Συνέντευξη στην εφημερίδα Kontra News και στην δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια στην εφημερίδα Kontra News και στην δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου

 

Πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου;

Πραγματικά, δεν ξέρω τι πρέπει να πιστέψω. Την αισιοδοξία που εξέφραζαν προηγουμένως κυβερνητικά στελέχη, ότι η διαπραγμάτευση θα έχει ολοκληρωθεί οπωσδήποτε μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ή τον Πρωθυπουργό για τα όσα ανέφερε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαρροές των αρμόδιων υπουργών, ότι «ανθίστανται» στις απαιτήσεις των θεσμών, όπως π.χ. για τις εργασιακές σχέσεις; Στο πρώτο ενδεχόμενο, παρακολουθούμε απλώς για μία ακόμη φορά μία κακοπαιγμένη παράσταση, όπου η Κυβέρνηση άλλα λέει και άλλα προτίθεται να πράξει. Στο δεύτερο, ο κ. Τσίπρας προετοιμάζει άλλοθι εξόδου από την διακυβέρνηση της χώρας. Η μέχρι τώρα εμπειρία πάντως έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, ο λογαριασμός εις βάρος των πολιτών αυξάνεται κατά πολύ.

Κορυφαία στελέχη του κόμματός σας με δηλώσεις τους εκτιμούν ότι θα περάσουν χρόνια για να έρθει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Εσείς τι προβλέψεις κάνετε για το 2017;

Αυτό που διαπιστώνουν οι πάντες είναι ότι η Κυβέρνηση «πανηγυρίζει» ήδη για την «ανάπτυξη» που την βλέπει να έρχεται, χωρίς να βλέπουν το παραμικρό σημάδι της οι πολίτες και ενώ η πραγματική οικονομία βουλιάζει. Η όποια αύξηση του ΑΕΠ δεν θα είναι δυστυχώς αποτέλεσμα μιας αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία παραμένει στην πράξη εχθρική απέναντι στην επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων. Θα συμβεί απλώς και μόνο γιατί έχουμε «πιάσει πάτο» και το ΑΕΠ δεν μπορεί πλέον να βυθιστεί ακόμη περισσότερο! Κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα δεν πρόκειται να έχει όμως αυτό το στατιστικό στοιχείο από μόνο του στην οικονομική κατάσταση των πολιτών, η οποία αντιθέτως αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, με τη νέα «καταιγίδα» αυξήσεων το 2017 στις φορολογικές επιβαρύνσεις και στις ασφαλιστικές εισφορές. Να σας υπενθυμίσω ότι το 2014 η χώρα είχε ήδη επιστρέψει στην ανάπτυξη για να ακολουθήσει η παλινδρόμηση στην ύφεση, μετά τα όσα καταστροφικά έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Όταν αυξάνεις το φόρο στις επιχειρήσεις πόσο εφικτό είναι από τη μια να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα κι από την άλλη να επιτύχουμε το νέο χρόνο ανάπτυξη 2,7% όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός;

Με αυτήν την τακτική είναι εξαιρετικά πιθανό – και μακάρι για το καλό της πατρίδας μας να διαψευσθώ – και τα φορολογικά έσοδα να μειωθούν και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7 % να μην επιβεβαιωθεί. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η πτώση που καταγράφεται πλέον στα δημόσια έσοδα από το κρασί, λόγω του παρεμπορίου, μετά την παράλογη αύξηση της φορολόγησής του. Αυτή η υπέρμετρη φορολόγηση των πάντων λειτουργεί ως κίνητρο για φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα ως αντικίνητρο για την παραμονή των παραγωγικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων – όσων από αυτές έχουν απομείνει εδώ – στην χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό όμως σημαντική μείωση στην ανεργία, η οποία λειτουργεί ως τροχοπέδη για το σύνολο της οικονομίας, δεν πρόκειται να υπάρξει.

Πού οφείλονται οι συνεχιζόμενες αρνητικές τοποθετήσεις του Σόιμπλε για το χρέος; Βρίσκετε σωστή τη στάση της κυβέρνησης;

Δεν είναι ευχάριστες για την χώρα οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε για το χρέος, αλλά δεν μας είχε αποκρύψει τις απόψεις του. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι καλοδεχούμενη μία ρύθμιση του χρέους, αλλά κακώς η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη έμφαση σε αυτό το θέμα και μόνο, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα κρίσιμα ζητήματα, όπως η μείωση των τεράστιων πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούνται από την Ελλάδα και «πνίγουν» την οικονομία. Όπως, κακώς επίσης, δεν κατευθύνεται μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα βιωσιμότητάς τους και να αποτραπούν οι μειώσεις στις συντάξεις.

Στα δικά σας: Αν στις επόμενες εκλογές βγείτε πρώτο κόμμα δεν δίνετε ακόμη ξεκάθαρη απάντηση για το ποιες συνεργασίες θα επιθυμούσατε.

Στην παρούσα συγκυρία και την αυτοδυναμία να επιτύχουμε, πρέπει να επιδιώξουμε την συνεργασία με όσες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις μπορούν αλλά και θέλουν να συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Άλλωστε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή τη λογική κινείται, ακόμη και σε δημόσιες τοποθετήσεις του. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι πρέπει να το επιθυμούν και οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις στις οποίες απευθυνόμαστε και να αναλογισθούν τις ευθύνες τους.

Πιθανολογείτε ότι θα έχουμε γρήγορα εκλογές;

Δε νομίζω ότι έχει άλλα περιθώρια η κυβέρνηση από την προσφυγή στις κάλπες, μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από σήμερα. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί πως θα αναγκαστεί να καταφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, ενώπιον του αδιεξόδου που η κυβέρνησή του έχει δημιουργήσει.

Με το χέρι στην καρδιά έχετε την πίστη ότι η Ν.Δ είναι έτοιμη για βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη;

Σαφώς και το πιστεύω. Άλλωστε, τα όσα έγιναν στους τομείς που έχω ιδία άποψη λόγω της εμπειρίας μου σε συγκεκριμένα Υπουργεία ( με τον δραστικό έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, την υλοποίηση για πρώτη φορά συγκεκριμένου σχεδίου για το προσφυγικό, την ραγδαία μείωση της εγκληματικότητας, την πρόβλεψη για την επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.α.), άσχετα με το αν εγκαταλείφθηκαν από την επόμενη κυβέρνηση, αποδεικνύουν ότι μπορεί να συνδυασθεί η θεωρία με την πράξη. Αλλά και λαμβάνοντας υπόψη όσα γνωρίζω ήδη από το πρόγραμμά μας, το οποίο το επεξεργαζόμαστε και θα δοθεί στη δημοσιότητα, θα υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις και τομές στη λειτουργία του κράτους που θα βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο