Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά»

Συνέντευξη του Βουλευτή της ΝΔ κ. Νίκου Δένδια στην εφημερίδα «Αγορά» και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Σταθόπουλο

 

Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές. Εσείς εκφράσατε την έντονη ανησυχία σας. Που στηρίζετε την άποψη αυτή;

Tο εθνικό μας καθήκον είναι να στηρίξουμε την Κυβέρνηση στη διαπραγματευτική της προσπάθεια, όπως και στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, αν τολμήσει να τις κάνει πράξη, σε αντίθεση με όσα μέχρι πρόσφατα υποστήριζε. Φοβούμαι όμως, ότι πίσω απ’ όσα αντιφατικά και αλληλοαναιρούμενα ακούσαμε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, στο θέμα της διαπραγμάτευσης ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνει μετέωρη η Κυβέρνηση μεταξύ της προσπάθειας να ικανοποιήσει την κομματική της βάση – με μία τακτική «σύγκρουσης» – και της ανάγκης να μετακινηθεί σε πιο ρεαλιστικές θέσεις, με τραγικά ενδεχομένως αποτελέσματα, ακόμα και για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αλλά και όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, διαπιστώνω ότι όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να βαδίσει στον μεταρρυθμιστικό δρόμο η Κυβέρνηση, αλλά προχωρά και σε «αντιμεταρρύθμιση» σε μία σειρά από τομείς. Βασίζεται σε συγκεκριμένες ενδείξεις η ανησυχία μου συνεπώς και όχι σε αντιπολιτευτική διάθεση.

Εκτιμάτε ότι η χώρα θα αναγκαστεί να μπει σε ένα νέο μνημόνιο;

Κατ’ αρχήν χαίρομαι και εγώ, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου στην προηγούμενη Κυβέρνηση, που πλέον θα είμαστε κατά 30% μόνο «γερμανοτσολιάδες», όπως εύστοχα σχολίασε ο κ. Λοβέρδος! Πέρα από το τραγελαφικό μιας τέτοιας διαπίστωσης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι Μνημόνιο θα είναι μία νέα συμφωνία, εφόσον επιτευχθεί, όπως και εάν την αποκαλεί, «γέφυρα» ή οτιδήποτε άλλο, η Κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο κ. Σταθάκης ετοιμάζει σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας την δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα ή οργανισμού διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Πιστεύετε ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι βιώσιμο ή θα πρέπει να ακολουθηθεί η δικιά σας πρόταση;

Ο κ. Σταθάκης, θα πράξει άριστα αν ασχοληθεί άμεσα με το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Πιστεύω άλλωστε ότι αν είχα παραμείνει στο Υπουργείο Ανάπτυξης θα αποτελούσε ήδη Νόμο του Κράτους η πρότασή μου για την συγκεκριμένη περίπτωση, όπως έγινε και με τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Όσον αφορά την πρόταση για δημιουργία ενδιάμεσου διαχειριστικού φορέα, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. H δική μας πρόταση βασιζόταν στον διαχωρισμό του δανείου σε δύο μέρη -όχι κατ’ ανάγκη ισομερή- και στη διαμόρφωση του δανείου ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών στην αγορά ακινήτων. Για να τοποθετηθώ υπεύθυνα όμως, οφείλω να αναμένω την ολοκληρωμένη πρόταση του κ. Σταθάκη.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση πετύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην διαπραγμάτευση, πιστεύετε ότι αυτό θα στοιχίσει στη ΝΔ;

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι και η Κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματευόταν και μάλιστα σκληρά. Μπορώ να σας υπενθυμίσω άπειρα πρωτοσέλιδα σχετικά με τις διαφωνίες με την τρόικα. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας όμως, οφείλουμε παράλληλα να αναγνωρίσουμε ότι στο ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρεστε, δημιουργείται όντως ζήτημα για τους χειρισμούς που έγιναν, ειδικά τους τελευταίους μήνες πριν την πτώση της προηγούμενης Κυβέρνησης, από όσους είχαν επωμισθεί την συγκεκριμένη ευθύνη, της διαπραγμάτευσης. Μακάρι όμως να υπάρξει επιτυχής κατάληξη και όλα τα υπόλοιπα έπονται. Αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στη διαφορετική περίπτωση το ερώτημα αντιστρέφεται, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δεσμευθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του Μνημονίου μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2015.

Τι ήταν αυτό που κατά την γνώμη σας κόστισε περισσότερο και η ΝΔ έχασε τις εκλογές;

Επιγραμματικά, γιατί οφείλουμε η σχετική συζήτηση να γίνει πρώτα στα όργανα του κόμματος, θα μπορούσα να σας πω ότι η υπερφορολόγηση, με τα λάθη στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και τη γενικότερη στάση σχετικά με τον ρόλο των ακινήτων στην οικονομία, αποτέλεσαν τη χαριστική βολή, σε συνδυασμό με το ότι απομακρυνθήκαμε, άλλοτε εξ ανάγκης, άλλοτε όχι, από τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού που είναι η ιδεολογία μας. Ο συνδυασμός συγκεκριμένων αιτίων οδήγησε στο εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, το οποίο ήταν μία μεγάλη στρατηγική ήττα.

Συναντηθήκατε μέσα στην εβδομάδα με τον Πρόεδρο του κόμματος. Αληθεύει ότι σας πρότεινε την θέση του γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού και εσείς αρνηθήκατε; Και αν ναι για πιο λόγο.

Δεν επιθυμώ να σχολιάσω δημόσια το περιεχόμενο μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά. Ό,τι έχω να πω για τα εσωτερικά μας ζητήματα οφείλω να το καταθέσω προηγουμένως στα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο