Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Ευθυμίου

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Ευθυμίου

 

Το ΣτΕ αποφάσισε ότι ο Νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η στάση κυβέρνησης απέναντι στην απόφαση; Η κ. Γεροβασίλη στις δηλώσεις της αμέσως μετά την απόφαση άσκησε κριτική στην απόφαση και επισήμανε ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει» επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς. Αλλά και ο Νίκος Παππάς έχει ήδη δηλώσει ότι «τα δικαστήρια κρίνουν, δεν νομοθετούν». Ποια εκτιμάτε ότι θα έιναι τελικά η στάση της απόφασης.

Οι δηλώσεις της κ. Γεροβασίλη όπως και του κ. Παππά – του μεγάλου συνυπεύθυνου μαζί με τον κ. Τσίπρα για αυτήν την κωμικοτραγική κατάσταση – είναι απαράδεκτες. Εύχομαι, τουλάχιστον, οι δηλώσεις αυτές να είναι απλώς απόρροια της «ψυχρολουσίας» των κυβερνητικών στελεχών από την απόφαση του ΣτΕ, παρότι ήταν απολύτως αναμενόμενη και αρκούσε μια απλή ανάγνωση του Συντάγματος για να το διαπιστώσει κάποιος. Σε αναμονή της νομοθετικής πρωτοβουλίας που έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση, αλλά και της κατάθεσης της δικής μας πρότασης, την καλούμε να σταματήσει επιτέλους την βαθύτατα αυταρχική και προσβλητική στάση της απέναντι στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Την καλούμε επίσης να μη διανοηθεί καν να καταφύγει σε οποιαδήποτε τέχνασμα για να παρακάμψει την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για ζήτημα προσβολής του δημοκρατικού πολιτεύματος και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί εντός και εκτός της χώρας. Επαναλαμβάνω πάντως ότι ελπίζω πως δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Ποια στάση θα κρατήσει η ΝΔ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση του ΕΣΡ, μετά την απόφαση του ΣτΕ;

Από την πρώτη στιγμή είχαμε διαμηνύσει ότι η βούλησή μας είναι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ εφόσον επιστραφούν σε αυτό οι κρίσιμες αρμοδιότητες του ορισμού του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών και της διεξαγωγής της διαδικασίας αδειοδότησης. Βεβαίως παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα. Δεν θα ήταν επιτρεπτό να συμφωνήσουμε σε πρόσωπα που στερούνται τα προσόντα και τη δυνατότητα να υπηρετήσουν τον ρόλο που προβλέπει το Σύνταγμα.

Η σημερινή κατάσταση με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στους θεσμούς της χώρας, μπορεί να διορθωθεί; Μπορεί η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα;

Θα ήταν ευχής έργον, η σημερινή Κυβέρνηση να άλλαζε νοοτροπία και πρακτική, να επιδείκνυε σεβασμό στο Σύνταγμα και τους θεσμούς της χώρας και να εφάρμοζε σε όλους τους τομείς όσα η συμμετοχή της χώρας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια επιτάσσει. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε πολύ συχνά και με διαφορετικές αφορμές, από τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι την κατάργηση και… επανακατάργηση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ (παρά την περί του αντιθέτου δικαστική απόφαση), ότι όχι μόνο δεν ισχύει αυτό αλλά υπάρχει και μία στάση περιφρόνησης, τολμώ να πω, των θεσμών. Πολύ φοβούμαι ότι με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αδύνατη η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Και το διαπιστώνω μετά λύπης, διότι περίοδοι μεγάλης πολιτικής έντασης υπήρχαν πάντα, όπως και δικαστικές εκκρεμότητες μείζονος σημασίας, αλλά μετά το 1974, ουδεμία κυβέρνηση διανοήθηκε π.χ. να εκβιάσει δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να επηρεάσει την κρίση τους, όπως έπραξε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε προχθές πως διαχωρίζει τη στάση του από τη διχαστική πολιτική του κ. Τσίπρα και πως θα κινηθεί ενωτικά. Αρκεί αυτό ως κεντρική στρατηγική της ΝΔ για να δημιουργηθεί κοινωνικό ρεύμα;

Πρόκειται για μία στρατηγική με την οποία συμφωνώ απολύτως. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εξέφρασε ήδη την ενόχλησή του για αυτή το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι φυσικό βέβαια να δυσφορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η οποία στηρίχθηκε στο μέγιστο βαθμό σε διχαστικές πρακτικές, προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία. Οφείλουμε από την πλευρά μας να πείσουμε τους πολίτες ότι είμαστε το κόμμα του μεσαίου χώρου, το οποίο επιδιώκει την απαραίτητη στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, σύνθεση απόψεων. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα σταματήσουμε να ασκούμε σκληρή κριτική σε μία κυβέρνηση η οποία με την παραμονή της στην εξουσία βλάπτει και τον εαυτό της και τη χώρα. Πρέπει όμως να εμπνεύσουμε την κοινωνία, χωρίς ιδεολογικές ταμπέλες και εμφυλιοπολεμικές κραυγές, ότι έχουμε υλοποιήσιμο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Στη δίνη αυτής της κρίσης άλλωστε έχουν πέσει οι πάντες: Από τα αστικά στρώματα και τους μικρομεσαίους, μέχρι τα βαρέως δοκιμαζόμενα λαϊκά στρώματα.

Ο πρωθυπουργός πάντως μόλις προχθές δήλωσε ότι εκλογές θα γίνουν το 2019. Η κυβέρνηση Τσίπρα θεωρείτε ότι έχει τη νομιμοποίηση να συνεχίσει;

Είναι προφανές ότι δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος. Αλλά ποια από τις κατά καιρούς δηλώσεις του να πιστέψουμε; Είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος, μετά το διχαστικό δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015, διαβεβαίωνε τους πολιτικούς αρχηγούς, στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι δεν θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, για να πράξει το ακριβώς αντίθετο λίγες εβδομάδες αργότερα. Η αξιοπιστία του κ. Τσίπρα έχει πληγεί βαρύτατα. Αλλά ευτυχώς, σύντομα ελπίζω, η διακυβέρνησή του θα αποτελεί παρελθόν.

Ο ανασχηματισμός δεν δίνει νέα ώθηση στην κυβέρνηση;

Ουδείς ανασχηματισμός έχει κατορθώσει να διασώσει μία κυβέρνηση η οποία έχει πάρει για τα καλά την κατιούσα, όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις αλλά και στην εντύπωση που επικρατεί στην κοινή γνώμη. Ούτε την κυβέρνηση Σαμαρά διέσωσε άλλωστε ο ανασχηματισμός του Ιουνίου του 2014. Οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης από τον κ. Τσίπρα, μάλλον ως κίνηση επηρεασμού των εσωκομματικών συσχετισμών μοιάζουν, ενόψει της επόμενης ημέρας στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά ως πραγματική διέξοδος.

Το σενάριο που ακούγεται για διπλές εκλογές λόγω της απλής αναλογικής και σχηματισμό οικουμενικής πως το σχολιάζετε; Με ποια κόμματα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε κυβερνητικά;

Τα συγκεκριμένα σενάρια, τα οποία προφανώς συνδυάζονται με τα τερτίπια του ΣΥΡΙΖΑ με τον εκλογικό νόμο, υπάρχει η δυνατότητα να αχρηστευθούν, με τη νίκη της ΝΔ και την αλλαγή του εκλογικού νόμου από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει. Άλλωστε, διαφαίνεται ήδη το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του κόμματός μας, αν συνεχισθεί η ανοδική του τάση στις δημοσκοπήσεις. Ακόμη όμως και εάν έχουμε πάνω από 151 έδρες, στόχος μας πρέπει να είναι σε αυτή τη συγκυρία η συνεργασία με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που μπορούν και θέλουν να βγάλουν την χώρα από την κρίση.

Η πορεία της οικονομίας δεν σας φοβίζει; Ήδη στην πρόσφατη Σύνοδο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν «νερά» για το θέμα του χρέους, ενώ στις προηγούμενες ημέρες είχαν μπει ξανά στο τραπέζι ακόμη και σενάρια Grexit.

Η πορεία της οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική και θα επιδεινωθεί περαιτέρω, όταν εφαρμοσθεί πλήρως η καταιγίδα φόρων και εισφορών που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση. Ακόμη και ο τουρισμός, ο οποίος λογιζόταν σαν «μεγάλη ελπίδα», είχε πτώση 9% στα έσοδα. Το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής αποδεικνύει και η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία, παρά τις νέες περικοπές συντάξεων, βρίσκονται ένα βήμα από την αδυναμία καταβολής τους. Αυτό που με φοβίζει όμως, ειδικά όταν επανέρχονται τα σενάρια Grexit, είναι το ενδεχόμενο οι εταίροι να έδωσαν στην κυβέρνηση το σχοινί για να κρεμαστεί. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν θα κρεμαστεί μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά ολόκληρη η χώρα. Πάντως, το πρόγραμμα αυτό είναι πασιφανές ότι δεν βγαίνει και έχουν συνυπευθυνότητα οι εταίροι που το δέχτηκαν, παραβλέποντας τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο