Συνεντευξη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και στην δημοσιογράφο Έλλη Τριανταφύλλου

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄Αθήνας της ΝΔ, Νίκου Δένδια, στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και στην δημοσιογράφο Έλλη Τριανταφύλλου

 

Έχετε διατελέσει υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ποιο είναι το σχόλιό σας για τα πρόσφατα γεγονότα στο Μενίδι;

Πρόκειται δυστυχώς για μία ακόμη περίπτωση στην οποία επιβεβαιώθηκε με τον τραγικότερο τρόπο η εγκατάλειψη του τομέα της δημόσιας ασφάλειας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι προφανές ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα για την σημερινή κυβέρνηση η προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας και της αξιοπρέπειας των πολιτών, όπως αποδεικνύεται από την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας και από το γεγονός ότι πάσης φύσεως «άβατα» πληθαίνουν. Τα φαινόμενα αυτά, δυστυχώς, είναι πλέον άπειρα σε αριθμό και δεν αφορούν μόνο το Μενίδι.

Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή; Και ποιές κατά τη γνώμη σας, πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση εδώ και τώρα για την διαχείριση της κατάστασης στην περιοχή;

Το κυριότερο είναι να ενισχυθεί άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, τους οποίους έχει αφήσει στο έλεος του οργανωμένου εγκλήματος η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Κι αυτό μπορεί να γίνει με συγκεκριμένα και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα και όχι επικοινωνιακού μόνο τύπου επιχειρήσεις που διαρκούν λίγες ημέρες. Θα πρέπει παράλληλα να υπάρξουν συστηματικοί έλεγχοι των προσβάσεων στην περιοχή, όπως έλεγχοι όχι μόνο για μόνο για την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και για άλλες παραβατικές ενέργειες, όπως π.χ η διακίνηση κλοπιμαίων. Χρειάζονται ακόμη συστηματικές και ενέργειες για την εξάρθρωση των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος αναπτύσσουν δραστηριότητα στην περιοχή. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει τα αρμόδια κρατικά όργανα να επιβάλλουν τον νόμο, αποτρέποντας φαινόμενα αυτοδικίας. Παρόμοια φαινόμενα συντηρούν άλλωστε έναν φαύλο κύκλο βίας και αποτελούν στην πράξη μία ακόμη ένδειξη παραίτησης της συντεταγμένης Πολιτείας από τα καθήκοντά της, πέρα από τους όποιους άλλους κινδύνους συνεπάγονται.

Η ΝΔ, δια του προέδρου της, δεσμεύτηκε προ ημερών ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα επιβάλει το νόμο και την τάξη, θα καταργήσει το άβατο στα Εξάρχεια, στο Ζεφύρι και το Μενίδι. Γιατί, ωστόσο, δεν καταργήθηκαν επί των κυβερνητικών της ημερών; Kαι τότε στις περιοχές αυτές, τουλάχιστον στις δύο τελευταίες, υπήρχαν εκτεταμένα φαινόμενα ανομίας…

Υπήρχαν και τότε, πράγματι, προβλήματα παραβατικότητας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν η κατάσταση η ίδια με την σημερινή. Να σας υπενθυμίσω ότι σε ένα άλλο «εμβληματικό» σημείο εκτεταμένης ανομίας και εγκληματικότητας, στον «αυτοσχέδιο» καταυλισμό του Βοτανικού, που είχαν δημιουργήσει αλλοδαποί κυρίως Ρομά, υπήρξε επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας το διάστημα που διατέλεσα Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, παρά την φοβική μέχρι τότε αντιμετώπιση και σταμάτησε να υπάρχει μία μεγάλη εστία παραβατικότητας, εντός μάλιστα των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Αλλά και στο ίδιο το Μενίδι, όπως και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Αττικής με παρόμοια προβλήματα ή και στην περιφέρεια (Μεσσηνία, Κορινθία, Βοιωτία κ.α.) πολλαπλασιάσθηκαν οι αστυνομικές επιχειρήσεις και οι δράσεις κατά της εγκληματικότητας. Όσον αφορά το Μενίδι, να υπενθυμίσω επίσης ότι ξεκινήσαμε την ενίσχυση της αστυνόμευσης της περιοχής και είχαμε εγκρίνει μάλιστα την δαπάνη για την ίδρυση νέου Α.Τ. αλλά το συγκεκριμένο σχέδιο εγκαταλείφθηκε από την σημερινή κυβέρνηση και ούτε καν το κτίριο που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο δεν αξιοποιήθηκε.

Αρκούν τα όποια αστυνομικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα γκετοποίησης ολόκληρων περιοχών;

Σαφώς και όχι. Τα όποια μέτρα δεν μπορεί να είναι μόνο αστυνομικά, αλλά μέρος μιας ευρύτερης παρέμβασης. Χρειάζεται η συνεργασία και άλλων υπουργείων, ενώ μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση των Ρομά της περιοχής και στο να διασφαλισθεί ότι τα παιδιά τους θα παρακολουθούν το σχολείο, σε συνδυασμό με δράσεις ακόμη και για την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το Μενίδι, αλλά και για περιοχές όπως τα Εξάρχεια, όπου παρεμβάσεις οικιστικής ανάπλασης, όπως η μετατροπή του κτιρίου του Ε.Μ.Π. σε μουσειακό χώρο και η ενοποίησή του με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μπορούν να αλλάξουν την συνολική εικόνα.

H άποψη που φαίνεται να κυριαρχεί μεταξύ των πιστωτών της χώρας είναι ότι το βασικό πρόβλημα παραμένει η απροθυμία για μεταρρυθμίσεις. Το δικό σας κόμμα δεσμεύεται ότι θα έχει στην αιχμή του τις μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα, ωστόσο είναι ότι μετά και τις τελευταίες συμφωνίες, η χώρα έχει βαριές δεσμεύσεις που θα κληρονομήσει και η επόμενη κυβέρνηση. Πώς θα κατορθώσετε να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας;

Οι μεταρρυθμίσεις είναι σίγουρα το «κλειδί» για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την έξοδό της από την κρίση. Χρειαζόμαστε όμως, όπως έχει τονίσει και ο πρόεδρος του κόμματός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δικής μας ιδιοκτησίας που θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές και θα δώσει λύσεις στα πραγματικά προβλήματα, αντί να επικεντρώνεται σε ανούσιες λεπτομέρειες, που ορισμένες φορές ζητούν οι εταίροι. Ένα πρόγραμμα που σε συνδυασμό με την σταδιακή εφαρμογή της φορολογικής επανάστασης που έχει ανάγκη η εθνική οικονομία, θα προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και με την μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ θα καταστήσει περιττά (αν όχι και επιζήμια) αρκετά από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Με βάση άλλωστε την εμπειρία του παρελθόντος, όταν η πρόταση είναι τεκμηριωμένη και έχει το ίδιο ή και καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (όπως έγινε π.χ. με την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση) οι δανειστές δεν έχουν αντίρρηση. Το κυριότερο ίσως είναι ότι ως μελλοντική κυβέρνηση, θα καταστήσουμε αμέσως σαφές ότι είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι συνομιλητές, αλλά και ισότιμοι εταίροι.

To αφήγημα της κυβέρνησης για το χρέος αποδείχθηκε τουλάχιστον ανεδαφικό. Εσείς, ως κυβέρνηση, θα το επαναφέρετε ως πάγιο αίτημα του λαού προκειμένου η χώρα να επανέλθει σε μία οικονομική κανονικότητα;

Προσωπικά, είχα προειδοποιήσει την κυβέρνηση, εγκαίρως, να μην θέσει ως προτεραιότητα το χρέος σε μια συγκυρία κατά την οποία η Γερμανία είχε εισέλθει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο και να μην εξαντλήσει το όποιο διαπραγματευτικό της κεφάλαιο σε ένα ζήτημα που δεν είχε τύχη, αλλά να επιμείνει περισσότερο σε άλλα ζωτικής σημασίας ζητήματα (όπως στη μείωση των απαιτήσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα). Δεν ξέρω για ποιον λόγο και με βάση ποιες διαβεβαιώσεις, η κυβέρνηση επέμεινε τελικά στο συγκεκριμένο ζήτημα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτό βεβαίως δεν απαλλάσσει τους εταίρους από τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι δεν υλοποίησαν την διαβεβαίωσή τους από τον Νοέμβριο του 2012. Εξυπακούεται ότι θα θέσουμε το ζήτημα, όπως θα θέσουμε επίσης το ζήτημα της μείωσης των θηριωδών πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούν οι εταίροι.

Πολλοί επαναφέρουν θέμα εκλογικού νόμου. Θεωρείτε ότι η απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποβεί μοιραία για το ελληνικό πολιτικό σύστημα;

Δεν ξέρω αν θα αποβεί μοιραία η απλή αναλογική για το πολιτικό σύστημα στην χώρα μας, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα «παιχνίδι με την φωτιά», καθώς για μια ακόμη φορά και για ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θέτουν ως προτεραιότητα τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες έναντι του εθνικού συμφέροντος. Η πρόβλεψη αυτή όμως, για απλή αναλογική, δεν επηρεάζει τις επόμενες εκλογές και από την πλευρά μας έχουμε δεσμευθεί για την κατάργηση του εκλογικού νόμου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμη κίνητρο και για τους πολίτες, ώστε να πετύχει την μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία η ΝΔ στις επόμενες εκλογές και να αποτραπούν εθνικές περιπέτειες στο μέλλον.

Μετάβαση στο περιεχόμενο