Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή

-Ποιες είναι οι προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις του κυβερνητικού κλιμακίου, στο οποίο συμμετέχετε, με την τρόικα, στο Παρίσι, 2-4 Σεπτεμβρίου;

Προσωπικά, έχω μικρή πείρα στις συζητήσεις με την τρόικα, καθώς έχω συναντηθεί μόνο μία φορά με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, αλλά δε νομίζω ότι πρέπει να «δραματοποιήσουμε» την συγκεκριμένη συνάντηση. Εάν κάτι σηματοδοτεί η αλλαγή του τόπου πραγματοποίησής της, είναι ότι η Ελλάδα γυρίζει σταδιακά σελίδα. Ακόμη και η θεματολογία των συζητήσεων πλέον είναι ατζέντα επιστροφής στην ομαλότητα και όχι ατζέντα διαχείρισης μίας έκτακτης κατάστασης.

-Θα είναι μια πολιτική διαπραγμάτευση; Η Αθήνα ζητάει “χαλάρωση” του προγράμματος;

Κάθε συζήτηση για ένα οικονομικό πρόγραμμα, εκ των πραγμάτων έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς πολιτικές κατά βάση είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται. Όταν μιλάμε για «χαλάρωση» θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε τι εννοούμε. Χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων -για παράδειγμα- δε νοείται, ούτε την επιζητούμε. Οι μεταρρυθμίσεις είναι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και όρος επιβίωσης της χώρας. Είναι άλλο θέμα αν χρειάζονται αλλαγές σε ένα επιμέρους μέτρο ώστε να γίνει πολύ πιο αποδοτικό και να υποβοηθήσει στην προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη. Τότε, θα πρέπει να το συζητήσουμε και με σαφήνεια να εξηγήσουμε τα επιχειρήματά μας.

-H υπόλοιπη διαπραγμάτευση θα γίνει στην Αθήνα;

Η τυπική αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

-Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, μέχρι πότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο πέμπτος και τελευταίος έλεγχος της τρόικας; Μέχρι Οκτώβριο, ή όσο πάει;

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δράσεις μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε στις αρχές Οκτωβρίου να μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για το 3ο τρίμηνο.

-Είχατε τετ α τετ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Στηρίζει την ελληνική θέση για φοροελαφρύνσεις βάζοντας όρους;

Δεν τίθεται ζήτημα όρων. Με τον κ. Σόιμπλε έγινε μία πολύ καλή συζήτηση σε κλίμα συνεργασίας και με σαφή τη διάθεσή του για στήριξη της Ελλάδος. Έχω την εντύπωση ότι και οι δύο πλευρές έχουμε κατανοήσει ότι το βάρος πλέον πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

-Ο Kώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τα “κόκκινα” δάνεια μπορεί από μόνος του να λύσει το θέμα όταν αυτά ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ;

Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια να λυθεί ένα ζήτημα –ωρολογιακή βόμβα για την οικονομία. Όμως, ρυθμίζει τις σχέσεις ανάμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα και στους πελάτες τους – δανειολήπτες και δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με το νομοθετικό πλέγμα αυτών των σχέσεων, το οποίο θα έχει σαφώς ευρύτερο και δεσμευτικό χαρακτήρα.

-Ποιες είναι οι “κόκκινες” γραμμές της κυβέρνησης για τα “κόκκινα δάνεια”; Σε τι μπορούν να ελπίζουν οι δανειολήπτες;

Στη συγκυρία αυτή βρισκόμαστε στο στάδιο ανταλλαγής απόψεων με την τρόικα επί του αρχικού σχεδίου των προτάσεών μας για τα επιχειρηματικά «κόκκινα δάνεια». Έχουμε αποστείλει εγκαίρως τις προτάσεις μας προς αυτήν, πριν από τις 15 Αυγούστου, όπως είχαμε αρχικά δεσμευθεί, και λάβαμε πριν από λίγες ημέρες τις πρώτες παρατηρήσεις της.

Θα ήθελα να αποφύγω τον όρο «κόκκινη γραμμή», αλλά η δική μας κατεύθυνση είναι ότι χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση, που να αφορά το σύνολο των οφειλών των επιχειρήσεων.

-Πώς θα προστατέψει η κυβέρνηση τους αδύναμους από τους πλειστηριασμούς;

Η βούλησή μας είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. Άλλωστε, ένα κύμα μαζικών πλειστηριασμών δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί κανέναν, καθώς θα συμπαρασύρει σε μεγαλύτερη μείωση τις τιμές στην αγορά ακινήτων.

-Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει του χρόνου να μειωθεί; Σας ενοχλεί η υπερφορολόγηση;

Έχω ταχθεί κατά της υπερφορολόγησης στα ακίνητα και είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Για να είμαστε ρεαλιστές όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει παράλληλα και σε συνδυασμό με την γενικότερη ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να μην υπάρξει «μαύρη τρύπα» στα δημόσια έσοδα.

-Εσείς πως βλέπετε την διεύρυνση της Κεντροδεξιάς; Με μικρά δεξιά κόμματα; Με πρόσωπα όπως ο κ. Καρατζαφέρης; Με αλλαγή του ονόματος της ΝΔ;

Δεν θέλω να σταθώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και σε σενάρια. Ούτως ή άλλως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άνευ προϋποθέσεων. Όποιος θεωρεί ότι πρεσβεύει τις αρχές της ιδεολογίας του κοινωνικού φιλελευθερισμού και επιθυμεί να ενταχθεί στο κόμμα μας, μπορεί να εκφράσει την πρόθεσή του και από εκεί και πέρα ο πρόεδρος του κόμματος θα κρίνει. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να εξακολουθήσει να έχει σαφή ιδεολογική αναφορά στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Το Κέντρο είναι χώρος στον οποίο διεκδικούμε επιρροή και αναμένουμε ανταπόκριση.

-Ο κ. Κουβέλης θα ήταν ένας καλός Πρόεδρος Δημοκρατίας;

Τον κ. Κουβέλη τον εκτιμώ βαθύτατα αλλά δεν νομίζω ότι είναι ώρα για ονοματολογία. Αυτό υποσκάπτει το κύρος του θεσμού. Η χώρα έχει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Κάρολο Παπούλια, μέχρι τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου.

-Θα ήταν προτιμότερο να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς ή από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Εφόσον έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά θα μπορούσε να προέρχεται από οπουδήποτε, δεδομένου ότι μετά την εκλογή του τίθεται υπεράνω κομμάτων και παρατάξεων. Αλίμονο αν ο πολιτικός κόσμος δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ένα πρόσωπο που να ενώνει τους Έλληνες.

-Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συγκεντρώσει η κυβέρνηση τις 180 ψήφους για την προεδρική εκλογή ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές;

Να συνειδητοποιήσουμε όλοι – πέρα από κόμματα, παρατάξεις και ιδεολογίες – ότι, ειδικά μετά από μία τόσο μεγάλη κρίση για την χώρα και τους πολίτες της, που θα τολμούσα να την χαρακτηρίσω υπαρξιακή, δεν επιτρέπονται μικροκομματικοί υπολογισμοί και παιχνίδια με τους θεσμούς. Αν μη τι άλλο, οφείλουμε να συναινέσουμε στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, παρά τις διαφορές που μας χωρίζουν. Θα πρέπει να κατανοήσουμε επίσης ότι η χώρα, η κοινωνία, οι πολίτες, δεν αντέχουν πρόωρες εκλογές, ειδικά σε μία συγκυρία που κρίνεται η επιστροφή στην ανάπτυξη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο