Συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και τη δημοσιογράφο Ευτυχία Αδηλίνη

1. Κύριε Δένδια, η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση εναντίον της Εθνικής Τράπεζας, δείχνει ότι το κεφάλαιο «τρομοκρατία» στην Ελλάδα είναι ανοικτό. Ο νυν Υπουργός κ. Χρυσοχοίδης κατηγορούσε την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι επί ημερών της είχε γίνει η χώρα Καμπούλ. Εσείς, ως αντιπολίτευση, τι λέτε σήμερα; Είναι αλήθεια ότι τις αντιπολιτευτικές του υπερβολές ως αντιπολίτευση, σήμερα το ΠΑΣΟΚ τις βρίσκει συνεχώς μπροστά του ως κυβέρνηση. Στη ΝΔ δεν πρόκειται να τους μιμηθούμε. Σοβαρότητα χρειάζεται και έργα. Από τα έργα θα κριθεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

2. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ότι υπάρχει σχέδιο τόσο στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία όσο και στην ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας κάτι το οποίο δεν υπήρχε επί ΝΔ. Άλλωστε, ο νυν υπουργός ήταν ο κατεξοχήν υπουργός της εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη. Μήπως, είναι ακόμη νωρίς για να αποδώσουν αυτά τα σχέδια; Καλά είναι τα σχέδια αλλά εφόσον έχουν πρακτικό αποτέλεσμα. Αλλιώς παραμένουν σχέδια επί χάρτου. Η πάταξη της εγκληματικότητας δεν μπορεί όμως να περιμένει, όπως διαπιστώνει κανείς από τη ραγδαία αύξηση των δολοφονιών και ληστειών. Ο πολίτης απαιτεί άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής, της αξιοπρέπειας και της περιουσίας του.

3. Πάντως, στο θέμα της ασφάλειας του πολίτη η ΝΔ ηττήθηκε κατά κράτος ειδικά με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008. Φέτος, η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, θα λέγατε ότι τότε ελήφθησαν σωστές αποφάσεις ή εν τέλει οι χειρισμοί Χρυσοχοίδη ήταν οι ενδεδειγμένοι; Σαφώς και υπήρξε πρόβλημα πέρσι αλλά δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2008 για προφανείς λόγους. Ούτε όμως ήσαν και ασήμαντα τα φετινά επεισόδια. Να σας θυμίσω ότι λίγο έλειψε να δολοφονηθεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Να σας θυμίσω επίσης ότι ως κυβέρνηση ΝΔ μέσα στο 2009 πήραμε σημαντικά μέτρα για τη δημόσια ασφάλεια, με το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον κ. Μ. Χρυσοχοϊδη να είναι αρνητικοί σε όλα.

4. Κύριε Δένδια συμφωνείτε με το προσχέδιο Νόμου για την ιθαγένεια και τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών που παρουσίασε η κυβέρνηση; Φοβάμαι ότι γίνεται σκοπίμως σύγχυση ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα πολιτικά δικαιώματα. Αλλά είναι διαφορετικό πράγμα η διασφάλιση της αξιοπρέπειας ενός ατόμου που αναζητά μια καλύτερη τύχη και διαφορετικό η χορήγηση δικαιώματος ψήφου. Το παράδοξο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε στην κυβερνητική πρόταση για ψήφο στους απόδημους Έλληνες όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ και τώρα προωθεί με διαδικασία εξπρές την ψήφο των μεταναστών. Φυσικά, όποιος θέλει να αισθάνεται Έλληνας θα πρέπει να έχει και τη δυνατότητα να γίνει Έλληνας πολίτης σε βάθος χρόνου. Αλλά το πως και πότε θέλει μεγάλη προσοχή, με δεδομένη και τη γεωγραφική θέση της χώρας μας.

5. Μήπως η ΝΔ με την αρνητική της στάση απέναντι στον Νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ακολουθεί μία δεξιά πολιτική που την μετατοπίζει από το Κέντρο; Δε νομίζω ότι είναι κατʼ ανάγκη «αριστερός» όποιος συμβιβάζεται με τις εικόνες εξαθλιωμένων μεταναστών και κατʼ ανάγκη «δεξιός» όποιος δεν θέλει έναν «προοδευτικό λαϊκισμό» με «πυροτεχνήματα» στα οποία δεν έχουν υπολογισθεί οι συνέπειες. Μεθοδικότητα χρειάζεται και όχι «ταμπέλες».

 Φοβάμαι ότι το ΠΑΣΟΚ πετάγεται συνεχώς από το ένα θέμα στο άλλο, «τσαλαβουτώντας» πότε εδώ και πότε εκεί, χωρίς πρόγραμμα, με επικοινωνιακούς και όχι με πολιτικούς όρους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο