Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί τελικά η πρώτη στάση σας έγινε στην Τρίπολη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο Μένφι μας ζήτησε να πάμε στην Τρίπολη. Συμφωνήσαμε σαν προσωπική παραχώρηση σε αυτόν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν επίσημες επαφές ή επαφές με την προσωρινή κυβέρνηση. Θα πηγαίναμε, θα τον βλέπαμε, θα φεύγαμε. Το ότι εμφανίστηκε η Μανγκούς σημαίνει ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλες ξένες κυβερνήσεις μιλάνε με την κυβέρνηση της Λιβύης; Η Γαλλία για παράδειγμα…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως μιλάνε με την κυβέρνηση της Λιβύης. Αλλά το θέμα είναι ότι για όλους ισχύει ότι έχει περιορισμένη εντολή, δεν μπορεί δηλαδή να υπογράφει συμφωνίες, αλλά τολμώ να πω και περιορισμένη χρησιμότητα. Και το δεύτερο είναι πως αυτές οι κυβερνήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν τη δική μας πραγματικότητα, που είναι το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Κακά τα ψέματα, η τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει συμφωνίες, από εμάς προήλθε. Και εργασθήκαμε πάρα πολύ στο πλαίσιο των ΗΕ για να έρθει αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, δεν είναι θέμα μόνο συμβολισμού αλλά και ουσίας, η απόφαση σας για άμεση αναχώρηση από την Τρίπολη με αυτό τον τρόπο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Απολύτως και τα δύο. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε. Και το άλλο είναι ότι υπάρχει μία κατανόηση με τους Αιγύπτιους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι οποίοι δεν θέλουν επαφές με την κυβέρνηση Ντμπέιμπα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θέλουν ουσιαστικές επαφές. Όχι δεν θέλουν. Λένε ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να κάνει εκλογές. Και όχι μόνο δεν κάνει εκλογές, υφαρπάζει την παραμονή της, εκμεταλλευόμενη κατά το δοκούν τους πόρους της Λιβύης και υπογράφει και με τους Τούρκους. Ε, δεν γίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι σχέσεις μας με τη Λιβύη ποιες θα είναι από εδώ και στο εξής;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οι σχέσεις μας με τη Λιβύη θα παραμείνουν ως έχουν, από τη δική μας πλευρά. Και αυτό υπό την έννοια ότι θα προσπαθήσουμε – και αυτός ήταν ο σκοπός της επίσκεψης – να διατηρήσουμε μία ισχυρή σχέση με την Ανατολική Λιβύη, άρα και με το Κοινοβούλιο, άρα, στην πραγματικότητα, με ένα Σώμα που δίνει δύναμη στη θέση μας ενάντια στην αποδοχή και σύναψη παράνομων κειμένων με τους Τούρκους. Και από την άλλη, με τις μικρές μας δυνατότητες, γιατί θυμίζω ότι είναι μικρές οι δυνατότητες μας σε σχέση με τους άλλους, αφού θέλουμε χωρίς χρήματα και χωρίς στρατό να έχουμε επιρροή, να εμποδίσουμε την επέκταση των συμβατικών κατανοήσεων με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας είπαν σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο Σάλεχ και ο Χάφταρ ήταν απολύτως στη γραμμή που εμείς θα θέλαμε να είναι. Τόνισαν ότι η τουρκική παρουσία είναι επιζήμια και απαράδεκτη. Είχε σημασία να δούμε τον Σάλεχ και τον Χάφταρ, γιατί είχαν πάει στην Τουρκία. Τους είδε ο ίδιος ο Ερντογάν, είδε και τους Λίβυους βουλευτές ο Ερντογάν, γι΄ αυτό πήγα και στο Κοινοβούλιο και τους εξήγησα τις θέσεις μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για εκλογές στη Λιβύη το επόμενο διάστημα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι. Νομίζω ότι έχει πάει πολύ πίσω το ενδεχόμενο διεξαγωγής τους, γι’ αυτό και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο