκοπεί τελείως από την καθημερινότητα και από τον τόπο μου.
Άρα, δεν είχε καμία έννοια να διεκδικώ την έδρα, έστω και αν θεωρώ ότι αν είσαι Υπουργός, οι πιθανότητες εκλογής σου σε ένα νομό είναι αυξημένες. Όμως το θέμα δεν ήταν αυτό.
Δεν μπορούσα πια να κάνω τη δουλειά σωστά του Βουλευτή της συγκεκριμένης Περιφέρειας. Ο Βουλευτής της Περιφέρειας έχει και έναν οιονεί αυτοδιοικητικό ρόλο. Πρέπει να ασχολείσαι με τα έργα, να τα «τρέχεις» εσύ ο ίδιος, να πηγαίνεις στους Υπουργούς για τα έργα της Περιφέρειάς σου.
Αυτό δεν γινότανε εκείνη την εποχή που θυμίζω ήταν σε έξαρση το μεταναστευτικό, ήταν σε έξαρση η τρομοκρατία και ήταν σε έξαρση η Χρυσή Αυγή.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Και γιατί Νότιος Τομέας;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Νότιος Τομέας, γιατί; Όταν διχάστηκε η Β΄ πια, γιατί θεωρούσα, θεωρώ και νομίζω ότι και η ζωή το έχει αποδείξει, ότι είναι το πιο υποσχόμενο κομμάτι της παλιάς Β΄ Περιφέρειας. Είναι το κομμάτι που βλέπει προς τη θάλασσα. Από την άλλη έχει το καλό της ετερογένειας ως προς το ποιοι κατοικούν εκεί. Δεν απευθύνεσαι σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας. Απευθύνεσαι σε μία κοινωνία με πλήρη διαστρωμάτωση. Έτσι έχεις αίσθηση των προβλημάτων σε όλο το μέγεθός του.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Γιατί εκτός από Καβούρι, υπάρχει και το Μοσχάτο.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Βεβαίως, υπάρχει και το Μοσχάτο και ο Ταύρος και είναι και πολύ ενδιαφέρουσες περιοχές παρεμπιπτόντως. Η βιομηχανική αρχιτεκτονική που υπάρχει στο Μοσχάτο και στον Ταύρο είναι εκπληκτική.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Εκλογές. Πλήρως κατανοητό ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία. Αν όμως η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών υποδείξει συμμαχικές κυβερνήσεις, εσείς η Νέα Δημοκρατία, με ποιον θα συνεργαστείτε από τη στιγμή απ’ ότι παρακολουθούμε τουλάχιστον έχουνε διαρραγεί όλες οι γέφυρες προς πάσα κατεύθυνση.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ναι. Να σας πω. Αυτή είναι η πιο «πονηρή» ερώτηση που μου κάνουν διαρκώς. Ήμουνα βέβαιος, ότι την ερώτηση θα μου την κάνατε και εσείς.
Εάν εμείς, όταν απευθυνόμαστε στο εκλογικό Σώμα και παρεμπιπτόντως απευθυνόμαστε με μία συνολική πρόταση. Η πρόταση έχει τμήμα που αφορά τον εκλογικό νόμο. Εμείς λέμε ενισχυμένη αναλογική.
Τμήμα που αφορά το κόμμα. Εμείς λέμε Νέα Δημοκρατία. Τμήμα που αφορά τον Πρωθυπουργό, εμείς λέμε ο νυν Πρωθυπουργός, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.
Εάν εμείς οι ίδιοι διαρρήξουμε την πρότασή μας προτείνοντας και εναλλακτικά σενάρια, εάν η πρότασή μας δεν γίνει δεκτή ως υποβάλλεται στο εκλογικό σώμα, στην πραγματικότητα υποσκάπτουμε εμείς την πρόταση που καταθέτουμε.
Άρα, θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά δεν πρέπει να μπει σε καμία συζήτηση σεναρίων. Πρέπει να καταθέσει την πρότασή της και να ζητήσει την αποδοχή της.
Εάν η αποδοχή της απαιτεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις; Εντάξει, μπορεί. Αλλά, αυτή είναι η πρότασή της.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Δεν αναφέρομαι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά στο ύφος της προεκλογικής εκστρατείας και τα όσα εκατέρωθεν ανταλλάσσονται και αυτό με έναν τρόπο δημιουργεί το ερώτημα, πως την επόμενη μέρα ακόμα και σε περίπτωση πέστε, οριακής αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. Θα υπάρξει η απαραίτητη κοινωνική και πολιτική συνοχή για να ληφθούν αποφάσεις που είναι μπροστά μας και είναι δύσκολες.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα μου επιτρέψετε κατ’ αρχήν, την απάντηση να βγάλω από το κομμάτι της ερώτησης που λέει «οριακή».

Κα ΤΡΕΜΗ:
Ναι, εντάξει. Σας το είπα ως σενάριο.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εγώ είμαι υποχρεωμένος να επαγγέλλομαι μια μεγάλη, ισχυρή αυτοδυναμία.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Κύριε Υπουργέ, σας το είπα ως σενάριο.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Το ξέρω.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Για να αναδείξω τη σημασία και την αξία της κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Το καταλαβαίνω απολύτως. Θα μου επιτρέψετε να σας δώσω κατ’ αρχήν, μία απάντηση όσον αφορά τον τομέα της ευθύνης που εμένα μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός.
[…] Όσον αφορά τα εξωτερικά θέματα, ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαι εξαιρετικά περήφανος, είναι γιατί αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν υπήρξαν στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, οι συνήθεις διχαστικές αντεγκλήσεις που χαρακτηριστικό διαχρονικό από το 1822 λίγο μετά την επανάσταση

Κα ΤΡΕΜΗ:
Και πού οφείλεται αυτό;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Οφείλεται κατ’ αρχήν, ..

Κα ΤΡΕΜΗ:
Στην ωριμότητα των κομμάτων ή στη δική σας ικανότητα;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δεν θα έλεγα στη δική μου ικανότητα, δεν υπερβάλλω ποτέ για τις ικανότητές μου. Νομίζω στη διαρκή ενημέρωση των κομμάτων και στη σαφή αντίληψη, μπορεί να την πει κανείς, ωριμότητα του συνόλου σχεδόν του πολιτικού σκηνικού, ότι είναι πολύ κρίσιμα τα θέματα για να μας επιτρέπεται ο δημόσιος διχασμός και η δημόσια αντέγκληση σε επίπεδο «προδότης», «μειοδότης».

Κα ΤΡΕΜΗ:
Ενημέρωση, άρα άλλη διαχείριση. Το κρατάω. Διαρκής ενημέρωση, αλλά άλλη διαχείριση.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Νομίζω ότι στα εξωτερικά θέματα είναι απαραίτητη η ενημέρωση των πάντων. Και γιατί αυτό; Διότι σε όλα τα άλλα θέματα η εναλλαγή κυβερνήσεων μπορεί να επιτρέψει πλήρη αλλαγή πολιτικής.
Στα διεθνή αυτό δεν μπορεί να γίνει. Εγώ υπέγραψα δύο Συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Αμυντικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν αύριο το πρωί.
Η Ελλάδα δεσμεύεται από την υπογραφή του εκάστοτε Υπουργού Εξωτερικών. Άρα, η εξασφάλιση ενημέρωσης και μιας – κατά το δυνατόν – μεγαλύτερης συναίνεσης του συντριπτικού τμήματος του πολιτικού σκηνικού, είναι απαραίτητο στοιχείο.
[…]

Κα ΤΡΕΜΗ:
Πάντως, εγώ εξακολουθώ να έχω την απορία. Πώς θα βρεθεί κοινός τόπος, είτε μιλάμε για συμμαχική κυβέρνηση, είτε για υποστήριξη δύσκολων αποφάσεων μίας κυβέρνησης, έστω και όχι οριακής πλειοψηφίας όταν παρακολουθούμε από το πρωί ίσα με το βράδυ αυτό το απίστευτο ξεκατίνιασμα, επιτρέψτε μου την έκφραση.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Λίγο βαριά η έκφραση. Εγώ αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι ελπίζω ότι σιγά – σιγά και όπως πάμε προς τις εκλογές θα αναστρέψουμε τον κανόνα της όξυνσης και θα πάμε προς εξομάλυνση.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Είστε έμπειρος νομικός. Ποια είναι η γνώμη σας για την επιχειρηματολογία του κυρίου Ρίζου ως προς το μπλόκο Κασιδιάρη; Γιατί ο τέως Πρόεδρος του ΣτΕ είπε ρητά και κατηγορηματικά ότι πρόκειται για αντισυνταγματική ρύθμιση.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κατ’ αρχήν, ο Σωτήρης Ρίζος υπήρξε και είναι φίλος μου, άρα και επίσης υπολήπτομαι απολύτως τις απίστευτες νομικές του γνώσεις. Ανήκει σε μία γενιά η οποία επίσης πήγε πολύ μπροστά τις διατάξεις και τη νομολογία για την προστασία του περιβάλλοντος. Άρα υπολήπτομαι απολύτως την νομική του επιχειρηματολογία.
Φοβάμαι όμως ότι αδικούμε το θέμα, αν το μετατρέψουμε σε μία νομική συζήτηση. Εδώ το ερώτημα που εγώ θέτω, είναι σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα πολιτικό επίπεδο. Και το ερώτημα που θέτω και απαντώ, είναι, πρέπει στο πλαίσιο των επιλογών τής Ελληνικής κοινωνίας να υπάρχει νεοναζιστικό μόρφωμα, ναι ή όχι;
Και η απάντησή μου είναι ένα κάθετο όχι. Τώρα, το πώς αυτό θα γίνει με συνταγματική και νομοτεχνική επάρκεια, αυτό υπερβαίνει κατά πολύ το ρόλο του Υπουργού Εξωτερικών. Έχει να κάνει με το πώς ο καθένας αντιλαμβάνεται τα πράγματα.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Πάντως επιστρέφοντας στο σκέλος της νομικής συζήτησης ή του νομικού ζητήματος τέλος πάντων, δεν είναι άσκοπο να το εξαντλεί κανείς, με την έννοια την εξής. Αν, λέω αν, κριθεί αντισυνταγματική ης συγκεκριμένη ρύθμιση, με μία προσφυγή σε Εθνικό Δικαστήριο η στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αυτό δημιουργεί και κίνδυνο ακυρότητας συνολικά της διαδικασίας. Άρα είναι ένα θέμα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δεν διαφωνώ μαζί σας ότι τυχόν ανατροπή μιας διάταξης δημιουργεί παρεπόμενα πολύ σοβαρά ζητήματα. Λέω απλώς, ότι η νομοτεχνική επάρκεια της διάταξης και η συμβατότητά της με το Σύνταγμα της χώρας, είναι κάτι που εκφεύγει των καθηκόντων μου ως Υπουργού Εξωτερικών και της συγκεκριμένης τοποθέτησής μου.
Εγώ ερωτήθηκα σε πολιτικό επίπεδο. Σε πολιτικό επίπεδο έδωσα την απάντηση. Τα νομικά, για να το πούμε έτσι πιο «λαϊκά», αφορούν κάτι που είναι εκτός της συζήτησης που εγώ θα διεξήγαγα.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Πάμε στα ελληνοτουρκικά. 63 άκαρπες διερευνητικές επαφές σε βάθος περίπου 20ετίας. Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση – συνέντευξη που δώσατε στον Απόστολο Μαγγηριάδη, αναγνωρίζετε το πρόβλημα και λέτε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η διαδικασία.
Λέτε, επίσης, ότι αν η Τουρκία αποδεχθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, θα μπορούσε να διασφαλίσει την επικοινωνία της με τη θάλασσα. Τι σημαίνει αυτό, κύριε Υπουργέ;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα σας πω. Κατ’ αρχάς, ευχαριστώ για την καλοσύνη σας να ενδιαφερθείτε για το τι είπα.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Είναι η δουλειά μου, ξέρετε, έτσι και αλλιώς.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ναι, ναι. Λέω το εξής. Καταρχάς, νομίζω οποιοσδήποτε θα προσυπέγραφε αυτό που είπα για τους 63 γύρους. Δηλαδή σε 63 απέτυχες, θα τα καταφέρεις στον 64ο με τους ίδιους κανόνες και με την ίδια ατζέντα; Η πιθανότητα, μακάρι, αλλά είναι πάρα πολύ μικρή. Άρα, πρέπει λίγο να δεις πως θα μπορούσε αυτό το πράγμα να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.
Το δεύτερο είναι ότι η Τουρκία έχει έναν φόβο. Εμείς δεν το καταλαβαίνουμε διότι δεν έχουμε την πρόθεση. Εμείς οι Έλληνες. Αλλά η Τουρκία έχει έναν φόβο. Ποιος είναι ο φόβος της; Ο φόβος της είναι ότι η Ελλάδα σχεδιάζει – δυνάμει – τον αποκλεισμό της από τη θάλασσα. Δηλαδή τη δημιουργία ενός δικτύου ελληνικών χωρικών υδάτων που δεν θα επιτρέπει στην Τουρκία να έχει επαφή με την ανοιχτή θάλασσα.
Αυτό πόρρω απέχει από τις σκέψεις οποιουδήποτε μέσα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα ή οποιουδήποτε στοιχειωδώς σοβαρού. Δηλαδή η Ελλάδα και να μπορούσε να το κάνει αυτό, δεν θα το έκανε ποτέ, διότι αυτό θα ήταν η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να οδηγήσει κάποια στιγμή τις δυο χώρες σε πόλεμο.
Επίσης, η Ελλάδα είναι μια χώρα που στην πραγματικότητα έχει το μεγαλύτερο εμπορικό ναυτικό στον κόσμο, έστω και αν έχουν άλλες σημαίες.
Άρα, το άνοιγμα των θαλασσίων οδών και η επικοινωνία είναι πολύ σημαντικά.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Πρόβλημα και στη ναυσιπλοΐα τεράστιο. Να σας πω την αλήθεια, εκεί ακριβώς πήγε το μυαλό μου, δηλαδή στα χωρικά ύδατα. Και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, αν θα ήταν μια λύση τα κλιμακωτά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και δεν είναι και καινούργια πρόταση, ως ιδέα είχε υπάρξει στο τραπέζι και είχε και προχωρήσει κιόλας επί των ημερών προηγούμενης κυβέρνησης, πριν από πολλά χρόνια βέβαια.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Να σας πω, καταρχήν, τα χωρικά ύδατα καθ’ εαυτά δεν απειλούν, υπό την έννοια ότι, βεβαίως, υπάρχει καθεστώς ελεύθερης διέλευσης κλπ. Περισσότερο αυτό που εγώ θα ήθελα να γίνει, είναι να γίνει κατανοητό και πιστευτό από την τουρκική πλευρά ότι η Ελλάδα δεν θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από τη θάλασσα.
Και από εκεί και πέρα, να βρούμε τρόπους με τους οποίους αυτό το αρχικά αποδεκτό μπορεί να υλοποιηθεί. Τα 12 μίλια είναι δικό μας δικαίωμα.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Ναι, είναι κυριαρχικό δικαίωμα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Η UNCLOS, γιατί θέλω να είμαι και πάντα ακριβής, δεν μας δίνει 12 μίλια, μας δίνει μέχρι 12 μίλια. Αυτή είναι η διατύπωση της UNCLOS.
Η Ελλάδα τι λέει; Μπορούμε, καταρχήν, να αποδεχθούμε για τη διαφορά μας ότι το νομικό πλαίσιο που πρέπει να συζητηθεί η διαφορά μας είναι η UNCLOS; Η Τουρκία αυτή τη στιγμή το αρνείται. Πρέπει να το αποδεχθεί, δεν γίνεται αλλιώς.
Εάν δεν αποδεχθεί το πλαίσιο, από εκεί και πέρα, η συζήτηση δεν μπορεί να συνεχίσει. Εάν αποδεχθεί το πλαίσιο, έστω και σε όχι ανοιχτή συζήτηση, μπορούμε στο πλαίσιο αυτό, σας διαβεβαιώ, να βρούμε λύσεις για οποιαδήποτε λογική απαίτηση της Τουρκίας.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Θα πρέπει η Τουρκία να αποδεχθεί το πλαίσιο, θα πρέπει φαντάζομαι να κάνει και άλλες κινήσεις, όπως το casus belli ή το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Όμως..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Μα, η αποδοχή του πλαισίου αναιρεί αμέσως το τουρκολιβυκό, παύει να υπάρχει ως νομική κατασκευή.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Ναι, αλλά κοιτάξτε να δείτε όμως, ας πούμε ότι το αποδέχεται η Τουρκία. Πώς θα πάμε στη Χάγη; Πώς θα υπολογίσουμε δηλαδή την υφαλοκρηπίδα αν δεν έχουμε χωρικά ύδατα; Πάλι στο ίδιο τέλμα επιστρέφουμε.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα σας πω, δεν έχει έννοια on camera, έστω και σε μια συζήτηση του επιπέδου που εσείς διεξάγετε, να εναποθηκεύσω την πιθανότητα μιας σοβαρής προσέγγισης με μια σοβαρή Τουρκία, αν υπάρξει, μετά τις εκλογές.
Μπορώ όμως να σας πω πια με την εμπειρία των 4 χρόνων, και σας το λέω ειλικρινά, απίστευτων ωρών μελέτης και συζητήσεων πάνω στην ελληνοτουρκική διαφορά. Μπορώ να σας πω ότι έχω την πεποίθηση ότι με μια λογική Τουρκία, με μια Τουρκία δηλαδή που ψάχνει πραγματικά λύσεις με την Ελλάδα και όχι με μια Τουρκία που διεκδικεί κυριαρχία επί του μισού Αιγαίου, με μια Τουρκία που ψάχνει λύση με την Ελλάδα, λύση μπορεί να βρεθεί.
Και, επίσης, είμαι απολύτως πεπεισμένος και γνωρίζω ότι υπάρχει τμήμα του βαθέως τουρκικού κράτους που βλέπει τα πλεονεκτήματα που θα είχε μια λύση της ελληνοτουρκικής διαφοράς.
Είναι πλειοψηφικό; Δεν το ξέρω. Τί πιθανότητες δίνω; Όχι πάρα πολλές, γιατί συνήθως επικρατούν πάντα ακραίες σκέψεις και ακραία στοιχεία και από τις δυο πλευρές. Φοβούμαι, λοιπόν, ότι στην Τουρκία μπορεί να φτάσουμε εκεί. Αλλά τί λέω, θα ήταν εγκληματικό να μην το δοκιμάσουμε.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Εγώ, πάντως, σας ρώτησα, αν καταλαβαίνω καλά, ότι το θέμα των χωρικών υδάτων είναι, και μεταξύ άλλων, στον πυρήνα αυτής της συζήτησης.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Για την τουρκική πλευρά..

Κα ΤΡΕΜΗ:
Για εμάς, αν το αναγνωρίζουμε.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα σας πω, θα σας το απαντήσω, θα μπορούσα να υπεκφύγω και να σας πω κάτι άλλο. Για την τουρκική πλευρά, η επέκταση των χωρικών υδάτων σε όλο το Αιγαίο στα 12 μίλια έχει ονομαστεί «casus belli». Αυτό δείχνει πόσο είναι κεντρικός φόβος του τουρκικού συστήματος.
Το ερώτημα που τίθεται στην ελληνική πλευρά είναι χωρίς να απεμπολήσει τον πυρήνα αυτού του δικαιώματος, μπορεί να εξηγήσει στην Τουρκία γιατί με την UNCLOS και με τα 12 μίλια μπορεί να έχει την επικοινωνία με την ανοιχτή θάλασσα, την οποία θα μπορούσε να έχει οποιοδήποτε παράκτιο κράτος;
Εγώ πιστεύω ότι αυτή η άσκηση επί χάρτου μπορεί να λυθεί.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Μάλιστα. Τώρα βλέπουμε όμως τις τελευταίες ημέρες, παρά το γεγονός ότι διάγουμε γενικά μια περίοδο που η ένταση έχει πέσει κατακόρυφα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βλέπουμε όμως κάτι ξεπετάγματα. Δηλαδή από Cavusoglu αμφισβήτηση κυριαρχίας ελληνικών νησιών, αυτό το σποτάκι Erdogan με τη Θράκη και τα νησιά μας, κάποια από τα νησιά μας καλυμμένα με την ημισέληνο.
Πώς τα αξιολογείτε και τί απαντάτε κιόλας, γιατί είναι και τα δύο – παρεμπιπτόντως και συμπτωματικά – θέματα που άπτονται της εδαφικής ακεραιότητας.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Να σας πω, καταρχήν δεν πρόκειται η Ελλάδα να δεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ, το έχουμε πει δεκαπέντε χιλιάδες φορές.
Εγώ τι δεν θα ήθελα; Δεν θα ήθελα μέσα στο πλαίσιο της αυτονόητης εσωτερικής προεκλογικής όξυνσης στην Τουρκία, γιατί μην ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος Erdogan διεξάγει αγώνα πολιτικής επιβίωσης, για πρώτη φορά στη ζωή του είναι τόσο πιεσμένος και το κόμμα του, το ΑΚΡ. Δεν θα ήθελα, λοιπόν, ατζέντες εσωτερικής πολιτικής ζωής να τις μεταφέρω στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Άρα, είμαι πολύ προσεκτικός να διαβάσω σωστά το τι λέγεται για το δικό του ακροατήριο και το τι στέλνεται ως μήνυμα σε εμάς.

Από εκεί και πέρα, το Υπουργείο Εξωτερικών πήρε ξεκάθαρη θέση για οποιαδήποτε πρόκληση ή αμφισβήτηση, αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό με κανέναν τρόπο.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Ποια είναι η γνώμη σας και ποια είναι η σχέση σας με τον Tayyip Erdogan; Καταλαβαίνω ότι τον συγκίνησε η κίνησή σας, το γεγονός δηλαδή ότι επισκεφτήκατε μαζί με τον κύριο Cavusoglu τις πληγείσες περιοχές στη γειτονική χώρα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ήταν, νομίζω, πάντα καλή. Ακόμα και τις στιγμές της μεγαλύτερης όξυνσης. Δεν έχει νόημα να σας αναφέρω συγκεκριμένα επεισόδια, όμως μου έχει φερθεί πάντοτε και του έχω φερθεί με σεβασμό και ευπρέπεια.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Αλβανία, τί γίνεται με το συνυποσχετικό; Θα ξεκολλήσει κάποια στιγμή;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Μάλιστα, θα ξεκολλήσει.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Πότε, με το καλό;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα ξεκολλήσει. Νομίζω πολύ πιο σύντομα από ότι νομίζουμε. Η ιστορία με την καταρχήν συμφωνία με την Αλβανία είναι κάτι για το οποίο εγώ είμαι εξαιρετικά ευτυχής. Θα μπορούσα να πω και υπερήφανος.
Η Αλβανία συμφώνησε επί της αρχής, και εδώ πρέπει να βάλουμε όνομα, ο Edi Rama συμφώνησε επί της αρχής αυτό ακριβώς το οποίο προτείνουμε στην Τουρκία. UNCLOS, δικαιώματα των νησιών, 12 μίλια, υφαλοκρηπίδα, Χάγη.
Το πώς θα εξειδικευτεί στο συμφωνητικό για τη Χάγη αυτό είναι ζητούμενο, θα πρέπει να δούμε το πλαίσιο της εξουσιοδότησης που θα δώσει στην κυβέρνηση Rama ο Αλβανός Πρόεδρος. Αλλά επί της αρχής, η συμφωνία είναι μια εξαιρετική συμφωνία και μια συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για την Τουρκία.
Γιατί μην ξεχνάμε ότι ο Edi Rama είναι στενός φίλος του Προέδρου Erdogan. Η Αλβανία είναι φίλη χώρα της Τουρκίας. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να είναι και φίλη χώρα της Ελλάδος, το ίδιο φίλη χώρα και της Ελλάδος. Δεν το θεωρώ παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.
Αλλά η Αλβανία συμφώνησε, η φίλη της Τουρκίας Αλβανία συμφώνησε ακριβώς επ΄ αυτού του οποίου προτείνουμε στην Τουρκία. Αυτό, νομίζω, μπορεί να καθησυχάσει και το βαθύ τουρκικό κράτος ως προς τις προθέσεις μας.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Κοσσυφοπέδιο, δυο ζητήματα. Ξεκινώ από το πιο πρόσφατο, για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα λέει «λευκό», η Κύπρος λέει «κατά». Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε, παρατηρούμε, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα, κάποια διαφοροποίηση. Και σας ρωτώ ευθέως, ισχύει αυτό το περίφημο δόγμα ότι «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται»;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Αυτό, καταρχάς, λέχθηκε σε άλλες περιόδους και αφορούσε στα σχέδια επίλυσης του Κυπριακού και, μάλιστα, έχω την αίσθηση, δεν αφορούσε στο θέμα των εγγυήσεων. Το οποίο, προφανώς, αφορά πρωτογενώς στην Ελλάδα, αφού η Ελλάδα είναι η εγγυήτρια δύναμη.
Αφορούσε στα εσωτερικά στοιχεία της επίλυσης του Κυπριακού. Άρα, εάν με ρωτήσετε ως προς τα εσωτερικά στοιχεία επίλυσης, μελλοντικού σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος, εάν η βαρύνουσα άποψη πρέπει να είναι της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα σας απαντούσα βεβαίως, αλίμονο. Αφού αυτοί θα πρέπει να ζήσουν με αυτά. Στα ευρύτερα θέματα του ελληνισμού, προφανώς υπάρχει πρωτεύουσα του ελληνισμού και προφανώς, η πρωτεύουσα του ελληνισμού είναι η πόλη στην οποία βρίσκεστε, η Αθήνα.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Υπάρχει δηλαδή αυτό που λέμε συνεννόηση και συντονισμός ανεξάρτητα από το αν οι δυο πλευρές δεν συμφωνούν απαραιτήτως σε όλα ή δεν υιοθετούν ακριβώς την ίδια στάση, διότι μπορεί να υπάρχει και διαφορετικότητα συμφερόντων;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Υπάρχει. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι, νομίζω, ότι το διάστημα αυτό που εγώ, είχα την τιμή να είμαι Υπουργός Εξωτερικών, δεν υπήρξε και δεν ακούστηκε ούτε ψίθυρος δυσχέρειας στη συνεννόηση μεταξύ ημών και της Κύπρου. Και με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, και με τον Γιάννη Κασουλίδη, και με τον Νίκο Αναστασιάδη, και με το Νίκο Χριστοδουλίδη ως Πρόεδρο.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Έχουμε δυο περιόδους εντάσεων στις ελληνοκυπριακές σχέσεις σαφέστατα. Η μια είναι το Σεπτέμβριο του ’19 και το φθινόπωρο του ’20, έχει καταγραφεί.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Γιατί το λέτε;

Κα ΤΡΕΜΗ:
Γιατί είναι γνωστό τοις πάσει και γιατί δεν έχει διαψευστεί.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εγώ ειλικρινά σας λέω μου κάνει εντύπωση που το λέτε. Με τί το συνδυάζετε; Δεν θυμάμαι ποτέ να υπήρξε ζήτημα.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Νομίζω ότι στην πρώτη φάση ήταν ένα αίτημα της Τουρκίας να μην γίνονται έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και στη δεύτερη φάση ήταν μια συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες των δυο χωρών, της Ελλάδας και της Αιγύπτου…

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Α, λέτε για την..

Κα ΤΡΕΜΗ:
Να σταματήσει η πολλή συζήτηση για τον «EastMed».

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κοιτάξτε, θα σας απαντήσω και στα δύο. Και θα σας απαντήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Δεν θα σας δώσω μια πολιτικάντικη απάντηση ή μια απάντηση που λέει ο Υπουργός Εξωτερικών, μια διπλωματική γλώσσα που δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Δεν υπήρξε στιγμή σε αυτά τα 4 χρόνια που η συνεννόησή μου με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ή με τον Γιάννη Κασουλίδη να μην είναι ανοιχτή και εγκάρδια. Με απόλυτη κατάληξη…

Κα ΤΡΕΜΗ:
Δεν αναφέρθηκα σε αυτό το πεδίο, έτσι και αλλιώς.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
… Στο τι στάση θα τηρούσαμε στο Συμβούλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορέσαμε πάντοτε να συνεννοηθούμε. Και το κυριότερο, να συνεννοηθούμε με πραγματική εθνική εγκαρδιότητα. Το θεωρώ ένα μεγάλο κεκτημένο της κυβέρνησης, της ελληνικής κυβέρνησης αυτό και της κυπριακής κυβέρνησης. Και αυτό, αν θέλετε, αποδεικνύεται από τη στενή σχέση που δόμησα και διατηρώ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι σχέση αυτή με κάποιον με τον οποίο είχες ρήγματα και διαφωνίες.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Μάλιστα. Τώρα, μένοντας στο Κοσσυφοπέδιο. Το επισκεφτήκατε πρόσφατα. Υπάρχει στον ορατό ορίζοντα ενδεχόμενο αναγνώρισής του;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Η Ελλάδα έχει πει σαφέστατα ότι η αναγνώριση είναι τμήμα της λύσης των διαφορών Βελιγραδίου – Πρίστινας. Το έχω πει ξεκάθαρα εγώ αυτό. Η Ελλάδα προσπαθεί να παίξει έναν θετικό ρόλο, να ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να φτάσουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Άρα είναι άμεσα συνδεόμενο με αυτό.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Συγγνώμη;

Κα ΤΡΕΜΗ:
Όσο δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα, δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης, αν καταλαβαίνω.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κοιτάξτε, δεν πρόκειται εγώ να δεσμεύσω την ελληνική εξωτερική πολιτική εσαεί. Θα υπάρχουν άλλοι Υπουργοί μετά από εμένα εδώ, που μπορεί να έχουν την όποια άποψή τους. Ο,τιδήποτε – σας είπα πριν – λέει ο Υπουργός Εξωτερικών, δεν δεσμεύει τη χώρα διαχρονικά.
Θέλω να πω, όμως, ότι αυτή είναι η θέση της Ελλάδας, νομίζω είναι σχεδόν του συνόλου του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να βοηθήσουμε να βρεθεί μια άκρη, δεν μπορούν τα Βαλκάνια να είναι σε μια διαρκή αστάθεια.
Έχουμε ιστορικές σχέσεις με τη Σερβία, στενές ιστορικές σχέσεις, ίσως δεν συμφωνούν πάντοτε με τον τρόπο που εμείς βλέπουμε τα πράγματα…

Κα ΤΡΕΜΗ:
Το «λευκό», όμως, δεν τους άρεσε, γιατί η Πρωθυπουργός της Σερβίας ακύρωσε την συμμετοχή της στο..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Νομίζω η αντίδραση της Πρωθυπουργού της Σερβίας είναι λίγο υπερβολική. Καταλαβαίνω γιατί θα προτιμούσαν το «όχι», όμως από την άλλη, και οι Κοσοβάροι προτιμούσαν το «ναι», έτσι; Άρα, εδώ η Ελλάδα κράτησε μετρημένη στάση.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένα ειδικό όργανο, έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τη δυνατότητα πρόσβασης στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, δεν είναι ο οποιοσδήποτε διεθνής οργανισμός.
Εκεί δηλαδή η Πρίστινα, επί τη βάσει αυτού του επιχειρήματος, ανέπτυξε μία συνολική τοποθέτηση. Θεωρώ ότι το «λευκό» της Ελλάδας και στις δύο ψηφοφορίες ήταν η βασική θέση η οποία ενθαρρύνει και την Πρίστινα και το Βελιγράδι να βρεθεί μια άκρη.
Θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο όμως, μιας και μου δίνετε την ευκαιρία. Είναι λάθος να βρίσκουμε αναλογίες μεταξύ θέματος αναγνώρισης “Κοσόβου” και κατεχομένων στην Κύπρο, μεγάλο λάθος. Κατ΄ αρχήν υπάρχει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που ξεχωρίζει τελείως τα δύο ζητήματα, έτσι; Αλλά το λέω για όσους στην ελληνική πολιτική σκηνή εγκλώβισαν…

Κα ΤΡΕΜΗ:
Όχι, είναι γνωστό αυτό που λέτε, αλλά καλά κάνετε και το επαναλαμβάνετε.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
… εγκλώβισαν την ελληνική εξωτερική πολιτική σε μία τοποθέτηση που θεωρούσε ότι υπηρετεί την ελληνική θέση απέναντι στο ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου. Δεν είναι το ίδιο πράγμα, είναι κάτι το τελείως διαφορετικό και ως κάτι το τελείως διαφορετικό πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Σουδάν, έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων που βρίσκονταν εκεί. Θα ήθελα να μου πείτε πότε θεωρείτε ότι θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία αφενός, αλλά να μου πείτε επίσης και τι συναίσθημα σας προκαλεί η εκκωφαντική απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συλλογικής οντότητας από το συγκεκριμένο σκηνικό.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα ξεκινήσω από το δεύτερο που είναι απλούστερο και πολύ πιο δυσάρεστο. Τοποθετήθηκα ευθέως στο «doorstep», στο Λουξεμβούργο προχθές και ήμουνα πολύ σκληρότερος στο Συμβούλιο μέσα.
Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση διεκδικεί γεωπολιτικό στίγμα και ψηφίζει – θα μου επιτρέψετε να πω – με θριαμβολογίες, για να μην πω με φανφάρες, τη «Στρατηγική Πυξίδα», είναι ανεκδιήγητο να μη μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας κοινής αποστολής διάσωσης σε μια χώρα της Αφρικής.
Και να πρέπει κάθε χώρα χωριστά, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, εμείς – η Βρετανία πια δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – να ξεκινάει και να διεξάγει τις δικές της επιχειρήσεις. Και η συνεννόηση μεταξύ μας, η συνεννόηση με τους Γάλλους, με τους Ιταλούς, με τους Γερμανούς, με τους Ολλανδούς, που εγώ τις έκανα, αποδεικνύει πόσο υπήρχε έδαφος ευρωπαϊκής συνεννόησης για να διεξαχθεί η επιχείρηση.
Εάν δείτε μόνο τον απίστευτο αριθμό των τηλεφωνικών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου και του Josep Borrell, ο οποίος έκανε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και απέτυχε, χωρίς να φταίει σε αυτή την ιστορία, αλλά και τα δεκάδες μηνύματα στο κινητό μου τηλέφωνο με τους ομολόγους μου Υπουργούς για να συντονίσουμε αυτή την ιστορία, θα καταλαβαίνατε πόσο υπήρχε γόνιμο έδαφος κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Θα μπορούσε να είχε γίνει εύκολα δηλαδή, αυτό λέτε.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εύκολα, δύσκολα, έπρεπε να γίνει, αλλιώς δεν θα μας παίρνει, εμάς τους Ευρωπαίους τώρα, κανείς στα σοβαρά. Εγώ την πιστεύω πάρα πολύ την Ευρώπη, την πιστεύω μέχρι δακρύων. Aλλά τέτοιες αποτυχίες, ειλικρινά, δικαιώνουν θέσεις άλλων που θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι απλώς μία κοινή αγορά και τίποτα παραπάνω από αυτό.
Τώρα, ως προς το Σουδάν, έχουμε καταφέρει και έχουμε πάρει έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων. Μένουν και άλλοι εκεί, οι περισσότεροι που συνδέονται με την Ελλάδα, αλλά δεν είναι κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων, για να είμαι ειλικρινής. Σε στενή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ οργανώνουμε μία τελευταία αποστολή ενός από τα δύο δικά μας αεροσκάφη στο Χαρτούμ, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν στο αμέσως προσεχές μέλλον, για να πάρουμε μια τελευταία ομάδα Ελλήνων ή συνδεόμενων με την Ελλάδα που θα ήθελαν να φύγουν.
Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, δεν είναι καθόλου εύκολα, αλλά εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι θα το καταφέρουμε και αυτό.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Predator. Είσαστε μεταξύ εκείνων που επαρακολουθούντο.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εγώ;

Κα ΤΡΕΜΗ:
Μάλιστα κύριε Υπουργέ.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εννοείτε ότι ήμουν στον κατάλογο.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Με το predator, δε λέω για..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Γιατί εγώ δε διαπίστωσα να παρακολουθούμαι.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Έτσι έχει… ναι, ναι ωραία.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής. Στον ισχυρισμό ότι παρακολουθούμαι…

Κα ΤΡΕΜΗ:
Η σκέψη μου είναι εντελώς άλλη, εσείς μιλάτε με το μισό πλανήτη και δε μιλάτε για τον καιρό, μιλάτε για άλλα θέματα πιο σύνθετα και πιο δύσκολα και πιο αν θέλετε που δε θα έπρεπε να δημοσιοποιούνται. Όταν έγινε γνωστό ότι παρακολουθείστε από το predator εκφράστηκε κάποια ανησυχία ή κάποιο ερώτημα από την πλευρά κάποιου ομολόγου σας;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα σας απαντήσω. Κατ΄ αρχήν εγώ δεν μπορώ να αποδεχτώ τη βεβαιότητα ότι υπήρξε κάποιος ο οποίος προέβη στο απονενοημένο διάβημα να παρακολουθεί Υπουργό Εξωτερικών μίας χώρας. Διότι αν αυτό εγένετο, αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος παραβίασε την έννομη τάξη στις μισές χώρες του πλανήτη και σε μερικές χώρες από αυτές, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό ως κάτι το ιδιαίτερα ελαφρύ.
Έχω συνομιλήσει και με τον Τόνι Μπλίνκεν και με τον Μάικ Πομπέο και με όλους σχεδόν τους ομολόγους μου, άρα λοιπόν θεωρώ ότι, παρά το τι κυκλοφόρησε, θα υπήρξε η λογική αυτοσυγκράτηση σε κάποιον να μην καταστήσει τον εαυτό του υπόλογο εγκληματικής πράξης σε βαθμό κακουργήματος στο μισό πλανήτη. Από κει και πέρα τώρα, ναι, έγινα δέκτης ερωτήσεων. Επί τη βάσει αυτών που σας λέω καθησύχασα τους συνομιλητές μου.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Μένω στο ίδιο θέμα, στο θέμα της εξαγωγής τώρα του predator από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, τρίτες χώρες, έχει διαταχθεί ΕΔΕ γι΄ αυτό το θέμα και θα ήθελα, επειδή έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες να μου πείτε τι γίνεται με αυτή την υπόθεση και αν θα μάθουμε τελικά κάποια στιγμή το αν τηρήθηκε ή αν παραβιάστηκε η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει προϊόντα τέτοιας χρήσεως.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εδώ πολύ λίγα μπορώ να σας πω. Διότι αυτή η διαδικασία, καλά είπατε ότι έχουν περάσει κάποιοι μήνες..,

Κα ΤΡΕΜΗ:
Πώς…

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι, απλώς θα μου επιτρέψετε επίσης να σας πω ότι το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να κάνω εγώ, ούτως ή άλλως δεν ήταν κάτι που αφορούσε τον κύριο κορμό του Υπουργείου, αφορούσε ένα παρακλάδι του Υπουργείου το οποίο έχει επικεφαλής Γενικό Γραμματέα, ο οποίος μάλιστα μετά ένα διάστημα έπαψε να είναι Γενικός Γραμματέας…

Κα ΤΡΕΜΗ:
Ναι, γνωστό.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Από κει και πέρα όμως, υπάρχει έρευνα..

Κα ΤΡΕΜΗ:
Εννοώ αν έχει υπάρξει κάποια παραβίαση δε θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Μα προφανώς, υπάρχει έρευνα εν εξελίξει, το τελευταίο που θα έπρεπε να κάνω εγώ είναι να…

Κα ΤΡΕΜΗ:
Πόση εξέλιξη μετά από πέντε μήνες, τι εξελίσσεται σε πέντε μήνες;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κυρία Τρέμη, τώρα λέτε και δεν γνωρίζετε πώς λειτουργεί η ελληνική Δημόσια Διοίκηση και θεωρείτε ότι πραγματικά μέσα σε λίγες εβδομάδες θα είχε ξεκαθαριστεί τελείως η κατάσταση.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Ναι, γιατί είναι και αυτό το ερώτημα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εδώ θα λάβετε υπόψη σας το εξής, δεν είναι τόσο απλό, αλλά λάβετε υπόψη σας και το εξής: Έστω και η παρέμβαση για επιτάχυνση είναι παρέμβαση και θα μπορούσε να γυρίσει εναντίον του παρεμβαίνοντος και να λεχθεί ότι προσπαθώ να κλείσω γρήγορα μια έρευνα, εάν εγώ έκανα παρέμβαση, η οποία δεν διεξάγεται δε υπό εμένα. Εγώ βεβαίως είμαι Υπουργός, το καλύτερο που μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση και αναφέρομαι όχι μόνο σε μένα, σε οποιονδήποτε Υπουργό, είναι να μην παρεμβαίνουμε.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Σε αυτή τη συνέντευξη, στην οποία προαναφέρθηκα, λέτε ότι θα αφήσετε και ένα σημείωμα μια επιστολή..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Βρήκα το μπελά μου από ότι φαίνεται με αυτή τη συνέντευξη, έτσι; Καλύτερα να μην την είχα δώσει.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, σας το είπα. Μια επιστολή στον αντικαταστάτη σας και στον Πρωθυπουργό. Έτσι όπως το διάβασα εγώ, γιατί δεν την είδα τη συνέντευξη τη διάβασα, δημιουργείτε την εικόνα την εντύπωση ότι αναγνωρίζετε πως για σας κλείνει ο κύκλος του Υπουργείου Εξωτερικών. Μήπως γνωρίζετε ενδεχομένως ότι δεν θα είστε Υπουργός Εξωτερικών μετά τις εκλογές σε..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι δεν το γνωρίζω.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:

Όχι, όχι. Κατ΄ αρχήν και σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας δε θα υποδείξω εγώ τις επιλογές του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός…

Κα ΤΡΕΜΗ:
Όχι γιατί το είπατε αυτό όμως, αυτό είναι, γιατί είπατε ότι θα αφήσετε την επιστολή; Σα να λέτε ότι εγώ δε θα είμαι.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι με συγχωρείτε, κατ΄ αρχήν δεν είπα πότε θα την αφήσω. Αλλά θέλω να σας είμαι ειλικρινής, χωρίς να φανεί ότι ασκώ οποιαδήποτε κριτική στο παρελθόν. Εγώ θεωρώ σημαντικό να μείνει θεσμικό κεκτημένο ό,τι έχεις κάνει και ό,τι σκέφτεσαι ότι θα είναι ωφέλιμο για το μέλλον. Και προσπάθησα να πω και θα συνεχίσω να λέω και να ισχυρίζομαι, ότι αυτό το Υπουργείο έχει μεγάλες ιδιαιτερότητες, για το πώς φέρεσαι στους προκατόχους σου και στους διαδόχους σου.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Είναι όμως ένα Υπουργείο που το έχετε αγαπήσει ή τουλάχιστον αυτή την εικόνα μου δίνετε εμένα. Δεν θα θέλατε ιδανικά να είστε Υπουργός Εξωτερικών και μετά τις εκλογές;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Επίσης σε αυτό θα σας είμαι πάλι ειλικρινής. Δεν αγαπώ Υπουργεία, αγαπώ την πατρίδα μου σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Όχι, τη δουλειά, τη δουλειά που κάνατε αγαπήσατε σε αυτό το Υπουργείο, όχι την καρέκλα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Νομίζω, δεν είναι ωραίο που το λέω εγώ τώρα και είναι και προεκλογική περίοδος και μπορεί να ακουστεί στραβά, νομίζω ότι την έκανα με μια ευπρέπεια και με αρκετά αποτελέσματα.
Κα ΤΡΕΜΗ:
Γι΄ αυτό ρωτάω.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Υπό αυτή την έννοια είμαι πολύ περήφανος για ό,τι έγινε εδώ το διάστημα που είχα εγώ τη χαρά και την τιμή να υπηρετήσω. Από κει και πέρα η ελληνική κοινωνία πρώτα θα εκφράσει την άποψή της και ο Πρωθυπουργός που εγώ πιστεύω ότι θα είναι ο νυν Πρωθυπουργός θα εκφράσει τη δική του και τότε μόνο έχω λόγο εγώ.

[…]

Κα ΤΡΕΜΗ:
Η υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας, και κλείνω με αυτό κύριε Υπουργέ, είναι ένας στόχος που θα τον πιάσουμε; Υπάρχουν, δηλαδή, επαρκείς συγκλίσεις; Ακούμε ότι έχουμε και γραπτές δεσμεύσεις.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Έχουμε πάρα πολλές γραπτές δεσμεύσεις, 114-115, εάν δεν γίνουν τραγικά λάθη στη συνέχεια, νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε.
Όμως, εγώ οριοθετώ την ελληνική επιτυχία και πέραν αυτού. Έχουμε ξεκινήσει άλλες δύο εκστρατείες που δεν το έχουμε κάνει ποτέ στην ιστορία μας, για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης και για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Νομίζω στο πλαίσιο αναβάθμισης του ρόλου μας διεθνώς, οι τρεις αυτές εκστρατείες είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό.
Νομίζω γενικά ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι καλύτερα στον κόσμο, από ό,τι ήταν τέσσερα χρόνια πριν. Οι εκστρατείες αυτές αποτελούν την εξωτερίκευση αυτής της αυτοπεποίθησης.

Κα ΤΡΕΜΗ:
Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Υπουργέ και εύχομαι καλή επιτυχία.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Να είστε καλά, σας ευχαριστώ θερμά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο