Συνέντευξη στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή «Αταίριαστοι» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Κούτρας και Γιάννης Ντσούνος στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Υπάρχει ανακοίνωση σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία, νομίζω ότι η γενική και διαχρονική μας στάση είναι να υπάρχει κυβερνητική πρόταση για το Σκοπιανό. Όταν υπάρξει, να τη συζητήσουμε. Εάν υπάρξει κυβερνητική πρόταση, όχι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

• Είναι βέβαιο το γιατί επισκέφτηκε ο κ. Τσίπρας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο; Εξέδωσε ο ίδιος κάποια ανακοίνωση; Μπορεί να τον επισκέφτηκε για πνευματικούς λόγους. Πρωθυπουργός είναι μπορεί να θέλησε να εξομολογηθεί στον Αρχιεπίσκοπο.

• Η Νέα Δημοκρατία, αυτό που έκανε στην ανακοίνωσή της είναι η αντιπαραβολή της χτεσινής τακτικής σε σχέση με τα προηγούμενα λεχθέντα. Νομίζω καλώς το έκανε.

• Η στάση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ανάλογη με το πρόβλημα που παρουσιάζεται.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί εμάς να συμπεριφερθούμε εθνικά υπεύθυνα; Έχει κάποια ένδειξη ότι εμείς ιστορικά δεν συμπεριφερόμασταν εθνικά υπεύθυνα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται;

• Εμείς τι ζητάμε από την κυβέρνηση; Στοιχειώδη σοβαρότητα. Με βλέπετε πολύ φειδωλό στα λόγια γιατί πιστεύω ότι ένα τέτοιο θέμα όσο περισσότερο φορτίζεται, τόσο λιγότερο εύκολο είναι στο τέλος να λυθεί. Εάν αρχίσει ο καθένας να λέει τη θέση του, στο τέλος θα καταλήξουμε πάλι εκεί που βρεθήκαμε το 1993, με μια μεγάλη τρύπα και ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε, κατά τη δική μας άποψη, είναι να λέμε τα λιγότερα δυνατά. Σοβαρά λέμε στην κυβέρνηση να καταλήξει στη θέση της. Δεν απαιτούμε δημόσια εκδήλωση κλπ. Αλλά είναι κατ’ ελάχιστον περίεργο η μεν κυβέρνηση να πηγαίνει προς τη μια κατεύθυνση και ο κυβερνητικός εταίρος από τον οποίο εξαρτάται η πλειοψηφία και έχει ένα πολύ ευαίσθητο υπουργείο να πηγαίνει από την άλλη.

• Αυτά τα πράγματα δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Λέμε λοιπόν μόνο ένα πράγμα στην κυβέρνηση: Βρείτε τη θέση σας, πείτε μας ποια είναι, να κάτσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

• Για το συλλαλητήριο νομίζω ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είπε στους βουλευτές να κάνουν ότι νομίζουν.

• Είναι προφανές ότι θα υπάρχει εποπτεία και μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό που είπε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χουλιαράκης, το είπε στην κυβέρνηση προφανώς. Όταν λέει ότι “θα ξεφύγουμε”, δεν το λέει για την Νέα Δημοκρατία, δεν έχουμε εμείς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Άρα αναφέρεται προφανώς στην κυβέρνηση και τον τιμάει η ευθύτητα με την οποία μίλησε. Η διάγνωσή του είναι ότι ασκούνται ήδη πιέσεις να δίνονται χρήματα, εάν δείτε κάθε νομοθέτημα κάτι υπάρχει. Πονηρό συνήθως, οιονεί παράνομο ίσως, αντισυνταγματικό σχεδόν πάντα, κάτι υπάρχει. Προχτές αν δείτε μέσα στο τελευταίο νομοθέτημα του κ. Σταθάκη, υπάρχει μια σύμβαση 400.000 ευρώ εκτός του νόμου πλαισίου σε κάποια αρχή για να κάνει κάποιες μελέτες. Τα βλέπει ο κ. Χουλιαράκης και ορθώς τα βλέπει, η δουλειά του είναι και τους λέει “κόψτε το”.

• Στο θέμα τώρα της καθαρής εξόδου, αυτά είναι να τα λέμε σε μικρά παιδιά. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα θα οδηγήσει τη χώρα σε μια μακρά εποπτεία. Ο κ. Βίζερ το είπε πολύ καθαρά πριν αποχωρήσει, για το τι περίπου έχει συμβεί και φαντάζομαι ότι η κυβέρνηση τα έχει συμφωνήσει ή είναι στη διαδικασία να συμφωνήσει. Τώρα, το τι παρουσιάζει σε εμάς; Ακριβώς τα ανάποδα, «καθαρή έξοδο» κλπ.

• Είναι προφανές ότι δεν ήρθαν πρώτα τα προγράμματα και μετά η ζημιά. Πρώτα υπήρχε η ζημιά και μετά ήρθαν τα προγράμματα. Αυτό είναι βέβαιο. Άρα λοιπόν, εάν με ρωτήσει κανείς εντίμως αν τα προγράμματα έφεραν τη ζημιά θα του απαντήσω ευθέως όχι. Ήταν τα προγράμματα τα απολύτως ενδεδειγμένα; Νομίζω και σε αυτό θα πρέπει να απαντήσουμε όχι. Υπήρχαν και εκεί λάθη τα οποία έχουν αναγνωριστεί. Από την ελληνική πλευρά, πέραν κομμάτων υπήρχαν λάθη; Βεβαίως ναι και ορθώς είπατε ότι αν υπήρχε περισσότερη συνεννόηση είναι απολύτως βέβαιο ότι θα είχαμε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα. Αλήθεια υπάρχει και σε αυτό που είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ αποχωρώντας, ότι ένα μεγάλο κομμάτι της έγνοιας των Ευρωπαίων κατά το χρόνο του πρώτου προγράμματος ήταν να διασωθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα κατέρρεε εάν κατέρρεε η χώρα.

• Εάν μου επιτρέπετε τη δική μου αντίληψη, αρκούσε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να είχε διαγνώσει την θανάσιμη απειλή για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης που εκπροσωπούσε η ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Υπό αυτούς τους όρους θα μπορούσε να είχε διαπραγματευτεί αισθητά καλύτερα το πρώτο μνημόνιο, που θα έκανε και μια τεράστια διαφορά μετά. Αλλά αυτή ήταν τότε η δυνατότητά της, αυτό έφερε, την ζημιά την πάθαμε, ας δούμε το μέλλον.

• Η κυβέρνησή μας το 2012-2014 τα πήγε αρκετά καλά δεδομένων των συνθηκών της εποχής. Έχασε την μεταρρυθμιστική της ορμή τον Ιούνιο του 2014 μετά τις Ευρωεκλογές με το γνωστό αποτέλεσμα. Εγώ ανήκω σε αυτούς που δεν πιστεύουν ότι ήταν αυτονόητο το αποτέλεσμα τον Γενάρη του 2015. Πιστεύω ότι υπό άλλες συνθήκες και υπό σταθερή πορεία θα μπορούσαμε ίσως να είχαμε ένα πολύ καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα τον Γενάρη του 2015.

• Το ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει κάποια θετικά δείγματα θα τα παρουσιάσει, μετά από τόσα χρόνια διαρκούς ύφεσης με εξαίρεση πάλι το 2014 που είχε αρχίσει πάλι η οικονομία να ανεβαίνει. Είναι προφανές ότι θα γυρίσεις σε κάποια ανάπτυξη και μακάρι να είναι η ισχυρότερη δυνατή. Δεν φαίνεται όμως ότι θα είναι μακρόχρονη και δεν φαίνεται να έχει την ορμή την οποία θα απαιτούσαν οι συνθήκες για να βγούμε από αυτό το χάλι. Σε αυτό έχουν τεράστια ευθύνη οι κυβερνώντες.

• Νομίζω από εδώ και πέρα πια, κάθε μέρα μπορεί εν δυνάμει να είναι εκλογική. Εγώ δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα είτε τον Ιούνη είτε τον Οκτώβρη του 2018, ότι θα μετρήσει ο πρωθυπουργός τα κουκιά και θα καταλήξει ότι τον συμφέρει να πάει σε εκλογές. Αλλά επίσης μπορεί να προσπαθήσει να το τραβήξει μέχρι τέλους.

• Θα ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο να χρησιμοποιηθεί θέμα εξωτερικής πολιτικής για να πάμε σε εκλογές.

• Δεν υπάρχει θέμα εάν σε μια κύρια εθνική επιλογή ο ένας κυβερνητικός εταίρος πηγαίνει τελείως αντίθετα από τον άλλον; Ας υποθέσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν το έλεγε. Υπάρχει ένας Έλληνας που δεν θα το καταλάβαινε;

• Εμείς λέμε ότι για να καθίσουμε να συζητήσουμε κυβερνητική πρόταση – δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην ψήφο γιατί είναι πολύ πιο μακριά – πρέπει να είναι κυβερνητική πρόταση, όχι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν μπορεί να διατυπωθεί επί εθνικού θέματος κυβερνητική πρόταση, με συγχωρείτε, το λογικό ακόλουθο είναι ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο