Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή

Συνέντευξη Νίκου Δένδια στην εφημερίδα Real News και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή

 

– Η νέα τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες υπερψηφίστηκε την Πέμπτη, αλλά η ΝΔ την καταψήφισε. Γιατί δεν συναίνεσε;

Σε ό,τι αφορά στην τελευταία τροπολογία, η Κυβέρνηση επιχείρησε ένα τέχνασμα κατά την αρχική υποβολή της, διότι η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ παραχωρείτο μόνο στο ζήτημα του αριθμού των αδειών, ενώ το αρ.2 του ν.4339/15 αναθέτει περισσότερα ζητήματα στον Υπουργό Επικρατείας. Μετά από πίεση ο κ. Παππάς αυτό το άλλαξε, αλλά διαφωνούμε και επί της αρχής, καθώς το άρθρο 15 του Συντάγματος αναθέτει συνολικά στο ΕΣΡ τον έλεγχο της ραδιοτηλεόρασης. Δεν γίνεται η Κυβέρνηση να παραχωρεί ελάχιστο έδαφος, μην λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του ΣτΕ και να επιφυλάσσει στα υπόλοιπα ζητήματα για τον εαυτό της μια αρμοδιότητα που το Σύνταγμα δεν της αναθέτει. Ένας δρόμος υπήρχε: η κατάργηση των σχετικών διατάξεων.

-Είναι η τελευταία ευκαιρία να συγκροτηθεί ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα;

Έχουμε τονίσει ότι εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση των διατάξεων Παππά το ζήτημα των ονομάτων δεν θα σταθεί εμπόδιο. Άλλωστε, ως ΝΔ καταθέσαμε και σχετική πρόταση, επιδεικνύοντας διάθεση για την επίτευξη συμφωνίας. Η ίδια η Κυβέρνηση όμως ναρκοθέτησε τη διαδικασία, με τις γνωστές δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας, με τις οποίες επέμεινε στον αριθμό των 4 τηλεοπτικών αδειών και της μεθόδευσης της υπερψήφισης μιας τροπολογίας που βρισκόταν στο εντελώς αντίθετο πνεύμα από αυτό της επίτευξης συναίνεσης. Υπάρχει μία προϋπόθεση που δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε: Ο σεβασμός του Συντάγματος και του πυρήνα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κυβέρνηση συνεπώς έχει την δυνατότητα, έστω και την ύστατη στιγμή, να προχωρήσει σε αυτή την κατάργηση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. -Πόσες τηλεοπτικές άδειες θα μπορούσαν να δοθούν;

Δεν είμαι ειδικός και δεν μπορώ να γνωρίζω την απάντηση. Επί της αρχής, είμαστε υπέρ της αξιοποίησης του συνόλου του φάσματος των συχνοτήτων, αλλά το Ε.Σ.Ρ. είναι το αρμόδιο για να αποφανθεί επί του ζητήματος. Το γεγονός όμως ότι η Κυβέρνηση διά του κ. Παππά επέμεινε στην κατεύθυνση της χειραγώγησης της διαδικασίας για 4 άδειες και μόνο, αποδεικνύει ότι ουδέν διδάχθηκε από το πάθημά της.

-Άλλο πεδίο συναίνεσης μπορεί να υπάρξει;

Σαφώς και πρέπει να υπάρξει, αν η Κυβέρνηση εγκαταλείψει την διχαστική πρακτική της, με την οποία τορπιλίζει συνεχώς κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Σας υπενθυμίζω, ότι η ΝΔ συναίνεσε και έχουν συγκροτηθεί ήδη οι άλλες 4 Ανεξάρτητες Αρχές, ενώ και σε μία σειρά από άλλα ζητήματα (όπως η αμυντική- εξωτερική πολιτική αλλά και η αντίθεσή της με τις ακραίες μορφές κοινωνικής διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική) έχει δείξει μία στάση θεσμικής υπευθυνότητας. Τα ζητήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι περισσότερα, αλλά δυστυχώς, το Μέγαρο Μαξίμου ενδιαφέρεται πρωτίστως για να ασκεί αντιπολίτευση στην… αντιπολίτευση.

-Η ΝΔ ζητάει εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, γιατί να προσφύγει στις κάλπες όταν η κυβέρνηση του έχει μπροστά της αλλά δυόμισι χρόνια και μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της;

Για κάθε Κυβέρνηση υπάρχει ένα σημείο καμπής, όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις αλλά και στην εντύπωση που επικρατεί στην κοινωνία, πέραν του οποίου δεν υπάρχει επιστροφή και ανάκαμψη. Το σημείο αυτό η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το έχει ξεπεράσει προ πολλού. Ούτε ανασχηματισμός ούτε άλλη πρωτοβουλία θα αναστρέψει αυτή την κατάσταση. Η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, το μεταναστευτικό –προσφυγικό επίσης, η δημόσια ασφάλεια εμφανίζει ενδείξεις κατάρρευσης και η Κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει. Το μόνο που θα «πετύχουν» παραμένοντας στην εξουσία, είναι να καταστήσουν ακόμη μεγαλύτερη την επερχόμενη εκλογική τους ήττα, η οποία θα προσλάβει έτσι τη διάσταση συντριβής. το δυστύχημα όμως είναι ότι όσο παραμένουν στην εξουσία, ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμπαρασύρουν σε πλήρη κατάρρευση τη χώρα.

-Η αυτοδυναμία είναι ο στόχος της ΝΔ; Επίσης, αν θα είστε πρώτο κόμμα, θα συνεργαστείτε στην κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ακόμη και με την Ένωση Κεντρώων;

Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας και σαφώς ο στόχος της πρέπει να είναι η αυτοδυναμία. Για να την επιτύχουμε οφείλουμε να έχουμε μία πειστική πρόταση διακυβέρνησης, με την οποία να εκφράζουμε το σύνολο της κοινωνίας, όπως και τα στρώματα του πληθυσμού που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Δεν πρέπει να αποκοπεί η ΝΔ από τα αποκαλούμενα «λαϊκά στρώματα» και ορθώς ο πρόεδρος του κόμματος δίνει έμφαση σε αυτό. Η επίτευξή της αυτοδυναμίας δεν αποκλείει όμως την συνεργασία με όσες άλλες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας, στην παρούσα συγκυρία θέλουν και μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Σε ονοματολογία όμως για συγκεκριμένα πρόσωπα και κόμματα δεν θα ήθελα να μπω.

-Μια λύση για το χρέος δεν θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία;

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έβαλε στο ίδιο πακέτο αξιολόγηση και χρέος, είναι μία κίνηση υψηλού ρίσκου, που δημιουργεί τον κίνδυνο για διπλό «ναυάγιο». Αλλά και γενικότερα, πολύ φοβούμαι ότι η συζήτηση για το χρέος διεξάγεται και αυτή, όπως όλα τα σοβαρά ζητήματα, με όρους επικοινωνιακούς, κυρίως από την πλευρά της Κυβέρνησης, η οποία το έχει αναγάγει σε «πανάκεια» για την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων. Μία ρύθμιση θα είναι καλοδεχούμενη φυσικά για τα μακροοικονομικά κυρίως μεγέθη, αλλά, πρώτον, δεν φαίνεται εφικτή πριν το 2018, λόγω των εκλογών που μεσολαβούν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, και δεύτερον, δεν θα έχει άμεση επίπτωση στα εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία. Αυτό που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε είναι ότι όσο περνάει ο καιρός και δεν υπάρχει διέξοδος στα υπαρξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο το ποσοστό των πολιτών που δεν ταυτίζουν την προοπτική της χώρας με την παραμονή στην Ευρωζώνη. Η συγκεκριμένη διαπίστωση θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο