Συνέντευξη στην Εφημερίδα Επένδυση

Στις πολιτικές εξελίξεις και στα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας αναφέρεται ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ κ. Νίκος Δένδιας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Σιαδήμα και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Επένδυση».

 

Το πλήρες περιεχόμενο της συνεντεύξεως έχει ως ακολούθως:

• Κύριε Δένδια ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή σε σχέση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες; Υπέγραψε παράταση του μνημονίου ή έκανε μια νέα συμφωνία – γέφυρα όπως υποστηρίζει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βαπτίσει το νέο μνημόνιο «συμφωνία» ή όπως αλλιώς την αποκαλεί, μετονομάζονταςπαράλληλα την τρόικα σε “θεσμούς”!Στην πράξη είναι προφανές ότι μετάβαλλε άρδην την στάση του σε σχέση με όσα υποστήριζε προεκλογικά.

Παρόλα αυτά, λόγω των συνεχών παλινδρομήσεων και της εμμονής να διαχειρίζεται κρίσιμα θέματαγια το μέλλον της χώρας απευθυνόμενος στο κομματικό του ακροατήριο,οι κίνδυνοι για το μέλλον της χώρας κάθε άλλο παρά παρήλθαν.

Είναι χρήσιμο να υπάρξει πολιτική ενηλικίωση και να συνειδητοποιήσειότι είναι Κυβέρνηση της χώρας.

• Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί «αριστερή παρένθεση» όπως κάποιοι λένε στην Συγγρού;

Δεν ξέρω ποιοι λένε και αν όντως λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία «αριστερή παρένθεση». Το αν μία συγκεκριμένη επιλογή των πολιτώναποδειχθεί λανθασμένη ή όχι θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την στάση του συγκεκριμένου κόμματος αλλά και από το αν έχει τη δυνατότηταη αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, να αναδείξει τις αντιφάσεις του και να πείσει για τον δικό της προγραμματικό λόγο.

Να υπενθυμίσω παράλληλα ότι «παρένθεση» αποκαλούσαν ορισμένοι από την παράταξή μας την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το 1981.

Ελπίζω βέβαια ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο,αλλά ούτως ή άλλως η Νέα Δημοκρατία οφείλει να εκπληρώσει τον ρόλο της.

• Εάν στην διαπραγμάτευση του Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί σε αδιέξοδο, βλέπετε ακόμα και οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΝΔ;

Δεν είμαι μάντης για να γνωρίζω από τώρα τι θα συμβείστη διαπραγμάτευση του Μαρτίου.

Εύχομαι όμως η Κυβέρνηση να κατορθώσει να παρουσιάσει μία ρεαλιστική πρόταση και να επιλύσει το αδιέξοδο.

Αν δεν το κατορθώσει, δημιουργείται ευρύτερο ζήτημα.

•Η συνεδρίαση της Κ.Ο. την Πέμπτη, βοήθησε ή όχι στην αποκλιμάκωση της έντασης στο εσωτερικό της ΝΔ;

Η δεινή εκλογική ήττα, ως αποτέλεσμασυγκεκριμένων πολιτικών είναι το αίτιο της όποιας «έντασης» και όχι η ανάγκη για να συζητήσουμε για αυτό σε ένα έκτακτο συνέδριο.

Γεγονός είναι ένα: Η πλειοψηφία των βουλευτών που πήραν θέση για το ζήτημα του εκτάκτου Συνεδρίου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τοποθετήθηκε υπέρ της διεξαγωγής του.

Είναι πασιφανές πλέον ότι αν δεν λύσουμε το πρόβλημα της αναντιστοιχίας τουεκλογικού μας ποσοστού με την πραγματική απήχηση των ιδεών της Κεντροδεξιάς και αν παριστάνουμε ότι δεν ηττήθηκε η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές,δεν μπορούμε να απευθυνθούμε με ειλικρίνεια στην κοινωνία.

• Κύριε Δένδια γιατί δεν δεχθήκατε τελικά τη θέση του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού;

Για να διατυπώσουμε ένα νέο προγραμματικό λόγο στην κοινωνία πρέπει πρώτα νααποφασίσουμε ποια ήταν τα αίτια της ήττας και ποια ιδεολογική φυσιογνωμία θα έχουμε. Κι αυτό μόνο ένα Συνέδριο μπορεί να το πράξει.

Χωρίς να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για αυτό, όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν με ανταλλαγές οφικίωνμεταξύ «βαρόνων». Κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στη νοοτροπίαμου και θα ήταν μάλλον προσβλητικό για τουςσχεδόν 100.000 συμπολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους στις τελευταίες εκλογές.

•Για πολλούς θεωρείστε ένας εκ των διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ, όποτε και οταν ανοίξουν οι διαδικασίες. Θεωρείτε οτι στην παρούσα φάση είναι αναγκαία η αλλαγή ηγεσίας; Και αν ναι, με ποιο τρόπο;

Αυτό που θεωρώ αναγκαίο, όπως ανέφερα και προηγουμένως, είναι να απευθυνθεί η Νέα Δημοκρατία στην κοινωνία, μεμία ανοιχτή διαδικασία που θα οδηγήσει σε Συνέδριο, το οποίο θα επανακαθορίσειτονπρογραμματικό της λόγο.

Το ίδιοΣυνέδριο είναι αυτό πουθα αποφασίσει ενδεχομένωςγια το αν μπορεί αυτό να γίνει με την υπάρχουσα ηγετική ομάδα ή αν αυτή πρέπει να αλλάξει,Είναι πλέον γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποκοπεί από ταδυναμικά στρώματα της κοινωνίας.

Πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να εκφράσει το κόμμα μας τομεγάλο πλειοψηφικό φιλοευρωπαϊκό ρεύμα των πολιτών που πιστεύει στα δικαιώματα τουανθρώπου, στην ιδεολογική αποκατάσταση του επιχειρείν και στην αξιοκρατική λειτουργία ενός αποτελεσματικού κρατικού τομέα που θα μεταφέρει πόρους στους ασθενέστερους.

• Πριν από λίγες μέρες εξαπολύσατε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση σε σχέση με τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν εξαπολύω επιθέσεις. Διατυπώνω επιχειρήματα και θέσεις, με καλή πίστη.

Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 η εικόνα τηςσυχνάκις καιόμενης Αθήναςστο παρελθόν άλλαξε και δεν σημειώθηκαν έκτροπα, παρά το «εύφλεκτο» πολιτικόπεριβάλλον και τις συνεχείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς.

Το πρώτο δείγμα γραφής συνεπώς είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και εάν δεν το συνειδητοποιήσει εγκαίρως η Κυβέρνηση τον εν δυνάμεικίνδυνο θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Η δημόσια ασφάλεια είναι ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να πειραματίζεται μαζί της για λόγους ιδεοληψίας ουδείς.

• Πώς κρίνετε την απόφαση του Γ.Πανούση να αφήσει ελεύθερους του μετανάστες που βρίσκονταν στην Αμυγδαλέζα και τα όσα επακολούθησαν;

Ο κ.Πανούσης είναι ένας άνθρωπος που σέβομαι παρά την διαφορετική μεταξύ μας οπτική σε μία σειρά από ζητήματα.

Τα όσα όμως συμβαίνουν με τα προαναχωρησιακά κέντρα από τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης και μετά, με τις αντιφατικές και συνεχώς αναιρούμενες δηλώσεις διαφορετικών στελεχών της,πραγματικά με ξεπερνούν, με αποκορύφωμα την πρόσφατη διαταγή να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι παράνομοι μετανάστες, η οποία εκδόθηκε κατόπιν συγκεκριμένων οδηγιών της πολιτικής ηγεσίας συναρμόδιου Υπουργείου, όπως αποδείχθηκε!

Η σημερινή πολιτική ηγεσίατου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε την τύχη να παραλάβει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του Ασύλου και των μεταναστευτικών ροών, το οποίο τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του2014 λειτουργούσε χωρίς μεγάλα προβλήματα.

Χάρη σε αυτό επέστρεψε η δημόσια ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων.Χωρίς να έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο δεν θα ήταν δυνατόν να ανατεθεί σε Έλληνα Επίτροπο η αρμοδιότητα της Μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανχρειάζεται βελτίωση σε επιμέρους ζητήματα το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, ας το πράξεικαι θα έχει την στήριξή μου.

Αν το «κατεδαφίσει» όμως και επιστρέψουμε στην «κόλαση της Ομόνοιας» το διάστημα 2010-2012, θα πρόκειται για ασυγχώρητο λάθος μεδυσμενείς συνέπειες σε όλους τους τομείς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο