Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και στη δημοσιογράφο Πηνελόπη Γαβρά

Δημοσιογράφος: Πάνω από όλα ο νόμος;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Πάνω από όλα το Σύνταγμα και οι Νόμοι, τους οποίους η Βουλή των Ελλήνων διά των εκπροσώπων του ελληνικού λαού έχει ψηφίσει. Σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Δημοσιογράφος: Η Αστυνομία έχει την Παιδεία και την εκπαίδευση να επιβάλει τον νόμο; Γιατί παρατηρούμε συμπεριφορές “άκομψες” όπως πρόσφατα στις Σκουριές;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Όσοι κατατάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του καθήκοντος. Άλλωστε, κατά κοινή ομολογία πλέον, οι αστυνομικές σχολές παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Όμως, δεν θα συμφωνήσω με τη διαπίστωσή σας για τις Σκουριές, με βάση τουλάχιστον τα όσα έγιναν. Εκεί κάποιοι επιχείρησαν να καταλύσουν τον Νόμο και να δημιουργήσουν ένα «γαλατικό χωριό», παρακάμπτοντας την τοπική αυτοδιοίκηση, αγνοώντας δικαστικές αποφάσεις και τρομοκρατώντας όσους είχαν αντίθετη άποψη. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό. Επιχειρησιακός υπεύθυνος δεν είμαι, αλλά η Ελληνική Αστυνομία φρονώ ότι κινήθηκε πάντοτε εντός των ορίων του Νόμου.

Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά είχαμε αντίστοιχα φαινόμενα κατάλυσης της νομιμότητας στη Μανωλάδα …

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Και στην περίπτωση αυτή η αντίδρασή μας ήταν άμεση. Το ζήτημα αυτό αποτέλεσε προσβολή για την ανθρωπιά μας και τον πολιτισμό μας. Θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι στην κοινωνία μας δεν χωρούν ούτε Σκουριές ούτε Μανωλάδα. Η χώρα διέρχεται μία τεράστια υπαρξιακή κρίση. Εάν δεν τηρείται από όλους η νομιμότητα και δεν την ακολουθήσουμε όλοι, δεν έχουμε μέλλον ως κράτος και ως κοινωνία.

Δημοσιογράφος: Εννοείτε δηλαδή ότι η εφαρμογή της νομιμότητας είναι θέμα παιδείας της κοινωνίας;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Είναι όντως και ζήτημα διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας, η οποία έχει μάθει ότι νόμος είναι το δίκιο του α ή του β. Νόμος σίγουρα δεν πρέπει να είναι το δίκαιο του ισχυρού. Αλλά και καμία κοινωνική ομάδα ή κόμμα δεν μπορεί να επιβάλλει την δική του ερμηνεία του Νόμου. Υπάρχουν συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας με αυτό ακριβώς το καθήκον. Και κανείς δεν μπορεί να παίρνει τις καραμπίνες ή τις μολότοφ και να θεωρεί ότι μπορεί να επιβάλλει το Νόμο.

Δημοσιογράφος: Έχετε ανοίξει πόλεμο με τη Χρυσή Αυγή. Αποτελούν απειλή για την δημοκρατία μας;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Εξαρτάται από τις πράξεις τους. Όσο εκφράζει ακραίο λόγο και μόνο, έστω και αποκρουστικό για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, μοναδικός κριτής της Χρυσής Αυγής είναι ο ελληνικός λαός, σύμφωνα με το ισχύον συνταγματικό και νομικό πλαίσιο. Αλλά εάν τα μέλη της προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες, η Δημοκρατία οφείλει να αμυνθεί, με τα νόμιμα μέσα που διαθέτει.

Δημοσιογράφος: Συμφωνείτε με την πρόταση Βενιζέλου να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Με τη συνταγματική αναθεώρηση θα μπορούσε όντως να τεθεί ζήτημα απαγόρευσης κομμάτων που εκθειάζουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως η γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί. Θέλω να πιστεύω πάντως ότι η μεγέθυνση της Χρυσής Αυγής είναι σύμπτωμα της κρίσης και ότι με την σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η εκλογική δύναμη της Χρυσής Αυγής θα «ξεφουσκώσει».

Δημοσιογράφος: Μέτωπο υπάρχει όμως και με τον ΣΥΡΙΖΑ …

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Δεν ξέρω εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται ότι έχει ανοίξει μέτωπο μαζί μου, αλλά εγώ από την πλευρά μου δεν αισθάνομαι ότι έχω ανοίξει μέτωπο μαζί του. Το μοναδικό μου μέλημα είναι η εφαρμογή του Νόμου και η καταδίκη της βίας από οπουδήποτε και εάν προέρχεται. Οποιοσδήποτε δικαιούται να πρεσβεύει τις αρχές οποιασδήποτε κοσμοθεωρίας επιθυμεί, αρκεί να μην θεωρεί ότι μπορεί να τις επιβάλλει στον άλλον.

Δημοσιογράφος: Από τις προτεραιότητες σας είναι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Κι αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι η εικόνα στην Ομόνοια Σάββατο βράδυ είναι διαφορετική. Που πήγαν όμως όλοι αυτοί;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Ένας σημαντικός αριθμός έχει επιστρέψει στις χώρες τους, με εθελοντική επιστροφή ή με διοικητική απέλαση, αφού προηγουμένως κρατήθηκε σε προαναχωρησιακά κέντρα ή κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, όπως είναι περισσότερο γνωστά. Συνολικά, περίπου 30.000 άτομα έχουν επιστρέψει στις χώρες τους, από πέρσι μέχρι τους πρώτους μήνες φέτος. Όλοι αυτοί οι παράνομοι μετανάστες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, θα περιφέρονταν ακόμη στην Ομόνοια και θα ζούσαν κάτω από τραγικές συνθήκες. Στόχος μας είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία των επιστροφών και να αυξηθεί η δυναμικότητα των κέντρων φιλοξενίας, από τα 5.500 άτομα στα 10.000 άτομα, ώστε να αυξηθούν και οι ρυθμοί αναχώρησης από τη χώρα.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι είναι λύση τα κέντρα φύλαξης μεταναστών; Έχουμε ζητήματα. Εξεγέρσεις…

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπάρχει άλλη λύση. Είναι η λύση που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Action Plan που υπέβαλλε η Ελλάδα το 2010 το οποίο και αναθεωρήθηκε πρόσφατα, αλλά δεν είχε εφαρμοσθεί παρά ελάχιστα μέχρι την άνοιξη του 2012. Είναι επίσης η λύση που εφαρμόζεται σε πολλές άλλες χώρες. Δεν υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Όμως οι συνθήκες διαβίωσης είναι αυτές που υπήρχαν μέχρι πριν λίγο καιρό για τους στρατιώτες που διέμεναν στα συγκεκριμένα πρώην στρατόπεδα ή τους σπουδαστές των αστυνομικών σχολών. Όσον αφορά την Αμυγδαλέζα, είναι οι συνθήκες που προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί. Οι «εξεγέρσεις» έχουν ως κύριο αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι παράνομοι μετανάστες για να επιτρέψουν στην Ομόνοια και αλλού. Αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν πρόκειται να το δεχθούμε, όσες «εξεγέρσεις» κι αν γίνουν, υποκινούμενες από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Βεβαίως, όποιος δικαιούται Άσυλο μπορεί να το ζητήσει, ενώ με τη δημιουργία της νέας πρότυπης Υπηρεσίας Ασύλου, οι προσφυγές θα εξετάζονται σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Δημοσιογράφος: Όλοι λέμε ότι η κρίση αύξησε την παραβατικότητα. Εσείς το πιστεύετε αυτό;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, οι αριθμοί δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας. Ίσως να οφείλεται και στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ίσως στην αύξηση του αριθμού των αστυνομικών που περιπολούν στους δρόμους και στην επέκταση της βάρδιας της ομάδας ΔΙΑΣ. Αλλά κατά μεγάλο μέρος οφείλεται στην αυταπάρνηση και στο φιλότιμο του Έλληνα αστυνομικού. Ο οποίος, παρά τις μεγάλες περικοπές, πασχίζει για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του για 800 ευρώ. Σε αυτόν τον αστυνομικό οφείλω από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Δημοσιογράφος: Θα συμφωνήσετε όμως ότι η κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της. Σας φοβίζει ότι ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει κοινωνική έκρηξη;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Πάντοτε ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει μία «έκρηξη», όπως έδειξε το παράδειγμα του Δεκεμβρίου του 2008. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως ότι η ελληνική κοινωνία, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, έχει συμπεριφερθεί με μεγάλη ωριμότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Και έχει συνειδητοποιήσει ότι οι κραυγές της πλατείας και οι χειρονομίες εναντίον της Βουλής μόνον τη Χρυσή Αυγή και άλλα ακραία κόμματα βοήθησαν. Να σας θυμίσω ότι ευτυχώς δεν έχουν γίνει μεγάλα επεισόδια στην Αθήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Για να είμαι ειλικρινής, αυτό οφείλεται όχι μόνο στην Ελληνική Αστυνομία και στο μήνυμα αποφασιστικότητας που εξέπεμψε για την τήρηση της νομιμότητας, αλλά και στους κομματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς που μετείχαν στις κατά καιρούς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και φρόντισαν να τις περιφρουρήσουν καλύτερα.

Δημοσιογράφος: Έχετε ανακοινώσει ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα υπάρξει νομοθέτημα το οποίο θα εμπεριέχει τη συνολική αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πρώτη μεγάλη αναδιάρθρωση από το 1984 μέχρι σήμερα. Έχετε καταλάβει τι αστυνομία θέλει ο πολίτης;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Ο πολίτης θέλει μία Αστυνομία που να είναι σύμμαχός του και να του δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας, με σεβασμό πάντοτε στα δικαιώματά του, όπως έχει καταγράψει και σχετική έρευνα που διενεργήθηκε ενόψει της αναδιάρθρωσης. Θέλει επίσης μία αστυνομία κινητική, όχι στατική, που να είναι αποτελεσματική στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και κατάλληλα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της εγκληματικότητας. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινείται το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας, το οποίο θα περιέχει μεγάλες τομές στον τρόπο δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις στις οποίες θα οφείλουν να ανταποκριθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, όπως π.χ. ο χρόνος αντιμετώπισης ενός περιστατικού, ύστερα από μία τηλεφωνική κλήση πολίτη. Θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις αστυνομικών τμημάτων, αλλά φιλοδοξούμε ο αστυνομικός να μπορεί να προστρέχει στον πολίτη πολύ πιο γρήγορα, απ’ ότι μέχρι σήμερα.

Δημοσιογράφος: Έχετε διατελέσει υπουργός σε μια καλή περίοδο και στην τωρινή, την παρά πολύ δύσκολη. Αν μπορούσατε να γυρίσετε στο τότε ποια λάθη θα διορθώνατε για να μη φτάσουμε στο σήμερα;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Μακάρι να ήμασταν πιο τολμηροί και μακάρι να είχαμε μία αντιπολίτευση που θα μας έσπρωχνε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές, αντί να έλεγε σε όλα «όχι». Αλλά επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, μακάρι να έχουμε μάθει όλοι από τα λάθη μας, ώστε να μην τα επαναλάβουμε.

Δημοσιογράφος: Είστε υπουργός σε μια κυβέρνηση που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση που έχει δεχθεί κυβέρνηση μετά τον πόλεμο. Σας ασκούνται πιέσεις και από τους δανειστές και από την κοινωνία. Πως το βιώνετε προσωπικά;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Είναι όντως μεγάλη η πίεση την οποία βιώνουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στην τεράστια αυτή μεταρρυθμιστική προσπάθεια από την πλευρά της κοινωνίας. Αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη η πίεση που δέχεται η ίδια η κοινωνία, λόγω της βίαιης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Ειλικρινά μου προκαλεί θλίψη να βλέπω νέους επιστήμονες να μεταναστεύουν αναγκαστικά ή να βλέπω «με κομμένα τα φτερά» μια ολόκληρη γενιά που βρίσκεται στην πιο παραγωγική της ηλικία. Δεν έχει σημασία το προσωπικό μας πολιτικό κόστος στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. Σημασία έχει το μέλλον της πατρίδας.

Δημοσιογράφος: Πώς βλέπετε το πολιτικό σας μέλλον;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Θέλω να είμαι ειλικρινής. Όποιος αναλαμβάνει αυτό το Υπουργείο σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, νομίζω ότι έχει ξεγράψει το πολιτικό του μέλλον. Επαναλαμβάνω ότι αυτό που προέχει δεν είναι το δικό μου μέλλον, αλλά το μέλλον της πατρίδας. Εγώ μπορώ κάλλιστα να επιστρέψω στο δικηγορικό μου γραφείο, οποιαδήποτε στιγμή.

Δημοσιογράφος: Αισθάνεστε ασφαλής;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Το ζήτημα δεν είναι τι αισθάνεται ο επικεφαλής σε αυτό το Υπουργείο, αλλά τι αισθάνεται ο πολίτης. Όταν ο πολίτης θα αισθάνεται ασφαλής, θα μπορώ κι εγώ να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο